О'Делл М.А. Зовнішня політика Великобританії на Близькому Сході (XVIII-XXI ст.)

О'Делл М.А. Зовнішня політика Великобританії на Близькому Сході (XVIII-XXI ст.)
М., 2016. - 233 с.
Інформація про фото: pdf, 2 mb.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук.
Метою дослідження є виявлення історичних тенденцій зовнішньополітичної діяльності Великобританії в регіоні Близького Сходу в XVIII-XXI ст. Для досягнення даної мети в дослідженні були поставлені наступні завдання:
виявити прийнятні наукові методи для дослідження історії міжнародних відносин і зовнішньої політики держави;
виявити національні інтереси Великобританії, пов'язані з близькосхідним регіоном;
виявити географічні, термінологічні, геополітичні характеристики до поняття Близький Схід;
визначити основні історичні віхи британської близькосхідної політики протягом XVIII-XX ст .;
визначити найбільш важливі соціальні, економічні, інвестиційні, науково-дослідні, гуманітарні програми Великобританії в близькосхідному регіоні, що сприяють максимальному просуванню її інтересів;
визначити основні військові доктрини Великобританії і їх реалізацію в близькосхідній політиці;
виявити методи мережевого впливу Великобританії на Близький Схід, обґрунтувати перспективи синергетичної дії класичних і новітніх технологій зовнішньополітичного впливу Великобританії на Близький Схід шляхом їх комплексного застосування.
Актуальність дослідження визначається необхідністю вивчення зовнішньополітичної діяльності Великобританії на Близькому Сході в період XVIII-XXI ст. Отриманий Великобританією багатоплановий і позитивний досвід вартий вивчення не тільки Великобританією, а й тими іншими країнами, які мають традиційні інтереси на Близькому Сході.
Об'єкт дисертаційного дослідження - зовнішня політика Великобританії на Близькому Сході (XVIII-XXI ст.) Предмет дослідження - основні тенденції зовнішньополітичної діяльності Великобританії на Близькому Сході (XVIII-XXI ст.).
Наукова новизна. Вперше в дисертаційному дослідженні дано комплексний аналіз методологічних підходів і досліджено історію зовнішньої політики Великобританії на Близькому Сході, що склалася в англійській, російській і арабської науки, що дозволило автору виявити основні методи і прийоми, що переважають в національних історіографіях. Поряд з цим визначено дослідний потенціал таких методів як: прогнозування, моделювання ситуацій, застосування м'якої і жорсткої сили, екстратериторіальні юрисдикції, мережеві методи. Вперше проаналізовано еволюцію поняття близькосхідного регіону. Вперше в дослідницьких практиках проаналізовано застосування мережевих технологій в сферах освітньої експорту, банківській справі, дипломатії і розвідки, зроблено висновок про те, що комплексне застосування Великобританією мережевих методів має синергетичний ефект, при якому підсумковий результат політичного впливу Великобританії на регіон Близького Сходу буде вищою, ніж була б сума її впливу в тих же окремо взятих сферах при невикористанні цих методів.

Шановні читачі! Всі розміщені на сайті твори представлені виключно для попереднього ознайомлення та з метою популяризації та реклами паперових ізданій.Скачать книгу для ознайомлення ви можете безкоштовно, а так само купити її в паперовому або електронному вигляді, ознайомившись з пропозиціями інтернет-магазинів. Приємного прочитання!


Новости