Нові обмеження вагових навантажень для вантажного транспорту

Постановою № 869 від 21 жовтня 2015 року Кабінет Міністрів ввів нові обмеження ваги транспортних засобів, внісши поправки в пункт 22.5 Правил дорожнього руху.

Так, відтепер рух транспортних засобів та їх составів по дорогах загального користування з навантаженням на одиночну вісь понад 11 тонн, парних осей - 16 тонн, прибудованих осей - 22 тонни, а також самих транспортних засобів фактичною масою більше 40 тонн, ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ. Виняток поширюється лише на контейнеровози, які рухаються спеціально відведеними маршрутами, де дозволена навантаження може становити 46 тонн.

Для довідки

раніше п.22.5 Правил дорожнього руху встановлював такі обмеження по масі:

- дозволеним вважався вага до 38 т (на встановлених дорогах - до 40 т, для контейнеровозів - до 46 т),

- дозволеної навантаженням вважалося на одну вісь - 11 т, на здвоєні осі - до 16 т, на строєні осі - до 22 т (для контейнеровозів на одну вісь - 11 т, здвоєні осі - 18 т, строєні - 24 т).

Також новим Постановою введена заборона на рух транспортних засобів з навантаженням на одну вісь 7 тонн або фактичною масою автомобіля 24 тонни дорогами місцевого значення.

Дорога місцевого значення

Для довідки

Згідно п.4 Постанови № 455 від 06.04.1998 автомобільними дорогами місцевого значення є дороги:

- територіальні - це дороги, що з'єднують адміністративні центри та міста місцевого значення, дороги, що з'єднуються з магістральними та регіональними дорогами, аеропортами, морськими і річковими портами, залізничними вузлами, курортами, заповідниками, прикордонними районами;

- районні - дороги, які з'єднують адміністративні центри районів з сільськими населеними пунктами, залізничними вузлами, заповідниками, аеропортами, морськими і річковими портами, а також з дорогами загального користування;

- сільські - дороги, які з'єднують між собою сільські населені пункти та інші інфраструктурні та виробничі об'єкти.
Всі інші автомобільні дороги є дорогами загального користування.

Всі інші автомобільні дороги є дорогами загального користування

Дорога загального користування

Введення подібних заходів, за словами Глави департаменту автотранспорту Міністерства інфраструктури України Романа Хміля, обумовлено, перш за все, катастрофічним станом доріг України, їх руйнуванням великотоннажним транспортом і приведенням українського законодавства до міжнародних європейських стандартів. Тепер, за словами чиновника, у перевізників відпаде можливість відкуповуватися хабарами при перевантажити, бо Міністерство інфраструктури планує встановити на дорогах кілька сотень пересувних пунктів зважування, забезпечивши їх мобільними вагами. Також, починаючи з 1 січня 2016 року, заплановано, що до виконання обов'язків приступлять співробітники нової транспортної інспекції «УкртрансБезпека», яка в своїй діяльності буде використовувати сучасні засоби відеофіксації.

Однак, жорсткість подібних заходів ставить перед водіями та перевізниками ряд невирішених питань. Зокрема, як водієві зрозуміти на дорозі якогось значення він знаходиться зараз? Адже на сьогоднішній день наші дороги не обладнані будь-якими позначками, прояснюють це положення. До того ж далеко не всі виробничі підприємства, з яких йде вивезення великотоннажного вантажу спецтехнікою , Мають безпосередній вихід на дороги загального користування. Навіть не всі аеропорти, морські та річкові порти мають подібний вихід. І що робити автоперевізникам, якщо їм доводиться проїжджати через населені пункти, в яких існують тільки дороги місцевого значення, а об'їздів не існує?

Ці всі питання ставлять перед компаніями-перевізниками і водіями фактично нерозв'язну проблему. І хоча в цілому подібний закон покликаний захистити наші дороги, і без того зруйновані вічним відсутністю грошей і загальнонаціональним нехлюйством, вже видно, що він є вкрай сирим і недопрацьованим.

Зокрема, як водієві зрозуміти на дорозі якогось значення він знаходиться зараз?
І що робити автоперевізникам, якщо їм доводиться проїжджати через населені пункти, в яких існують тільки дороги місцевого значення, а об'їздів не існує?

Новости