Одяг для новонароджених в пологовому будинку

  1. Одяг для новонароджених в пологовому будинку
  2. Види одягу для новонароджених
  3. Якість одягу для новонароджених
  4. Тканина для одягу немовлят
  5. Розміри одягу для новонароджених
  6. Який розмір вибрати для новонародженого
  7. Колірна гамма одягу для новонародженого
  8. Зручність одягу для новонароджених
  9. Список одягу для новонароджених в пологовий будинок
  10. Що включає в себе комплект
  11. Одяг в родовий зал
  12. Одяг на виписку з пологового будинку
  13. Одяг на виписку для новонародженої дівчинки
  14. Одяг на виписку для новонародженого хлопчика
  15. Вибір верхнього одягу на виписку
  16. Вибір конверта по пори року
  17. Види конвертів для виписки
  18. Ковдра-конверт на виписку
  19. Конверт-трансформер на виписку
  20. Як доглядати за одягом немовлят

В очікуванні появи на світ довгоочікуваного малюка люблячі батьки готові скупити в магазинах дитячого одягу всі наряди. Асортимент в магазинах настільки широкий, дитячі речі такі милі і красиві, що виникає бажання купити буквально все. Однак не всі речі потрібні для малюка, і не всі, що пропонують магазини зручно мамі і малюкові. Давайте розберемося, що потрібно придбати для новонародженого малюка, і що знадобиться в пологовому будинку в перші дні його життя.

Одяг для новонароджених в пологовому будинку

Одяг для новонароджених в пологовому будинку

Вже з 25 тижня вагітності майбутня мама повинна подбати про речі, які візьме з собою до лікарні. Це пакет з речами для себе, документи, пакет одягу для новонародженого і наряд на виписку. Обов'язково покажіть чоловіка і близьким, які пакунки є необхідними в палату, який в пологовий зал і який на виписку. Список речей, які знадобляться мамі і малюкові в перші дні, зараз є в кожній лікарні, візьміть його і підготуйте всі в суворій відповідності. Залишається розібратися «з одягом для новонароджених в пологовому будинку».

Види одягу для новонароджених

Пелюшки можуть бути ситцеві, фланелеві, трикотажні. Вибирати їх слід в залежності від пори року: фланелеві пелюшки теплі їх слід використовувати в міжсезоння і взимку, ситцеві і трикотажні для теплої погоди. Не залежно від того будете ви сповивати чи ні, пара пелюшок необхідні: підстелити або укрити малюка. Доцільно купити пачку одноразових пелюшок. Зручні при огляді лікарем і при переодяганні.

Шапочки і чепчики роблять з різних матеріалів, з зав'язками або без. Їх слід вибирати по пори року, коли малюк з'явиться на світ і по зручності.

Рукавички «царапки» потрібні для того, щоб новонароджений не поранився.

Сорочечки традиційний, але не найзручніший вид одягу для новонародженого. Відсутність застібок призводить до того, що сорочечка задирається, вибивається, утворюються складки і малюк може відчувати дискомфорт.

Повзунки і штанці здавна популярний вид одягу для новонароджених. Різниця полягає в тому, що у повзунків стопа закрита, у штанців відкрита. Можуть бути на гумці звичайної, трикотажної, євро «широка гумка»; короткими до талії або з застібками на плічках.

Боді сучасний аналог сорочечки, який застібається між ніжок і тому не задирається НЕ бгають, животик і спинка малюка завжди залишаються закритими. А завдяки кнопкам між ніжок зручно змінювати підгузок не роздягаючи при цьому малюка повністю.

Боді можуть бути різноманітними застібками: замок, гудзики, кнопки, а так само без застібки на грудях або плечі «варіант для діток від 3-х місяців». З довгим, коротким рукавом або без нього.

Багато варіантів виріз горловини: круглий, хрестоподібний, з горловиною «як водолазка».

Сліпи «чоловічки» представляють собою зрощені сорочечку і повзунки із застібкою уздовж всього тіла малюка. Економить час батькам при переодяганні малюка і зручний, оскільки, як і боді, що не задирається, як би малюк ні возився. Ці комбінезони виготовляються найчастіше з трикотажу. Більш теплі варіанти з флісу. Сліпи дуже швидко одягаються і знімаються, завдаючи тим самим мінімум незручностей для мами і малюка. Оптимальним комбінезоном буде із застібкою з кнопок, які йдуть з самого верху посередині і від паху розходяться до обох штанин. Завдяки тому, що такий сліп розстібається на обох ніжках, малюка зручно підмивати, що не роздягаючи повністю.

Кофтинки вражають різноманітністю фасонів і матеріалів. Вибирати слід по сезону. Зручніше за все, якщо кофточка повністю розстібається.

Шкарпетки і пінетки повинні легко і швидко одягатися і зніматися. У новонароджених ще не розвинена функція терморегуляції організму, тому для додаткового зігрівання ніжок носочки і пінетки потрібні в будь-який час року.

Конверт на виписку слід вибирати відповідно до сезону. Для літа підійдуть моделі з бавовни, навесні і восени бажано, щоб верхній шар був з плащової непродуваемой тканини з утеплювачем, зимовий варіант аналогічний весняному, але з додатковим утепленням, наприклад, з овчини.

Якість одягу для новонароджених

При виборі одягу для майбутньої дитини перше, на що звертають увагу батьки, заходячи в магазин, це величезний асортимент, різноманітність моделей, багата кольорова палітра. Але що ж слід враховувати при покупці сорочечок і повзунків в першу чергу? Звичайно, якість матеріалів і фурнітури. Тканини повинні бути максимально натуральними, а для боді, сліпів, повзунків, сорочечок і шкарпеток вимоги жорсткіші - тільки 100% бавовна. Адже шкіра у новонароджених так ніжна, що найменший дискомфорт може стати причиною сліз немовляти.

Важливо уважно поставитися до фурнітури на одязі: кнопки, гудзики повинні бути міцно закріплені, ніяких додаткових виступаючих і відриваються прикрас бути неповинно, щоб уникнути випадкового потрапляння їх в дихальні шляхи дитини. При наявності етикеток на внутрішній стороні одягу для новонароджених, їх слід акуратно зрізати або відпороти.

Слід звернути увагу на шви - вони повинні бути зовні, перебувати на лицьовій стороні нарядів, щоб не натирати ніжну шкіру дитини.

Тканина для одягу немовлят

При виборі матеріалів, з яких зшита одяг малюка потрібно врахувати, в яку пору року він народиться.

Якщо дитина річний, то досить купити одяг тонку, бавовняну, доповнивши парою теплих кофтинок і ковдрою або тонким пледом.

При виборі одягу в осінньо-зимовий період слід вибирати одяг з більш теплих матеріалів. Таких як фланель, щільний трикотаж, фліс.

У будь-якому випадку матеріали повинні бути натуральними, безпечними, дихаючими.

Розміри одягу для новонароджених

Розміри одягу для новонароджених

Для того, щоб правильно вибрати розмір першої одягу малюка потрібно взяти дані УЗД про зростання і окружності голови і врахувати комплекцію батьків - у високих батьків дитинка швидше за все народиться довше, у низькорослих навпаки, маленький. Потрібно врахувати в який термін передбачаються пологи. Якщо дитина буде недоношеним, то одяг для нього буде менше. Так само слід вивчити розмірну сітку одягу для новонароджених. Розміри для новонароджених поділяються наступним чином:

  • 0 місяців - розмір 50-56
  • Від 1 до 3 місяців - 56 розмір
  • Від 3 до 6 місяців - 62-68 розмір
  • Від 6 до 9 місяців - 74 розмір
  • Від 9 до 12 місяців - 80 розмір.

Розміри одягу для новонароджених відповідають зростанню малюка. На полицях магазинів наряди розкладені відповідно до цього.

Шапочки і чепчики для новонародженого слід вибирати 38-42 розміру.

Шкарпетки підбираємо за розміром стопи немовля - 9-11 см.

Який розмір вибрати для новонародженого

Середнє зростання новонародженої дитини 50-55 см, що відповідає цьому розмір одягу 50-56 см. З огляду на, що діти дуже швидко ростуть, на перші місяці необхідно придбати 56 розмір. Одяг «на виріст» не підходить для немовлят, вона буде збиратися в складки і доставляти дитині дискомфорт. При купівлі речей в пологовий будинок можна купити кілька комплектів одягу 50 розміру - на перші дні життя.

Речі «про запас» купувати не варто. Поки дитина не народилася, ви не зрозумієте, який вид одягу вам зручний. Вибрати оптимальну форму одягу допоможуть перші місяці після народження.

Колірна гамма одягу для новонародженого

Колірна гамма одягу для новонародженого

Традиційними кольорами для новонароджених є білий, блакитний для хлопчиків і рожевий для дівчаток. Однак магазинний асортимент і мода пропонують більш широку колірну гамму. Дедалі популярнішими стають нейтральні кольори: бежевий, зелений, жовтий, помаранчевий, бузковий.

При виборі кольору зверніть увагу, щоб відтінок був не надто яскравим, колір не повинен дратувати очі новонародженого. Слід подивитися і якість прокраски тканини - занадто яскраві кольори можуть линяти і вступати в реакцію з шкірою новонародженого, викликаючи алергічні реакції.

Зручність одягу для новонароджених

Зручність одягу для новонароджених

Коли мова йде про зручність одягу для новонароджених, враховується, в першу чергу, зручність для мами, яка багато разів в день буде малюка переодягати. Виходячи з цього, вибір слід зупинити на моделях, які легко надягати і знімати. Наприклад, сліпи, які повністю розстібаються. Дитина одягається лежачи, вставляються тільки ручки і ніжки, що не завдає турбот ні мамі, ні малюкові.

Виходячи з зручності для немовляти, потрібно пам'ятати, що застібки будь-якого виду - гудзики, кнопки, замки не повинні бути на боці і на спині. Адже новонароджені сплять і лежать на спині.

Список одягу для новонароджених в пологовий будинок

Список одягу для новонароджених в пологовий будинок

У пологовому будинку мама з малюком проводять перші і такі важливі для обох дні. Щоб не відволікатися від знайомства один з одним, спілкування важливо подбати про те, щоб вас нічого відволікало безпосередньо від дитини. Тому слід заздалегідь і відповідально підійти до набору одягу для малюка в пологовий будинок.

Збирати пакет випливає з розрахунку, що вам знадобиться 4-5 комплектів.

Що включає в себе комплект

Він складається з одягу на верхню частину тіла «сорочечка, боді», на нижню частину «повзунки, штанці», чепчики «шапочки», шкарпеток і царапок. Виняток становить сліп, тому що він одягає малюка повністю, плюс шапочка, шкарпетки і царапки.

Одяг краще вибрати різних видів, з різними варіантами застібок, тоді ще в пологовому будинку вам стане зрозуміло, який одяг вам зручніше, і що докупити після виписки.

Врахуйте, що новонароджений не тримає голівку, тому кофтинки, боді повинні розщіпатися повністю, інакше буде складно просунути голівку крихти в горловину.

  • пелюшки тканинні - 3 шт., пелюшки одноразові - 1 упаковка
  • сорочечки або боді - 4 шт.
  • повзунки або штанці - 4 шт.
  • сліпи - 2 шт.
  • кофтинки з довгим рукавчіком- 3 шт.
  • чепчики або шапочки - 4 шт.
  • носочки - 4 шт.
  • рукавички «царапки» - 4 пари
  • памперси - 1 упаковка.

Залежно від пори року додатково слід подбати про ковдрочку. Теплі речі брати в пологовий будинок немає необхідності, оскільки там підтримується комфортна температура.

Одяг в родовий зал

Відразу ж після народження малюка зважать, виміряють зростання, проведуть інші необхідні маніпуляції. Після цього малюка одягають в одяг, яку ви передали в перед пологами.

Тому важливо зібрати пакет правильно, не загубивши нічого. Слід поцікавитися в лікарні заздалегідь, який одяг для новонароджених прийнято приносити у них. І відповідно до цих рекомендацій збирати пакет.

  • сорочечка - 1 шт.
  • повзунки - 1 шт.
  • пелюшки - 2 шт.
  • чепчик або шапочка - 1 шт.
  • рукавички - 1 пара
  • памперс - 1 шт.

Одяг на виписку з пологового будинку

Виписка - перше свято для новонародженого і мами. Рідні та близькі прийдуть розділити з вами цей радісний день. Тому важливо подбати про вбранні для крихти в цей урочистий день. Адже спогади про цей день залишаться не тільки в пам'яті батьків і гостей, але і на численних фотографіях і навіть відео.

Слід придбати не тільки красивий конверт або плед і ковдру, а й решту одягу відповідно до важливістю цього дня.

На виписку знадобляться:

  • сорочечки або боді
  • повзунки
  • сліп
  • чепчик
  • царапки
  • носочки
  • ошатний конверт.

У хододное пору року додатково знадобляться:

  • тепла шапка
  • ковдру або плед
  • флісовий комбінезон
  • конверт утеплений і непромокальний.

Одяг на виписку для новонародженої дівчинки

При виборі вбрання на виписку для дівчинки слід дотримуватися загальних принципів. Різниця полягає лише у виборі колірної гами. Традиційно для дівчаток обирають рожевий колір.

Однак можна вибрати одяг нейтральних кольорів і лише на верхньому конверті зав'язати шикарний рожевий бант.

Одяг на виписку для новонародженого хлопчика

Вибирати одяг на виписку з пологового будинку для хлопчика потрібно слідуючи загальним принципам, розглянутим вище, враховуючи лише, що традиційними для них є блакитні відтінки. Але можна вибрати і нейтральні кольори, наприклад, білий або екрю, зробивши акцент на красиво зав'язаному банті блакитного кольору.

Вибір верхнього одягу на виписку

Вибір верхнього одягу на виписку

Наряд, який побачать на виписці все без винятку гості в пологовому будинку - це верхня частина одягу. Вибір якої дуже важливо зробити правильно. Раніше всіх дітей виписували в ковдрі чи пледі. Зараз асортимент магазинів пропонує широкий вибір конвертів для новонароджених.

Відмінністю конвертів є те, що вони щільно і надійно застібаються і зав'язуються. І навіть якщо вашого малюка захочуть потримати родичі, йому не загрожує залишитися розгорнутим. Тоді як традиційний плед ризикує розвернутися, і малюк залишиться відкритим і доведеться повторювати процедуру сповивання в цей об'ємний і громіздкий аксесуар.

Позитивною відмінністю конвертів є і можливість їх вибору щодо пори року. До того ж в конвертах зручно надалі гуляти з малюком.

Вибір конверта по пори року

Вибір конверта по пори року

На літо, коли вдень жарко, а до вечора прохолодно, слід вибирати конверти з натуральних матеріалів, 100% бавовни. В якості наповнювача рекомендується изофикс, що характеризується легкістю, тонкістю і пропускають здібностями - шкіра малюка буде дихати і не спітніє.

Зимові моделі конвертів обов'язково повинні бути з капюшоном. В якості верхньої тканини доцільно вибрати плащової, яка захистить дитину від вітру і вологи.

Наповнювач олженбить теплий, адже малюк не зможе сказати, що замерз. Оптимальними вважаються пух, термофайбер, овчина, хутро або їх комбінація.

В демісезонний період - восени і навесні - конверти потрібні, як і взимку, з плащової тканини.

Різниця в наповнювачі - він повинен бути більш тонким. Наприклад, синтепон, термофін.

Види конвертів для виписки

При виборі вбрання на виписку потрібно врахувати, що конверт стане в нагоді не тільки в цей урочистий день, але і на щоденних прогулянках, і при поході на огляд до педіатра. Тому слід поставитися до вибору серйозно і крім краси врахувати його функціональні можливості.

Ковдра-конверт на виписку

Ковдра-конверт зручно і універсально. У перші тижні, коли у мами ще мало досвіду в одяганні новонародженого, дозволяє швидко укутати малюка і вийти з дому. Адже якщо одягати дитину довго, він спітніє і, при виході на вулицю, може захворіти. До того ж його можна використовувати як ковдру навіть після того, як малюк виросте з конверта.

Конверт-трансформер на виписку

Найбільш популрним є конверт-комбінезон. У міру виростання малюка такий конверт за допомогою блискавок перетворюється на повноцінний комбінезон, в якому малюк зможе в наслідок навіть ходити.

Як доглядати за одягом немовлят

Як доглядати за одягом немовлят

В першу чергу одяг для малюка повинна бути безпечною і зручною. Це слід враховувати і при виборі одягу, і при подальшій її експлуатації. Що ж повинна робити мама, щоб підвищити комфортність одягу:

  • вивчити все, що написано на бирках
  • зрізати або відпороти все бирки та етикетки
  • випрати перед першим використанням згідно з інформацією на етикетках
  • вибрати якісний дитячий порошок
  • прасувати одяг з обох сторін: з вивороту і з особи
  • ретельно полоскати одяг
  • зберігати тільки чисту, випрасувану одяг акуратними окремими стопками.

Ну, а коли ваша дівчинка підросте, то одяг для неї можна буде замовити тут: https://wojcik18.ru/dlya-devochek/

Величезний асортимент в магазинах здатний збити з пантелику молодих батьків і посприяти зробити їм масу непотрібних покупок. Для того, щоб куплені речі не валялися без діла, потрібно продумати покупки, скласти список і строго його дотримуватися. У магазині слід уважно читати етикетки, вибираючи якісні і натуральні матеріали.

Перевіряти на міцність гудзики, кнопки і замки. Адже від вашого вибору залежать здоров'я і безпеку вашого малюка. Вибір одягу для новонародженого в пологовий будинок важливий процес, підійти до якого необхідно з максимальною відповідальністю.

Але що ж слід враховувати при покупці сорочечок і повзунків в першу чергу?

Новости