Огляд дитячого взуття для футболу

  1. Що таке бутси
  2. Маркування футбольного взуття
  3. FG
  4. HG
  5. SG
  6. AG
  7. MG
  8. TF
  9. IC
  10. матеріали виготовлення
  11. синтетична шкіра
  12. мікрофібра
  13. Теляча шкіра
  14. шкіра кенгуру
  15. Рекомендації по вибору
  16. підошва
  17. устілки
  18. шнурки
  19. Зовнішній вигляд
  20. призначення
  21. Якщо ви початківець футболіст

Важко назвати точну кількість всіх фанатів футболу Важко назвати точну кількість всіх фанатів футболу. Деякі джерела вказують цифру 4 мільярди людей, а це більше половини всього населення планети. У 2017 році тільки іспанська «Реал» нарахував майже 7,5 мільйона своїх уболівальників, ще приблизно по 6 мільйонів людей називають себе фанатами «Барселони», «Манчестер Юнайтед», «Ювентуса». І це тільки вболівальники клубів, що утримують світову першість. А скільки ще любителів футболу підтримують менш відомі команди, скільки людей професійно або на рівні любителів займаються цим видом спорту! Тому немає нічого дивного, що й наші сини, ледь навчившись впевнено бігати, також представляють себе маленькими футболістами. І нам нічого не залишається, як дозволити їм займатися улюбленим видом спорту в школі, спортивних секціях або просто у дворі з сусідськими дітлахами. Але щоб футбол був не тільки в радість, а й на користь, покращувати свою майстерність необхідно в відповідного взуття.

Правильно підібрана футбольне взуття не тільки робить гру більш комфортною, але і знижує ризик отримання травм. Якщо ваші знання про різновиди бутс зводяться тільки до того, що «це така футбольна взуття з шипами», радимо ознайомитися з інформацією, підготовленою нашими фахівцями. Консультанти онлайн-магазину розкажуть, навіщо футболістам бутси, які вони бувають і чи завжди юним спортсменам-аматорам потрібно дорога професійна взуття.

Що таке бутси

Бутси - це переважно шкіряне взуття, призначена для гри в футбол Бутси - це переважно шкіряне взуття, призначена для гри в футбол. Зовні вони нагадують кросівки, підошва яких «прикрашена» шипами. Так виглядають сучасні бутси, але вони не мають майже нічого спільного зі своїми «предками».

Перші в світі бутси з'явилися ще в 1526 році. Створенням спеціальної футбольного взуття сучасні спортсмени зобов'язані англійському королю Генріху VIII і ... його травмованої під час гри нозі. Після казусу король наказав своєму шевця створити взуття, яка б захищала ноги монарха. На жаль, сьогодні вже ніхто не знає, як виглядали перші королівські бутси, але точно відомо, в якому взутті британці бігали по футбольному полю в XIX столітті - в період сплеску популярності цієї гри.

І прямо скажемо, не кожен сучасний футболіст зважився б на такий «подвиг». В ті часи британці грали футбол у важких робочих черевиках, «вдосконалених» металевими пластинами на верхній частині взуття, довгими шнурками і підошовними накладками з шипами, які запобігали ковзання на траві. Трохи пізніше в цьому ж столітті були розроблені перші більш-менш професійні бутси. Вони закривали щиколотку, були зроблені з товстої шкіри, але важили майже півкіло кожен, а після намокання і зовсім перетворювалися в кілограмові «обважнювачі».

Для порівняння: в наш час черевик для футболу важить приблизно 100 г. До речі, перші низькі бутси були розроблені тільки в 1960-х роках, а найуспішнішою моделлю бутс до сих пір вважаються Adidas Predator, придумані в 1990-х колишнім гравцем «Ліверпуля» Крейгом Джонстоном. Вони відрізняються гарним зчепленням з поверхнею футбольного поля, а також необхідним для гравців контактом між взуттям і м'ячем.

Бутси сучасного зразка шиють переважно зі шкіри. Для більш дорогих використовують натуральний матеріал, для бюджетних моделей - кожзам. На відміну від інших різновидів спортивного взуття, підошва бутс має характерні шипи, які запобігають ковзанню на газонних полях. Однак в різних моделях підошва може істотно відрізнятися. Залежно від характеристик покриття поля, шипи бувають різної форми і довжини, виробляються з різних матеріалів, а деякі види бутс і зовсім можуть бути без шипів.

Маркування футбольного взуття

Щоб професійним спортсменам і аматорам було легше підбирати оптимальний варіант взуття для гри в різних умовах, фахівці розробили міжнародну класифікацію бутс.

FG

Бутси Firm Ground (FG) - це класичні бутси з 12-13 шипами і антиковзаючими наклейками на підошві Бутси Firm Ground (FG) - це класичні бутси з 12-13 шипами і антиковзаючими наклейками на підошві. Добре контактують з більшістю натуральних поверхонь, а також синтетичними полями, тому є найпопулярнішими серед спортсменів, що займаються на стадіонах. Шипи в таких моделях роблять з поліуретану або термопластичного уретану. Вони можуть бути як плоскою, так і округлої форми. Плюси бутс FG - стійкість і хороше зчеплення. Мінус - шипи володіють не найвищою зносостійкістю.

HG

Взуття з маркуванням HG (Hard Ground) - вибір футболістів, яким належить гра на натуральному газоні з твердою поверхнею. Ця ж взуття підходить для жорсткого синтетичного покриття. Якщо уважно подивитися на підошву виробів HG, можна побачити велику кількість коротких рівномірно розташованих шипів плоскою або округлої форми.

SG

SG, вони ж Soft Ground, - це універсальні моделі для гри на газонах високої якості або на вологому грунті (наприклад, після дощу). Особливість моделі - 6-8 знімних шипів, довжиною 18 мм. Як правило, вони мають плоску або конічну форму. Заміну можна проводити не тільки в разі пошкодження деталей, але і коли треба «підігнати» довжину шипів під стан футбольного поля. У більшості випадків професійні SG оснащені залізними шипами.

AG

Дана маркування вказує на те, що бутси призначені для ігор на штучних полях (Artificial Grass). На підошві таких моделей є багато коротких і порожнистих всередині шипів, які краще за інших запобігають ковзанню на синтетичному газоні.

MG

Бутси класу Multi Ground, як вже зрозуміло з назви, підходять для бігу на різних поверхнях, в тому числі і нерівних. Для них властиво велика кількість шипів (24 штуки), які рівномірно розподілені по всій підошві. Ця модель вважається найбільш безпечною і корисною для футболістів-підлітків, які захоплюються дворовим футболом.

TF

Бутси, позначені абревіатурою TF (Turf), на сленгу футболістів згадуються як стоноги або шиповки Бутси, позначені абревіатурою TF (Turf), на сленгу футболістів згадуються як стоноги або шиповки. Їх підошва зроблена з гуми і вкрита великою кількістю дрібних шипів. Ці моделі зверху хоч і нагадують бутси класу FG, але стоноги не призначені для професійної гри. Замість цього, вони відмінно підходять для тренувань і аматорських матчів. Завдяки характерній підошві бутси класу TF створюють необхідне зчеплення на полях зі штучною травою, в них цілком безпечно бігати з м'ячем по земляному майданчику. Ця модель є однією з найбільш популярних серед школярів.

IC

Взуття класу IC (Indoor Courts), вона ж - ID або FS, в народі відома як футзалкі. Ці бутси призначені для міні футболу в умовах спортзалу, і вони зовсім не схожі на своїх «братів». Найпомітніше відмінність: у них немає звичних для футобуві шипів, а тільки гладка каучукова підошва, найбільш підходяща для підлоги спортзалу. Деякі моделі футзалок можуть мати пінні прошарку між підошвою і устілкою. Ця деталь створює додаткову амортизацію, захищає хребет від струсів під час стрибків і різких гальмувань на жорсткому підлозі. Для виробництва футзалок використовують більш тонку шкіру (натуральну або штучну), часто в поєднанні з текстильними вставками. До речі, це єдиний вид бутс, які можна носити як звичайні кросівки або кеди (у взутті з шипами ходити за межами футбольного поля травмоопасно).

матеріали виготовлення

Вартість бутс залежить від багатьох факторів. Не останню роль в ціноутворенні відіграє якість і вид матеріалу, що використовується для пошиття верху вироби. Найчастіше для бутс беруть синтетичну і різні види натуральної шкіри, хоча бувають і інші варіанти.

синтетична шкіра

З синтетичної шкіри зазвичай роблять недорогі бутси і спортивне взуття для дітей. Плюс таких виробів - дешевизна, а мінусів набагато більше. У взуття з синтетики неможлива природна циркуляція повітря, а тому стопи сильно пітніють і набрякають. Крім того, шкірозамінник схильний до утворення тріщин, швидше зношується, ніж натуральна шкіра. Правда, в останні роки лідери ринку спортивного взуття Adidas і Nike замість дорогої шкіри кенгуру все частіше використовують її високоякісний синтетичний аналог.

мікрофібра

Мікрофібра в якості матеріалу для верхньої частини бутс застосовується недавно, але вже встигла стати улюбленицею серед футболістів Мікрофібра в якості матеріалу для верхньої частини бутс застосовується недавно, але вже встигла стати улюбленицею серед футболістів. Цей матеріал має високу міцність і еластичність. Частково нагадує мембрану: так само виводить вологу зсередини вироби, але запобігає просочування води ззовні. Мікрофібра може бути гідною альтернативою шкіри.

Теляча шкіра

Бутси з телячої шкіри міцні і надійні, мають усі переваги шкіряного взуття. Між тим, цей матеріал відомий підвищену еластичність, а значить, в процесі носіння бутси з нього можуть розтягнутися приблизно на пів розміру.

шкіра кенгуру

Дорогі і найпопулярніші серед футболістів бутси шиють, як правило, зі шкіри кенгуру. Професійні спортсмени люблять цей матеріал за те, що він практично не намокає, м'який, еластичний, легкий і відмінно сидить на нозі.

Рекомендації по вибору

В першу чергу слід пам'ятати, що правильно підібраний розмір для спортивного взуття - це основний момент. У великих або тісних бутсах дитяча нога не зможе зайняти природне положення, звідси - ризик деформування стопи і появи мозолів. Оптимальний запас в спортивного взуття для дітей повинен становити від 0,5 до 0,7 см (особливо якщо це бутси зі шкірозамінника).

підошва

Основне завдання нижній частині бутс - створювати хороше зчеплення з поверхнею. Для визначення відповідної підошви існує загальноприйнята класифікація видів футбольного взуття, про яку йшла мова вище. Що стосується футзалок, то крім зчеплення, вони повинні володіти хорошою амортизацією. Для бігу в приміщенні краще вибрати бутси на товстій підошві, так як гра на тонких є травмоопасной для п'ят і голеностопа. Добре якщо між устілкою і підошвою є додатковий амортизуючий шар з пінного матеріалу.

устілки

У якісних бутсах устілки зазвичай оброблені антибактеріальним просоченням, яка запобігає утворенню неприємного запаху, захищає ноги від грибкових захворювань У якісних бутсах устілки зазвичай оброблені антибактеріальним просоченням, яка запобігає утворенню неприємного запаху, захищає ноги від грибкових захворювань. Для спортивного взуття також важливий супінатор. Його наявність дозволяє розподілити навантаження рівномірно по всій стопі. Для багатьох професійних футболістів устілки з супінатором виготовляють індивідуально - за зліпком стопи. У устілках самих «крутих» бутс також можуть бути антибактеріальні вставки зі срібла, а в носовій частині - обважнювачі для посилення удару.

шнурки

Правильна шнурівка бутс - це ціла наука. Щоб під час бігу шнурки, не розв'язав, їх прийнято фіксувати особливим чином. У багатьох професійних моделях для занять футболом використовується асиметрична шнурівка. Вважається, що ця деталь покращує контакт між взуттям і м'ячем.

Зовнішній вигляд

Загальний зовнішній вигляд взуття може розповісти багато про що. Якщо нові бутси виглядають неакуратно: шви виконані нерівно, з них стирчать нитки, фурнітура закріплена неякісно, ​​то такий виріб купувати не варто. Будь-спортивного взуття має бути щодня проходити досить жорсткі випробування. А якщо виріб уже до початку шкарпетки виглядає «розпатланим», то можна тільки уявити собі, що з ним буде після декількох днів ігор у дворі або спортзалі.

призначення

Купуючи бутси для дитини, слід враховувати, де він планує займатися спортом. Якщо в умовах стадіону з природним покриттям, тоді слід віддати перевагу FG, на майданчиках зі штучним газоном - AG або TF, у дворі або на майданчиках без дренажу - TF, а для залу підійде тільки IC. Неправильне поєднання «поверхню + клас бутс» викликає сильне напруження в суглобах і м'язах що може призвести до травм. Правда, ортопеди категорично не радять дітям до 16 років (поки формується стопа) займатися в бутсах класів FG, SG, HG. Всі вони малошіпние, а значить, викликають підвищену напругу ніг.

Крім того, у футболістів різних рівнів майстерності є свій підхід до вибору бутс Крім того, у футболістів різних рівнів майстерності є свій підхід до вибору бутс. Початківцям, наприклад, найважливіше, щоб взуття фіксувала ногу в правильному положенні. Для більш просунутих важливий хороший контакт поверхонь взуття та м'ячі, а професійні гравці, для яких важлива швидкість пересування, вимогливі до ваги взуття.

Якщо ви початківець футболіст

Хоч в нашому інтернет-магазині Theo Leo ви і не знайдете професійні футбольні бутси, але ми можемо запропонувати відмінну альтернативу - якісні кросівки для хлопчиків різного віку. Цей вид взуття по праву вважається універсальним для занять різними видами спорту. Кросівки бувають дуже різними, тому не складе ніяких труднощів підібрати найбільш відповідний варіант для аматорських футбольних матчів. підошва шкіряних кросівок Theo Leo володіє відмінною амортизацією, що дозволяє з комфортом використовувати їх як для дворового футболу, так і для занять в спортзалі. Верх виробів - це завжди натуральні матеріали і анатомічна форма, що підтримує дитячу стопу в правильному положенні під час підвищеної активності. Якщо ваша дитина проявляє інтерес до футболу, то кросівки Theo Leo - це оптимальний вибір за доступну ціну.

Новости