Новини про Radeon HD 6850

Оприлюднено нові важливі деталі про нову графіку від AMD - картах серії Radeon HD 6800. Вони орієнтовані в середній сегмент і будуть покликані боротися з відеокартами GTX 460 від NVIDIA.

Вони орієнтовані в середній сегмент і будуть покликані боротися з відеокартами GTX 460 від NVIDIA

Ще в серпні надійшла інформація, що AMD виведе в середній клас серію відеокарт Radeon HD 6800. GPU Barts повинні були стати наступником відеокарт серії Juniper - Radeon HD 5700, але в даний час перейшли на сходинку вище. Список технічних характеристик, які надійшли після витоку інформації з декількох місць на минулому тижні стверджував, що Barts замінить собою Radeon HD 6700, це змусило багатьох задуматися про справжність документа. Тепер же підтверджена первинна інформація про Barts і Radeon HD 6800, і вже можна з упевненістю говорити про докладних специфікаціях і датою анонса.

AMD Radeon HD 6850 (Barts Pro) і HD 6870 (Barts XT) будуть запущені 18 жовтня (19 в деяких країнах, якщо ніщо не зміниться в останню хвилину). Нова архітектура Northern Islands налаштовані й оптимізовані для підвищення продуктивності на ват. Як нам здається, будь-яких революційних поліпшень в порівнянні з поточними моделями очікувати не варто, однак час може внести свої корективи, зрозуміло.

Barts принесе не більше 960 потокових процесорів, що повинно бути достатнім доказом того, що це середній сегмент. Молодша відеокарта Radeon HD 6850 буде задовольнятися 800 потокових процесорів і більш низькою тактовою частотою, але AMD також змінила текстурні блоки і ефективність потокових процесорів, що як раз і послужило приводом того, що найменування відеокарт трохи вводять в оману в порівнянні безпосередньо з попередніми поколіннями.

Radeon HD 6870 буде, за даними з надійних джерел, продуктивніше ніж сьогоднішній Radeon HD 5850. Чи не погано для карти, яка призначена для заміни Radeon HD 5770, але в той же час робить схему найменування трохи заплутаною. Молодший Radeon HD 6850 в свою чергу буде трохи повільніше, ніж Radeon HD 5830, але і споживати буде набагато менше енергії. Все це не погано, але буде вводити в оману покупців, оскільки нова модель середнього класу повинна перевершувати відеокарту попереднього покоління з більш низьким рейтингом.

Як ми вже згадували вище, в новій архітектурі основний упор AMD зробила на параметрі «продуктивність на ват». Для реалізації продуктів на тій же 40-нм технології і трохи оновленої і оптимізованої архітектурі Evergreen, інженерам компанії довелося проробити масу додаткової роботи. Енергоспоживання Radeon HD 6850 буде нижче 150 Вт - близько 120 Вт в залежності від різних джерел. Хоча Radeon HD 6870 буде споживати більше 150 ват, що ставить його по споживанню в один ряд з Radeon HD 5850, карта повинна перевершити її по продуктивності.

Найголовніша причина для випуску AMD нового сімейства Barts є ринкова обстановка. Radeon HD 6850 і HD 6870 створюються щоб «поховати» NVIDIA GeForce GTX 460 - відеокарту NVIDIA, на яку припадають основні обсяги продажів. AMD сьогодні не має сильного конкурента для GTX 460, але сподівається змінити це з появою серії Radeon HD 6800.

До речі, GeForce GTX 460 також є однією з причин, що породили заплутану схему найменувань продуктів у AMD. Поясню - серія GeForce GTX 400 була побудована на чіпі GF100 від NVIDIA, але коли NVIDIA почала продажі GTX 460 на урізаному чипі GF104, який зміг конкурувати з деякою частиною відеокарт серії GTX 400, AMD не бачила іншого виходу, крім як рухати вгору її відеокарти середнього класу. На цій же ноті виходить серія відеокарт Caymen, покликана замінити Radeon HD 5800 в продуктивному сегменті, також буде рухатися вгору по ієрархічній драбині, щоб уникнути плутанини в своїх лавах.

На цій же ноті виходить серія відеокарт Caymen, покликана замінити Radeon HD 5800 в продуктивному сегменті, також буде рухатися вгору по ієрархічній драбині, щоб уникнути плутанини в своїх лавах

AMD Radeon HD 6870, за словами джерел, буде перший час випускатися тільки в референсном виконанні, і в цьому вигляді вона почне надходити партнерам AMD. Іншими словами, різниця між відеокартами різних виробників буде тільки в упаковці і наклейці на еталонний кулер. AMD Radeon HD 6850 з іншого боку буде доступна в більш різноманітному вигляді, який приведе до деяких нестандартних рішень в дизайні плати і системі охолодження від сторонніх розробників.

Поки немає жодних конкретних цін, але з огляду на що новим відеокартам AMD доведеться боротися з GeForce GTX 460, вони повинні з'явитися в сегменті 150-250 дол.

Новости