Новий акціонер «Магніту» Олександр Винокуров: «Найближчим часом виходити не збираємося»

Компанія Marathon Group придбала акції «Магніту» у ВТБ. Про плани розвитку рітейлера новий акціонер розповів в інтерв'ю Business FM Компанія Marathon Group придбала акції «Магніту» у ВТБ

Олександр Винокуров. Фото: Єгор Алєєв / ТАСС

Новий акціонер «Магніту» Олександр Винокуров прокоментував Business FM операцію з купівлі акцій рітейлера. Його компанія Marathon Group купила у ВТБ майже 12% «Магніту».

Про плани на торговельну мережу, про життєвий шлях і відомих родичів Олександр Винокуров на форумі в Петербурзі розповів головному редактору Business FM Іллі Копелевічу.

У нас в студії Олександр Винокуров, керуючий партнер і президент компанії Marathon Group. Ця компанія сьогодні в хедлайнів, оскільки ви придбали майже 12% акцій «Магніту» у ВТБ. Питання просте: у чому була логіка цієї угоди. Я знаю, що ваша компанія до цих пір дуже швидко розвивалася, але, в основному, в області фармацевтики і аптечного бізнесу - виробництва, продажу і поставок на державні потреби, в тому числі вакцини і так далі. Це величезна покупка. Що ви будете робити в «Магніт»?

Олександр Винокуров: Ми є інвестиційною компанією. З першого дня, як ми створили Marathon Group, ми заявляли про кількох галузях, які ми вважаємо, з точки зору фундаментальних драйверів, найбільш цікавими в російській економіці. І ритейл ми завжди позначали як один із пріоритетів. Очевидно, «Магніт» - це один з двох лідерів в російському ритейлі. Ми вважаємо, що це компанія фундаментальна і недооцінена. У неї є великий апсайд (очікуване зростання котирувань акції - Business FM) при всіх поточних показниках - операційних і фінансових. І ми вважаємо, що також є апсайд від поліпшення, від підвищення ефективності компанії, а також з точки зору зростання і збільшення частки ринку. Треба не забувати, що у двох провідних російських продуктових ритейлерів Х5 і «Магніт» всього лише 20% частки ринку. Тому, очевидно, тут є великий потенціал для зростання і для консолідації. Тому ми дуже bullish (англ. Сповнені оптимізму - Business FM) з приводу паперів, ми дуже bullish з приводу даної компанії, ми дуже bullish з приводу команди і вважаємо, що у компанії є великий потенціал.

Тобто ви тут виступаєте портфельним інвестором? Ви купуєте, тому що після подорожчання ви збираєтеся продати? Або ви збираєтеся в цьому бізнесі закріпитися?

Олександр Винокуров: Ну, ви знаєте, ми на сьогоднішній день маємо трохи менше 12% акцій в компанії. Ми дивимося на цю інвестицію як мінімум як на середньострокову. Ми, природно, не збираємося виходити в короткостроковому періоді, тому що ми вважаємо, що апсайд тут великий. Повністю апсайд буде реалізований протягом двох-трьох років. Як я вже раніше говорив, ми будемо готові, скоріше, розглядати збільшення в якомусь розмірі нашого пакета, ніж чим зменшення або вихід в короткостроковій перспективі.

Чи немає побоювань, які, на мою думку, вони можуть виникнути? «Магніт» розвивався як компанія однієї людини під абсолютно чітким, явним лідерством. Зараз кількість акціонерів збільшується. Між різними акціонерами, в кінцевому рахунку, можуть бути якісь тертя, різні погляди на те, що потрібно зробити з компанією в даний момент. А історія «Магніту» до сих пір була зовсім іншою. Ось таке вже розмивання, збільшення числа акціонерів, членів ради директорів, воно, на ваш погляд, ринком як буде сприйматися?

Олександр Винокуров: Ну, по-перше, кілька слів про Сергія Миколайовича Галицькому. Я з ним, на жаль, не знайомий. Сподіваюся познайомитися з ним в короткостроковій перспективі. Я вважаю, що він геніальний бізнесмен, зміг побудувати з нуля компанію такого масштабу. Так, він, звичайно, був дуже сильно залучений в управління. Я вважаю, що диверсифікована база акціонерів, всіх, хто націлений на збільшення вартості компанії, - це для компанії, скоріше, добре. Компанією повинен керувати менеджмент. А акціонери через ради директорів, відповідно, повинні залучатися до ті рішення, які йдуть відповідно до англосаксонської системою корпоративного управління. Тому я не передбачаю непорозумінь.

ВТБ зараз залишиться старшим партнером.

Олександр Винокуров: ВТБ залишиться одним з акціонерів, найбільшим акціонером.

У них, по-моєму, 17% залишається.

Олександр Винокуров: Абсолютно вірно. По-перше, ми вважаємо, що ВТБ - компанія, яка займається прямими інвестиціями, вона дуже професійна. І можна подивитися на трек-рекорд ВТБ, на їх інвестиції - «Стрічка», той же самий «Бургер Кінг». Так, і ВТБ як інвестор довів свою ефективність. По-друге, я б не використовував слово «партнери». Це, скоріше, соакціонери. У «Магніту» велика кількість акціонерів, і ВТБ - один з них. І ми вважаємо, що всі акціонери «Магніту», як і великі - ВТБ, так і більш дрібні, все націлені на одне - на максимізацію вартості компанії. Тому тут у всіх збігаються інтереси, і я не передбачаю потенціал, як ви називаєте, якихось непорозумінь.

Marathon - компанія поки не дуже відома, хоча, насправді, вона досить велика. Я розумію, що угода ця закрита, непублічна, тому вартість її не розголошується, умови не розголошуються, кредитні або не кредитні ресурси, використані для покупки, коли здійснюється оплата, - це відбувається тільки між продавцем і покупцем. Ви можете сказати щось про це, якщо захочете. Чи захочете?

Олександр Винокуров: Сьогодні в нашому релізі ми сказали, що угода була профінансована за рахунок кредитних комбінацій і власних коштів.

До вас є особистий інтерес як до персони, тому що ви починали, по-моєму, в «Альфа-банку», чи не так?

Олександр Винокуров: Я в «Альфа-банку» ніколи не працював. До заснування Marathon Group я працював в компанії «А1» (інвестиційна компанія Росії, ключове інвестиційний підрозділ «Альфа-Груп» - Bsuiness FM).

Причому, там у вас були дуже великі досягнення, швидке зростання. Всіх приваблює, звичайно, медійний інтерес - ваші родичі. Вибачте, про це не можна не сказати, тому що, безумовно, цікаво і за цим, звичайно ж, будуть стежити. Наскільки я уявляю - тому що я трохи спостерігав за вашою біографією - ваші успіхи в бізнесі відбулися раніше, ніж ви стали чоловіком дочки міністра закордонних справ. І все-таки два слова, якщо ви про це розповісте, це буде всім цікаво і зрозуміло. Як відбувся ваш зростання в бізнесі?

Олександр Винокуров: Ну, ви говорите, що ви вивчали мою біографію.

Поверхнево.

Олександр Винокуров: Я починав інвестиційним банкіром. Потім я пропрацював шість років у Фонді прямих інвестицій TPG. Після цього...

Який, до речі, партнер ВТБ теж ...

Олександр Винокуров: Який був, так, партнером ВТБ ...

Так що тут ви добре знайомі.

Олександр Винокуров: Абсолютно. Тому, що я можу додати? Кар'єру свою робив сам, але родичем своїм я дуже пишаюся. У нього зараз дуже непроста робота.

Дякуємо.

Олександр Винокуров: Вам спасибі.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Що ви будете робити в «Магніт»?
Тобто ви тут виступаєте портфельним інвестором?
Ви купуєте, тому що після подорожчання ви збираєтеся продати?
Або ви збираєтеся в цьому бізнесі закріпитися?
Чи немає побоювань, які, на мою думку, вони можуть виникнути?
Ось таке вже розмивання, збільшення числа акціонерів, членів ради директорів, воно, на ваш погляд, ринком як буде сприйматися?
Чи захочете?
До вас є особистий інтерес як до персони, тому що ви починали, по-моєму, в «Альфа-банку», чи не так?
Як відбувся ваш зростання в бізнесі?
Тому, що я можу додати?

Новости