Нові лідери думок: як віртуальні знаменитості замінюють реальних

Ми, як і весь світ, все ще не можемо розібратися, захоплюватися чи розвитком технологій або побоюватися його. Судіть самі: робот Софія стала першим гіноідом, який отримав громадянство, собакоподобние роботи Boston Dynamics навчилися відкривати один перед одним двері, а штучний інтелект розшифровує невідомий людству мову манускрипту Войнича, який протягом десятиліть був загадкою для вчених. У той же час в інтернеті і соціальних мережах з'являються віртуальні особистості, які, не будучи реальними людьми, можуть позмагатися з ними у впливовості. Спробуємо розібратися, як і для чого виникають такі технологічні лідери думок.

Однією з найбільш впливових і полюбилися аудиторії віртуальних інфлюенсеров є дівчина на ім'я Мікела Соусу. Вона веде свій інстаграм під ніком @lilmiquela, де на неї підписалися вже понад півмільйона людей, викладає свої пісні в YouTube, де вона підписана як Miquela, у неї є акаунти в Twitter, Facebook і Tumblr, а також власну електронну адресу. Судячи з усього, дівчина «живе» в Лос-Анджелесі, ходить на вечірки і модні покази, співпрацює з різними модними брендами, дає інтерв'ю Vogue, підтримує боротьбу за права трансгендерів і темношкірих, подорожує, буває в музеях і розважається з друзями (які, до речі, є реальними людьми). Про все вищепереліченому можна дізнатися з інстаграма Мікеле.

Експерти стверджують, що Мікела - це, швидше за все, комбінація фотографії реальної дівчини і 3D-моделі, але ніхто не знає, хто є її творцем. Деякі шанувальники віртуальної моделі висувають свої конспіративні теорії, але до сих пір ніхто на сто відсотків не впевнений, чи правдива якась із них.

Темношкіра модель Шуду Грем поки не так популярна, як Мікела Соусу, - на даний момент у неї в інстаграме тільки 38 тисяч передплатників. Вона веде свою сторінку з квітня минулого року і знімається для обкладинок журналів, брендів одягу і Кампейн косметики. Днями інтернет прогримів тим, що Шуду з'явилася в рекламі бренду Fenty Beauty, створеного Ріанною. Історія її створення, на відміну від Мікеле, не є таємницею: дівчину придумав і намалював за допомогою програми для 3D-моделювання фотограф Кемерон-Джеймс Вілсон. За його словами, на створення одного такого знімка у нього йде кілька днів.

Після того як в інтернеті почалися суперечки про те, чи створюються віртуальні моделі з метою в перспективі замінити справжніх, Кемерон-Джеймс Вілсон висловив свою думку, сказавши, що дівчата, подібні Шуду Грем, розробляються тільки для того, щоб доповнити реальних моделей.

«По суті, Шуду є моїм створенням, моїм твором мистецтва, над яким я працюю в даний момент, - говорить Вілсон. - На жаль, вона - не справжня модель, але представляє образ безлічі реальних моделей сьогоднішнього дня. Зараз є ціле великий рух темношкірих моделей, вона репрезентує їх і надихається ними ».

І Мікела, і Шуду - втілення ідеальних інстаграм-інфлюенсеров. Вони мають риси обличчя і пропорції фігури, до яких прагнуть багато дівчат, активно користуються соціальними мережами. Моделі, популярні в інстаграме, найчастіше мають гіпнотизує погляд, чітку лінію скул, красиві припухлі губи і майже невидимий натуральний макіяж. Якщо коротко, то вони являють собою ідеальне змішання чудовою генетики, нанесеної косметики і накладених фільтрів. І саме тому багато хто з них фотошоп свої недосконалі зображення, щоб досягти того, що вважають медійним ідеалом. Тоді вони не тільки починають нагадувати один одного, але навіть виглядають сюрреалістично - настільки чудово, що з таким же успіхом вони можуть бути несправжніми, згенерували комп'ютером зображеннями або творами мистецтва. В такому випадку навіщо реальним дівчатам заганяти себе в певні рамки, якщо легше створити віртуального персонажа, який буде уособлювати певний суспільством ідеал? Крім того, за допомогою віртуальних інфлюенсеров, які беруть участь в рекламних кампаніях різних брендів, останні зможуть створити досконалу картинку того, для чого вони призначені, ту модель, з якої буде ідентифікуватися їхня аудиторія.

Крім того, за допомогою віртуальних інфлюенсеров, які беруть участь в рекламних кампаніях різних брендів, останні зможуть створити досконалу картинку того, для чого вони призначені, ту модель, з якої буде ідентифікуватися їхня аудиторія

Але не варто забувати про два фактори проти використання віртуальних дівчат в якості інфлюенсеров: по-перше, в той час як медіа і бренди роблять боязкі спроби повернутися до реальних образів і параметрами середньостатистичних дівчат в своїх рекламних кампаніях, залучаючи моделей різних комплекцій, з недосконалостями у зовнішності і фігурі, штучно створена Мікела є для багатьох майже недосяжним ідеалом, бажання зрівнятися з яким може спричинити за собою швидше за шкоду, ніж користь. По-друге, в психології існує поняття «зловісної долини», яке означає те, що чим більше робот схожий на людину, тим симпатичніше він здається - але лише до певної міри, адже найбільш людиноподібні роботи несподівано виявилися неприємні людям через дрібних невідповідностей реальності , що викликають почуття дискомфорту і страху. Причина такого психологічного феномена не з'ясована до сих пір, незважаючи на те що час від часу вчені намагаються дати йому різні пояснення, але факт залишається фактом - ніхто не знає, до якої міри нам будуть симпатичні віртуальні моделі і чи не стане для нас їх створення невдалим досвідом.

Чи можуть віртуальні інфлюенсери бути чимось більшим, ніж просто красива картинка, яка рекламує певну марку? По всій видимості, творці Мікеле переконані, що це так, інакше чим пояснити суспільну «активність» моделі? В інтерв'ю виданню The Business of Fashion дівчина відверто «говорить»: «Я - творча особистість і часом висловлюю непопулярні думки, які відштовхують деяких фанатів. Я хочу бути всім для своїх передплатників і в той же час говорити і робити лише те, у що вірю ». Але в цілому, висловлюючи популярні на даний момент думки і, можливо, таким чином намагаючись наблизитися до потенційної реальної аудиторії, вона є лише збірним образом соціальної активістки.

У той же час метою творців однієї з найперших віртуальних інфлюенсеров - дівчини на ім'я Сая , Яка з'явилася в інтернеті в 2015 році, - зробити зі свого персонажа повноцінного віртуального людини, який одного разу зможе надавати емоційну підтримку реальним людям.

У той же час метою творців однієї з найперших віртуальних інфлюенсеров -   дівчини на ім'я Сая   , Яка з'явилася в інтернеті в 2015 році, - зробити зі свого персонажа повноцінного віртуального людини, який одного разу зможе надавати емоційну підтримку реальним людям

Сая є збірним образом улюбленого токійськими учнями столичного району Шібуя, а її риси обличчя, руху і особистість відповідають 17-річної японської дівчини. Її творцями виступила подружня пара Теруюкі і Юка Ішикава, які з самого початку розглядали віртуальну дівчинку як невеликий проект, що призначався для епізодичній ролі в короткометражці, але позитивних відгуків про неї було так багато, що автори оцінили її потенціал і вирішили повністю присвятити себе розробці Саї. Вони загострили увагу на японській концепції «Каваї», тобто чарівності, наділивши своє створення зовнішністю, яка так подобається японським підліткам.

«До сих пір ми спостерігали за світом Саї через екрани та дисплеї, - каже Ішикава. - Але сучасні технології допомагають їй пробитися крізь перешкоду і увійти в реальний світ. Було б цікаво побачити, як до неї будуть ставитися люди, коли дізнаються про неї ».

Можна сказати, що Сая також володіє уявній ідеальної японської молоді зовнішністю, і це вселяє деякі побоювання, але ми ще не знаємо, що вийде з цього проекту. Можливо, він дійсно переступить межу візуального і стане надавати допомогу нужденним в цьому людям або, навпаки, стане приносити певну шкоду. На даному етапі ми можемо тільки стежити за ростом і розвитком усіх віртуальних інфлюенсеров і намагатися вгадати, що вийде з цього формується сьогодні руху.

В такому випадку навіщо реальним дівчатам заганяти себе в певні рамки, якщо легше створити віртуального персонажа, який буде уособлювати певний суспільством ідеал?
Чи можуть віртуальні інфлюенсери бути чимось більшим, ніж просто красива картинка, яка рекламує певну марку?
По всій видимості, творці Мікеле переконані, що це так, інакше чим пояснити суспільну «активність» моделі?

Новости