Оцінка цінних паперів

  1. Основними ситуаціями оцінки вартості цінних паперів є:
  2. Розрізняють такі види цінних паперів:
  3. Основні фактори, що впливають на оціночну вартість цінного паперу:

сторінку в закладки

Головна > послуги оцінки > Оцінка цінних паперів



Заявка на оцінку цінних паперів


Оцінка вартості цінних паперів: розцінки на послуги тут


Оцінка вартості цінних паперів - це визначення ринкової вартості пайових цінних паперів (звичайних і привілейованих акцій), боргових цінних паперів (облігацій і векселів), похідних цінних паперів (опціонів, ф'ючерсів), емітованих державними органами, фінансовими інститутами (біржами, банками), підприємствами і організаціями.

Найпоширенішими цінними паперами на фінансовому ринку РФ є акції, векселі та облігації. Особливості оцінки цих цінних паперів, а також перелік необхідних документів, вартість і терміни проведення оціночної експертизи представлені в розділах:



Основними ситуаціями оцінки вартості цінних паперів є:


  • оцінка цінних паперів при здійсненні угод по їх купівлі - продажу;
  • оцінка цінних паперів при реструктуризації підприємства;
  • при внесенні цінних паперів до статутного капіталу іншої юридичної особи;
  • оцінка цінних паперів при визначенні вартості застави при кредитуванні;
  • при передачі цінних паперів в довірче управління і т.д.
  • визначення поточної ринкової вартості компанії і її активів.

визначення поточної ринкової вартості компанії і її активів

Розрізняють такі види цінних паперів:


  • грошові цінні папери, що засвідчують грошові права;
  • товарні цінні папери, що засвідчують речові права;
  • акції, що засвідчують і грошові і речові права власника.

Найчастіше оцінюють вартість наступних цінних паперів:


  • акції відкритих або закритих акціонерних товариств;
  • частки участі в товариствах з обмеженою відповідальністю;
  • векселі та облігації.

Оцінка вартості фінансових активів та зобов'язань, номінованих в цінних паперах і детальний аналіз фінансових вкладень компанії дозволить не тільки визначити ринкову вартість позик, цінних паперів, інших форм участі в бізнесі, а й прогнозувати перспективну прибутковість цих вкладень.

Особливість оцінки цінних паперів полягає в тому, що цінний папір являє собою спеціальну форму існування капіталу і одночасно є товаром, що звертається на фондовому ринку. Але цінний папір не є матеріальним товаром і її вартість визначається вартістю прав, які вона дає своєму власникові. Так, для власника акцій, - це право участі в управлінні, отримання дивідендів, отримання частини майна товариства при його ліквідації і т.д., для власника векселя - це передача, отримання доходу, погашення.


Таким чином, оцінка цінних паперів полягає в повному і точному аналізі сукупності прав власника цінного паперу і визначенні вартості цих прав. Права, забезпечені цінними паперами, регламентуються Цивільним кодексом РФ, Федеральними законами "Про ринок цінних паперів", "Про акціонерні товариства", Постановою ЦВК і РНК СРСР "Про введення в дію положення про перекладному і простому векселі", а також іншими законодавчими та підзаконними актами.

При проведенні оцінки цінних паперів велике значення має вид ЦБ, її емітент, наявність біржового котирування або присутність даного цінного паперу на фінансовому ринку в позабіржовому обороті. Якщо цінні папери, які потрібно оцінити, котируються на відкритому ринку, то визначення її вартості та оформлення звіту займає небагато часу. Якщо цінний папір не має біржових котирувань і по ній немає інформації про ціни купівлі-продажу на відкритому фінансовому ринку, то оцінка ринкової вартості таких цінних паперів проводиться на основі аналізу поточної кон'юнктури фінансового ринку, прибутковості оцінюваної цінного паперу даних про надійність емітента та стійкості його фінансового стану. В цьому випадку оцінювач проводить дослідження фінансового стану емітента за даними бухгалтерської звітності і визначає ставку додаткового дисконту, що відображає ступінь ризику вкладення грошових коштів в даний цінний папір.


Основні фактори, що впливають на оціночну вартість цінного паперу:


  • співвідношення попиту і пропозиції;
  • ліквідність даного цінного паперу;
  • котирування аналогічних цінних паперів;
  • прибутковість або поточна вартість майбутнього доходу;
  • характеристики емітента (місцезнаходження, галузева приналежність, фінансові показники);
  • надійність цінного паперу, ризики невиконання зобов'язань;

Оцінка або оціночна експертиза може бути проведена для визначення ринкової вартості пайових цінних паперів (звичайних і привілейованих акцій), боргових цінних паперів (облігацій і векселів), похідних цінних паперів (опціонів, ф'ючерсів), емітованих державними органами, фінансовими інститутами (біржами, банками) , підприємствами та організаціями.


Документи для оцінки цінних паперів


Ви також можете ознайомиться зі статтею Оцінка пакетів акцій , В якій розглянуті деякі особливості оцінки даного виду цінних паперів.


Якщо ви хочете оцінити будь-які цінні папери, векселі, акції зверніться до нас, використовуючи контактну інформацію . Телефонуйте, ми допоможемо!

Новости