«Нововведення в патентній системі оподаткування»

Патентна система оподаткування є однією з найпопулярніших систем оподаткування для індивідуальних підприємців, в зв'язку з її простотою і зручністю користування.

З 1 січня 2016 року розширився перелік видів діяльності, що підпадають під застосування патентної системи оподаткування. До вже наявних 47 позиціях додалися ще 16, серед яких такі види діяльності як, наприклад, товарне і спортивне рибальство та рибництво, діяльність по догляду за людьми похилого віку та інвалідами, ремонт комп'ютерів і комунікаційного обладнання. Повний список видів діяльності можна знайти в ст. 346.43. Податкового кодексу РФ.

Хто ж може перейти на патентну систему оподаткування?

- Індивідуальні підприємці, які здійснюють певні види, щодо яких можливе застосування патентної системи оподаткування. Причому середня кількість співробітників даного ІП не має перевищувати 15 осіб, а виручка протягом календарного року не повинна перевищувати 60 мільйонів рублів. Варто зазначити, що при застосуванні патентної системи оподаткування ІП не може відняти від вартості патенту суму страхових внесків, які він заплатив за себе і працівників в ПФР і ФСС, як це передбачено для ЕНВД і УСН.

Чим же зручний і вигідний перехід на патентну систему оподаткування?

Перевагою даної системи є сплата за все одного податку - за виданий патент, причому сума податку не залежить від фактичних доходів ВП. Суб'єкт РФ, в якому здійснюється діяльність, встановлює фіксований потенційно можливий річний дохід, виходячи з якого, розраховується вартість патенту. Застосування патентної системи оподаткування передбачає звільнення від обов'язку зі сплати податку на доходи фізичних осіб, податку на майно фізичних осіб і ПДВ. Низька ставка оплати податкового зобов'язання - 6%, яка є самою мінімальною з усіх. Важливим плюсом є те, що індивідуальним підприємцям, які мають патент, не потрібно подавати податкові декларації. Індивідуальні підприємці, які застосовують патентну систему оподаткування, можуть здійснювати розрахунки без застосування контрольно-касової техніки за умови видачі на вимогу покупця документа, що підтверджує прийом грошових коштів за відповідний товар. А також індивідуальним підприємцям не заборонено суміщати інші режими оподаткування з патентної системою, в разі якщо серед видів економічної діяльності ІП, є види на які підпадають під патент.

Який документ засвідчує право на застосування патентної системи?

Це - патент. Він видається на здійснення одного з видів підприємницької діяльності, стосовно якого запроваджено патентна система оподаткування. При веденні індивідуальним підприємцем декількох видів підприємницької діяльності патент необхідно придбавати на кожен з видів діяльності окремо. Патент видається з будь-якої дати, на період від 1 до 12 місяців включно в межах календарного року

Як же отримати патент?

Індивідуальний підприємець повинен подати до податкового органу за місцем проживання заяву на отримання патенту за затвердженою формою (за винятком платників податків, які застосовують податкову ставку в розмірі 0% (знижену податкову ставку)). На знижену податкову ставку мають право вперше зареєстровані індивідуальні підприємці, що здійснюють підприємницьку діяльність, що належить до певних видів економічної діяльності, зазначеної в Законі Тульської області від 23.04.2015 № 2293-ЗТО «Про встановлення податкових ставок для окремих категорій платників податків - індивідуальних підприємців». У разі, якщо індивідуальний підприємець планує здійснювати підприємницьку діяльність на основі патенту в іншому суб'єкті Російської Федерації (в якому не перебуває на обліку в податковому органі за місцем проживання або в якості платника податків застосовує патентну систему оподаткування), то зазначена заява подається в будь-який територіальний податковий орган цього суб'єкта Російської Федерації за вибором індивідуального підприємця. Заява на отримання патенту необхідно подати не пізніше ніж за 10 днів до початку застосування патентної системи оподаткування. Протягом 5 днів з дня отримання заяви на отримання патенту податковий орган зобов'язаний видати індивідуальному підприємцю патент або повідомити його про відмову у видачі патенту.

Який порядок обчислення та сплати податку з патентної системі оподаткування?

  • Розмір податку = Податкова база * 6% (для патенту на 12 місяців.)
  • Якщо термін дії патенту менше 6 місяців, то оплата проводиться в розмірі повної суми податку в термін не пізніше терміну закінчення дії патенту
  • Якщо термін дії патенту від 6 до 12 місяців, то оплата проводиться в розмірі 1/3 суми податку в термін не пізніше 90 календарних днів після початку дії патенту і в розмірі 2/3 суми податку в термін не пізніше терміну закінчення дії патенту.

Розрахувати вартість патенту допоможе сервіс «Податковий калькулятор - Розрахунок вартості патенту» на сайті Федеральної податкової служби.

Автор статті: юрист «Правового бюро« трибун »Ермоличева Е.А.

Юридична фірма «Правове бюро« трибун ». Всі права захищені.

До списку статей

Хто ж може перейти на патентну систему оподаткування?
Чим же зручний і вигідний перехід на патентну систему оподаткування?
Який документ засвідчує право на застосування патентної системи?
Який порядок обчислення та сплати податку з патентної системі оподаткування?

Новости