Обов'язки громадян у сфері охорони навколишнього середовища

  1. Поняття і види екологічних обов'язків громадян У загальному вигляді основні обов'язки громадян закріплені...

Поняття і види екологічних обов'язків громадян

У загальному вигляді основні обов'язки громадян закріплені в Конституції РФ, яка покладає на кожного громадянина обов'язок зберігати навколишнє середовище і дбайливо ставитися до природи.

У Федеральному законі «Про охорону навколишнього середовища» також йдеться про обов'язок громадян захищати і берегти навколишнє природне середовище.

Всі екологічні обов'язки можна класифікувати як загальні та спеціальні. Загальні обов'язки якраз-таки закріплені в вищезазначених законах. Формулювання цих загальних обов'язків не розкривають способи їх здійснення, а це в свою чергу виключає можливість залучення фізичної особи до відповідальності за їх невиконання. А сенс встановлення будь-яких обов'язків полягає в тому, що невиконання їх суб'єктами повинно спричинити за собою негативні наслідки.

Таким чином, в даному випадку слід говорити про спеціальні екологічних обов'язки, закріплених в законодавчих актах. Зміст екологічних обов'язків полягає як в формі вимог утриматися від вчинення будь-яких дій, так і у формі вимог здійснити будь-які дії. Дані вимоги, встановлені в нормативно-правових актах, можуть мати прямий і опосередкований характер. Такі обов'язки називаються позитивними і заборонними (рис. 1).

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

зауваження 1

Варто сказати, що коло екологічних обов'язків громадян досить широкий і різноманітний і може встановлюватися органами публічної влади відповідно до їх компетенції шляхом прийняття нормативних актів (законів, постанов, положень і т.д.). В даному випадку завдання учасників нормотворчого процесу полягає в:

  • обліку громадської потреби у встановленні даних екологічних обов'язків;
  • необхідності чіткого формулювання даних обов'язків для правильного їх розуміння;
  • забезпеченні своєчасними та адекватними засобами примусу в разі факту ухилення від виконання екологічних обов'язків.

Основна мета встановлення екологічних обов'язків полягає в забезпеченні охорони навколишнього середовища, раціонального природокористування та екологічної безпеки.

Існує два види екологічних обов'язків: позитивні і заборонні. Отже, екологічні обов'язки громадян - це закріплені в нормативно-правових актах вимоги до громадян, які мають форму заборон, обмежень і правообязиванія, невиконання яких тягне за собою негативні наслідки, встановлені законодавством.

Малюнок 1
Малюнок 1. Види екологічних обов'язків

Перелік основних обов'язків громадян у сфері охорони навколишнього середовища

Законодавство закріпило, що кожен громадянин має право на сприятливе навколишнє природне середовище, на її захист від негативного впливу, яке викликається господарською діяльністю і надзвичайними ситуаціями, а також на достовірну інформацію про стан навколишнього середовища і на відшкодування шкоди.

Права і обов'язки громадян у сфері охорони навколишнього природного середовища містяться в ст. 11 Закону «Про охорону навколишнього природного середовища».

Основними правами громадян в області охорони навколишнього природного середовища є:

  • створення громадських об'єднань, фондів та інших некомерційних організацій, що здійснюють діяльність з охорони навколишнього середовища;
  • участь в зборах, мітингах, ходах, демонстраціях, референдумах з питань охорони навколишнього середовища і в інших акціях, що не суперечать закону;
  • висування пропозицій про призначення та проведення екологічної експертизи, а також участь в цій експертизі;
  • співпраця з органами державної влади РФ, її суб'єктів, а також з органами місцевого самоврядування у вирішенні питань охорони навколишнього природного середовища;
  • пред'явлення позовів до суду про відшкодування шкоди навколишньому середовищу;
  • здійснення інших прав, передбачених законом.

Поряд з екологічними правами кожен громадянин має і повинен виконувати певні обов'язки по охороні навколишнього середовища, переслідуючи дотримання екологічних інтересів суспільства і держави.

Громадяни повинні бути готові до активної особистої участі в проведених заходах і виконувати обов'язки не тільки щодо раціонального використання природних ресурсів і їх охорони, а й сприяти попередженню екологічних правопорушень відповідно до екологічним законодавством.

Отже, перерахуємо основні обов'язки громадян щодо охорони навколишнього природного середовища:

  • зберігати природу і навколишнє середовище;
  • дбайливо ставитися до природних багатств, особистою працею оберігаючи і примножуючи їх;
  • дотримуватися нормативів якості навколишнього середовища, встановлені законодавством;
  • зберігати природний ландшафт;
  • перешкоджати знищенню місць проживання живих організмів: риб, птахів, тварин, комах;
  • не допускати засмічення та знищення лісів;
  • діяти відповідно до стандартів, що регламентують умови охорони навколишнього середовища;
  • виконувати екологічні приписи відповідних органів і постанови посадових осіб, відповідальних за охорону природи;
  • дотримуватися правил пожежної безпеки в лісах;
  • сплачувати податки і збори, які спрямовуються на фінансування природоохоронних заходів;
  • посадовим особам, пов'язаним з екологічною діяльністю, мати спеціальну екологічну підготовку;
  • сприяти екологічному вихованню і підвищенню екологічної культури підростаючого покоління і всіх громадян.

Для збереження і поліпшення екологічної обстановки громадяни зобов'язані дотримуватися всі перераховані вище обов'язки і проводити певні заходи (рис. 2).

зауваження 2

Основними напрямками охорони навколишнього природного середовища є захист атмосферного повітря, очищення та нейтралізація стічних вод, охорона водних ресурсів, охорона грунту, лісів.

Всі заходи з охорони навколишнього природного середовища поділяються на кілька категорій:

  1. Економічні.
  2. Природничо-наукові.
  3. Адміністративно-правові.
  4. Техніко-виробничі.

Залежно від області застосування природоохоронні заходи класифікуються на: регіональні, загальнодержавні та міжнародні.

Завдяки цим заходам багато організацій мають можливість здійснювати моніторинг природного середовища та приймати відповідні рішення щодо їх захисту, втілюючи в життя. В результаті скорочується небезпека зникнення життя на Землі, рідкісні представники флори і фауни знаходяться під надійним захистом, а використання різних природних ресурсів стає більш економним і ефективним.

Малюнок 2
Малюнок 2. Заходи з охорони навколишнього природного середовища

Нічого не зрозуміло?

Новости