Нові індустріальні країни в світогосподарських зв'язках.

КАТЕГОРІЇ:

Автомобілі Астрономія Біологія Географія Будинок і сад Інші мови інше Інформатика Історія Культура література логіка Математика Медицина металургія механіка Освіта Охорона праці Педагогіка політика право Психологія релігія риторика Соціологія Спорт Будівництво технологія туризм фізика Філософія фінанси хімія Креслення Екологія Економіка електроніка


Класифікація країн, що розвиваються Класифікація країн, що розвиваються   і територій дозволяє виділити 3 групи і територій дозволяє виділити 3 групи.

1. Найменш розвинені держави.

2. Країни із середнім рівнем розвитку.

3. Країни, що мають особливо сприятливий режим економічного розвитку, так звані нові індустріальні країни (НІС).

До групи НІС належить ряд держав Південно-Східної Азії: Тайвань, Гонконг, Південна Корея, Сінгапур, Малайзія, Таїланд; Латинської Америки - Мексика, Бразилія, Аргентина, держави Близького і Середнього Сходу - арабські НІС.

В силу безлічі різних факторів НІК виявилися в сфері особливих економічних інтересів фінансових держав: останні направляли сюди майже половину всіх фінансових ресурсів, призначених країнам, що розвиваються. Ще в 70-80-х рр. для НІС були характерні більш високі темпи господарського розвитку, що перевищують не тільки аналогічні показники інших країн, що розвиваються, а й показники більшості промислово розвинених країн. В останні роки азіатські НІС демонструють найвищі темпи економічного розвитку в світі. Стрімке зростання економіки НІК обумовлений збільшенням абсолютних розмірів ВВП, в тому числі і на душу населення. За цими показниками НІС також випереджають основну масу звільнених держав, а деякі з них наближаються до окремих промислово розвиненим країнам світу.

Особливе місце належить державі Сінгапур, якому в 1995 р першою з держав Південно-Східної Азії за рішенням ОЕСР був привласнений статус «індустріально розвиненого». В умовах політичної стабільності і економічного зростання протягом 3 десятиліть Сінгапур перетворився з невеликого перевалочного порту в багату країну. За роки прискореного розвитку в НІС почала складатися «особлива економічна модель», в рамках якої провідною галуззю господарського розвитку стала обробна промисловість, характерні використання високих технологій, висока продуктивність праці і відносно низькі витрати виробництва. Модернізація економіки проходить в області структурної перебудови всіх ланок технологічного ланцюжка - від сировинних галузей до наукомістких виробництв.

Великий вплив на формування сучасної структури економіки НІК зробили зарубіжні інвестиції. Серед промислово розвинених країн головними інвесторами за обсягом прямих інвестицій виявилися США і Японія. За 20 років НІС отримали понад 40% прямих капіталовкладень в країни, що розвиваються.

Особлива привабливість НІС для розвинених ринкових країн пояснюється рядом причин і обставин. Перш за все, НІС спочатку обрали шлях ринкових перетворень. Окремі групи НІС (наприклад, латиноамериканські) мають значний сировинний потенціал, достатньо дешевою робочою силою, що особливо важливо при розміщенні тих чи інших виробництв на їх територіях, мають досить розвинений внутрішній ринок. Нарешті, ряд НІС виявився в сфері не тільки економічних, а й політичних інтересів великих держав. У 70-80 рр. на противагу «комуністичному впливу» країнам Південно-Східної Азії була надана величезна економічна допомога та військова підтримка. Чималу роль зіграло і географічне положення цих країн на перехресті великих торговельних шляхів.

Починаючи з 80-х рр. значно зріс вплив НІС на хід світової торгівлі, на експортно-імпортні операції з різними країнами. Найбільш розвинені з них можуть стати великими партнерами в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, що особливо важливо і для нас в умовах формування зон вільного підприємництва російського Далекого Сходу. З НІС виділяються: Гонконг - виробництвом одягу, радіоприймачів, телефонної апаратури; Тайвань - моніторів, швейних машин; Південна Корея - телевізорів, магнітофонних касет, контейнерів; Сінгапур - жорстких дисків, дисководів для комп'ютерів і т.д Прискорений розвиток прогнозується в Індії, Китаї, Туреччині, Єгипті, Чилі. У структурі промислової продукції велике місце стала займати наукомістка продукція. На світовому ринку високою конкурентоспроможністю володіє продукція обробної промисловості НІС. Вони стали найбільшими експортерами одягу, взуття, текстильних виробів, ЕОМ, комп'ютерів, автомобілів та інших технологій.

Резюмуючи глобальні і регіональні особливості соціально-економічного розвитку НІС, необхідно відзначити, що тут протікають процеси, характерні для країн з розвиненою ринковою економікою: концентрація виробництва і капіталу, злиття промислового і банківського капіталу, утворення міжнародних монополій, які не поступаються ТНК.

НІС мають активні позиції в міжнародному поділі праці, в боротьбі за ринки збуту. Найбільш виражені 2 основні тенденції:

1. інтенсивний розвиток за рахунок оптимального взаємодії внутрішнього економічного, сировинного, наукового і людського потенціалів із зовнішніми інвестиціями;

2. активна інтеграція з розвиненими країнами, що охоплює великі економічні регіони і має своє конкретне економічне обличчя.

На світовому ринку продукція НІС має досить високу конкурентноздатність. Цього вдалося домогтися за рахунок ефективного використання передової техніки і технології, досягнень НТР, сучасних методів організації виробництва.

Безумовно, успіхи супроводжуються певними протиріччями, що виникають в умовах циклічних криз, валютних потрясінь. Протиріччя особливо часто виникають в сфері торгово-економічних відносин з розвиненими країнами на тлі протекціоністських заходів останніх. Зберігає свою актуальність проблема зовнішньої заборгованості, особливо для латиноамериканських НІК.

Дата додавання: 2015-01-19; переглядів: 49; Порушення авторських прав

Новости