Огляд об'єктива Sony E 35mm F1.8 OSS для камер з сенсорами APS-C: майстер боке

  1. Вступ
  2. Технічні характеристики
  3. конструкція
  4. лабораторні випробування
  5. стабілізатор
  6. практична зйомка
  7. Якість зображення
  8. геометрія
  9. Малюнок розмиття (боке)
  10. Галерея
  11. підсумок
Sony E 35mm F1.8 OSS

Дата анонса 13 листопада 2012 р Дата анонса 13 листопада 2012 р   Тип стандартний об'єктив Інформація на сайті виробника   sony Тип стандартний об'єктив Інформація на сайті виробника sony.ru Середня ціна

віджет Яндекс.Маркет

Вступ

У лінійці об'єктивів Sony E для системних (бездзеркальних) камер з сенсорами типорозміру APS-C є кілька відмінних оптичних інструментів, які абсолютно незаслужено обійдені увагою публіки. До числа таких належить наш сьогоднішній герой: Sony E 35mm F1.8 OSS (має фокусну відстань 52,5 мм в еквіваленті повної кадру). Незважаючи на досить солідний «вік» (5 років), він як і раніше цікавий в практичній роботі.

Технічні характеристики

Наведемо дані виробника :

Повне найменування Sony E 35mm F1.8 OSS Байонет Sony E Фокусна відстань (еквівалент повного кадру 35 мм) 35 мм (52,5 мм) Максимальний кут огляду (по діагоналі) 44º Оптична схема 8 елементів в 6 групах Максимальна діафрагма F1,8 Мінімальна діафрагма F22 Кількість пелюстків діафрагми 7 Мінімальна дистанція фокусування (МДФ) 0,3 м Максимальне збільшення 0,15 × Привід автофокусування є Шкала дистанцій немає оптичної стабілізації зображення є Різьба для світлофільтрів ∅49 мм Розміри (діаметр / довжина) ∅63 / 45 мм Вага 154 г

Об'єктив належить до класу «стандартних» інструментів з фокусною відстанню, еквівалентним на повному кадрі 52,5 мм, тобто являє собою «полтинник» (на фотожаргоне). 50 мм «і близько» здавна вважається самим адекватним фокусною відстанню в типових знімальних ситуаціях, оскільки за кутом охоплення сцени і особливостям передачі перспективи на площині знімка приблизно відповідає тому, що бачить око людини.

У специфікаціях нашого героя найбільш привабливими представляються три характеристики:

  • висока світлосила (F1,8);
  • вбудована оптична стабілізація;
  • компактність і легкість.

конструкція

Об'єктив виглядає мініатюрним і важить всього 154 г. Він укладений у пластмасовий корпус, але справляє враження надійного пристрою.
Єдиний орган управління - кільце ручного фокусування, розташоване ближче до оправі передньої лінзи Об'єктив виглядає мініатюрним і важить всього 154 г Дивлячись на передню лінзу, можна зробити висновок: якби не ширина кільця байонетного кріплення, наш герой міг би бути ще менше.
На оправі спереду нанесені значення мінімальної дистанції фокусування (0,3 м) і діаметр різьби для світлофільтрів (49 мм) Стикувальний вузол байонета - металевий, з добре відшліфованим фланцем. Оправа задньої лінзи - прямокутна, зроблена у вигляді додаткової бленди, що обмежує виникнення паразитних віддзеркалень Маючи довжину всього 45 мм, наш герой є одним з найбільш компактних оптичних інструментів в лінійці оптики Sony E.
У байонетного кріплення красується напис Optical SteadyShot, що нагадує про наявність оптичної стабілізації зображення.

Переходимо до «стендової стрільби», щоб виявити об'єктивні показники можливостей нашого героя.

лабораторні випробування

Дозвіл

Дозвіл

При повному розкритті діафрагми сильно просідає роздільна здатність на краю кадру. Втім, при f / 2,8 край кадру вже наздоганяє центр, і далі вони йдуть практично поряд. Роздільна здатність в середньому не дуже висока: на рівні 70% на відкритих діафрагмах і близько 80% на прикритих. Графік добре демонструє, як це відбувається в міру розкриття діафрагми. Проте, дозвіл при F2,8-F10 можна назвати хорошим і цілком стабільним.

Дісторсия у об'єктива відсутня, а ось хроматичні аберації виявляються на відкритих діафрагмах навіть в центрі кадру.

стабілізатор

На жаль, виробник не вказує паспортну ефективність стабілізатора, тому ми не можемо перевірити відповідність отриманих нами даних заявленим характеристикам.

Результат в 2,5 кроку експозиції потрібно визнати непоганим, хоча і не дуже високим. Більш того, він дуже нагадує результат, отриманий для внутрішньокамерного стабілізатора.

практична зйомка

Для «польових робіт» ми використовували камеру Sony α6500. Перед початком знімальних сесій ми вибирали найбільш універсальні режими:

  • пріоритет діафрагми,
  • центрально-зважений вимір експозиції,
  • однокадрова автоматичне фокусування,
  • фокусування по центральній точці,
  • автоматичний баланс білого (АББ).

Для збереження фото і відео використовувалася карта пам'яті Sony SDXC UHS-II (grade G) ємністю 64 ГБ зі швидкістю запису 299 МБ / с. Знімки записувалися на носій в стислому форматі RAW (14-бітний Sony ARW версії 2.3), а потім піддавалися «проявлення» в Adobe Camera RAW (Photoshop CC ver. 19.0) і перетворення в 8-бітові JPEG з мінімальною компресією. Іноді в ході постобробки додатково підстроювали яскравість світел і тіней, коректували баланс білого і в інтересах композиції обрізали кадри по короткій або довгій стороні.

Якість зображення

Об'єктив має нейтральній кольору і відтворює колористичне оточення правильно і без непотрібних акцентів. Це стосується не тільки «неживих» квітів, але і забарвлення тварин, а також передачі відтінків шкіри людини.

Навіть при повному і майже максимальному розкритті діафрагми деталізація дуже хороша в центрі кадру і задовільна на периферії; плавність тональних переходів зберігається на високому рівні.

Sony E 35mm F1.8 OSS не змінює тональність зображення, як це буває з деякими іншими об'єктивами. У нього практично немає колірних преференцій. Правда, можна відзначити тяжіння до синьо-блакитним тонам, які цей оптичний інструмент явно воліє іншим (майже так само, як об'єктиви Zeiss, по крайней мере в схемах Planar і Sonnar).

Навіть в складних умовах освітлення об'єктив виявляється на висоті. Два знімка нижче зроблені в контровому світлі з перетримуванням +1,3 EV.

Як бачимо, і на значному розкритті, і при діафрагмуванні наш герой однаково добре працює із підсвічуванням: фото майже не відрізняються по контрастності (яка прекрасно збережена). Звичайно, при F2 помітно зниження різкості, особливо на периферії кадру, але це цілком очікуване явище.

Тепер досліджуємо, як поводяться різкість і деталізація при різних ступенях диафрагмирования.

На максимальному розкритті різкість в центрі хороша, але до периферії вона падає досить швидко і відчутно. На кордонах контрастних зон добре помітна кольорова «окантовка» (fringing). Додаток профілю об'єктива при «проявлення» не змінює резкостних показників і мало допомагає в справі видалення окантовки.

У міру диафрагмирования різкість на периферії збільшується, досягаючи максимуму при F4-F5,6. Приблизно при таких же значеннях діафрагми мінімізуються хроматичні аберації. При F5,6-F8 наш підопічний показує на картинках максимум своїх можливостей, а починаючи з F11 різкість починає здавати - очевидно, внаслідок дифракції.

геометрія

Наш підопічний малює зовсім правильні прямі кути. Навіть провокують сцени відображаються вірно, на них немає і натяку на дісторсіонние спотворення.

Малюнок розмиття (боке)

Структура розмиття на знімках, зроблених за допомогою Sony E 35mm F1.8 OSS, дуже приємна.

Особливо відзначимо відмінний рендеринг розмитих плям від джерел світла: їх структура спокійна, без «цибулевих кілець»; краю м'які, без акцентів і обведення. У ряді випадків плями містять якісь дрібні включення, але останні майже не привертають до себе уваги.

Галерея

Ці та інші фото, зроблені за допомогою героя нашого огляду, ми зібрали в галерею без підписів і коментарів. Дані Exif доступні при індивідуальній завантаженні знімків.

підсумок

Ми протестували оптичний інструмент з найбільш затребуваним фокусною відстанню 52,5 мм в еквіваленті повної кадру, який відрізняють висока світлосила, наявність оптичного стабілізатора, малі розміри і вага і цілком доступна ціна.

Об'єктив добре працює на відкритій діафрагмі, ще краще - при діафрагмуванні до F2,8, а максимум можливостей демонструє при F4. В цілому, Sony E 35mm F1.8 OSS відтворює картинку з правильною геометрією і дуже привабливим малюнком розмиття заднього плану. Передача кольору нейтральна, але з деякою преференцією синьо-блакитним тонам.

Ми рекомендуємо використовувати Sony E 35mm F1.8 OSS як любителям, так і професіоналам, оскільки в будь-якій знімальній ситуації він дозволяє розраховувати на успіх і отримувати відмінні знімки.

Авторський альбом фотографій Михайла Рибакова можна погортати тут: Sony E 35mm f / 1.8 OSS

На закінчення пропонуємо подивитися наш відеоогляд об'єктива Sony E 35mm F1.8 OSS:

наш відеоогляд об'єктива Sony E 35mm F1.8 OSS можна також подивитися на iXBT.Video

Дякуємо компанії Sony за надані для тестування об'єктив і фотокамеру

Новости