Новини сайту viko.kh.ua »Відмінність УЗО від ДІФ автомата

Багато користувачів домашніх побутових мереж не знаходять відмінності між пристроєм захисного відключення і диференціальним автоматом Багато користувачів домашніх побутових мереж не знаходять відмінності між пристроєм захисного відключення і диференціальним автоматом. Вони віддають перевагу більш доступному варіанту, керуючись прагненням забезпечити захист електрообладнання і людей.

Незважаючи на поширену думку, між цими пристроями присутній істотна різниця:

  • УЗО (вимикач диференційний) захищає від струму витоку;
  • Діфавтомат захищає від струму витоку і короткого замикання.

Диференціальний автомат - це:

  • пристрій захисного відключення;
  • автоматичний вимикач (ключові елементи - теплової та електромагнітний расцепитель).

Від чого захищає УЗО

Вимикач диференційний захищає людину від ураження струмом і загоряння. Якщо в проводці присутній пробою, і вона починає грітися - УЗО розімкнеться ланцюг, запобігши пожежа. Якщо на корпус пристрою подається електрика, при наявності контакту з людиною диференційний вимикач припинить харчування. Це запобіжить ураження електричним струмом (ефективність обумовлена ​​швидкістю спрацьовування).

УЗО - електричний прилад, який потребує захисту. При перевантаженнях або короткому замиканні Пристрій не розірве ланцюг і згорить, як інша мережа. Тому його рекомендується підключати послідовно з автоматичним вимикачем (автоматом). Це забезпечить захист від перевантаження, КЗ і диференційних струмів.

Навіщо потрібен діфавтомат

Діфавтомат - комбінація 2 пристроїв в єдиному корпусі. Це забезпечує:

  • Простоту підключення. Замість 6 з'єднань (вхід-автомат-УЗО-вихід по 2 дроти для двофазних мереж) потрібно тільки 4 (вхід-діфавтомат-вихід на мережу). Дана особливість має підвищене значення в умовах обмеженого простору щитка;
  • Велику надійність. Менша кількість з'єднань мінімізує ймовірність проблем;
  • Економію. Один діфавтомат високої якості коштує дешевше декількох УЗО + автоматичний вимикач.

Діфавтомат має ряд недоліків в порівнянні з 2-ма послідовно підключеними пристроями:

  • складність виявлення проблеми. При виникненні КЗ, струму витоку або перевантаження, діфавтомат вимкнеться. Пристрої, що інформують про характер проблеми, мають високу вартість. Зв'язка автомат + УЗО вигідно відрізняється. Якщо відбулося КЗ або перевантаження - вимкнеться перший пристрій. У разі виникнення струму витоку ланцюг розімкнеться другий, а
  • дорога заміна. Видання, що вийшло з ладу пристрій підлягає заміні. Це дорожче покупки пошкодженого автомата і УЗО.

Кожен повинен самостійно вирішити, що використовувати в побутових мережах. Слід керуватися граничними навантаженнями в окремих ланцюгах. Для бойлерної або хозблока підійде диференційний автомат. Для освітлення і груп розеток рекомендовані поєднання УЗО і автомата.

З Ув. viko.kh.ua

Новости