Новини: «Газпром» перейшов в контрнаступ - Вільна Преса - Новини політики. Міжнародне становище і зовнішня політика.

«Газпром» у другому кварталі 2015 роки зумів переломити тенденцію на зниження поставок до Європи. Це випливає зі звітності монополіста по РСБУ (російськими стандартами бухгалтерського обліку), повідомляє « Комерсант ». Експорт «блакитного палива» до Євросоюзу в порівнянні з провальним першим кварталом, виріс на 27,4% - до 34,8 млрд кубометрів. Особливо швидко закупівлі нарощує Німеччина (приріст на 22,7% - до 11,7 млрд кубометрів), Італія (на 40,7% - до 7 млрд кубометрів) і Франція (82,5% - 2,7 млрд кубометрів).

Виходить, «Газпром» за підсумками півріччя скоротив експорт газу на 14,8% (до 93,4 млрд кубометрів), що можна порівняти з гіршими результатами кризового 2009 року. Однак зростання експорту в західному напрямку дає надію, що в цілому в 2015-му році монополіст продасть газу як мінімум стільки ж, як у 2014-му. А швидше за все - більше.

Справа в тому, що російський концерн за власною ініціативою обмежував поставки в Європу з вересня минулого року по березень 2015 го. Ця обставина зашкодило статистичними показниками монополіста, зате змусило європейські компанії активно витрачати свої запаси з підземних сховищ. Підсумок такий - не дивлячись на те, що Західна Європа закуповує російський газ більш високими темпами, рівень заповнення її підземних газових сховищ (ПСГ) все ще нижче середніх значень за останні роки.

На руку «Газпрому» грає останнім часом і Україна. У п'ятницю, 14 серпня, глава українського Міненерго Володимир Демчишин визнав, що «незалежна» не зможе обійтися без російського газу. І що Київ «найближчим часом» прийме рішення про відновлення поставок з РФ. «Якщо ж поставок російського газу все-таки не буде, треба розраховувати на форс-мажорний сценарій», - констатував міністр.

Читайте по темі

«Газпром» у другому кварталі 2015 роки зумів переломити тенденцію на зниження поставок до Європи Ісламабад садять на російську «трубу»

Чому РФ вкладає 2,5 млрд доларів в пакистанський газопровід?

Побоювання пана Демчишина не позбавлені підстав. За даними Асоціації європейських операторів підземних газових сховищ (GSE), обсяг газу в підземних сховищах України на 13 серпня склав лише 13,549 мільярда "кубів". Тим часом, до початку опалювального сезону для безпечного його проходження взимку в українські ПСГ потрібно закачати не менше 19 млрд кубометрів «блакитного палива». Відсутні 6 млрд кубів Києву доведеться або купувати у «Газпрому» безпосередньо, або - з принципу! - отримувати з Євросоюзу по реверсу. Але в останньому випадку Європі доведеться швидше звичайного заповнювати власні запаси, знову ж купуючи газ у російського монополіста. Словом, як не крути, європейцям доведеться розщедритися.

Київ уже заявив, що очікує отримання у вересні кредиту ЄБРР на 300 мільйонів доларів на покупку газу. Крім того, він веде активні переговори зі Світовим банком про залучення на ті ж цілі 500 мільйонів доларів, а також з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) - про притягнення 200-250 мільйонів доларів.

У підсумку, у ЄС немає іншого шляху, окрім як поновити співпрацю з «Газпромом» в повному обсязі. Тим більше, обмеження видобутку на найбільшому в Євросоюзі газовому родовищі Гронінген призвело до того, що Нідерланди - третій виробник газу після Росії та Норвегії - в липні стали імпортером газу. Це означає, що при нормальному розкладі «Газпром» в цьому році може збільшити експорт в ЄС на 20%, наблизившись до рекорду 2013 роки (137 млрд кубометрів).

Виграв чи «Газпром» торгову війну з ЄС, і як це зміцнює геополітичні позиції Росії?

- Те, що «Газпром» нарощує обсяги продажів газу в Європу, стратегічно важливо для Росії, - вважає президент Центру стратегічних комунікацій Дмитро Абзалов. - Традиційно влітку закупівлі "блакитного палива" йдуть повільніше. Позначається, по-перше, сезонність - взимку споживання завжди зростає, а за ним ростуть і закупівлі, по-друге - нинішня низька ціна на газ.

Ця низька в довгостроковій перспективі ціна на «блакитне паливо» «вбиває» альтернативні джерела енергії. Перш за все - відновлюваної. І сланцеві проекти. Така енергія була б вигідною і рентабельною на тлі високих цін на нафту. Але зараз ситуація прямо протилежна, і країни Європи зацікавлені в покупці дешевих вуглеводнів.

Треба розуміти, що в цінах на газ простежується наступна залежність: якщо сьогодні нафтові ціни досягли «дна» - через півроку знизиться ціна на «блакитне паливо» у російського концерну. На другий квартал 2015 року саме припав пік зниження цін після того, як впали нафтові котирування. Цей фактор теж підштовхнув країни Європи до активізації закупівель газу.

Спрацювали і додаткові чинники. Влітку Україна заповнює свої ПГС. Європі важливо, щоб сховища «незалежної» були заповнені під зав'язку. Справа в тому, що їх європейці розглядають як власний резерв, який, при необхідності, піде в напрямку ЄС.

Плюс до того, Європа зараз перестраховується. Європейці пам'ятають, як восени 2014 року Німеччині терміново довелося закачувати газ в ПСГ, щоб уникнути ризиків зриву поставок з-за ситуації на Україні. Ці ж мотиви рухають європейцями і сьогодні.

Читайте по темі

НАТО: розпустити не можна реформувати НАТО: розпустити не можна реформувати

У США вважають, що в останніх операціях Альянс діяв нерішуче і неефективно

Словом, європейці просто змушені вибудовувати коректні партнерські відносини з «Газпромом».

«СП»: - Європа більше не розраховує на іранський газ?

- Ціни на вуглеводні влітку маневрували і знижувалися багато в чому через іранську «угоди століття». Але тепер, судячи з останніх сигналів з США, іранська угода може бути скасована. А реальних альтернатив російському «блакитному паливу» в ЄС не видно.

У підсумку, сьогодні в ЄС складаються умови, при яких «Газпром» може дуже повно реалізувати свій експортний потенціал.

«СП»: - Чи є нам сенс продавати багато газу задешево?

- «Газпром» на нинішніх поставках багато не заробить - це факт. Але зате ці поставки, безперечно, посилять позиції Росії в ЄС з геополітичної точки зору.

Прив'язка тут проста. Чим більше обсяги продажів «блакитного палива» - тим більше залежність ЄС від Росії. Чим більше залежність - тим більше можливостей для Москви впливати на Брюссель.

Російський монополіст може продати європейцям скільки завгодно газу за низькими цінами - альтернативи йому немає. Можна сказати, дешевий газ «Газпрому» має для Росії більш високу політичну ціну.

Наприклад, дешевий російський газ допоможе торпедувати систему ізоляції РФ, яка зараз вибудовується. Я вже не кажу про мінімізацію різних ворожих дій, на кшталт закликів в рамках санкцій кампанії взагалі відмовитися від закупівель російського «блакитного палива».

«СП»: - Чи зможе Росія використовувати посилення своїх «газових» позицій, щоб вплинути на ситуацію навколо Донбасу?

- Економіка завжди - хто б що не говорив - є важливим фактором політики. Причому, чим сильніше економічна залежність Євросоюзу від Росії, тим складніше різними політичними процесами цей зв'язок порвати.

Нинішні успіхи «Газпрому» - вже важливий фактор обмеження можливостей ЄС щодо запровадження наступного етапу санкцій. Можливо, європейці розширять санкцій персональний «чорний список», але на ділі вони будуть зацікавлені зберегти стабільні відносини з Москвою.

«Газова» економічна зв'язка буде і важливим фактором переговорів по Україні. Причому, нинішній момент - особливо важливий.

Восени 2015 року пройдуть вибори в Донбасі, що є одним з найважливіших етапів Мінських угод. Восени активізується і енергетичне питання навколо російського «блакитного палива». Це створює хороший плацдарм для переговорів Росії і Євросоюзу - з тим, щоб європейці мотивували главу української держави Петра Порошенка скорегувати позицію щодо виборів в Донецькій і Луганській республіках. Як відомо, Київ хоче провести там вибори за власними правилами, і відразу взяти під контроль кордон між республіками і Росією.

І треба розуміти: якщо через ослаблення економічного потенціалу Росії її можливість чинити тиск на ЄС зменшиться, Київ зможе робити з Донбасом все, що йому завгодно. А «світове співтовариство» буде все це називати виконанням Мінських угод.

Словом, «Газпром» знову перетворюється у важливий геополітичний інструмент Росії. І це не може не радувати ...

- Європейці з початку літа дійсно активно закачують газ в ПГС, - зазначає директор Фонду енергетичного розвитку Сергій Пикин. - Газові сховища Німеччини і Франції, країн Центральної Європи заповнені зараз тільки на 50-70%. У лідерах Італія - ​​у неї сховища заповнені більш ніж на 70%. В цілому, європейські споживачі сьогодні закачують обсяги на рівні історичних максимумів.

У цій ситуації погані показники «Газпрому» за перший квартал 2015 року пояснюються просто. Зима в Європі була теплою, не виникало проблем з українським транзитом, і тому газу в сховищах залишилося досить багато. У підсумку європейці в першому кварталі споживали, в основному, газ зі своїх запасів, «прогинаючи» Росію економічно. Але зараз ситуація покращилася - Євросоюз поспішає знову поповнити сховища. І робить він це не випадково.

Читайте по темі

Захід ховає ялтинські принципи

Великобританія і Франція пропонують нам відмовитися від права вето в Радбезі ООН

ЄС знову побоюється зриву поставок через Україну. Уряд «незалежної» недавно заявило, що в ПГС країни на 1 листопада має перебувати не 19 млрд кубометрів газу, а всього-на-всього 17 млрд. Це приблизно відповідає обсягам, які були закачані в 2014 році, причому близько 11 млрд "кубів" з них Україна спожила самостійно.

Зараз очевидно, що Київ у своїй газовій політиці намагається дотримуватися графіка минулого року: він принципово не купує газ у Росії, а бере його по реверсу, і робить запаси по мінімуму. Але навіть цього мінімуму Київ сьогодні не може набрати: рік тому на середину серпня в українських сховищах було більше «блакитного палива» на 2 млрд кубометрів.

Все це створює ризики для Європи, але грає на руку «Газпрому» і Росії.

Виграв чи «Газпром» торгову війну з ЄС, і як це зміцнює геополітичні позиції Росії?
«СП»: - Європа більше не розраховує на іранський газ?
«СП»: - Чи є нам сенс продавати багато газу задешево?
«СП»: - Чи зможе Росія використовувати посилення своїх «газових» позицій, щоб вплинути на ситуацію навколо Донбасу?

Новости