Очищення води зворотним осмосом: за і проти

  1. Що таке зворотний осмос?
  2. Переваги та недоліки зворотного осмосу

Вибираючи побутову систему очищення води, практично кожен приходить до дилеми «Чи потрібен зворотний осмос в квартирі

Вибираючи побутову систему очищення води, практично кожен приходить до дилеми «Чи потрібен зворотний осмос в квартирі?». З одного боку, інформації про цю систему в інтернеті можна знайти чимало, з іншого - практично вся вона носить рекламний характер. І у досвідченого сучасного споживача виникає справедливе запитання, а чи такий хороший цей спосіб очищення, якщо його скрізь рекламують?

Розуміючи важливість правильного вибору системи зворотного осмосу для квартири, розповімо докладніше про цей метод очищення, зваживши всі за і проти. Фахівцям нашої компанії часто доводиться відповідати на подібні питання!

Що таке зворотний осмос?

Для початку варто пояснити, в чому ж полягають особливості цього методу очищення води, і чим він відрізняється від інших.

Принцип, за яким працюють обратноосмотичні системи , Подсмотрен в живій природі. Під час досліджень обміну речовин багатоклітинних організмів було виявлено, що жива клітина оточена мембранами, які, пропускаючи воду, затримують містяться в ній тверді і розчинені частки. Такі мембрани назвали напівпроникними, а сам процес - осмосом. Вода при цьому рухається в напрямку концентрованого розчину. Крім того, було виявлено, що можна добитися і зворотного ефекту. В цьому випадку молекули води з концентрованого розчину стануть переходити в розбавлений. Цей процес і назвали зворотним осмосом.

В процесі осмосу чиста вода проходить крізь мембрану до води з домішками (розчину), при зворотному осмосу чиста вода, навпаки, виводиться з розчину.

Під час очищення відбувається поділ води і розчинених в ній речовин. Всі забруднюючі домішки залишаються по одну сторону мембрани, а чиста вода акумулюється по іншу її сторону. Мембрана, просто кажучи, діє, як фільтр, але незрівнянно тонкий.

Побутова п'ятиступінчаста установка забезпечує такі ступені очищення:

  • Перша - попереднє очищення, затримує зважені частинки розміром до 5 мкм;
  • Друга і третя - вугільні фільтри, що затримують бактеріальні забруднення і хлор;
  • Четверта - обратноосмотическая мембрана;
  • П'ята - вугільний фільтр для поліпшення органолептичних показників води.

Перша - попереднє очищення, затримує зважені частинки розміром до 5 мкм;   Друга і третя - вугільні фільтри, що затримують бактеріальні забруднення і хлор;   Четверта - обратноосмотическая мембрана;   П'ята - вугільний фільтр для поліпшення органолептичних показників води

На сьогоднішній день такі системи очищення води вважаються найефективнішими. Проте, ідеалу не існує ні в чому, і очищення води зворотним осмосом має свої за і проти.

Переваги та недоліки зворотного осмосу

Зворотньоосмотична мембрана здатна видалити з води домішки, проти яких виявляться безсилі фільтри інших типів. Як правило, системи зворотного осмосу для квартири люди вибирають, виходячи з їх безсумнівного переваги в якості очищення в порівнянні з іншими типами фільтрів. Обратноосмотичні побутові установки видаляють з води 96-99% розчинених в ній речовин і на 100% очищають від різних мікроорганізмів.

Але, як не дивно це здасться на перший погляд, при зважуванні всіх за і проти щодо купівлі зворотного осмосу в квартиру, високий ступінь очищення багато хто відносить до негативних характеристиках. Чому так?

Чому так

Практично повністю очищаючи воду від забруднень, мембрана видаляє з неї і мінеральні солі. Багато користувачів бачать в цьому недолік: за органолептичними характеристиками така вода нагадує дистильовану, і не кожному це подобається.

Об'єктивних причин для занепокоєння в цьому немає. Недолік мінеральних речовин в очищеній питній воді не надасть будь-якого впливу на організм і стан здоров'я. Всі необхідні мінерали ви отримаєте з іншими продуктами. Фахівці, що досліджують це питання, прийшли до висновку, що шкоди така вода принести не може.

Так як же правильно вибрати систему зворотного осмосу для квартири ? Основним аргументом проти покупки може стати відсутність необхідності зворотного осмосу саме для вашої води.

Поточна з кранів вода в різних будинках, в різних районах одного і того ж населеного пункту, відрізняється один від одного за складом і характером які у ній речовин. Відрізняється настільки, що для її очищення можуть знадобитися найрізноманітніші системи. Тому і немає універсальної відповіді на питання «Чи потрібен зворотний осмос для води в моїй квартирі?». Зрозуміло, якщо ви придбаєте і встановіть систему, гірше вода вже точно не стане. Питання в тому, чи є сенс в цій покупці, чи потрібна вашій воді таке очищення.

Щоб підібрати оптимально підходить саме для вашої квартири спосіб очищення, необхідно зробити аналіз води. А вже його результати покажуть, чи виправданий стане вибір системи зворотного осмосу для вашої квартири, або рентабельніше виявиться інша система.

Що таке зворотний осмос?
І у досвідченого сучасного споживача виникає справедливе запитання, а чи такий хороший цей спосіб очищення, якщо його скрізь рекламують?
Що таке зворотний осмос?
Чому так?
Тому і немає універсальної відповіді на питання «Чи потрібен зворотний осмос для води в моїй квартирі?

Новости