Новий світ валют: долар, юань, євро

  1. З юанем все не так

Фото: news72.com

Юань рветься в клуб світових валют

Напевно, ще рано ставити юань на один щабель з доларом. Все ж американці як і раніше володіють найважливішою валютою в світі. Однак китайська валюта швидко настає. Так, наприклад, великий банк HSBC майже не справляється з напливом тих, хто хотів би інвестувати в ренмінбі. Сам Китай з цього приводу переповнений гордістю, про що свідчить недавня передова стаття в їх "Народній газеті".

Проте ціни в міжнародній торгівлі в більшості випадків встановлюються в доларах. А ціни на найважливіші види сировини, в тому числі і на нафту, зазвичай відомі там тільки в доларах.

Однак Пекін в даний час робить дуже багато для того, щоб підвищити привабливість використання юаня в усьому світі:

  • Торгові партнери можуть розплачуватися за товари безпосередньо юанями. Це має сенс, якщо відповідні країни експортують сировину - в такому випадку вони можуть продавати його за юані, а потім на них купувати електроніку, верстати або будівельну техніку. Voila, і долар залишається поза грою!
  • Фірми мають можливість в Гонконзі (а тепер і в Лондоні) брати кредити в юанях . Взяті в борг гроші вони, наприклад, можуть використовувати в своїх угодах з Китаєм.
  • Рахунки в банках, випуск акцій і навіть угоди з опціонами - все це в пробному режимі вже можна робити з юанем в Гонконзі.

Але при цьому є і одна слабкість - юань не є вільно торгувала валютою. Це означає: китайський Центральний банк має монопольне право на те, щоб обмінювати його на інші валюти. Що стосується долара, євро, франка і японської ієни, то тут справа виглядає зовсім інакше. На всіх фінансових майданчиках є торговці, у яких можна обміняти одну валюту на будь-яку іншу.

В ході цього процесу виникає ринкова ціна. Поки наша планета крутиться, і сонце освітлює кожен раз одну її частину, саме там у торговців валют працюють калькулятори, і вони, зіставляючи попит і пропозицію, щомиті видають дані про новий курс.

З юанем все не так

Фото: globalspin.blogs.time.com

Наступний крок - конвертований юань

У випадку з юанем його курс встановлює Центральний банк в Пекіні. Ще недавно тільки там і можна було отримати юані. Але тепер в Гонконзі і Лондоні є два фінансові центри, де може бути обмежено торгівля цією валютою - але тільки в рамках строго встановлених меж.

Усе це видається вже старомодним. Комуністичним. Поки юань не буде вільно торгуватися, його ніхто не буде сприймати всерйоз. Але Китай все ще проявляє нерішучість. Якби юань можна було отримати де завгодно, то його все хотіли б мати. Він став би більш дорогим і, будучи ризикованою інвестицією, постійно б сильно коливався. При цьому стали б збільшуватися і коливатися експортні ціни китайської промисловості. Керівники в Пекіні вважають, що їхня економіка до подібного роду невизначеності ще не готова.

Можливо, вони роблять все правильно. Я не впевнений, що доцільно було б вимагати від реальних економік Греції , Іспанії, Америки чи інших країн миритися зі зміною курсу валюти, який би встановлювався транзакціями фінансових інститутів. Коли я працював в Японії, 100 ієн коштували трохи більш 60 центів. Сьогодні вони рівні за ціною одного євро. Як може в такому випадку буде калькулювати ціни такої експортер, як Sony? І, навпаки, велика частина німецького експортного буму пояснюється тим, що Греція тягне євро вниз. Але продавати по занадто дешевими цінами теж недобре.

Тому можна припустити, що Китай в найближчому майбутньому збереже певний контроль над курсом юаня. Разом з тим Пекін недавно значно розширив коридор його коливань.

Проте стала вже другою економікою в світі країна не залишає ніяких сумнівів щодо своїх намірів, і китайці кажуть: ми будемо продовжувати цю роботу, ми не хочемо відставати від Європи і Америки. Між іншим майбутнє євро продовжує залишатися невизначеним.

Переклад ИноСМИ

Як може в такому випадку буде калькулювати ціни такої експортер, як Sony?

Новости