Обслуговування емітентів цінних паперів

  1. Обслуговування емітентів облігацій На сьогоднішній день НРР має сформовану, перевірену багаторічним...
  2. Процедура первинного розміщення облігацій на МБ
  3. Процедура первинного розміщення облігацій шляхом закритої підписки
  4. Виконання НРР функцій платіжного агента
  5. Схема взаємодії Емітента і НРР при прийомі на обслуговування випуску біржових облігацій з сертифікатом...
  6. Надання депозитарних послуг при первинному розміщенні додаткового випуску акцій Емітента на біржі (здійснюється...

Обслуговування емітентів облігацій

На сьогоднішній день НРР має сформовану, перевірену багаторічним практичним досвідом технологію обслуговування і надання послуг емітентам, корпоративних облігацій, державних облігацій Російської Федерації і суб'єктів Російської Федерації, муніципальних утворень в процесі розміщення та вторинного обігу:

  • облік прав і обов'язкове централізоване зберігання сертифіката випуску документарних облігацій на пред'явника;
  • ведення емісійного рахунку емітента;
  • ведення казначейського рахунку депо;
  • здійснення переказів облігацій за рахунками депо депонентів за підсумками угод, укладених на біржовому або позабіржовому ринку, в тому числі при розміщення та обіг облігацій;
  • забезпечення підготовки та проведення виплат купонів і погашення номінальної вартості облігацій;
  • комплексне забезпечення процесу проведення емітентом дострокового викупу та погашення облігацій.

В процесі надання вищевказаних послуг НРР здійснює обмін документами з емітентом в електронному вигляді (у рамках договору про обмін електронними документами).

Переклади облігацій за рахунками можуть проводитися на наступних умовах:

  • переклад на умовах «поставка проти платежу» (DVP) при біржовому розміщення та обіг;
  • переклад на умовах «поставка проти платежу» (DVP) при позабіржовому розміщення та обіг;

НРР як депозитарій, який здійснює обов'язкове централізоване зберігання сертифікатів випусків документарних облігацій на пред'явника, забезпечує перерахування депонентам НРР грошових коштів, отриманих від емітента на виконання своїх зобов'язань перед власниками облігацій (по облігаціях, державна реєстрація яких або привласнення ідентифікаційного номера з якими здійснено після 01.01.2012) .

Порядок надання НРР емітенту послуг зі зберігання сертифікатів цінних паперів і обліку прав на цінні папери шляхом відкриття і ведення емісійного рахунку емітента / казначейського рахунку депо, здійснення операцій за цими рахунками, пов'язаних з розміщенням, обігом, викупом, погашенням цінних паперів, перерахування виплат з цінних паперів і т. д., відповідно до умов випуску та обігу цінних паперів встановлюється Регламентом взаємодії НКО АТ НРР і емітента .

Етапи емісії облігацій

На початковому етапі емітент приймає рішення про випуск облігацій, після чого емітент спільно з фінансовим консультантом або андеррайтером починає підготовку до реєстрації умов випуску облігацій (проспект цінних паперів, рішення про випуск). Етап підготовки умов випуску облігацій є одним з найбільш значущих, оскільки розміщення та обіг облігацій на біржі, а також обслуговування облігаційної позики в НРР в подальшому здійснюється відповідно до зареєстрованих умовами випуску.

Документи, що містять умови випуску облігацій, підготовлені емітентом до реєстрації випуску, в обов'язковому порядку узгоджуються з НРР в частині порядку обслуговування випуску депозитарієм, що здійснює обов'язкове централізоване зберігання сертифіката випуску цінних паперів.

Другим етапом є укладення між емітентом і НРР договору емісійного рахунку. Копія договору надається в реєструючий орган при державній реєстрації випуску цінних паперів або на біржу, яка здійснює присвоєння ідентифікаційного номера випуску біржових облігацій.

Наступний етап - державна реєстрація випуску облігацій реєструючим органом з присвоєнням йому державного реєстраційного номера або привласнення випуску біржових або комерційних облігацій ідентифікаційного номера.

Після державної реєстрації випуску облігацій або присвоєння випуску облігацій ідентифікаційного номера, емітент формує і передає в НРР пакет документів, необхідних для забезпечення розміщення, обігу та погашення випуску облігацій, відповідно до Регламентом взаємодії НКО АТ НРР і емітента .

Емітент до дати початку розміщення передає на зберігання в НРР сертифікат облігацій, оформлений на весь обсяг випуску. Сертифікат повинен бути оформлений відповідно до вимог Федерального закону від 22.04.1996 № 39-ФЗ «Про ринок цінних паперів». Приклад заповнення і форма Сертифікату представлена ​​в розділі «Документи, які регламентують взаємодію з емітентами» . У розділі представлені документи, які необхідно оформити емітенту при взаємодії з НРР.

Процедура первинного розміщення облігацій на МБ

Процедура первинного розміщення облігацій на МБ

  1. Емітент передає в НРР комплект документів для розміщення облігацій (емісійні документи (проспект, рішення) і ін.):
    • Емітент укладає з НРР Договір емісійного рахунку;
    • НРР відкриває емісійний рахунок;
    • НРР здійснює прийом на обслуговування випуску облігацій;
    • НРР депонує сертифікат;
    • НРР за дорученням емітента (доручення MF020) здійснює переказ облігацій на торговий розділ емісійного рахунку.
  2. Емітент дає повноваження андерайтеру виставляти заявки на продаж облігацій в Торговій системі Московської біржі від імені емітента.
  3. Резервування коштів учасниками торгів на рахунках в НРР.
  4. НРР передає в НКЦ інформацію про кількість облігацій на емісійному рахунку емітента і в Торгову систему Московської біржі про грошові кошти, зарезервованих на розрахункових рахунках учасників торгів.
  5. Андеррайтер виставляє заявки на продаж облігацій в Торговій системі Московської біржі.
  6. Учасники торгів, зарезервованих грошові кошти на розрахунковому рахунку в НРР, виставляють заявки на покупку облігацій в Торговій системі Московської біржі.
  7. За підсумками торгів НКЦ передає в НРР інформацію про кількість облігацій, що підлягають списанню з емісійного рахунку Емітента на рахунок депонента або. Також в НРР направляється інформація про списання грошових коштів з розрахункових рахунків учасників торгів, чиї заявки на покупку були задоволені, і зарахування грошових коштів на розрахунковий рахунок андеррайтера.
  8. НРР проводить розрахунки за угодами згідно з інформацією, отриманою від НКЦ.
  9. НРР списує кошти з розрахункових рахунків учасників торгів і зараховує їх на розрахунковий рахунок андеррайтера відповідно до інформації, отриманої від НКЦ.
  10. Андеррайтер переводить грошові кошти, отримані в результаті розміщення облігацій, на банківський рахунок емітента.

Процедура первинного розміщення облігацій шляхом закритої підписки

Вільний поставка по зустрічним доручень:

  1. Емітент передає в НРР комплект документів для розміщення і депонує сертифікат, а також подає доручення депо (за формою MF010) на переказ облігацій з емісійного рахунку Емітента на рахунок депо набувача.
  2. Набувач подає в НРР:
  • доручення депо (за формою MF010) на зарахування облігацій з емісійного рахунку Емітента на рахунок депо набувача;
  • НРР виробляє такі дії:
    • звіряє доручення депо Емітента та набувача;
    • здійснює переказ облігацій з емісійного рахунку Емітента на рахунок депо набувача;
  • C контролем розрахунків по коштах:

  1. Емітент передає в НРР комплекту документів для розміщення облігацій (емісійні документи (проспект, рішення) і ін.):
    • Емітент укладає з НРР Договір емісійного рахунку;
    • НРР відкриває емісійний рахунок;
    • НРР здійснює прийом на обслуговування випуску облігацій;
    • НРР депонує сертифікат;
    • Емітент подає доручення на переказ облігацій на рахунки депо депонента (доручення MF170).
  2. Депонент подає в НРР:
    • доручення депо за формою MF170 на зарахування облігацій з емісійного рахунку емітента на рахунок депо депонента;
    • платіжне доручення на переказ грошових коштів зі свого розрахункового рахунку в НРР на розрахунковий рахунок емітента в НРР.
  3. НРР виробляє такі дії:
    • звіряє доручення депо емітента і депонента і платіжне доручення депонента;
    • здійснює переказ облігацій з емісійного рахунку емітента на рахунок депо депонента;
    • здійснює переказ грошових коштів з розрахункового рахунку депонента на розрахунковий рахунок емітента.

Виконання НРР функцій платіжного агента

Згідно з Федеральним законом №39-ФЗ «Про ринок цінних паперів» і статтями 214.1 і 310 частини другої Податкового кодексу Російської Федерації (далі - Закон):

  1. Доходи за всіма цінними паперами з обов'язковим централізованим зберіганням (далі - Цінні папери) перераховуються емітентом через депозитарій, який здійснює обов'язкове централізоване зберігання цінних паперів (далі - Центральний депозитарій). Центральний депозитарій перераховує доходи своїм депонентам, в тому числі депонентам - номінальним власникам, які передають доходи своїм депонентам і т. Д., До кінцевого власника;
  2. Депозитарії є податковими агентами при здійсненні виплат доходів з Цінних паперів по відношенню до фізичних осіб і нерезидентам, які мають рахунок депо власника в даному депозитарії.
  3. Збір списків власників для виплат по Цінним паперам не проводиться. Доходи перераховуються тому депоненту, на рахунку депо якого цінні папери обліковувалися на дату, визначену відповідно до рішення про випуск цінних паперів чинним законодавством.
  4. Передбачено право емітента раз на рік отримати в депозитарії, що здійснює обов'язкове централізоване зберігання емісійних цінних паперів, список власників за винагороду, що не перевищує вартості витрат на його виготовлення, а в інших випадках - за винагороду, визначене в договорі з депозитарієм, що здійснює централізоване зберігання цінних паперів .

Таким чином, функція по перерахуванню виплат є невід'ємною частиною депозитарних послуг, які депозитарії надають своїм депонентам. Закон поширюється на випуски облігацій, які зареєстровані / ідентифікаційний номер яким присвоєно після 01.01.2012 і на всі федеральні державні емісійні цінні папери з обов'язковим централізованим зберіганням незалежно від дати реєстрації їх випуску.

За випусками облігацій, які зареєстровані / ідентифікаційний номер яким присвоєно до 01.01.2012, порядок збору списку власників та / або номінальних утримувачів, його передачі емітенту та платіжному агенту, а також порядок виплати доходів залишаються колишніми, відповідно до емісійними документами випуску цінних паперів.

Для випусків облігацій, які зареєстровані / ідентифікаційний номер яким присвоєно до 01.01.2012, здійснення функцій НРР платіжного агента передбачає повний комплекс послуг з обслуговування виплат, в тому числі:

  • здійснення розрахунку і перерахування грошових коштів за дорученням емітента;
  • надання емітенту звітів про проведені виплати;
  • інформування про терміни і умови виплат купонів і погашення облігацій зацікавлених осіб; надання звітів особам, уповноваженим на отримання купонних виплат та сум від погашення номінальної вартості облігацій.

Переваги НРР при наданні послуг платіжного агента за випусками облігацій, які зареєстровані / ідентифікаційний номер яким присвоєно до 01.01.2012

НРР формує інформацію про одержувачів платежів за облігаціями. Передача такої інформації емітенту, а потім третій особі (іншому платіжному агенту), може спричинити за собою спотворення або втрату даних про одержувачів платежів, що виключено в разі, коли платіжним агентом є НРР.

Збільшення дійсного терміну обігу облігацій на ринку досягається за рахунок виключення зі схеми виплат третіх осіб, що скорочує операційні витрати по формуванню і передачу списку одержувачів платежів за облігаціями і дозволяє забезпечити максимальне наближення дати фіксації до дати виплати купонного доходу.

Порядок надання НРР емітенту послуг по здійсненню функцій платіжного агента визначається договором про надання послуг з обслуговування виплат номінальної вартості облігацій при їх погашенні та виплат купонного доходу (договір платіжного агента).

Вартість послуг НРР протягом багатьох років залишається на конкурентному рівні і не перевищує сформований на ринку рівень ставок інших платіжних агентів. Ознайомитися з тарифами оплати послуг НРР за договорами платіжного агента при обслуговуванні емітентів облігацій можна в розділі «Тарифи» .

Схема взаємодії Емітента і НРР при прийомі на обслуговування випуску біржових облігацій з сертифікатом і емісійними документами в електронному вигляді

  1. Емітент передає Московської Біржі комплект документів, необхідних для присвоєння ідентифікаційного номера випуску облігацій (контактний телефон Московської Біржі з питання взаємодії: +7 495 363-32-32).
  2. Емітент передає в НРР комплект документів для розміщення облігацій:

Обслуговування емітентів акцій

НРР надає емітентам акцій наступні послуги:

  • Депозитарне послуги при публічному розміщенні цінних паперів
  • Ведення казначейського рахунку депо

Надання депозитарних послуг при первинному розміщенні додаткового випуску акцій Емітента на біржі (здійснюється в рамках Договору про надання депозитарних послуг шляхом відкритої підписки)

Надання послуг Емітенту по переводу акцій, емітованих даними Емітентом, з казначейського особового рахунку, відкритого у реєстратора, на казначейський рахунок депо в НРР

Етапи взаємодії:

  • Висновок / актуалізація договору казначейського рахунку депо , Відкриття (ведення) казначейського рахунку депо в рамках укладеного договору;
  • НРР відкриває у реєстратора Емітента особовий рахунок НД / НД ЦД (у разі якщо такий рахунок не було відкрито раніше) і приймає на депозитарне обслуговування випуск (-і) акцій. Для прийому на обслуговування випусків акцій емітентів, випущених відповідно до вимог чинного законодавства Російської Федерації, Емітент повинен надати в НРР необхідні документи .
  • Емітент подає передавальне розпорядження реєстратору на переказ цінних паперів з казначейського особового рахунку на особовий рахунок номінального утримувача НРР в реєстрі або розпорядження на проведення операції по особовому рахунку номінального утримувача центрального депозитарію НРР. Емітент подає доручення (код операції 35) на прийом цінних паперів на зберігання / облік.
  • Акції, які обліковуються на казначейському рахунку депо в НРР, можуть бути випущені в обіг Емітентом як на біржі (в разі наявності лістингу), так і поза біржею.

Схема переведення акцій з казначейського особового рахунку, відкритого у реєстратора, на казначейський рахунок депо в НРР:

  1. Емітент подає Реєстратору Передавальне розпорядження на списання акцій Емітента з казначейського особового рахунку;
    1 * .Емітент подає в НРР доручення на прийом цінних паперів на зберігання / облік
    У разі особового рахунку НДЦД - НРР на підставі вищевказаного доручення формує реєстратору Доручення на проведення операції по особовому рахунку НДЦД
  2. Реєстратор інформує НРР шляхом направлення довідки про операції по особовому рахунку НД НРР або направляє запит звірки на проведення операції по особовому рахунку НДЦД НРР .;
    2 *. У разі особового рахунку НДЦД - НРР підтверджує реєстратору проведення операції або відмовляє в проведенні операції.

Випуск в обіг придбаних паперів на біржі:

  1. Набувачі подають в Торговій системі заявки на покупку акцій Емітента;
  2. Обмін інформацією між Кліринговій організацією, НРР, Торгової системою (Біржею):
    • про кількість акцій на рахунках;
    • про підсумки торгів.
  3. НРР зараховує акції на рахунку депо набувача, згідно з інформацією, отриманою з Кліринговій організації.

Випуск в обіг придбаних паперів поза біржею:

3 *. Емітент подає доручення на переведення акцій з казначейського рахунку депо на рахунок депо набувача. Набувач подає зустрічний доручення на зарахування акцій.

Набувач подає зустрічний доручення на зарахування акцій

Новости