ньюKAMIKAZE - Пам'ятка власника Hubsan X4

  1. ньюKAMIKAZE - Пам'ятка власника Hubsan X4 Як у багатьох початківців пілотів мікро-квадрокоптера Hubsan...
  2. Інструкція
  3. Корисні поліпшення
  4. пропелери
  5. Поради по проведенню польотів
  6. Корисна інформація та налаштування пульта
  7. Акумулятори та їх зарядка
  8. ньюKAMIKAZE - Пам'ятка власника Hubsan X4
  9. Версії Hubsan X4
  10. Інструкція
  11. Корисні поліпшення
  12. пропелери
  13. Поради по проведенню польотів
  14. Корисна інформація та налаштування пульта
  15. Акумулятори та їх зарядка
  16. ньюKAMIKAZE - Пам'ятка власника Hubsan X4
  17. Версії Hubsan X4
  18. Інструкція
  19. Корисні поліпшення
  20. пропелери
  21. Поради по проведенню польотів
  22. Корисна інформація та налаштування пульта
  23. Акумулятори та їх зарядка

ньюKAMIKAZE - Пам'ятка власника Hubsan X4

Як у багатьох початківців пілотів мікро-квадрокоптера Hubsan X4, у мене виникали різні питання. У більшості випадків відповіді на них можна знайти на форумах, але це вимагає часу. Щоб заощадити останнім, нижче я соба максимум корисної інформації по Hubsan X4 H107L / H107C / H107D.

дисклеймер
У багатьох аспектах дана стаття висловлює
суб'єктивна думка автора.
Сперечатися з ним марно, він упертий.

Версії Hubsan X4

Є кілька версій квадрокоптера, давайте пробіжимося по ним докладніше.

  • Hubsan X4 H107 - найперша версія. Відсутня підсвічування і м'які подушечки під моторами, а на пульті довга паличка-антена. Зараз вже немає в продажу.
  • Hubsan X4 H107L - поліпшена модель, за що її спочатку називали Hubsan X4 H107 v2. Змін чимало: підсвічування, гумові демпфери для пом'якшення посадки, режим antiflip і збільшена дальність зв'язку з пультом (за офіційною інформацією з 30 до 100 метрів). Ціна на близько $ 46-48 (тут і далі ціни бралися на момент написання статті, можуть варіюватися).
  • Hubsan X4 H107C - те саме, що і попередня модель, але з камерою 0,3MP. Камера кілька збільшила вагу квадрокоптера, тому на даній моделі встановлені потужніші моторчики (як наслідок покращився управління) і батарея більшої ємності. Ціна ~ $ 53.
  • Hubsan X4 H107C з камерою 2MP. Те ж саме, що і попередня модель, але з камерою більш високої роздільної здатності. Ціна ~ $ 74.
  • Hubsan X4 H107D - модель з можливістю FPV-польоту. Тобто, камера в реальному часі транслює сигнал на екран пульта і ви літаєте з видом від першої особи (звідси і FPV - first person view). Ціна дюже висока - $ 150-160 з яких окремо пульт коштує близько $ 110.

Інструкція

Тут можна завантажити керівництво до Hubsan X4 H107L / H107C російською (pdf):

Корисні поліпшення

Є кілька речей, які варто зробити після покупки квадрика, щоб полегшити життя собі і йому.

  • Обробити плату діелектричним лаком Plastik 70. Hubsan чертовски живучий , Але зустрічав на форумах повідомлення, як вдома він падав у якусь миску з водою або акваріум і "вмирав". Лак - не панацея, але вельми розумна міра обережності.
  • отбалансировать пропелери . У Hubsan`а вони занадто маленькі і верстат для балансування тут не допоможе. Пропелер треба одягати на вертикально встановлену товсту голку, крутити і дивитися, яка лопать буде просідати. Зрозуміло, така балансування особливою точністю не відрізняється, але на користь точно піде.
  • Встановіть захист пропелерів, якщо будете літати в приміщенні. Пара зіткнень з меблями - і на пропелер з'являються щербини, ще пара зіткнень - і пропити ламаються. Для польотів по дому, захист - річ строго необхідна, а ось для вулиці зайва, так як підвищує "парусність" квадрика, погіршує керованість, а також може чіплятися за гілки дерев. Є один нюанс: періодично перевіряйте те, як вона закріплена. Від ударів захист починає потроху з'їжджати з моторів і може врешті-решт вступити в контакт з пропелерами. В принципі можна її закріпити (як тут ), Але це тільки в тому випадку, якщо не плануєте знімати її для вуличних польотів.
  • В інструкції написано, що перед кожним польотом перевіряти, щоб верхня і нижня половинки корпусу на променях були заклацнути. Якщо обмотати кожен промінь скотчем, то, по-перше, для з'ясування можна забути, а по-друге, це додасть міцності корпусу.


    Якщо обмотати кожен промінь скотчем, то, по-перше, для з'ясування можна забути, а по-друге, це додасть міцності корпусу

  • На кожному акумуляторі зробіть язичок зі скотчу, щоб витягувати його з корпусу не за провід, а за цей язичок. Просто і дуже зручно.


    Просто і дуже зручно

  • З якоїсь невідомої примхи конструкторів, світлодіоди біля моторів світять вгору, а не вниз, де знаходиться пілот. Трохи виправити становище можна приклеївши по шматочку фольги на верхні частина світлодіодів. Фольга буде грати роль рефлектора. Ще можна перевернути світлодіоди, загнув їх контакти.


    Ще можна перевернути світлодіоди, загнув їх контакти

  • Втратити квадрокоптер на вулиці досить легко. Наклейка на корпусі з номером телефону власника дає хоч невеликий шанс його повернути.


    Наклейка на корпусі з номером телефону власника дає хоч невеликий шанс його повернути

пропелери

Так як Hubsan X4 не має будь-яких пропрієтарних кріплень пропелерів (як, наприклад, Blade 350 QX), на нього можна встановлювати пропелери сторонніх виробників. До того ж, майже всі великі компанії, що випускають РУ-квадрокоптера, мають в своєму асортименті моделі з розміром пропелера як у Hubsan.

Я пробував літати на оригінальних пропелер і на пропелер від Walkera QR Ladybird. По суб'єктивних вражень, на оригінальних пропелер квадрік набагато краще висить і управляється, але пластик, з якого вони виготовлені, м'який, в результаті чого ці пропелери часто гнуться (особливо кінчики) і можуть злітати з мотора. Пропелери Walkera (точно такі ж випускає і UDI) жодного разу у мене не гнулися і не злітали, але ось управління з ними більш "неврастенічний".

Пропелери Walkera (точно такі ж випускає і UDI) жодного разу у мене не гнулися і не злітали, але ось управління з ними більш неврастенічний

Деякі ентузіасти склеюють по два пропелера, перетворюючи їх в один четирёхлопастной. З огляду на форму маточини, робити це краще з пропелерами Walkera.

З огляду на форму маточини, робити це краще з пропелерами Walkera

Так само у продажу є і трилопатеві пропелери, але я не рекомендую ними користуватися. Вони майже на сантиметр менше і мають однаковий крок майже по всій довжині лопаті. В результаті управління квадрокоптера втрачає точність і чуйність і стає плавним і текучим, а час польоти від батареї падає.

В результаті управління квадрокоптера втрачає точність і чуйність і стає плавним і текучим, а час польоти від батареї падає

Поради по проведенню польотів

  • Перед першим польотом (краще всього будинку) Вирівняйте гіроскоп (як це робиться - написано нижче) і налаштуйте тримери так, щоб квадрокоптер більш-менш висів на одному місці.
  • На вулиці літайте в режимі Expert. Зменшені витрати режиму Normal не дозволять чинити опір навіть середньому вітрі і квадрокоптер може понести вітром. До того ж фліпи доступні тільки в режимі Expert.
  • Під час польоту намагайтеся не відривати погляду від квадрокоптера, щоб не сплутати де у нього ніс. До того ж на відстані понад 30 метрів, вам буде непросто повторно знайти його очима в небі.
  • Перед польотом ретельно вибирайте місце як самого польоту, так і де будете стояти ви. Виходячи з попереднього пункту, ходити ви зможете тільки не дивлячись під ноги, а отже краще не пересуватися взагалі. Таким чином, вибераєте для себе місце так, щоб при будь-якому збігу обставин, квадрокоптер завжди б знаходився в полі вашого зору.
  • Якщо літаєте десь на виїзді, розумно возити з собою 5-10 додаткових батарей. Треба враховувати, що з різними аккумаляторамі квадрокоптер може вести себе трохи по-різному і доведеться нівелювати це триммерами.
  • Завжди беріть з собою комплект запасних пропелерів. У цього квадрокоптера пропелери - це витратні матеріали. Вони губляться і ламаються, так що міняти їх доводиться часто.
  • Має сенс літати по таймеру на телефоні. У ясну погоду і на відстані світлодіоди Hubsan`а погано помітні, отже не факт, що ви побачите, коли вони почнуть мигати, сигналізуючи про низький рівень заряду. До того ж, на висоті більше повітряних потоків, ніж у землі і, справляючись з ними, квадрокоптер витрачає більше енергії, ніж на звичайне висіння. У підсумку, літаючи не по таймеру, можна розрядити батарею високо в небі і квадрік каменем впаде вниз. Виставляйте таймер так, щоб все було якийсь запас. Наприклад, для аккумаляторов на 500mAh рекомендований час близько 3 хвилин.
  • Якщо злітаєте дуже високо, то робіть це над такою поверхнею, впавши на яку, квадрокоптер отримав би мінімальні пошкодження. Наприклад, над галявиною.
  • Польоти при поривчастим вітром небезпечні, так як квадрокоптер легко може забрати. Якщо це вже почало відбуватися і ви розумієте, що повернути його назад навряд чи вийде, можливо, має сенс впустити його. Так хоч запчастини залишаться.

Так хоч запчастини залишаться

Корисна інформація та налаштування пульта

Нижче наведено кілька речей, які треба знати про квадрокоптер. Всі маніпуляції з пультом описані для Mode2.

  • Hubsan X4 H107C пише відео в буффер, так що для нормального завершення ролика треба обов'язково вимкнути камеру, натиснувши на ту ж кнопку, яка починає запис. Якщо ви відключили батарею, не виключивши запис, відео або взагалі не збережеться, або збережеться невелика його частина.
  • При виборі карти пам'яті для Hubsan X4 H107C враховуйте, що 1 хвилина відео з 2MP камери займає близько 110-120Мб. Клас картки бажано не нижче 10, інакше можуть бути "смикання" на відео.
  • Фліпи (кульбіти) робляться так: спочатку потрібно смикнути стик в напрямку, протилежному напрямку флипа, а потім перевести його в потрібному напрямку на максимум. Фліпи доступні тільки в режимі Expert.
  • Натискання на лівий стик включає блокування фліпів (antiflip).
  • Відключити світлодіоди можна тривалим натисканням на нижній триммер лівого стіки.
  • Калібрування акселерометра робиться так ( відео ):
    1. перед початком калібрування виставите всі триммера в нуль
    2. переведіть і утримуйте лівий стик в нижньому правому положенні
    3. правим стиком робіть рухи з крайнього лівого положення в крайнє праве і назад до тих пір, поки на квадрокоптера НЕ засвітяться світлодіоди
    4. калібрування завершена
  • Скидання пульта до заводських налаштувань:
    1. вимкніть пульт
    2. переведіть обидва стіки в верхнє ліве положення і утримуючи, включите пульт
    3. на екрані з'явиться логотип і заряд батареї, але світлодіод на пульті горіти не буде
    4. переведіть обидва стіки в центральне положення
    5. переведіть лівий стик послідовно вліво, вправо, вгору, вниз, затримуючись на секунду в кожному крайньому положенні
    6. поверніть лівий стик в центральне положення
    7. повторіть те ж саме для правого стіки
    8. натисніть і утримуйте будь-який з триммеров, поки світлодіод на пульті не почнеться блимати
    9. калібрування завершена

Калібрування акселерометра робиться так (   відео   ):   перед початком калібрування виставите всі триммера в нуль   переведіть і утримуйте лівий стик в нижньому правому положенні   правим стиком робіть рухи з крайнього лівого положення в крайнє праве і назад до тих пір, поки на квадрокоптера НЕ засвітяться світлодіоди   калібрування завершена   Скидання пульта до заводських налаштувань:   вимкніть пульт   переведіть обидва стіки в верхнє ліве положення і утримуючи, включите пульт   на екрані з'явиться логотип і заряд батареї, але світлодіод на пульті горіти не буде   переведіть обидва стіки в центральне положення   переведіть лівий стик послідовно вліво, вправо, вгору, вниз, затримуючись на секунду в кожному крайньому положенні   поверніть лівий стик в центральне положення   повторіть те ж саме для правого стіки   натисніть і утримуйте будь-який з триммеров, поки світлодіод на пульті не почнеться блимати   калібрування завершена

Акумулятори та їх зарядка

Як я вже писав вище, краще мати кілька акумуляторів. У продажу є батареї на 240mAh, 380mAh і 500mAh. Перші - найлегші і найкраще підійдуть для Hubsan X4 H107L, так як він має більш слабкі мотори. 380mAh ідеально підходить для Hubsan X4 H107C і Hubsan X4 H107D. Батареї на 500mAh краще взагалі не використовувати, тому що вони занадто важкі. Квадрокоптер витрачає більше енергії при польоті з ними, що зводить нанівець їх збільшений об'єм.
Штатна батарея Hubsan`а має вбудовану плату, яка захищає від перезарядки, але не всі аккумалятори сторонніх виробників можуть похвалитися тим же. Отже краще не заряджати штатної зарядкою "ліві" батареї, а купити для них балансуючу зарядку і спеціальний кабель. У продажу є 2 види кабелів і обидва маркуються, як балансування і обидва дозволяють заряджати кілька батарей одночасно.

  • Перший варіант виглядає так і насправді не є балансувальним:

    не є балансувальним:

    По суті це звичайний перехідник, який дозволяє замість однієї батареї підключити декілька, але, повторюся, не дає можливості заряджати їх з балансиром. З цієї причини такий кабель можна використовувати тільки з батареями, які мають плату-обмежувач від перезарядження. Якщо ви не впевнені в наявності такої плати - не використовуйте цей кабель!
    Батареї з таким кабелем підключаються паралельно, що дозволяє заряджати батареї різного об'єму (наприклад, 240mAh і 380mAh), але з однаковою напругою і кількістю банок (для Hubsan`а все батареї однобаночна). Сила струму, що виставляється на зарядному пристрої розраховується так: обсяг множиться на коефіцієнт зарядки. Інша справа, що на багатьох "неоригінальних" батареях замість коефіцієнта зарядки вказується максимальний коефіцієнт розрядки. Слід знати, що в більшості випадків для Hubsan`овскіх батарей коефіцієнт зарядки становить 1-1.5C. Разом отримуємо: 0.38А (380мА) * 1C = 0.3A. Це і є оптимальні параметри. Зарядка йде в режимі LiPo Charge 1S.

  • Другий варіант є повноцінним кабелем для балансування зарядки. Виглядає він так:

    Виглядає він так:

    З цим кабелем вже можна заряджати батареї і без плати-обмежувача, але вони повинні бути однакової ємності, так як підключаються послідовно. До зарядного пристрою підключаються обидва роз'єму (силовий і балансування), виставляється режим LiPo Balance і вказується кількість банок дорівнює кількості заряджається батарей. Тобто якщо заряджаєте 3 батареї - ставите 3S. Сила струму вважається, як і в попередньому випадку: 0.38А * 1C = 0.3A.

Нижче на відео розповідається, як заряджати кілька акумуляторів для Hubsan X4 з балансиром і без.

Автор: Lentyay

ньюKAMIKAZE - Пам'ятка власника Hubsan X4

Як у багатьох початківців пілотів мікро-квадрокоптера Hubsan X4, у мене виникали різні питання. У більшості випадків відповіді на них можна знайти на форумах, але це вимагає часу. Щоб заощадити останнім, нижче я соба максимум корисної інформації по Hubsan X4 H107L / H107C / H107D.

дисклеймер
У багатьох аспектах дана стаття висловлює
суб'єктивна думка автора.
Сперечатися з ним марно, він упертий.

Версії Hubsan X4

Є кілька версій квадрокоптера, давайте пробіжимося по ним докладніше.

  • Hubsan X4 H107 - найперша версія. Відсутня підсвічування і м'які подушечки під моторами, а на пульті довга паличка-антена. Зараз вже немає в продажу.
  • Hubsan X4 H107L - поліпшена модель, за що її спочатку називали Hubsan X4 H107 v2. Змін чимало: підсвічування, гумові демпфери для пом'якшення посадки, режим antiflip і збільшена дальність зв'язку з пультом (за офіційною інформацією з 30 до 100 метрів). Ціна на близько $ 46-48 (тут і далі ціни бралися на момент написання статті, можуть варіюватися).
  • Hubsan X4 H107C - те саме, що і попередня модель, але з камерою 0,3MP. Камера кілька збільшила вагу квадрокоптера, тому на даній моделі встановлені потужніші моторчики (як наслідок покращився управління) і батарея більшої ємності. Ціна ~ $ 53.
  • Hubsan X4 H107C з камерою 2MP. Те ж саме, що і попередня модель, але з камерою більш високої роздільної здатності. Ціна ~ $ 74.
  • Hubsan X4 H107D - модель з можливістю FPV-польоту. Тобто, камера в реальному часі транслює сигнал на екран пульта і ви літаєте з видом від першої особи (звідси і FPV - first person view). Ціна дюже висока - $ 150-160 з яких окремо пульт коштує близько $ 110.

Інструкція

Тут можна завантажити керівництво до Hubsan X4 H107L / H107C російською (pdf):

Корисні поліпшення

Є кілька речей, які варто зробити після покупки квадрика, щоб полегшити життя собі і йому.

  • Обробити плату діелектричним лаком Plastik 70. Hubsan чертовски живучий , Але зустрічав на форумах повідомлення, як вдома він падав у якусь миску з водою або акваріум і "вмирав". Лак - не панацея, але вельми розумна міра обережності.
  • отбалансировать пропелери . У Hubsan`а вони занадто маленькі і верстат для балансування тут не допоможе. Пропелер треба одягати на вертикально встановлену товсту голку, крутити і дивитися, яка лопать буде просідати. Зрозуміло, така балансування особливою точністю не відрізняється, але на користь точно піде.
  • Встановіть захист пропелерів, якщо будете літати в приміщенні. Пара зіткнень з меблями - і на пропелер з'являються щербини, ще пара зіткнень - і пропити ламаються. Для польотів по дому, захист - річ строго необхідна, а ось для вулиці зайва, так як підвищує "парусність" квадрика, погіршує керованість, а також може чіплятися за гілки дерев. Є один нюанс: періодично перевіряйте те, як вона закріплена. Від ударів захист починає потроху з'їжджати з моторів і може врешті-решт вступити в контакт з пропелерами. В принципі можна її закріпити (як тут ), Але це тільки в тому випадку, якщо не плануєте знімати її для вуличних польотів.
  • В інструкції написано, що перед кожним польотом перевіряти, щоб верхня і нижня половинки корпусу на променях були заклацнути. Якщо обмотати кожен промінь скотчем, то, по-перше, для з'ясування можна забути, а по-друге, це додасть міцності корпусу.


    Якщо обмотати кожен промінь скотчем, то, по-перше, для з'ясування можна забути, а по-друге, це додасть міцності корпусу

  • На кожному акумуляторі зробіть язичок зі скотчу, щоб витягувати його з корпусу не за провід, а за цей язичок. Просто і дуже зручно.


    Просто і дуже зручно

  • З якоїсь невідомої примхи конструкторів, світлодіоди біля моторів світять вгору, а не вниз, де знаходиться пілот. Трохи виправити становище можна приклеївши по шматочку фольги на верхні частина світлодіодів. Фольга буде грати роль рефлектора. Ще можна перевернути світлодіоди, загнув їх контакти.


    Ще можна перевернути світлодіоди, загнув їх контакти

  • Втратити квадрокоптер на вулиці досить легко. Наклейка на корпусі з номером телефону власника дає хоч невеликий шанс його повернути.


    Наклейка на корпусі з номером телефону власника дає хоч невеликий шанс його повернути

пропелери

Так як Hubsan X4 не має будь-яких пропрієтарних кріплень пропелерів (як, наприклад, Blade 350 QX), на нього можна встановлювати пропелери сторонніх виробників. До того ж, майже всі великі компанії, що випускають РУ-квадрокоптера, мають в своєму асортименті моделі з розміром пропелера як у Hubsan.

Я пробував літати на оригінальних пропелер і на пропелер від Walkera QR Ladybird. По суб'єктивних вражень, на оригінальних пропелер квадрік набагато краще висить і управляється, але пластик, з якого вони виготовлені, м'який, в результаті чого ці пропелери часто гнуться (особливо кінчики) і можуть злітати з мотора. Пропелери Walkera (точно такі ж випускає і UDI) жодного разу у мене не гнулися і не злітали, але ось управління з ними більш "неврастенічний".

Пропелери Walkera (точно такі ж випускає і UDI) жодного разу у мене не гнулися і не злітали, але ось управління з ними більш неврастенічний

Деякі ентузіасти склеюють по два пропелера, перетворюючи їх в один четирёхлопастной. З огляду на форму маточини, робити це краще з пропелерами Walkera.

З огляду на форму маточини, робити це краще з пропелерами Walkera

Так само у продажу є і трилопатеві пропелери, але я не рекомендую ними користуватися. Вони майже на сантиметр менше і мають однаковий крок майже по всій довжині лопаті. В результаті управління квадрокоптера втрачає точність і чуйність і стає плавним і текучим, а час польоти від батареї падає.

В результаті управління квадрокоптера втрачає точність і чуйність і стає плавним і текучим, а час польоти від батареї падає

Поради по проведенню польотів

  • Перед першим польотом (краще всього будинку) Вирівняйте гіроскоп (як це робиться - написано нижче) і налаштуйте тримери так, щоб квадрокоптер більш-менш висів на одному місці.
  • На вулиці літайте в режимі Expert. Зменшені витрати режиму Normal не дозволять чинити опір навіть середньому вітрі і квадрокоптер може понести вітром. До того ж фліпи доступні тільки в режимі Expert.
  • Під час польоту намагайтеся не відривати погляду від квадрокоптера, щоб не сплутати де у нього ніс. До того ж на відстані понад 30 метрів, вам буде непросто повторно знайти його очима в небі.
  • Перед польотом ретельно вибирайте місце як самого польоту, так і де будете стояти ви. Виходячи з попереднього пункту, ходити ви зможете тільки не дивлячись під ноги, а отже краще не пересуватися взагалі. Таким чином, вибераєте для себе місце так, щоб при будь-якому збігу обставин, квадрокоптер завжди б знаходився в полі вашого зору.
  • Якщо літаєте десь на виїзді, розумно возити з собою 5-10 додаткових батарей. Треба враховувати, що з різними аккумаляторамі квадрокоптер може вести себе трохи по-різному і доведеться нівелювати це триммерами.
  • Завжди беріть з собою комплект запасних пропелерів. У цього квадрокоптера пропелери - це витратні матеріали. Вони губляться і ламаються, так що міняти їх доводиться часто.
  • Має сенс літати по таймеру на телефоні. У ясну погоду і на відстані світлодіоди Hubsan`а погано помітні, отже не факт, що ви побачите, коли вони почнуть мигати, сигналізуючи про низький рівень заряду. До того ж, на висоті більше повітряних потоків, ніж у землі і, справляючись з ними, квадрокоптер витрачає більше енергії, ніж на звичайне висіння. У підсумку, літаючи не по таймеру, можна розрядити батарею високо в небі і квадрік каменем впаде вниз. Виставляйте таймер так, щоб все було якийсь запас. Наприклад, для аккумаляторов на 500mAh рекомендований час близько 3 хвилин.
  • Якщо злітаєте дуже високо, то робіть це над такою поверхнею, впавши на яку, квадрокоптер отримав би мінімальні пошкодження. Наприклад, над галявиною.
  • Польоти при поривчастим вітром небезпечні, так як квадрокоптер легко може забрати. Якщо це вже почало відбуватися і ви розумієте, що повернути його назад навряд чи вийде, можливо, має сенс впустити його. Так хоч запчастини залишаться.

Так хоч запчастини залишаться

Корисна інформація та налаштування пульта

Нижче наведено кілька речей, які треба знати про квадрокоптер. Всі маніпуляції з пультом описані для Mode2.

  • Hubsan X4 H107C пише відео в буффер, так що для нормального завершення ролика треба обов'язково вимкнути камеру, натиснувши на ту ж кнопку, яка починає запис. Якщо ви відключили батарею, не виключивши запис, відео або взагалі не збережеться, або збережеться невелика його частина.
  • При виборі карти пам'яті для Hubsan X4 H107C враховуйте, що 1 хвилина відео з 2MP камери займає близько 110-120Мб. Клас картки бажано не нижче 10, інакше можуть бути "смикання" на відео.
  • Фліпи (кульбіти) робляться так: спочатку потрібно смикнути стик в напрямку, протилежному напрямку флипа, а потім перевести його в потрібному напрямку на максимум. Фліпи доступні тільки в режимі Expert.
  • Натискання на лівий стик включає блокування фліпів (antiflip).
  • Відключити світлодіоди можна тривалим натисканням на нижній триммер лівого стіки.
  • Калібрування акселерометра робиться так ( відео ):
    1. перед початком калібрування виставите всі триммера в нуль
    2. переведіть і утримуйте лівий стик в нижньому правому положенні
    3. правим стиком робіть рухи з крайнього лівого положення в крайнє праве і назад до тих пір, поки на квадрокоптера НЕ засвітяться світлодіоди
    4. калібрування завершена
  • Скидання пульта до заводських налаштувань:
    1. вимкніть пульт
    2. переведіть обидва стіки в верхнє ліве положення і утримуючи, включите пульт
    3. на екрані з'явиться логотип і заряд батареї, але світлодіод на пульті горіти не буде
    4. переведіть обидва стіки в центральне положення
    5. переведіть лівий стик послідовно вліво, вправо, вгору, вниз, затримуючись на секунду в кожному крайньому положенні
    6. поверніть лівий стик в центральне положення
    7. повторіть те ж саме для правого стіки
    8. натисніть і утримуйте будь-який з триммеров, поки світлодіод на пульті не почнеться блимати
    9. калібрування завершена

Калібрування акселерометра робиться так (   відео   ):   перед початком калібрування виставите всі триммера в нуль   переведіть і утримуйте лівий стик в нижньому правому положенні   правим стиком робіть рухи з крайнього лівого положення в крайнє праве і назад до тих пір, поки на квадрокоптера НЕ засвітяться світлодіоди   калібрування завершена   Скидання пульта до заводських налаштувань:   вимкніть пульт   переведіть обидва стіки в верхнє ліве положення і утримуючи, включите пульт   на екрані з'явиться логотип і заряд батареї, але світлодіод на пульті горіти не буде   переведіть обидва стіки в центральне положення   переведіть лівий стик послідовно вліво, вправо, вгору, вниз, затримуючись на секунду в кожному крайньому положенні   поверніть лівий стик в центральне положення   повторіть те ж саме для правого стіки   натисніть і утримуйте будь-який з триммеров, поки світлодіод на пульті не почнеться блимати   калібрування завершена

Акумулятори та їх зарядка

Як я вже писав вище, краще мати кілька акумуляторів. У продажу є батареї на 240mAh, 380mAh і 500mAh. Перші - найлегші і найкраще підійдуть для Hubsan X4 H107L, так як він має більш слабкі мотори. 380mAh ідеально підходить для Hubsan X4 H107C і Hubsan X4 H107D. Батареї на 500mAh краще взагалі не використовувати, тому що вони занадто важкі. Квадрокоптер витрачає більше енергії при польоті з ними, що зводить нанівець їх збільшений об'єм.
Штатна батарея Hubsan`а має вбудовану плату, яка захищає від перезарядки, але не всі аккумалятори сторонніх виробників можуть похвалитися тим же. Отже краще не заряджати штатної зарядкою "ліві" батареї, а купити для них балансуючу зарядку і спеціальний кабель. У продажу є 2 види кабелів і обидва маркуються, як балансування і обидва дозволяють заряджати кілька батарей одночасно.

  • Перший варіант виглядає так і насправді не є балансувальним:

    не є балансувальним:

    По суті це звичайний перехідник, який дозволяє замість однієї батареї підключити декілька, але, повторюся, не дає можливості заряджати їх з балансиром. З цієї причини такий кабель можна використовувати тільки з батареями, які мають плату-обмежувач від перезарядження. Якщо ви не впевнені в наявності такої плати - не використовуйте цей кабель!
    Батареї з таким кабелем підключаються паралельно, що дозволяє заряджати батареї різного об'єму (наприклад, 240mAh і 380mAh), але з однаковою напругою і кількістю банок (для Hubsan`а все батареї однобаночна). Сила струму, що виставляється на зарядному пристрої розраховується так: обсяг множиться на коефіцієнт зарядки. Інша справа, що на багатьох "неоригінальних" батареях замість коефіцієнта зарядки вказується максимальний коефіцієнт розрядки. Слід знати, що в більшості випадків для Hubsan`овскіх батарей коефіцієнт зарядки становить 1-1.5C. Разом отримуємо: 0.38А (380мА) * 1C = 0.3A. Це і є оптимальні параметри. Зарядка йде в режимі LiPo Charge 1S.

  • Другий варіант є повноцінним кабелем для балансування зарядки. Виглядає він так:

    Виглядає він так:

    З цим кабелем вже можна заряджати батареї і без плати-обмежувача, але вони повинні бути однакової ємності, так як підключаються послідовно. До зарядного пристрою підключаються обидва роз'єму (силовий і балансування), виставляється режим LiPo Balance і вказується кількість банок дорівнює кількості заряджається батарей. Тобто якщо заряджаєте 3 батареї - ставите 3S. Сила струму вважається, як і в попередньому випадку: 0.38А * 1C = 0.3A.

Нижче на відео розповідається, як заряджати кілька акумуляторів для Hubsan X4 з балансиром і без.

Автор: Lentyay

ньюKAMIKAZE - Пам'ятка власника Hubsan X4

Як у багатьох початківців пілотів мікро-квадрокоптера Hubsan X4, у мене виникали різні питання. У більшості випадків відповіді на них можна знайти на форумах, але це вимагає часу. Щоб заощадити останнім, нижче я соба максимум корисної інформації по Hubsan X4 H107L / H107C / H107D.

дисклеймер
У багатьох аспектах дана стаття висловлює
суб'єктивна думка автора.
Сперечатися з ним марно, він упертий.

Версії Hubsan X4

Є кілька версій квадрокоптера, давайте пробіжимося по ним докладніше.

  • Hubsan X4 H107 - найперша версія. Відсутня підсвічування і м'які подушечки під моторами, а на пульті довга паличка-антена. Зараз вже немає в продажу.
  • Hubsan X4 H107L - поліпшена модель, за що її спочатку називали Hubsan X4 H107 v2. Змін чимало: підсвічування, гумові демпфери для пом'якшення посадки, режим antiflip і збільшена дальність зв'язку з пультом (за офіційною інформацією з 30 до 100 метрів). Ціна на близько $ 46-48 (тут і далі ціни бралися на момент написання статті, можуть варіюватися).
  • Hubsan X4 H107C - те саме, що і попередня модель, але з камерою 0,3MP. Камера кілька збільшила вагу квадрокоптера, тому на даній моделі встановлені потужніші моторчики (як наслідок покращився управління) і батарея більшої ємності. Ціна ~ $ 53.
  • Hubsan X4 H107C з камерою 2MP. Те ж саме, що і попередня модель, але з камерою більш високої роздільної здатності. Ціна ~ $ 74.
  • Hubsan X4 H107D - модель з можливістю FPV-польоту. Тобто, камера в реальному часі транслює сигнал на екран пульта і ви літаєте з видом від першої особи (звідси і FPV - first person view). Ціна дюже висока - $ 150-160 з яких окремо пульт коштує близько $ 110.

Інструкція

Тут можна завантажити керівництво до Hubsan X4 H107L / H107C російською (pdf):

Корисні поліпшення

Є кілька речей, які варто зробити після покупки квадрика, щоб полегшити життя собі і йому.

  • Обробити плату діелектричним лаком Plastik 70. Hubsan чертовски живучий , Але зустрічав на форумах повідомлення, як вдома він падав у якусь миску з водою або акваріум і "вмирав". Лак - не панацея, але вельми розумна міра обережності.
  • отбалансировать пропелери . У Hubsan`а вони занадто маленькі і верстат для балансування тут не допоможе. Пропелер треба одягати на вертикально встановлену товсту голку, крутити і дивитися, яка лопать буде просідати. Зрозуміло, така балансування особливою точністю не відрізняється, але на користь точно піде.
  • Встановіть захист пропелерів, якщо будете літати в приміщенні. Пара зіткнень з меблями - і на пропелер з'являються щербини, ще пара зіткнень - і пропити ламаються. Для польотів по дому, захист - річ строго необхідна, а ось для вулиці зайва, так як підвищує "парусність" квадрика, погіршує керованість, а також може чіплятися за гілки дерев. Є один нюанс: періодично перевіряйте те, як вона закріплена. Від ударів захист починає потроху з'їжджати з моторів і може врешті-решт вступити в контакт з пропелерами. В принципі можна її закріпити (як тут ), Але це тільки в тому випадку, якщо не плануєте знімати її для вуличних польотів.
  • В інструкції написано, що перед кожним польотом перевіряти, щоб верхня і нижня половинки корпусу на променях були заклацнути. Якщо обмотати кожен промінь скотчем, то, по-перше, для з'ясування можна забути, а по-друге, це додасть міцності корпусу.


    Якщо обмотати кожен промінь скотчем, то, по-перше, для з'ясування можна забути, а по-друге, це додасть міцності корпусу

  • На кожному акумуляторі зробіть язичок зі скотчу, щоб витягувати його з корпусу не за провід, а за цей язичок. Просто і дуже зручно.


    Просто і дуже зручно

  • З якоїсь невідомої примхи конструкторів, світлодіоди біля моторів світять вгору, а не вниз, де знаходиться пілот. Трохи виправити становище можна приклеївши по шматочку фольги на верхні частина світлодіодів. Фольга буде грати роль рефлектора. Ще можна перевернути світлодіоди, загнув їх контакти.


    Ще можна перевернути світлодіоди, загнув їх контакти

  • Втратити квадрокоптер на вулиці досить легко. Наклейка на корпусі з номером телефону власника дає хоч невеликий шанс його повернути.


    Наклейка на корпусі з номером телефону власника дає хоч невеликий шанс його повернути

пропелери

Так як Hubsan X4 не має будь-яких пропрієтарних кріплень пропелерів (як, наприклад, Blade 350 QX), на нього можна встановлювати пропелери сторонніх виробників. До того ж, майже всі великі компанії, що випускають РУ-квадрокоптера, мають в своєму асортименті моделі з розміром пропелера як у Hubsan.

Я пробував літати на оригінальних пропелер і на пропелер від Walkera QR Ladybird. По суб'єктивних вражень, на оригінальних пропелер квадрік набагато краще висить і управляється, але пластик, з якого вони виготовлені, м'який, в результаті чого ці пропелери часто гнуться (особливо кінчики) і можуть злітати з мотора. Пропелери Walkera (точно такі ж випускає і UDI) жодного разу у мене не гнулися і не злітали, але ось управління з ними більш "неврастенічний".

Пропелери Walkera (точно такі ж випускає і UDI) жодного разу у мене не гнулися і не злітали, але ось управління з ними більш неврастенічний

Деякі ентузіасти склеюють по два пропелера, перетворюючи їх в один четирёхлопастной. З огляду на форму маточини, робити це краще з пропелерами Walkera.

З огляду на форму маточини, робити це краще з пропелерами Walkera

Так само у продажу є і трилопатеві пропелери, але я не рекомендую ними користуватися. Вони майже на сантиметр менше і мають однаковий крок майже по всій довжині лопаті. В результаті управління квадрокоптера втрачає точність і чуйність і стає плавним і текучим, а час польоти від батареї падає.

В результаті управління квадрокоптера втрачає точність і чуйність і стає плавним і текучим, а час польоти від батареї падає

Поради по проведенню польотів

  • Перед першим польотом (краще всього будинку) Вирівняйте гіроскоп (як це робиться - написано нижче) і налаштуйте тримери так, щоб квадрокоптер більш-менш висів на одному місці.
  • На вулиці літайте в режимі Expert. Зменшені витрати режиму Normal не дозволять чинити опір навіть середньому вітрі і квадрокоптер може понести вітром. До того ж фліпи доступні тільки в режимі Expert.
  • Під час польоту намагайтеся не відривати погляду від квадрокоптера, щоб не сплутати де у нього ніс. До того ж на відстані понад 30 метрів, вам буде непросто повторно знайти його очима в небі.
  • Перед польотом ретельно вибирайте місце як самого польоту, так і де будете стояти ви. Виходячи з попереднього пункту, ходити ви зможете тільки не дивлячись під ноги, а отже краще не пересуватися взагалі. Таким чином, вибераєте для себе місце так, щоб при будь-якому збігу обставин, квадрокоптер завжди б знаходився в полі вашого зору.
  • Якщо літаєте десь на виїзді, розумно возити з собою 5-10 додаткових батарей. Треба враховувати, що з різними аккумаляторамі квадрокоптер може вести себе трохи по-різному і доведеться нівелювати це триммерами.
  • Завжди беріть з собою комплект запасних пропелерів. У цього квадрокоптера пропелери - це витратні матеріали. Вони губляться і ламаються, так що міняти їх доводиться часто.
  • Має сенс літати по таймеру на телефоні. У ясну погоду і на відстані світлодіоди Hubsan`а погано помітні, отже не факт, що ви побачите, коли вони почнуть мигати, сигналізуючи про низький рівень заряду. До того ж, на висоті більше повітряних потоків, ніж у землі і, справляючись з ними, квадрокоптер витрачає більше енергії, ніж на звичайне висіння. У підсумку, літаючи не по таймеру, можна розрядити батарею високо в небі і квадрік каменем впаде вниз. Виставляйте таймер так, щоб все було якийсь запас. Наприклад, для аккумаляторов на 500mAh рекомендований час близько 3 хвилин.
  • Якщо злітаєте дуже високо, то робіть це над такою поверхнею, впавши на яку, квадрокоптер отримав би мінімальні пошкодження. Наприклад, над галявиною.
  • Польоти при поривчастим вітром небезпечні, так як квадрокоптер легко може забрати. Якщо це вже почало відбуватися і ви розумієте, що повернути його назад навряд чи вийде, можливо, має сенс впустити його. Так хоч запчастини залишаться.

Так хоч запчастини залишаться

Корисна інформація та налаштування пульта

Нижче наведено кілька речей, які треба знати про квадрокоптер. Всі маніпуляції з пультом описані для Mode2.

  • Hubsan X4 H107C пише відео в буффер, так що для нормального завершення ролика треба обов'язково вимкнути камеру, натиснувши на ту ж кнопку, яка починає запис. Якщо ви відключили батарею, не виключивши запис, відео або взагалі не збережеться, або збережеться невелика його частина.
  • При виборі карти пам'яті для Hubsan X4 H107C враховуйте, що 1 хвилина відео з 2MP камери займає близько 110-120Мб. Клас картки бажано не нижче 10, інакше можуть бути "смикання" на відео.
  • Фліпи (кульбіти) робляться так: спочатку потрібно смикнути стик в напрямку, протилежному напрямку флипа, а потім перевести його в потрібному напрямку на максимум. Фліпи доступні тільки в режимі Expert.
  • Натискання на лівий стик включає блокування фліпів (antiflip).
  • Відключити світлодіоди можна тривалим натисканням на нижній триммер лівого стіки.
  • Калібрування акселерометра робиться так ( відео ):
    1. перед початком калібрування виставите всі триммера в нуль
    2. переведіть і утримуйте лівий стик в нижньому правому положенні
    3. правим стиком робіть рухи з крайнього лівого положення в крайнє праве і назад до тих пір, поки на квадрокоптера НЕ засвітяться світлодіоди
    4. калібрування завершена
  • Скидання пульта до заводських налаштувань:
    1. вимкніть пульт
    2. переведіть обидва стіки в верхнє ліве положення і утримуючи, включите пульт
    3. на екрані з'явиться логотип і заряд батареї, але світлодіод на пульті горіти не буде
    4. переведіть обидва стіки в центральне положення
    5. переведіть лівий стик послідовно вліво, вправо, вгору, вниз, затримуючись на секунду в кожному крайньому положенні
    6. поверніть лівий стик в центральне положення
    7. повторіть те ж саме для правого стіки
    8. натисніть і утримуйте будь-який з триммеров, поки світлодіод на пульті не почнеться блимати
    9. калібрування завершена

Калібрування акселерометра робиться так (   відео   ):   перед початком калібрування виставите всі триммера в нуль   переведіть і утримуйте лівий стик в нижньому правому положенні   правим стиком робіть рухи з крайнього лівого положення в крайнє праве і назад до тих пір, поки на квадрокоптера НЕ засвітяться світлодіоди   калібрування завершена   Скидання пульта до заводських налаштувань:   вимкніть пульт   переведіть обидва стіки в верхнє ліве положення і утримуючи, включите пульт   на екрані з'явиться логотип і заряд батареї, але світлодіод на пульті горіти не буде   переведіть обидва стіки в центральне положення   переведіть лівий стик послідовно вліво, вправо, вгору, вниз, затримуючись на секунду в кожному крайньому положенні   поверніть лівий стик в центральне положення   повторіть те ж саме для правого стіки   натисніть і утримуйте будь-який з триммеров, поки світлодіод на пульті не почнеться блимати   калібрування завершена

Акумулятори та їх зарядка

Як я вже писав вище, краще мати кілька акумуляторів. У продажу є батареї на 240mAh, 380mAh і 500mAh. Перші - найлегші і найкраще підійдуть для Hubsan X4 H107L, так як він має більш слабкі мотори. 380mAh ідеально підходить для Hubsan X4 H107C і Hubsan X4 H107D. Батареї на 500mAh краще взагалі не використовувати, тому що вони занадто важкі. Квадрокоптер витрачає більше енергії при польоті з ними, що зводить нанівець їх збільшений об'єм.
Штатна батарея Hubsan`а має вбудовану плату, яка захищає від перезарядки, але не всі аккумалятори сторонніх виробників можуть похвалитися тим же. Отже краще не заряджати штатної зарядкою "ліві" батареї, а купити для них балансуючу зарядку і спеціальний кабель. У продажу є 2 види кабелів і обидва маркуються, як балансування і обидва дозволяють заряджати кілька батарей одночасно.

  • Перший варіант виглядає так і насправді не є балансувальним:

    не є балансувальним:

    По суті це звичайний перехідник, який дозволяє замість однієї батареї підключити декілька, але, повторюся, не дає можливості заряджати їх з балансиром. З цієї причини такий кабель можна використовувати тільки з батареями, які мають плату-обмежувач від перезарядження. Якщо ви не впевнені в наявності такої плати - не використовуйте цей кабель!
    Батареї з таким кабелем підключаються паралельно, що дозволяє заряджати батареї різного об'єму (наприклад, 240mAh і 380mAh), але з однаковою напругою і кількістю банок (для Hubsan`а все батареї однобаночна). Сила струму, що виставляється на зарядному пристрої розраховується так: обсяг множиться на коефіцієнт зарядки. Інша справа, що на багатьох "неоригінальних" батареях замість коефіцієнта зарядки вказується максимальний коефіцієнт розрядки. Слід знати, що в більшості випадків для Hubsan`овскіх батарей коефіцієнт зарядки становить 1-1.5C. Разом отримуємо: 0.38А (380мА) * 1C = 0.3A. Це і є оптимальні параметри. Зарядка йде в режимі LiPo Charge 1S.

  • Другий варіант є повноцінним кабелем для балансування зарядки. Виглядає він так:

    Виглядає він так:

    З цим кабелем вже можна заряджати батареї і без плати-обмежувача, але вони повинні бути однакової ємності, так як підключаються послідовно. До зарядного пристрою підключаються обидва роз'єму (силовий і балансування), виставляється режим LiPo Balance і вказується кількість банок дорівнює кількості заряджається батарей. Тобто якщо заряджаєте 3 батареї - ставите 3S. Сила струму вважається, як і в попередньому випадку: 0.38А * 1C = 0.3A.

Нижче на відео розповідається, як заряджати кілька акумуляторів для Hubsan X4 з балансиром і без.

Автор: Lentyay

Новости