Оцінка ризиків інвестиційних проектів

  1. Методи оцінки інвестиційних ризиків
  2. Алгоритм проведення оцінки ризиків

Супутні послуги:

Оцінка інвестиційних ризиків - один з найбільш важливих етапів прийняття інвестиційних рішень, адже ризики здатні істотно вплинути не тільки на прибутковість нового проекту, але і всього бізнесу в цілому. Крім того, даний вид оцінки покликаний вирішувати і ще одну задачу: маючи уявлення про ризики, можна навчитися ефективно ними управляти.

Під інвестиційним ризиком розуміють ймовірність погіршення запланованих показників ефективності, що виражається в можливому відсутності доходів за інвестиційним проектом або їх значне скорочення. Якщо говорити про числових показниках при оцінці ризику, то найчастіше оцінюються: зміна внутрішньої норми прибутковості, чистої поточної вартості та терміну окупності.

Інвестиційних ризиків дуже багато, і суворої класифікації їх не існує, проте можна виділити найбільш поширені види ризиків, типових для багатьох проектів. Нижче на схемі представлені основні види інвестиційних ризиків і їх джерела.

При оцінці інвестиційних ризиків їх також класифікують за такими рівнями:

  • катастрофічний (фінансове банкрутство, необоротна збитковість, ліквідація проекту);
  • критичний (фінансова нестійкість, періодична збитковість, безприбуткові);
  • допустимий (фінансова стагнація, мінімальна дохідність);
  • середній (зниження конкурентоспроможності, періодична безприбуткові);
  • мінімальний (нестійка прибутковість).

Методи оцінки інвестиційних ризиків

Для оцінки факторів інвестиційного ризику використовуються всі наявні дані про умови реалізації проекту. При цьому застосовують методи:

  • кількісної оцінки ризиків,
  • якісної оцінки ризиків.

Метою якісної оцінки є виявлення потенційно можливих невизначеностей і аналіз причин, що їх викликають. Для цього часто використовують особливі логічні карти, які вдають із себе перелік питань, які допомагають визначити можливі ризики проекту. Виявлені інвестиційні ризики ранжируют за ступенем значущості і рівню можливих втрат. Найбільш небезпечні ризики далі піддаються кількісному аналізу.

Якісна оцінка інвестиційних ризиків проводиться наступними методами:

  1. Експертною, що полягає в зборі та аналізі оцінок фахівців за кожним типом ризиків. Підвидом даного методу оцінки вважається метод Делфі, що забороняє спільні обговорення експертів - розглядають тільки індивідуальні думки фахівців.
  2. Аналізу доречності витрат, орієнтованим на виявлення можливих ризикових ніш. Даний метод передбачає, що причинами завищення вартості проекту можуть бути:
    • початкова недооцінка загальної проектної вартості (або його окремих етапів і складових);
    • непередбачені обставини;
    • невідповідність реальної продуктивності її запланованої величиною;
    • інфляція, зміни законодавства і інші зовнішні і внутрішні причини.
  3. Аналогій - даний метод оцінки полягає в аналізі ризиків аналогічних проектів і розрахунку на їх основі ризикових величин для поточного проекту. Метод аналогій, як правило, застосовується, якщо інші методи оцінки неможливо використовувати.

Кількісна оцінка ризиків інвестиційного проекту дозволяє зрозуміти, як саме основні ризикові чинники здатні вплинути на його показники ефективності. Кількісний аналіз проводиться наступними методами:

  1. Граничної ступеня стійкості проекту, при цьому визначається той обсяг продукції, що випускається, виручка від реалізації якого дорівнює загальній сумі виробничих витрат, тобто визначається «точка беззбитковості». Метод часто використовується при створенні підприємства або його модернізації, впровадження нових видів продукції.
  2. Чутливості проекту, при якому розраховуються показники ефективності при різних змінах вихідних даних.
  3. Сценаріїв проектного розвитку полягає в аналізі впливу одночасної зміни найбільш значущих параметрів проекту на показники його ефективності. В основному, розглядаються наступні сценарії: оптимістичний, песимістичний і найбільш вірогідний.
  4. Моделювання ризиків (так званий метод Монте-Карло). Такі розрахунки дуже трудомісткі і найчастіше застосовуються для визначення величин валютних і процентних ризиків.
  5. Спрощеним, запропонованим Мінекономіки РФ і полягає у введенні в розрахунки поправочних нормативних коефіцієнтів.

Алгоритм проведення оцінки ризиків

Підходи і методи оцінки інвестиційних проектів вибираються, головним чином, виходячи зі ступеня типовості нового проекту для компанії, а не за сумою вкладень. Наприклад, будівництво нового супермаркету для торгової компанії може мати високий бюджет, але при цьому будуть використані перевірені компанією технології. Такий проект, з великою часткою ймовірності, буде прибутковим і успішним.

Якщо ж та сама компанія вирішить створити, наприклад, невелику автозаправку, ситуація буде інша. Незважаючи на те, що проект може бути менш бюджетним, ризики для компанії збільшаться: ускладнюється бізнес-модель компанії, з'являються нетипові фактори, які невідомо як позначаться на прибутковості і які необхідно опрацювати до дрібниць.

Загальна схема оцінки інвестиційних ризиків виглядає так:

ЕтапиМетаЗаходиДії

1 Виявлення ризиків Проведення якісного аналізу - Виявлення повного переліку ризиків
- Опис ризиків
- Класифікація і деталізація ризиків 2 Вимірювання розміру ризику Проведення кількісного аналізу - Облік ризиків
- Розрахунок сум ризиків
- Оцінка результатів 3 Ризикована оптимізація Мінімізація виявлених ризиків - Розробка стратегій на основі ризик-менеджменту
- Визначення найкращого стратегічного варіанту
- Виконання обраної стратегії 4 Управління ризиком Контроль за ризиком - Моніторинг ризиків
- Коригування і переоцінка ризиків
- Прийняття рішень по відхиленнях

Після проведення оцінки інвестиційних ризиків приймається відповідне рішення - інвестувати в проект або відмовитися від участі в ньому.

Див. Також: " Оцінка економічної ефективності інвестиційного проекту ".

Новости