Нова енергетична політика Китаю обрушить ринок ВДЕ і ціни на сонячні панелі

Сергій Коленов

8 червня 2018, 14:56

Уряд Китаю скорочує підтримку сонячної енергетики, щоб уникнути "перегріву" ринку. З огляду на роль Піднебесної в розвитку ВДЕ, це рішення вплине на весь світ. Bloomberg New Energy Finance передбачає, що енергетичний маневр Пекіна може спровокувати вже в цьому році 35-процентне падіння цін на сонячні панелі і навіть обвал всього світового ринку відновлюваної енергетики

Згідно «повідомленням про розвиток сонячної енергетики в 2018 році», китайський уряд обмежить підтримку нових проектів в цій сфері і на 6% знизить тарифи на сонячну електрику. Також, замість того, щоб поставити нову мету щодо розвитку сонячних потужностей, Китай зосередиться на проектах, здатних забезпечити електрикою бідні сільські райони, повідомляє CleanTechnica

Чиновники сподіваються, що рішення дозволить скоротити субсидії, нехай і в урізаному вигляді, і зробити розвиток ринку більш гармонійним. Також воно допоможе скоротити дефіцит китайського Фонду поновлюваних джерел енергії, який в даний момент становить $ 15,6 млрд.

Новини з Китаю змусили багатьох аналітиків переглянути прогнози щодо глобального зростання сонячних потужностей.

Ще недавно вони були впевнені, що після рекордних 98 ГВт, встановлених в світі в 2017 році, в цьому році сонячне ринок проб'є позначку в 100 або навіть 110 ГВт. Для Китаю прогнозувалося зростання в 40-48 ГВт. Рішення уряду Піднебесної обрушило ці прогнози. Тепер фахівці очікують, що в поточному році в Китаї буде введено тільки 20-35 ГВт сонячних потужностей.

Однак експерти пророкують не тільки скорочення ринку, але і зниження ціни на сонячні модулі. Причиною цього стане перевиробництво і перенаправлення виробників з внутрішнього на зовнішній ринок.

Bloomberg New Energy Finance прогнозує, що в 2018 році вартість сонячних панелей в Китаї впаде на 35%, а в 2019 - ще на 10-15%.

Через підвищення імпортних тарифів Європа і США навряд чи відчують падіння цін на панелі. Однак в Індії, на Близькому Сході, в Південно-Східній Азії, Латинській Америці та Африці низька вартість сонячних панелей дозволить реалізувати багато ВДЕ-проекти.

Це підніме попит і частково компенсує падіння ринку в Китаї. Деякі експерти навіть вважають, що, незважаючи на обмеження, введені Пекіном, в 2018 році все одно буде запущено 102 ГВт сонячних потужностей.

Quartz вважає, що від рішення китайського уряду найбільш виграє Індія.

Країна поставила перед собою мету ввести до 2022 року 20 ГВт сонячної енергії. Майже 90% сонячних панелей, які використовуються в Індії, зроблені в Китаї, тому індійські енергетики швидко відчують падіння цін. В даний час індійська сонячна енергетика переживає справжній бум, а тарифи на сонячну електрику досягають рекордно низьких значень.

Можливо, рішення китайського уряд дозволить країні уникнути ситуації , Якій опинилася Каліфорнія. У цьому штаті проводиться занадто багато сонячної електрики, але його необхідно розумно зберігати і перерозподіляти, а з цим в штаті поки проблеми.

Новости