Новий підлітковий вік

Вчені пропонують збільшити підлітковий вік до 24 років Вчені пропонують збільшити підлітковий вік до 24 років. Основні причини - соціальні: сьогодні в постіндустріальних країнах молоді люди довше здобувають освіту, пізніше одружуються, пізніше заводять дітей. При цьому біологічне дорослішання теж сповільнюється.

Вважаю, ми зіткнулися з фазою гальмування людського розвитку. Суспільство охопила така атмосфера, в якій люди не хочуть рости. Їм зручно і без цього, їм хочеться залишатися дітьми.

Ми стоїмо на порозі нового світу. Колишні стимули перестають діяти: професійна кар'єра приваблює вже не так, як раніше, а роботизация загрожує покінчити з безліччю спеціальностей. У найближчі десятиліття навчальні заклади підуть у віртуальний простір, виробництво автоматизується, доставка товарів і послуг перейде на мережеву платформу.

В результаті лише мала кількість людей зможе займатися творчою діяльністю, створювати щось нове. А що буде з іншими?

Підліткову планку можна підняти і до 40 років - яка різниця? Якщо людина знайшла себе в чомусь, то подорослішав. А якщо не знайшов, то буде сидіти "в підлітків" на прожитковий мінімум. Далі ...

Ще недавно вік активного життя тривав з 15-20 років до 60-70. А тепер у нас в перспективі довге дитинство і довга старість.

І це природно. Коли егоїзм виростає, дуже непросто вийти з нього, почати щось робити, якось працювати з ним. Набагато легше замкнутися на собі через комп'ютер і смартфон, сидіти годинами в своїй маленькій кімнаті, знаючи, що мама щось приготує ...

Де ж вихід?

Вихід з підліткового віку - це бажання реалізувати себе. Але в сучасному світі воно слабшає. Багатьом цілком достатньо іграшок віртуальної реальності. У людей немає приводу дорослішати, навіть в простому, "матеріальному" сенсі.

І в той же час у них з'являється час і можливість усвідомити, що вони бранці власного егоїзму. Він відволікає їх від головного - від можливості піднятися над його операційною системою, взяти управління в свої руки і реалізувати себе по-справжньому.

Розглянувши це, людина вийде, нарешті, з дитячої та знайде себе.

З ТВ програми "Новини з Міхаелем Лайтманом", 23.01.2018

Попередні повідомлення на цю тему:

Підліткова депресія

Наші діти ростуть з комплексом сироти

Покоління дорослих дітей

А що буде з іншими?
Підліткову планку можна підняти і до 40 років - яка різниця?
Де ж вихід?

Новости