НОУ ІНТУЇТ | лекція | Аналіз забезпеченості організації трудовими ресурсами та ефективності їх використання. Аналіз ділової активності. Аналіз ефективності виробничих (реальних) інвестицій

3.2. Аналіз ефективності використання ресурсів

Для оцінки ефективності використання ресурсів підприємства застосовуються різні показники, що характеризують інтенсивність використання всіх ресурсів (ресурсоотдача) і їх видів: основних, нематеріальних і оборотних активів.

Ресурсоотдачи показує обсяг виручки від реалізації продукції (робіт, послуг), що припадає на 1 крб. коштів, вкладених в діяльність підприємства. У світовій практиці цей показник отримав назву коефіцієнта оборотності вкладеного капіталу. Його формула така:

При аналізі динаміки цього показника виявляється тенденція його зміни. Тенденція в бік зростання ресурсоотдачи свідчить про підвищення ефективності використання економічного потенціалу. На уже згадуваному підприємстві виявлено несприятлива тенденція:

  • ресурсоотдача в звітному році склала 1,019 руб. проти 1,21 руб. в минулому році, т. е. знизилася на 0,191 руб., або на 15,8%.

Ефективність використання основних фондів вимірюється показниками фондовіддачі і фондомісткості.

Показник фондовіддачі тісно пов'язаний з продуктивністю праці і фондоозброєністю праці. Взаємозв'язок між цими показниками можна виразити наступними формулами:

Таким чином, основною умовою зростання фондовіддачі є перевищення темпів зростання продуктивності праці над темпами зростання фондоозброєності праці.

Використовуючи дані форм № 2 бухгалтерської звітності, П-4 і 11 статистичної звітності, проведемо факторний аналіз фондовіддачі основних фондів підприємства ( табл. 3.1 ).

Дані таблиці показують, що зниження фондовіддачі на 18,99% відбулося в результаті приросту фондоозброєності праці 15,61% при зниженні продуктивності праці на 6,32%. Як бачимо, при зниженні продуктивності праці в порівнянні з минулим роком спостерігається підвищення фондоозброєності праці працівників. Ступінь впливу продуктивності праці і фондоозброєності праці на зміну фондовіддачі визначається за допомогою факторного аналізу, який проводиться способом ланцюгових підстановок. Для цього зробимо послідовно наступні розрахунки:

руб руб .;

руб руб .;

руб руб.

Таблиця 3.1. Факторний аналіз фондовіддачі основних засобів № п / п Показник Минулий рік Звітний рік Зміна (+, -) сума% А Б 1 2 3 4 1 Виручка від продажу продукції, робіт, послуг (без ПДВ і акцизів), тис. Руб. 57 800 54 190 -3 610 -6,25 2 Середньооблікова чисельність працівників, осіб 1 190 1 191 +1 +0,08 3 Середньорічна вартість основних виробничих фондів, тис. Руб. 30 250 35 000 +4 750 +15,70 4 Середньорічне виробництво продукції на 1 працівника, руб. (Стор. 1: стор. 2) 48 571 45 499 -3 072 -6,32 5 Фондоозброєність праці на 1 працівника, руб. (Стор. 3: стр. 2) 25 420 29 387 +3 967 +15,61 6 Фондовіддача, руб. (Стор. 1: стор. 3) 1,911 1,548 -0,363 -18,99

Отже, на зниження фондовіддачі на 0,363 руб. зазначені фактори вплинули в таких розмірах:

  1. Зниження продуктивності праці робітників призвело до зниження фондовіддачі на 0,122 руб .:

    руб руб.

  2. Зростання фондоозброєності праці працівників знизив фондовіддачу на 0,241 руб .:

    руб руб.

Проведені розрахунки показали, що на підприємстві неефективно використовуються трудові ресурси. Отже, необхідний детальний аналіз причин і розмірів втрачених можливостей підвищення продуктивності праці.

Придбання нематеріальних активів має на меті отримання економічного ефекту від їх використання при виробництві продукції, виконанні робіт, наданні послуг.

Кінцевий ефект від використання ліцензій "ноу-хау" та інших нематеріальних активів виражається в загальних результатах основної та комерційної діяльності підприємства:

  • в зростанні обсягу продажів продукції за рахунок підвищення її якості та відповідної надбавки в ціні товару;
  • конкурентоспроможності продукції та розширення ринку збуту;
  • економії поточних витрат за рахунок скорочення тривалості виробничого (життєвого) циклу;
  • зниження норм витрати матеріальних і трудових витрат на виробництво і збут продукції;
  • в кінцевому підсумку - збільшення прибутку.

З огляду на це при оцінці ефективності використання нематеріальних активів, також слід виходити з "золотого правила економіки підприємства": темпи зростання виручки від реалізації продукції або прибутку повинні випереджати темпи зростання нематеріальних активів.

Розглянемо цей стан справ на підприємстві, що аналізується:

виручка від реалізації продукції - 93,8% до минулого року, нематеріальні активи - 101,2% до минулого року.

На підприємстві спостерігається несприятлива тенденція. Керівництву підприємства необхідно розглянути обгрунтованість оцінки нематеріальних активів в балансі. На практиці нерідко завищують вартість таких нематеріальних активів, як "Ділова репутація фірми", "Товарний знак фірми".

Більш докладно розглянемо методику аналізу ефективності використання оборотних коштів. У господарській практиці при аналізі фінансового стану підприємства велика увага приділяється аналізу ефективності використання оборотних коштів (поточних активів), так як саме від швидкості перетворення їх у готівку залежить ліквідність підприємства і його шанси на успіх. У зв'язку з цим виникає необхідність у встановленні та обгрунтуванні критерію, показників ефективності використання оборотних коштів і методики їх визначення.

Критерієм ефективності використання оборотних коштів (ділової активності) може бути відносна мінімізація авансованих оборотних коштів, що забезпечує отримання максимально високих кінцевих виробничих (обсяг виробництва, асортимент, якість продукції) та фінансових (прибуток, дохід) результатів діяльності підприємства.

Виходячи із зазначеного критерію, ефективність використання оборотних коштів може характеризуватися системою показників:

  • коефіцієнтом випередження темпів зростання обсягу товарів, продукції, робіт, послуг над темпами зростання середніх залишків оборотних коштів;
  • збільшенням реалізації товарів, продукції, робіт, послуг на 1 руб. оборотних коштів;
  • відносної економією (додатковим збільшенням) оборотних коштів;
  • прискоренням оборотності оборотних коштів.

Розрахунки цих показників проводяться на підставі даних фінансового плану підприємства, форм № 1 і 2. Вихідні дані і результати розрахунків представлені в табл. 3.2 .

Таблиця 3.2. Показники ефективності використання оборотних коштів Показник За попередній рік, тис. Руб. Звітний рік, тис. Руб. План Звітний рік за планом фактично в% до попереднього року до плану А 1 2 3 4 5 6 Обсяг реалізації продукції в діючих цінах (без ПДВ і акцизів) 57 800 49 480 54 190 85,61 93,75 109,52 Середні залишки матеріальних оборотних коштів 16 750 16 280 17 000 97,2 101,49 104,42 Коефіцієнт випередження темпів зростання обсягу продукції над темпами зростання залишків матеріальних оборотних коштів 0,88 0,92 1,05 Обсяг реалізації продукції на 1 руб. оборотних коштів 3,45 3,04 3,19 88,11 92,46 104,93 Відносна економія (-) Додаткове залучення обігових коштів (+) +1 940 +1 297 66,86

з табл. 3.2 видно, що матеріальні оборотні кошти підприємства використовувалися в звітному році в порівнянні з минулим роком неефективно. Про це свідчить низьке значення коефіцієнта випередження темпів зростання обсягу продукції над темпами зростання залишків матеріальних оборотних коштів (0,92), хоча планом передбачалося більш низьке значення цього коефіцієнта (0,88). У порівнянні з планом використання матеріальних активів покращився, про що говорить сприятливе співвідношення в темпах зростання обсягу продукції і матеріальних оборотних коштів.

Обсяг реалізації продукції на 1 руб. матеріальних оборотних коштів знизився в порівнянні з попереднім роком на 7,54% замість планового на 11,89%, і виконання плану за цим показником склало 104,93%. Додаткове залучення матеріальних оборотних коштів менше планового на 643 тис. Руб. (1 297 - 1 940), або на 33,14%. Прискорення оборотності оборотних коштів означає економію суспільно необхідного часу і вивільнення коштів з обороту. Це дозволяє обходитися меншою сумою оборотних коштів для забезпечення випуску і реалізації продукції або при тому ж обсязі оборотних коштів збільшити обсяг і поліпшити якість виробленої продукції.

Факторами прискорення оборотності оборотних коштів є оптимізація виробничих запасів, ефективне використання матеріальних, трудових і грошових ресурсів, скорочення тривалості виробничого циклу, скорочення термінів перебування оборотних коштів у залишках готової продукції і в розрахунках.

Новости