Нові блоки АЕС в Чехії доцільно будувати з російськими реакторами - чеські експерти

фото atomvestnik.ru

Плани Чехії з розвитку у себе атомної генерації доцільніше реалізовувати, використовуючи вже перевірені, безпечні та ефективні технології російських реакторів ВВЕР, відзначили чеські фахівці, які виступили на минулому в Празі великої міжнародної конференції «ВВЕР 2016».

Реактори ВВЕР за своїми технічними характеристиками не тільки повністю відповідають сучасним, так званим постфукусімскім вимогам безпеки, але і по ряду параметрів випереджають інші типи реакторів.
У Чехії діють дві АЕС - «Дуковани» і «Темелін». На АЕС «Дуковани» працюють чотири енергоблоки з реакторами ВВЕР-440, на АЕС «Темелін» - два блоки з реакторами ВВЕР-1000.
Виступив на конференції заступник міністра промисловості і торгівлі Чехії Іржі Колиба зазначив, що на чеських АЕС за всю їх історію не було жодної аварійної ситуації.

«Технологію ВВЕР оцінюємо абсолютно безпечною, унікальною, надійної, ефективної і тому для нас вигідною», - сказав заступник міністра.
«Не є таємницею, що Чеська Республіка планує створення нових джерел енергії, і ясно, що якщо є досвід з джерелом, найзручніше цей досвід продовжити. Будівництво нового джерела на АЕС «Темелін» або АЕС «Дуковани» зараз в програмі дня », - додав Колиба.
З ним був солідарний президент Чеського ядерного товариства Данеш Буркет, який більше 20 років працював на АЕС «Дуковани».
«Я думаю, що час показав: технологія ВВЕР випробувана, конкурентоспроможна, безпечна і ефективна», - сказав Буркет.
Чеський уряд в червні 2015 року схвалив план розвитку ядерної енергетики в республіці, згідно з яким передбачається спорудження по одному енергоблоку спочатку на АЕС «Дуковани», а трохи пізніше - на інший чеської атомної станції - «Темелін». Уряд не виключило і можливе розширення будівництва до двох блоків на кожній з АЕС. Повідомлялося, що шість зарубіжних компаній, в тому числі Росатом, проявляють інтерес до будівництва нових енергоблоків для чеських АЕС.

Новости