Обійми - ліки від депресії

Простих людських обіймів, які супроводжують нас усе життя в стосунках батьків і дітей, друзів і коханців, колег і партнерів по роботі

Простих людських обіймів, які супроводжують нас усе життя в стосунках батьків і дітей, друзів і коханців, колег і партнерів по роботі. Головне «зброю» обіймів - в нашому організмі вони піднімають рівень гормону окситоцину, який знімає депресію і відчуття самотності. А ще вони як хороші ліки - стабілізують артеріальний тиск, знижуючи ризик інфарктів та інсультів.

Він був заснований в США в 1986 році. Спочатку як Національний день обіймів (National Hugging Day), а незабаром набув міжнародного масштабу, пише Психологія . Ім'я автора цього свята невідомо, але вважається, що придумали його студенти. Як годиться студентам, вони запропонували в цей день укладати в дружні обійми всіх, хто попадеться. Навіть зовсім незнайомих, але вподобаних людей. І як це здорово! Адже і ті, хто обіймає, і ті, кого обіймають, відчувають в цей момент почуття безпеки, любові і гармонії з собою і світом.

Сьогодні психологічна і фізична користь обіймів настільки абсолютизується, що їх стали виробляти за гроші! А саме - менше року тому в Лондоні відкрилася майстерня по їх виробництву: 30 фунтів за 4-годинний сеанс. Трохи пізніше платні обійми включили в меню токійського бару. А в США з'явився гаджет Like-a-Hug, який представляє собою підключений до комп'ютера надувний жилет, обіймає свого власника, коли його сторінка на Facebook заробляє «лайк».

Родом з дитинства

Тактильний контакт потрібен всім, але дітям особливо. Причому маленьким хлопчикам і дівчаткам в рівній мірі. Коли ж настає перехідний вік, хлопчакам корисніше контакт, виражений в дружній формі рукостискань, поплескування по плечу і т.д. А дівчатка-тінейджери в 10-12 років продовжують потребувати обіймах, причому потреба в них зростає. А якщо дитину мало обіймали, він може вирости з відчуттям порожнечі, яка, в свою чергу, породжує страх контакту з новими знайомими. Простіше кажучи, він буде погано і важко сходитися з іншими людьми. Швидше за все, це пояснюється все тією ж фізіологією. Адже обійми дає нам відчуття захищеності і знімає тривожність за рахунок вироблення окситоцину, а також ендорфінів, які знімають біль і дарують відчуття ейфорії. Останні, зокрема, підвищують стійкість до стресів, точніше - ми на багато реагуємо спокійніше саме завдяки ендорфіновий підживлення. Зокрема, на необхідність включати в своє життя раніше незнайомих людей.

Людині потрібно:

4 обіймів в день для «виживання»

8 обіймів за добу в якості підтримки

12 і більше обіймів для зростання і цілеспрямованості

Обійми обіймами ворожнечу

І все ж обніматися корисно тільки з тими, кого ми добре знаємо. Обійми з незнайомцем має протилежний ефект, встановила група нейрофізіологів на чолі з Юргеном Зандкюлером (Jürgen Sandkühler), головою Центру досліджень мозку Медичного університету Відня *. «Позитивний ефект виникає тільки тоді, коли люди довіряють один одному, коли зв'язують їхні почуття взаємні. Якщо люди не знайомі або обійми не такі вже й бажано з тієї чи іншої сторони, його наслідки будуть іншими ». Вся справа знову ж таки в синтезі окситоцину, гормону, який виробляється гіпофізом для підвищення близькості між батьками, дітьми та сімейними парами. У жінок, наприклад, рівень окситоцину різко підвищується під час процесу пологів і годування грудьми, щоб посилити зв'язок матері з дитиною. На незнайомця окситоцин вироблятися не поспішає. «Навпаки, це може привести наш організм до стресу, - продовжує Зандкюлер. - Справа в тому, що в момент такого обійми мимоволі порушується звична дистанція між людьми, і це несвідомо сприймається нами як загроза. У таких ситуаціях наш організм починає виробляти гормон стресу кортизол ». Тут вже не до обіймів! Як вважають послідовники теорії стресу Ганса Сельє, наш організм вибирає одну з двох реакцій - або бий, або біжи **.

* Сайт Medical University of Vienna - meduniwien.ac.at/homepage

** Г. Сельє «Стрес без дистресу» (Прогрес, 1982).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости