ОБМІН товару неналежної якості. ПОРЯДОК ДІЙ

  1. Обмін товару неналежної якості: покрокова інструкція
  2. Дія 2. Призначення і проведення перевірки якості
  3. Крок 3. Заміна неякісного товару на новий аналогічний товар
  4. Крок 4. Повернення товару неналежної якості продавцеві
  5. Дія 5. Заява про захист прав споживача до відповідного суду

Обмін товару неналежної якості можна зробити строго з ТЄЇ правилами, які існують в законі Обмін товару неналежної якості можна зробити строго з ТЄЇ правилами, які існують в законі. згідно ст. 21 Закон РФ від 07.02.1992 N 2300-1 «Про захист прав споживачів» при пред'явленні вимог про заміну товару неналежної якості в зв'язку з виявленням споживачем недоліків продавець зобов'язаний замінити такий товар на новий, не вживаний.

Під час заміни товару гарантійний строк обчислюється заново від дня передачі товару споживачеві.

Виявивши недоліки в товарі покупець право вимагати відповідно до ст. 18 Законі про захист прав споживачів:

  1. заміни товару на товар цієї ж марки;
  2. заміни товару на аналогічний товар іншої марки з перерахунком ціни;
  3. зажадати відповідного зменшення купівельної ціни;
  4. зажадати негайного безоплатного усунення недоліків товару або відшкодування витрат на їх виправлення споживачем чи третьою особою;
  5. відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар суми. На вимогу продавця та за його рахунок споживач повинен повернути товар з недоліками.

Обмін товару неналежної якості: покрокова інструкція

Дія 1. Пред'явлення продавцеві вимог (претензії) про заміну неякісного товару.

Перш за все покупець повинен скласти претензію в письмовому вигляді в двох примірниках. У змісті вказується: П.І.Б., адреса заявника, виявлені недоліки товару, прохання замінити товар на аналогічний новий товар.

Вимога про заміну неякісного товару подається протягом гарантійного терміну або терміну придатності. Якщо такий строк не встановлений - упродовж розумного строку.

При виявленні недоліків в технічно складному товар покупець має право протягом 15 днів на заміну або повернення. Після закінчення зазначеного терміну заміна неякісного технічно складного товару можливо лише в певних випадках:

  1. при виявленні в товарі істотних товарів;
  2. порушення продавцем термінів усунення недоліків товару;
  3. при неможливості використовувати товар у сукупності більш ніж 30 днів на рік через неодноразове усунення різних недоліків товару.

Споживач передає один примірник вимог і неякісний товар продавцеві. Другий примірник вимог підписується особою, яка одержала вимога. На ньому вказується П.І.Б., посада, а також дату прийняття вимоги.

Дія 2. Призначення і проведення перевірки якості

Щоб зробити обмін товару неналежної якості, в деяких випадках необхідно провести перевірку якості. Споживач має право брати участь при проведенні перевірки якості товару неналежної якості. Перевірка якості товару проводиться за рахунок продавця. Термін проведення перевірки якості 20 днів.

При незгоді з результатами перевірки якості товару, споживач має право звернутися для проведення експертизи. Результати експертизи можна оскаржити в судовому порядку.

У разі, якщо експертиза виявить, що недоліки товару виникли не з вини продавця, споживач несе витрати на експертизу, зберігання товару і його транспортування.

Крок 3. Заміна неякісного товару на новий аналогічний товар

За недоліки товару, на який гарантійний строк не встановлений, відповідає продавець. У цьому випадку обов'язок щодо доказування про виникнення недоліків товару до його прийняття лежить на покупцеві.

Однак продавець несе відповідальність за недоліки товару, на який встановлено гарантійний строк, за відсутності доказів про те, що недоліки товару виникли після передачі товару покупцеві.

При відсутності у продавця на момент пред'явлення вимоги для заміни товару, продавець виробляє відповідну заміну протягом місяця.

Крок 4. Повернення товару неналежної якості продавцеві

У законодавстві, щоб зробити обмін товару неналежної якості, що не передбачається будь-який строк, з моменту пред'явлення претензії. Покупець має право до отримання від продавця натомість нового товару, товар неналежної якості не передавати продавцю. Однак для перевірки якості товару, покупець повинен надати товар для його оцінки якості.

Дія 5. Заява про захист прав споживача до відповідного суду

Відповідно до ст. 17 Закону про захист прав споживачів позивачеві дано право вибирати той суд, який буде розглядати спір:

  • за місцем знаходження організації-відповідача або за місцем проживання індивідуального підприємця - відповідача;
  • за місцем проживання або перебування позивача;
  • за місцем ув'язнення або виконання договору.

Договором може бути передбачено інша підсудність. Позовна заява подається до мирового суду за умови, що вимоги не вище 50 000 рублів. Якщо вимоги вище - районний суд.

У районний суд подається позовна вимога про захист немайнових вимог (моральну шкоду, при відмові від надання інформації, ...).

Ваш спір за загальним правилом розглядається протягом 2 місяців з моменту прийняття позовної заяви про захист прав споживача. При оскарженні рішення суду першої інстанції закон надає 1 місяць з дня прийняття рішення суду в остаточній формі.

На практиці обмін товару неналежної якості є досить частим справою і для того, щоб грамотно захистити свої права, необхідно, як мінімум знати те, що було викладено вище.

З огляду на широкого спектру питань, що розглядаються, нашою компанією розроблена система «внутрішній аналітик звернень». Після отримання запиту на консультацію, система автоматично розподіляє заявки між юристами, для подальшої обробки.

У нас на сайті Ви можете знайти зразки документів , А також про ставити запит на консультацію , Скориставшись формою «дзвінок юристу» на головній сторінці, або «заявка на консультацію» в розділі «КОНТАКТИ».

Для прискорення зв'язку з фахівцем - телефонуйте: 8 (495) 151-29-09, 8 (929) 985 98 65 або пишіть: [email protected].

Будемо раді Вам допомогти!

Новости