Новини Руспрес - Сім'я Піткевіч "в тилу ворога". Відео

Син прем'єра Удмуртії купив за $ 1,4 млн квартиру в Майамі, у дочки - фірма в Техасі

Син голови уряду Удмуртії Юрія Піткевіч Михайло Піткевіч в 2008 році купив у місті Майамі (США) квартиру в престижному житловому комплексі на самому березі океану. У той час депутат Держдуми РФ, а нині перший віце-губернатор Смоленської області, Піткевіч-молодший оперував американської нерухомістю вартістю до 1,4 млн доларів аж ніяк не поодинці: зі Сполученими Штатами, як виявилося, це сімейство великих російських держчиновників вже 15 років як пов'язане міцними, в буквальному сенсі - родинними узами.
У російський лексикон всього за один останній місяць міцно увійшло слово «пехтінг» - викриття функціонерів «Єдиної Росії», які в ефірі держтелеканали воліють патріотичну і антизахідну риторику, а на ділі - пов'язують свою долю і фінансові накопичення з Європою і США. При цьому саме американські вкладення російських депутатів і чиновників виявилися у всіх на виду: по законам Сполучених Штатів всі операції з нерухомістю в цій країні гранично прозорі, копії офіційних документів по кожній конкретній угоді публікуються в мережі Інтернет і доступні будь-якому бажаючому, де б він не знаходився .
Редакція «Д» вирішила перевірити на заморський інтерес найбільш відомі родини політиків Удмуртії за відкритими каталогам американських актів. Першим з «удмуртських американців» попався Михайло Піткевіч , 34-річний політик і бізнесмен, який в 2007 році став депутатом Держдуми РФ за списком ЛДПР, а в 2011-му балотувався на думських виборах по республіканському списку «Єдиної Росії». З весни 2012 року Піткевіч займає пост першого заступника губернатора Смоленської області Олексія Островського.
У друзях з юності у Михайла Юрійовича - сіті-менеджер Іжевська Денис Агашін і син президента Удмуртії Олександра Волкова Андрій Волков. Батько Михайла Піткевіч Юрій Піткевіч починав з градоначальника Глазова, а з 2000 року беззмінно керує Урядом УР.
До переліку цих добрих знайомств тепер можна додати адвоката зі штату Техас американського громадянина Річарда Карла Шоу (Richard C. Shaw), що проживає в передмісті Х'юстона. Але про все по порядку.

Квартира за $ 1400000

В кінці 2008 року на березі Атлантичного океану в межах міста Майамі, штат Флорида, було завершено будівництво 51-поверхового житлового комплексу «Нефритовий берег» (Jade Beach). Відкрита база документів влади округу Майамі-Дейд (Miami-Dade county) зберігає інформацію про покупців житла в новій вежі. Одним з них став хтось Михайло Піткевіч (Mikhail Pitkevich), який у вересні 2008 року купив в Jade Beach Condominium квартиру № 2704 площею 179 кв. метрів (1927 кв. футів). Продавцем виступила місцева компанія з обмеженою відповідальністю «Фортуна Біч» (Fortune Beach LLC). Покупець Піткевіч при укладанні угоди теж вказав свій американський поштову адресу: 13515, провулок генерала Грішама, Сайпресс, штат Техас (13515 General Gresham Lane, Cypress, Texas 77429). Запам'ятаємо його.

Документ влади округу Майамі-Дейд про покупців житла в комплексі «Нефритовий берег»


Всі ці відомості містяться в документі під назвою Special Warranty Deed, підписаному представниками «Фортуна Біч». Дід - це обов'язковий офіційний документ, становить при купівлі-продажу нерухомості в США. У ньому продавець у присутності нотаріуса та свідків запевняє покупця в юридичній «чистоту» переданого майна. Ціна покупки Михайла Піткевіч в ньому прямо не вказана, проте є позначка про накладення Deed Doc Tax - окружного збору - в розмірі 8 400 американських доларів. Автор терміну «пехтінг» опозиціонер Олексій Навальний відзначає, що в Майамі цей збір дорівнює 0,6% від вартості житла. Розрахована за цим методом вартість нової квартири Піткевіч, таким чином, повинна була складати близько $ 1 400 000 (близько 50 млн рублів за тодішнім курсом ЦБ РФ).

Діючи за дорученням Михайла Піткевіч, Річард Шоу продав апартаменти на Нефритовому березі фірмі, зареєстрованій за його домашньою адресою в штаті Техас


Але хіба мало в світі людей з таким ім'ям і прізвищем, які можуть собі дозволити елітне житло на узбережжі Флориди? Наш чи це Михайло Піткевіч? Відповідь на це питання дає наступний документ, опублікований в окрузі Майамі-Дейд в тому ж вересні 2008 року.

Russian citizen, born in Glazov

Це - довіреність на житлоплощу (Power of Attorney), яку Mikhail Pitkevich одночасно з покупкою квартири виписав на ім'я вже згаданого адвоката Річарда Карла Шоу. «Підписався нижче Михайло Піткевіч, російський громадянин, який народився 19 лютого 1979 року в Глазове, Росія, проживає за адресою: Росія, Москва, вул. Нелідовской, 23 ... »- і так далі, аж до номера паспорта, виданого МЗС Росії, документ не залишає сумнівів в особистості покупця квартири в Майамі. Тут заслуговують на увагу адреса проживання адвоката Річарда Шоу - він збігається з поштовою адресою, який Михайло Піткевіч вказав при покупці нерухомості (13515 General Gresham Lane, Cypress, Texas 77429), а також підпис самого Піткевіч, проставлена ​​російською мовою і, очевидно, власноруч ( см. ілюстрації). За цією довіреністю Річард Шоу через чотири місяці розписався в документі під заголовком Notice of Commencement, також опублікованому американцями. Суть цього паперу в тому, що для квартири № 2704 власник замовив обробку підлог мармуром (install marble flooring) у флоридской компанії Blueprint Contracting Inc. Хоча в порівнянні з початковою вартістю самої житлоплощі це все, звичайно, дрібниці.
Наступний за хронологією документ з округу Майамі-Дейд стає останнім в «досьє Піткевіч». Він свідчить про те, що вже через місяць після замовлення мармурових підлог і через півроку після покупки квартири Михайло Піткевіч продає її! Що за дивні операції? А вся справа в тому, що тут «продає» - це від слова «кому».

Євгенія Юріївна Піткевіч-Шоу

Другий Warranty Deed на квартиру № 2704 виписаний вже від імені Михайла Піткевіч (продавця) на ім'я певної приватної компанії Ocean Prestige Realty LLC (покупця) і датований 4 лютого 2009 року. На ньому теж варто «жива» підпис «М. Піткевіч »російською мовою. І тепер уже Ocean Prestige Realty вказала в якості своєї поштової адреси все ті ж 13515 General Gresham Lane, Cypress, Texas 77429. Тобто по черзі - спершу Михайло Піткевіч, потім його компаньйон Річард Шоу і, нарешті, фірма, до якої врешті-решт відійшла $ 1,4-мільйонна квартира, - посилаються на один і той же будинок в Техасі для самоідентифікації.
Хороші новини полягають в тому, що в штаті Техас офіційні документи відкриті не менше, ніж в штаті Флорида. З інтернет-публікацій округу Харріс (Harris, Texas) з'ясовується, що в передмісті техаського Х'юстона - Сайпресс (Cypress) - людина на ім'я Richard C. Shaw проживає щонайменше з кінця 90-х років. Більш того, запит про записи актів громадянського стану Річарда Шоу видає несподіваний результат: без малого 15 років тому, навесні 1998 року, він офіційно зареєстрував шлюб з якоюсь Євгенією Юріївною Піткевіч (Evgenia Y. Pitkevich).
Таким чином, Михайло Юрійович Піткевіч весь цей час, з вересня 2008-го по лютий 2009 року, розпоряджався своєю квартирою не просто через якогось адвоката з Техасу, а через чоловіка своєї рідної сестри. Джерела в Глазове, де починалася політична історія сімейства Піткевіч, повідомляють «Д», що у прем'єра Удмуртії Юрія Піткевіч дійсно є дочка, багато років проживає за кордоном, проте до теперішнього часу про неї практично нічого не було відомо. Другий Warranty Deed на квартиру № 2704 виписаний вже від імені Михайла Піткевіч (продавця) на ім'я певної приватної компанії Ocean Prestige Realty LLC (покупця) і датований 4 лютого 2009 року Заповнюючи прогалину, публікуємо фотографію єдиного користувача Facebook з Сайпресс по імені Evgenia Shaw, яка до того ж пов'язана цією соціальною мережею з користувачами по імені Dan Pitkevich і Richard C. Shaw.
Е ще одна цікава деталь з документа Warranty Deed про продаж квартири № 2704 в Майамі, підписаного Михайлом Піткевіч. В якості свідків з його боку було залучено дві людини: чоловік сестри Річард Шоу і якийсь Сергій Хазиев, що проживає в Москві на Ленінградському шосе в будинку № 104. Як повідомляють джерела «Д», довгий час спостерігали зсередини коло спілкування удмуртської «золотої молоді», людина з таким ім'ям дійсно був тісно пов'язаний з Михайлом Піткевіч в першій половині «нульових» років, виступаючи, зокрема, як засновник ряду юридичних осіб з ознаками фірм типу «роги і копита» в інтересах сина удмуртского прем'єра.


А найпростіший пошук в мережі Інтернет показує, що якийсь Сергій Хазиев в 1996 році був серед випускників Глазовського фізико-математичного ліцею. Уродженець Глазова Михайло Піткевіч серед учнів цього ж потоку не згадується, проте старі групові фотографії на сайті ліцею говорять самі за себе. Тоді синові майбутнього голови уряду Удмуртії було 17 років.
Підсумовуємо вищевикладене. У 2008 році Михайло Піткевіч, будучи депутатом Держдуми РФ, придбав квартиру в Майамі вартістю до 1,4 млн доларів, а через півроку продав фірмі з адресою, що збігається з місцем проживання його сестри Євгенії Юріївни Піткевіч-Шоу. В американських комерційних каталогах є відомості про те, що компанія Ocean Prestige Realty LLC зареєстрована (Entity Creation Date) 4. лютого 2009 року - в той же день, коли ця фірма придбала у Піткевіч квартиру № 2704 в Jade Beach Condominium. Керівником (Principal) фірми Ocean Prestige Realty LLC в тих же каталогах донині значиться Річард Карл Шоу-молодший, виходить - американський зять прем'єра Удмуртії Юрія Піткевіч.

Таким чином, можна констатувати, що Михайло Піткевіч виявився дальновиднее голови комісії Держдуми РФ з етики Володимира Пехтін , Для якого «пехтінг» через схожість квартир в Майамі обернувся скандалом і втратою депутатського мандата . За документами Піткевіч-молодший був власником квартири на березі Атлантики всього кілька місяців, тому до нього важко було б пред'явити формальні претензії - чому закордонного майна немає в його деклараціях про доходи. У цих деклараціях (за 2007-й, 2009-й і 2010-й роки) Михайло Піткевіч повідомляв тільки про російську нерухомості.
Проте, якщо вже у російських чиновників на федеральному рівні сьогодні загострилася мода на антиамериканські виступи, це питання можна розглядати і в більш принциповому ключі. Перший віце-губернатор Смоленської області Михайло Піткевіч - це високопоставлений державний службовець, який має доступ до держтаємниці і приймає ключові рішення в життя цілого регіону Росії. Його батько Юрій Піткевіч і зовсім очолює уряд Удмуртії на протязі ось вже 13 років. І весь цей час, з 1998 року, сім'я великих чиновників живе в трансатлантичному поділі між двома континентами і видні представники сімейства провертають в Сполучених Штатах Америки угоди з нерухомістю на десятки мільйонів в рублевому еквіваленті, про які не прагнуть розповідати у себе на батьківщині.
Крім жартів, ніж це не питання для ФСБ і контррозвідки? У яких стосунках, відкинувши формальності, складається сьогодні перший віце-губернатор Смоленщини Михайло Піткевіч з власниками американської фірми Ocean Prestige Realty LLC? Це питання, на який, звичайно, годі й шукати відповіді у відкритих джерелах і документах про операції з нерухомістю в США. Але редакція «Д» має намір продовжити пошук заокеанських володінь та інших державних мужів, пов'язаних з Удмуртської Республікою.

Олександр Петров

****

Як Михайло Піткевіч з друзями Агашін і Хазіева "відкачували" ПДВ

Інтерв'ю з дружиною побіжного подільника трійці від 25.07.2009


Син прем'єра УР Михайло Піткевіч, що зайняв в 2012 р посаду першого зама губернатора Смоленської обл, в «нульові» міг бути причетний до афер з ПДВ за фіктивний експорт. Про це розповіла колишня дружина його партнера, який втік від кримінального переслідування: Лялін і Піткевіч через 6 фірм займалися експортом неіснуючих товарів, отримуючи компенсацію з бюджету Удмуртії.

Наш чи це Михайло Піткевіч?
Що за дивні операції?
Крім жартів, ніж це не питання для ФСБ і контррозвідки?
У яких стосунках, відкинувши формальності, складається сьогодні перший віце-губернатор Смоленщини Михайло Піткевіч з власниками американської фірми Ocean Prestige Realty LLC?

Новости