Новий порядок погашення споживчого кредиту дозволить не розоритися

В'ячеслав Тимченко. Фото: Прес-служба Ради Федерації

До кінця лютого депутати планують розглянути в першому читанні урядовий законопроект, який пропонує новий механізм сплати прострочених боргів за споживчими кредитами. Як ця ініціатива допоможе позичальникові скоріше розрахуватися з банківськими боргами і знизити штрафні пені, «Парламентській газеті» розповів заступник голови Комітету Ради Федерації з економічної політики В'ячеслав Тимченко .

- В'ячеславе Степановичу, наскільки актуальний цей законопроект і як він захистить права позичальників?

- Будь-який кредит має три складові. По-перше, тіло кредиту - ця сума, яку ви взяли в борг у банку. По-друге, відсотки - це сума, зазначена в процентному вираженні до суми кредиту, яку платить одержувач в розрахунку на певний період. По-третє, пені - свого роду штраф, який має право призначити банк за прострочення по кредиту. Сьогодні населення вкрай закредитувати. І ця ситуація пояснюється об'єктивними причинами. Позичальник, наприклад, втрачає роботу і не має можливості дотримуватися графіка платежів. Банк призначає штрафні санкції. Навіть якщо громадянин звертається в іншу кредитну організацію або влаштовується на нову роботу, все його платежі йдуть на утворилися пені і штрафи. Виходить, скільки людина ні працює, не старається, на тілі кредиту це ніяк не позначається, відсотки теж не зменшуються.

Саме тому розроблена урядом ініціатива дуже своєчасна і повністю відповідає своєї головної мети - знизити закредитованность населення. Тепер знаходиться в скрутному становищі боржник отримає можливість спочатку погасити відсотки за користування грошовими коштами, а також основну суму боргу, і тільки потім - неустойки, пені та штрафи. Я, як і інші парламентарії, цілком і повністю вітаю прийняття такого закону.

- Але, погодьтеся, боржнику, було б зручніше спочатку погасити тіло кредиту, а вже потім - все відсотки, що набігли і пені. До речі, деякі парламентарії пропонують саме такий порядок погашення споживчого кредиту, ви його підтримуєте?

- Дійсно, позичальникові було б зручніше спочатку гасити тіло кредиту, а потім відсотки і пені. Але ми повинні розуміти, що в гонитві за дотриманням правил споживача ми також повинні дотримуватися принципів, на яких засновані ринкові відносини. Саме тому єдино правильний механізм той, який запропонований в законопроекті. Перший крок по шляху погашення заборгованості, що утворилася - сплатити відсотки, потім виплатити тіло і в останню чергу - штрафи. Упевнений, що цей закон позитивно відіб'ється на економіці країни. Така практика, до речі, давно вже існує відносно юридичних осіб. При погашенні кредиту підприємці спочатку сплачують відсотки, потім тіло кредиту і в останню чергу пені. Тепер цей порядок застосують і до фізичних осіб.

- А як діяти позичальникові, якщо банк призначив драконівські штрафи за неустойку?

- Хочу нагадати, що в правовій державі рішення судових органів є переважаючим в будь-якій сфері. У разі, коли банк призначив свідомо нездійсненні штрафи, позичальник має право звернутися до суду.

Якщо в судовому порядку буде встановлено, що вимоги кредитних організацій були завищені, це буде прийматися до негайного виконання. Таким чином суд може знизити відсотки неустойки до розумних меж.

- Які ще заходи, на вашу думку, необхідно зробити державі для оздоровлення ситуації на кредитному ринку?

- Безумовно, запровадження такого заходу стане зниження облікової ставки Центробанку, яке призведе до зниження відсотків по кредитах. Наслідком цього буде раскредітованіе населення і більш ефективне використання позикових коштів. Також пожвавленню економіки сприятимуть заходи підтримки державою окремих категорій громадян - наприклад, молодих сімей або літніх росіян. У нас чимало робиться для підтримки населення, але додаткові заходи не будуть зайвими і окупляться сторицею, тому що дадуть можливість вирішувати основні соціальні проблеми населення.

В'ячеславе Степановичу, наскільки актуальний цей законопроект і як він захистить права позичальників?
До речі, деякі парламентарії пропонують саме такий порядок погашення споживчого кредиту, ви його підтримуєте?
А як діяти позичальникові, якщо банк призначив драконівські штрафи за неустойку?
Які ще заходи, на вашу думку, необхідно зробити державі для оздоровлення ситуації на кредитному ринку?

Новости