Огляд акустики Sonus Faber: шлях від Страдіварі до хай-теку

  1. Первісток і амбіції
  2. натхненні лютень
  3. Класика жанру: Guarneri, Amati і Stradivari
  4. проста Elipsa
  5. Суперакустіка The Sonus Faber
  6. лірична Aida
  7. доступна Venere
  8. традиційна Olympica
  9. актуальний Lilium
  10. Різноманітність кольорів в лінійці Chameleon Collection
  11. Sonus Faber показала незвичайну бездротову lifestyle-акустику SF16
  12. Sonus Faber оновила лінійку акустики Homage
  13. AIDA II
  14. Нова, демократична лінійка акустики Sonetto

Знайомлячись з акустикою Sonus Faber неможливо втриматися від прямих асоціацій з музичними інструментами. Про це недвозначно говорять і назви, і форми, і матеріали. Де в цьому інженерний задум, де дизайн, а де маркетинг ми спробуємо розібратися простеживши історію розвитку технологій Sonus Faber.

Sonus Faber можна перевести з італійської як «Звук ручної роботи». Саме таким чином, своїми власними руками, в 1980 році Франко Серблін створив свій перший проект Snail (Равлик). Це була система складається із сабвуфера і жорстко закріплених до нього сателітів, практично цілком виконана з масиву дерева. За словами розробника джерелом натхнення стали конструкції Леонардо Да Вінчі.

Перша акустична система від Sonus Faber - Snail Project (1980 рік)

Перша акустична система від Sonus Faber - Snail Project (1980 рік)

Незважаючи на те що до створення бренду Sonus Faber залишалося ще три роки, основна ідея фірмової акустики сформувалася саме в тій моделі: міцні корпусу виготовлені вручну з спеціально підібраних сортів дерева і високотехнологічні динаміки.

Первісток і амбіції

Офіційна історія Sonus Faber почалася в 1983 році. Невелике виробництво в містечку Монтевіале, що знаходиться на північний захід від адміністративного центру Вінченцо, запропонувало цінителям якісного звуку акустику Parva.

Полична акустика Sonus Faber Parva (1983 рік), скріплена дерев'яними шкантами

Ця компактна полична модель мала шовковий твітер і СЧ / НЧ динамік кевларовим дифузором. На той момент використання кевларових динаміків було досить сміливим і новаторським рішенням. Примітною особливістю корпусу Parva була як його конструкція зібрана з дерев'яних брусків, так і сама технологія збірки на дерев'яних шкантах, що демонструє прагнення розробників уникнути комбінування матеріалів і контролювати таким чином резонансні властивості. Округлені грані і кути корпусу мінімізують дифракцию, а обробка передньої панелі шкірою, яка так само стала для Sonus Faber традиційним рішенням, дозволяє зменшити паразитні випромінювання і їх подальшу інтерференцію з основним випромінюванням динаміків.

У цілому первісток Sonus Faber вийшов вдалим і виконав свою головну функцію: привернув увагу Hi-Fi громадськості до молодого бренду. Потім відбувся ряд поличних моделей аналогічної концепції: Minima (1984), Electa (1986), Electa Amator (1987).

Справжній прорив стався в 1991 році з появою суперакустікі Extrema. Це був дуже амбіційний проект, покликаний зробити референсну модель істотно перевершує все що було створено раніше. Extrema володіла корпусом складної форми, який мав складальну конструкцію з дев'яти деталей, орієнтованих в одній площині, сім з яких мали вирізи формують акустичний обсяг.

Extrema володіла корпусом складної форми, який мав складальну конструкцію з дев'яти деталей, орієнтованих в одній площині, сім з яких мали вирізи формують акустичний обсяг

До свого 30-річчя Sonus Faber випустили ювілейну версію акустики Extrema (іноді її назва пишуть як Ex3ma)

Класичну двухполосную конструкцію доповнили третім випромінювачем - пасивним радіатором овальної форми, розташованим на задній стінці. Кросовер зібрали виходячи з міркувань максимальної прозорості з мінімальною кількістю деталей і без конденсаторів на шляху сигналу.

натхненні лютень

Починаючи з моделі Extrema розробники Sonus Faber стали сміливіше підходити до питання форми, а джерело натхнення був знайдений в класичних музичних інструментах. Вигнуті боки акустики серії Homage копіювали форму лютні. Саме цю форму корпусу, в даний час стала однією з традиційних, вперше реалізували майстра Sonus Faber. Додаткову жорсткість забезпечують внутрішні ребра жорсткості і складна багатошарова структура стінок. За заявами виробника скорочення резонансів корпусу сприяє і комбінування спеціально підібраних сортів деревини. Ще однією прямим відсиланням до класичних музичних інструментів стали грилі виконані з шкіряних струн.

З точки зору естетики і візуального сприйняття акустики в цілому цінність подібних рішень безперечна, виглядає це дійсно красиво, але як ми могли б оцінити це з технічної точки зору? Вигнуті боки, як і посилена всередині конструкція корпусу - очевидний плюс в питанні підвищення жорсткості, боротьби з внутрішніми перевідбиваннями і резонансами. Такий корпус повинен бути значно більше інертним і акустично нейтральним, ніж звичайний прямокутний ящик. А ось визначити ступінь впливу різних сортів деревини на звучання акустики без проведення фундаментальних досліджень досить складно.

А ось визначити ступінь впливу різних сортів деревини на звучання акустики без проведення фундаментальних досліджень досить складно

У ситуації з грилями не все так однозначно. Зазвичай виробники прагнуть прикрити фасад акустики акустично прозорою тканиною, тобто буквально - мінімізувати вплив гриля на звук. Інженери Sonus Faber фактично встановили перед динаміками дифракційну решітку, структура якої до того ж здатна резонувати під впливом звукових хвиль. Формально, використання грилів в процесі прослуховування є свідоме додавання спотворень. Однак на дану проблему варто дивитися ширше. Так, наприклад, застосування акустичної лінзи в твітері жодним чином не погіршує їх звучання, а навпаки, коригує частотну характеристику і розширює дисперсію. Аналогічний ефект здатні забезпечити грилі Sonus Faber. У всякому разі смягченность звучання і розширення зони комфортного прослуховування гарантовано.

Класика жанру: Guarneri, Amati і Stradivari

Повернемося до практичної реалізації вищезазначених принципів. Спочатку серію акустичних систем Homage сформували три моделі названі на честь великих майстрів минулого: Guarneri , Amati , Stradivari. Вони з'явилися в 1993, 1998 і 2003 роках відповідно і проводяться до сих пір.

Сучасна версія Homage Guarneri, оновлення якої відбулося в 2011 році, являє собою класичний двосмуговий полочнікі встановлений на оригінальну підставку. У ньому використовується ультралінейной 29-мм твітер ScanSpeak, встановлений за допомогою спеціального віброразвязивающего фланця, розробленого інженерами Sonus Faber. СЧ / НЧ випромінювач має звукову котушку, намотану алюмінієвим дротом CCAW на каркасі з надлегкого полімеру Kapton.

СЧ / НЧ випромінювач має звукову котушку, намотану алюмінієвим дротом CCAW на каркасі з надлегкого полімеру Kapton

Полична акустика Sonus Faber Garneri Evolution

Дифузор випромінювача виконаний з пресованої целюлози. На керна магніту встановлений спеціальний антікомпрессіонний елемент, покликаний знизити спотворення виникають в поглибленні центральній частині дифузора. На відміну від моделі Extrema, що володіє гранично простим кросовером, розділовий фільтр у Homage набагато складніше за структурою. Він виконаний з дорогих високоякісних конденсаторів Mundorf Supreme і котушок індуктивності Jantzen.

Homage Amati конструктивно близька до Guarneri з тією лише поправкою що мова йде про підлоги акустиці. Аналогічний і профіль корпусу в формі лютні, і СЧ / ВЧ секції. Для виконання басового регістра використовується два 220 мм длінноходниє НЧ-випромінювача з алюмінієво-магнієвими дифузорами і фірмовими антікомпрессіоннимі елементами.

Для виконання басового регістра використовується два 220 мм длінноходниє НЧ-випромінювача з алюмінієво-магнієвими дифузорами і фірмовими антікомпрессіоннимі елементами

Плитка на акустика Sonus Faber Amati Futura

Позицію флагмана серії Homage, а до недавнього часу позицію флагмана всієї продуктової лінійки Sonus Faber, займає модель Stradivari. Це дуже велика для підлоги акустика висотою 1,37 м з корпусом еліптичного перетину. Широкий фасад трохи звужений в центральній частині і обтічна форма викликають асоціації з деками великих струнних інструментів. Незмінні «струнні» грилі приховують топовий 33-мм кільцевої твітер ScanSpeak, 150-мм среднечастотник від Dynaudio і модернізовані низкочастотники зі збільшеним 260-мм алюмінієво-магнієвими дифузорами, вдосконаленим антікомпрессіонним тілом і длінноходной магнітною системою з 2-дюймової звуковою котушкою, що забезпечує лінійний режим роботи навіть при роботі на граничній гучності.

Плитка на акустика Sonus Faber Stradivari Homage

Моделлю Stradivari розробники Sonus Faber завершили тривалий етап робіт з детального вивчення, аналізу та практичного застосування спадщини знаменитих скрипкових майстрів минулого. Крім вивчення форм інструментів і акустичних властивостей деревини, була використана інформація про фінішної обробки поверхонь. Рецепти лаків використовуються для обробки скрипок і віолончелей виявилися цілком придатними і для корпусів акустичних систем. До складу лаку входять винний спирт, натуральний віск, екстракт сандалу, лляне масло, прополіс. Лак наноситься більш ніж в десять шарів за тими ж технологіями, за якими оброблялися деталі скрипок.

проста Elipsa

Починаючи з 2002 року позначилося новий напрям у розвитку лінійки Sonus Faber. Спираючись на досвід створення акустики Homage, інженери створили нову серію Cremona моделі якої відрізнялися більш компактними розмірами і меншою вартістю. У лінійку Cremona увійшов широкий асортимент моделей включаючи акустику для домашнього кінотеатру. Старшою моделлю серії стала Elipsa є спрощеною версією Stradivari.

Плитка на акустика Sonus Faber Elipsa Red

Elipsa була випущена в 2007 році і в тому ж році відбулася знакова подія в житті компанії. Бренд Sonus Faber став першим входить в холдинг Fine Sounds Group завданням якого стало об'єднання компаній Hi-End сегмента. У 2008 році в холдинг увійшов бренд Audio Research, а потім Sumiko, Wadia і McIntosh.

У 2008 році компанія пішла на зустріч очікуванням покупців представивши серії Toy і Liuto стали найбільш доступними за ціною, і при цьому забезпечує фірмову якість звучання.

Суперакустіка The Sonus Faber

Для впевненого руху вперед Sonus Faber були потрібні нові орієнтири, тому в 2010 році народилася нова суперакустіка, що отримала назву The Sonus Faber. Корпус новинки отримав форму ліри з подвійним вигином бічних стінок, що істотно підвищує їх жорсткість. Він виготовляється з високоякісної фанери «окуме», використовуваної для побудови човнів. Двошарова конструкція стінок з проміжним демпфирующим шаром поєднується з великою кількістю внутрішніх перегородок і ребер жорсткості, що в цілому робить корпус акустично інертним.

Верхня кришка і дно корпусу виготовлені з авіаційного алюмінію. Основне завдання цих елементів поглинати мікровібрації корпусу. 29-мм твітер має додаткову віброразвязку від корпусу акустики. Його тильна сторона навантажена на акустичний лабіринт з антирезонансним елементами.

Його тильна сторона навантажена на акустичний лабіринт з антирезонансним елементами

Плитка на акустика The Sonus Faber (лімітована версія)

Середньочастотний динамік так само як і твітер віброразвязан з передньою панеллю. Його конструкція включає 180-мм дифузор з натуральної целюлози, большую1.5-дюймова звукову котушку, потужний неодимовий магніт і кошик спеціального антирезонансного дизайну, деталі якої виготовляються з цільного шматка авіаційного алюмінію і збройової сталі. Два 260-мм низькочастотних драйвера мають тришарові дифузори з високотехнологічним пористим матеріалом в основі і двома шарами целюлозних волокон зовні. 3-дюймові звукові котушки намотані на каптоновом каркасі.

Плитка на акустика The Sonus Faber (лімітована версія)

На бічній частині корпусу знаходиться ще один додатковий 380-мм динамік відтворює Інфранизьких частоти. Він так само має тришаровий дифузор, але зовнішні шари виконані з більш жорсткого карбонового волокна. Розмір звукової котушки збільшено до чотирьох дюймів. Акустика The Sonus Faber отримала досить вражаючі характеристики: висота становить 175 см, вага пари - 615 кг, а максимальна неспотворена потужність 1 кВт.

У наступному році, ідеї реалізовані в моделі The Sonus Faber, почали поступово втілюватися в більш доступних формах. Частина напрацювань в плані реалізації корпусу використовували при модернізації моделей Amati і Guarneri. А рік по тому компанія приступила до розширення лінійки Homage.

лірична Aida

Новий флагман, модель Aida , Отримав форму ліри. Усередині корпусу розташована складна конструкція отримала назву «Anima Legata». Це металева шпилька, стягуюча внутрішні перегородки між собою і створює тим самим напругу конструкції, що зводить все мікровібрації в одну точку. У цій точці розташований масовий демпфер, який бере на себе і поглинає ці вібрації. Подібні конструкції використовуються при будівництві хмарочосів, коли в точці резонансу встановлюється важкий маятник-демпфер, здатний погасити вібрації і резонанси будівлі виникають при будь-якому зовнішньому впливі від сильного вітру до землетрусу.

Плитка на акустика Sonus Faber Aida

29-мм тканинний твітер отримав фазовирівнююче тіло, встановлене на осі випромінювання, що є комбінацією властивостей купольного і кільцевого випромінювачів. 180-мм среднечастотник має дифузор з целюлози з додаванням інших натуральних волокон, звукову котушку з алюмінієвим дротом CCAW і відкриту антирезонансним кошик аналогічну тій що використовується в динаміках моделі The Sonus Faber.

Два 220-мм низькочастотних динаміка з дифузорами з целюлозно-полімерного сендвіча розташовані на передній панелі. Ще один 320-мм випромінювач інфранизьких частот з дифузором виконаним за технологією Nanocarbon і 3-дюймової звуковою котушкою розташовується в основі корпусу. Конструкція динаміків використаних в моделі Aida багато в чому схожа з динаміками моделі «The Sonus Faber», але всі вони були модифіковані відповідно до специфікації Sonus Faber.

Плитка на акустика Sonus Faber Aida

Акустичне оформлення НЧ і інфра-НЧ секцій отримало назву «Stealth reflex», це вдосконалений фазоинвертор з пара-апериодической вентиляцією, що виключає виникнення шумів і інших призвуків. Кросовер зібраний на високоякісних компонентах Mundorf Supreme і Jantzen за новою схемою «Paracross topology». Він не тільки вирівнює фазову і частотну характеристику, але так само оптимізований по импедансу, особливо в зоні низьких частот для забезпечення найбільш стабільною і чіткою роботи підсилювача.

доступна Venere

У найбільш доступній формі сучасні напрацювання можна зустріти в серії Venere , Випущеної в 2012 році. Розрахована на більш масову аудиторію, ця серія включає в себе набір з шести моделей серед яких є акустика центрального каналу і спеціальні настінні сателіти для домашнього кінотеатру.

Плитка на акустика Sonus Faber Venere

Профіль корпусу має добре впізнавану форму ліри з подвійним вигином бічних стінок. Підстави і верхні кришки акустики виконані не з металу, як у старших моделей, а з загартованого скла. СЧ і НЧ випромінювачі фірми Cury мають плетені дифузори з поліпропілену і фазовирівнююче тіло у формі кулі, встановлене на керна магнітної системи. Твітер від німецької компанії DKM може похвалитися великим 29-мм шовковим куполом.

традиційна Olympica

Поверненням до традиційних цінностей стала лінійка Olympica випущена в 2013 році, - вона займає проміжне місце між недорогий Venere і топової Homage. У конструкції корпусу знову використовуються дерев'яні бруски - поєднання горіха і клена, як в класичних моделях. Але реалізована акустика вже в новому профілі ліри, з фірмовим акустичним оформленням «Stealth reflex».

Плитка на акустика Sonus Faber Olympica

Всі динаміки розроблені фахівцями Sonus Faber. 29-мм твітер аналогічний тому що був використаний в моделі Aida. Середньочастотний випромінювач оснащений 150-мм дифузором з суміші целюлозних, бавовняних і інших натуральних волокон, а низькочастотний драйвер має тришаровий целюлозно-полімерний дифузор і 1,5-дюймову звукову котушку. Кросовери збудовані за технологією Paracross topology.

актуальний Lilium

Актуальний на даний момент проект Sonus Faber носить назву Lilium і належить до топової серії Homage. Ця акустика позиціонується в модельному ряду відразу після Aida, але при цьому демонструє нові ідеї та рішення. Візуально і конструктивно Lilium має найбільше спільного з моделлю Aida: схожий дизайн і матеріали обробки, поєднання деревного композиту, високоякісної фанери і металу. У корпусі так само використана сталева стяжка Anima Legata з уравновешивающим масивним демпфером.

Плитка на акустика Sonus Faber Lilium

Випромінювач інфранизьких частот має менший розмір, 260-мм і його дифузор виготовлений з паперово-полімерного сендвіча, так само як у низькочастотних динаміків. Розташування його аналогічно - в дні акустики, проте в конструкції Lilium акустичний обсяг інфра-вуфера повністю відділений від решти корпусу, це фактично самостійна половинка корпусу яка з'єднується з іншим кабінетом на фінальній стадії складання. Акустичне оформлення інфра-НЧ секції включає в себе другий пасивний випромінювач розташовується у верхній частині корпусу. Кросовер моделі Lilium має регулювання рівня низьких частот для кращого узгодження з акустичними умовами приміщення.

Класика зовні, щоб радувати око, і хайтек всередині, щоб радувати слух.

Різноманітність кольорів в лінійці Chameleon Collection

Компанія Sonus Faber решила перевершіті ЦІ експеримент и віпустіті колонки, Які здатні змінюваті колір за Бажанов свого власника. Назва лінійкі Chameleon Collection говорити сама за себе - подібно феномену хамелеона, колонки могут змінюваті колір Завдяк зміннім панелям. Задумка спрямована в Першу Черга на молоде поколение. Таке рішення дозволяє дизайну колонок розвиватися разом зі смаком слухача, підлаштовуючись під його настрій і можливу зміну інтер'єру. При цьому італійці поставилися серйозно, звичайно ж, не тільки до оформлення нової лінійки, але і зберегли фірмову «Фаберівська» звучання.

Шкіряна обробка акустики, алюмінієві обода навколо драйверів і змінні бічні панелі різних кольорів (білий, чорний, металевий синій, металевий сірий, оранжевий, червоний). Особлива конструкція кабінетів забезпечує відсутність непотрібних резонансів, хороші акустичні властивості і стабільну роботу динаміків.

Sonus Faber показала незвичайну бездротову lifestyle-акустику SF16

Sonus Faber представила на конференції в Сардинії нову бездротову акустичну систему «все-в-одному» SF16. Пристрій вражає своїм зовнішнім виглядом, особливо керамічними середньочастотника і шовковими твітерами, розташованими на висувних «пелюстках» - на кожному по парі і тих, і інших. У масивному корпусі знаходиться пара п'ятидюймових басовіков, один спереду, інший - ззаду. Всього система видає до 1 400 Вт потужності.

Підключатися до джерела звуку розробники пропонують по Wi-Fi через DTS Play-Fi, здатний передавати сигнал як до 24 біт / 192 кГц, а й фізичними входами новинка не обділена: в наявності оптичний, коаксіальний і аналогові роз'єми. У списку підтримуваних форматів MP3, M4A, AAC, FLAC і WAV. Стрімінговие сервіси, з якими акустична система вже працює - це Tidal, Deezer, Spotify і Amazon Music, трохи пізніше додасться підтримка Napster і Qobuz.

Як будь-яка сучасна бездротова колонка, SF16 готова працювати пліч-о-пліч з іншими такими колонками: в одну систему можна об'єднати до восьми SF16 для створення мультирум.

Sonus Faber оновила лінійку акустики Homage

У 2017 році, компанія Sonus Faber випустила оновлену версію відомої лінійки акустики Homage і назвала її Homage Tradition.

У колекції чотири пристрої: Amati, Guarneri, Vox і нова 3,5-смуговий підлоги модель Serafino. Остання названа в честь венеціанського скрипкового майстра Санто Серафіно, що навчався на початку шістнадцятого століття у Ніколо Аматі. Вся лінійка, за словами компанії, поєднує в собі класику і ретро: класична форма лютні перегукується з абсолютно новими обробками і компонентами.

Вся лінійка, за словами компанії, поєднує в собі класику і ретро: класична форма лютні перегукується з абсолютно новими обробками і компонентами

В основі перевидання Homage лежать технології, вперше представлені в Lilium, Il Cremonese і Olympica. Фазоінвертори «Stealth Reflex» еволюціонували в «Stealth Ultraflex» і обзавелися алюмінієвими портами. Задня частина корпусу - частина конструкції «Exosqueleton». Напольниками Guarneri і Serafino оснащені «безшумними шипами», концентрической конструкцією з металу, еластомеру і знову металу. Динаміки взяті з лінійки Il Cremonese. Стійки для Guarneri зроблені з карбону у співпраці з автомобільним виробником Pagani і Ex3ma.

Стійки для Guarneri зроблені з карбону у співпраці з автомобільним виробником Pagani і Ex3ma

Вигини корпусу нагадують про Lilium і дають низькочастотних динаміків необхідний обсяг, а також дозволяють краще контролювати внутрішні резонанси. Доступні два варіанти обробки: червоний горіховий корпус з обробкою чорним алюмінієм і шкірою і новітня забарвлення венге з вставками з клена, коричневою шкірою і алюмінієм кольору титану.

Доступні два варіанти обробки: червоний горіховий корпус з обробкою чорним алюмінієм і шкірою і новітня забарвлення венге з вставками з клена, коричневою шкірою і алюмінієм кольору титану

AIDA II

Через шість років після виходу акустики Aida Sonus Faber готова показати світу оновлення версію флагмана. Зовні новинка схожа на попередню модель, але всередині зазнала досить серйозні зміни.

За словами компанії, у цієї акустики 3 і 2/3 смуги, а фазоінверторний акустичне оформлення змінилося з Stealth Reflex на Stealth Ultraflex, яке дозволяє збільшити низкочастотную віддачу, мінімізуючи при цьому спотворення і усуваючи паразитні вібрації, що виникають в повітроводі. Корпус у формі ліри, як і у попередника, доповнений системою Anima Legata - металевою шпилькою, що стягує між собою всі внутрішні перегородки і зводить все мікровібрації в одну точку, де вони поглинаються демпфером.

Корпус у формі ліри, як і у попередника, доповнений системою Anima Legata - металевою шпилькою, що стягує між собою всі внутрішні перегородки і зводить все мікровібрації в одну точку, де вони поглинаються демпфером

Динаміки - нові. За високі частоти відповідає 28-мм твітер «DAD Arrow Point» H28 XTR-04, вперше представлений в Lilium, а також встановлений в акустиці лінійки Homage Tradition. Середину озвучує 180-мм M18 XTR-04 з поліпшеною кошиком зі сплаву авіонала і латуні.

Низькі частоти інженери Sonus Faber довірили парі 220-мм вуферов W22 XTR-12 з новою неодимовою магнітною системою і 320-мм інфра-вуфер SW32 XTR-08 - «здається, самому дикому сабвуферу, який коли-небудь був створений тільки Sonus Faber». У нього сендвічнимі дифузор, виготовлений за технологією Nanocarbon, чотиридюймові котушки і неодимова магнітна система.

Від акустики The Sonus Faber нова Aida запозичила технологію Sound Field Shaper - система тонко настроєних динаміків, розташованих на задній частині акустики, які максимально контролюють обсяг і розмір звукової сцени. У цю систему входять 29-мм твітер 29 XTR2 і 80-мм среднечастотник M8XTR. Для неї ж повністю переробили кросовер.

На відміну від попереднього покоління, ця Aida доступна в кольорі венге.

Нова, демократична лінійка акустики Sonetto

На стартувала в Мюнхені виставці Munich High End Show 2018 Sonus Faber представила нову лінійку акустики Sonetto. Ця колекція спроектована, розроблена і створена в серце компанії - італійському місті Віченца. Від інших лінійок вона відрізняється іншим підходом до налаштування корпусів, новими матеріалами і динаміками. Але багато взято і від більш старших моделей.

Паоло Теццон (Paolo Tezzon), глава відділу розробки компанії, стверджує, що Sonetto - це «демократична» акустика, яка прагне до найвищої якості при підйомної вартості. Обробку верхньої межі шкірою запозичили у моделі Olympica, а динаміки традиційно оформлені алюмінієвими рамками.

Обробку верхньої межі шкірою запозичили у моделі Olympica, а динаміки традиційно оформлені алюмінієвими рамками

Вперше в цій моделі розробники застосували твітер DAD (Damped Apex Dome), а в СЧ і НЧ-динаміках використовували фірмові дифузори з деревного волокна, знайомі по Olympica, Homage і Reference.

Вперше в цій моделі розробники застосували твітер DAD (Damped Apex Dome), а в СЧ і НЧ-динаміках використовували фірмові дифузори з деревного волокна, знайомі по Olympica, Homage і Reference

У лінійку входять дев'ять позицій: п'ять моделей стереопар, дві моделі акустики центрального каналу, настінна акустика і стійки. Моделі Sonetto III, V і VIII - підлогові і оснащені 29-мм твитером DAD і 150-мм СЧ-динаміком з мембраною з деревного волокна.

Моделі Sonetto III, V і VIII - підлогові і оснащені 29-мм твитером DAD і 150-мм СЧ-динаміком з мембраною з деревного волокна

Один від одного моделі відрізняються НЧ-секцією: в Sonetto III встановлена ​​пара 150-мм динаміків з алюмінієвими діафрагмами, в Sonetto V - пара 180-мм, а в старшій Sonetto VIII - три 180-мм вуфера.

Поличні моделі також відрізняються динаміками в СЧ / НЧ-секції: в Sonetto I встановлений 150-мм драйвер, в Sonetto II - діаметром 165 мм. Акустика центрального каналу Sonetto Center I працює в двосмугової конфігурації (твітер і два 150-мм СЧ / НЧ драйвера), а старша Sonetto Center II - в трехполосной (плюс пара 150-мм вуферов з алюмінієвими діафрагмами). Двосмугова настінна система Sonetto Wall працює в форматі пасивного випромінювача.

Доступні три варіанти обробки акустики: матовий білий, чорний рояльний лак і шпон.

Доступні три варіанти обробки акустики: матовий білий, чорний рояльний лак і шпон

Як все, що народжується в Італії, акустичний бренд Sonus Faber сповнений протиріч. Натуральні природні матеріали поєднуються з синтетичними, технології часів Страдіварі поєднуються з результатами сучасних наукових розрахунків, ручна праця на виробництві є сусідами з роботизованими лініями. Втім, детальний аналіз показав що, незважаючи на виставлені на показ дерев'яні лаковані панелі, використання форм музичних інструментів і імен скрипкових майстрів, більш істотний внесок у формування якісного звуку вносять високоточні інженерні розрахунки і високотехнологічні матеріали.

Майстерність ремісничого виготовлення, технологія і чуттєвість. Такі три фундаментальні цінності Sonus Faber, які реалізуються в його акустичних системах, службовців прикладом передового досвіду в світі високоякісного відтворення музики.

З точки зору естетики і візуального сприйняття акустики в цілому цінність подібних рішень безперечна, виглядає це дійсно красиво, але як ми могли б оцінити це з технічної точки зору?

Новости