Оформлення перевезень небезпечних вантажів залізничним транспортом по Росії

  1. переваги
  2. порядок оформлення

Небезпечними є вантажі, які при перевезенні у разі транспортної пригоди здатні завдати шкоди людині або навколишньому середовищу. Зберігання, погрузка і транспортування небезпечних вантажів передбачає обов'язкове дотримання особливих умов і правил, встановлених спеціально для матеріалів цього класу.

переваги

Сенс вибору залізничного транспорту обумовлений декількома причинами. Вантажоперевезення жд по Росії універсальні. Залізницею можна перевозити майже всі види небезпечних вантажів, при цьому будуть дотримані необхідні формальності. Можливість доставки вантажу в будь-яку точку країни в спеціальних вагонах і цистернах, відстеження рухомого складу, обслуговування поїзда фахівцями високого класу забезпечує широке застосування залізничного транспорту для доставки небезпечних речовин.

порядок оформлення

Перед початком перевезення - за добу до відправлення складу, вантажовідправник пред'являє документи, в яких прописуються властивості небезпечної речовини Перед початком перевезення - за добу до відправлення складу, вантажовідправник пред'являє документи, в яких прописуються властивості небезпечної речовини. Якщо це вибухові матеріали, то заповнюється форма накладної ГУ-27, незалежно від кількості вантажу. Це правило поширюється як на великотоннажні вагони, так і на дрібні партії. У деяких випадках для кожного вагона оформляється свій документ.

Найчастіше до транспортування ВМ залучаються воєнізовані ешелони. Крім того, вантаж повинен неодмінно супроводжуватися представниками охорони або вантажоодержувача, або відправника або відповідальними співробітниками залізниці. Провідники і охорона забезпечуються відправником спецодягом, аптечкою, протигазами, інструментами, засобами для гасіння пожежі. В цьому випадку ТТН складається за формою ГУ-27е.
Щоб отримати дозвіл на транспортування небезпечного вантажу, необхідно зв'язатися з начальником залізничного вузла або з його заступником. У накладній робиться відмітка про отриманому злагоді. Там же прописується дата і час прибуття складу, яке затверджується військовим повноважним цієї станції. Далі, відзначається період перебування на станції складу, дата і час розвантажувальних робіт.
В обов'язки відправника входить представлення ТТН, складеної з урахуванням вимог СМГС та інших правил транспортування.
Для кожного виду небезпечної речовини робиться запис із зазначенням коду небезпеки, номера ООН, назви вантажу і номера аварійної картки.
При переміщенні вибухових матеріалів пакет документів зазначається червоним штампом і прописується умовний номер вантажу. Такий же штамп ставиться і в разі супроводження вагонів з небезпечними речовинами представниками охоронної служби залізничного транспорту України.

Новости