Огляд Panda Invent 3.5

  1. Збір інформації в автоматичному режимі
  2. Збір інформації за допомогою дискети
  3. Додавання інформації вручну
  4. Перегляд інформації про апаратну частину
  5. Перегляд інформації про програми
  6. Перегляд загальної інформації
  7. Переміщення записів по дереву
  8. Звіт про ліцензії на ПЗ
  9. Звіт про певний комп'ютері
  10. Звіт про переміщення і ремонтах комп'ютера
  11. Інші звіти
  12. Преимущества
  13. Недоліки
  14. ПОСИЛАННЯ

Призначення Panda Invent

Багато адміністратори мереж стикаються з ситуацією, коли керівництво фірми вимагає створити і підтримувати в актуальному стані базу даних конфігурацій парку обчислювальної техніки на підприємстві. Вирішення цього завдання займає досить багато часу. Деякі використовують безкоштовні утиліти або самостійно пишуть скрипти, які при запуску під час входу користувача в домен збирають інформацію про комп'ютер і зберігають її для подальшого використання. Деякі збирають опису вручну, витрачаючи на це невиправдано багато робочого часу.

Періодично керівництво фірми фінансує модернізацію парку обчислювальної техніки, попередньо вимагаючи від адміністратора чіткий план замін комплектуючих або комп'ютерів. Його підготовка при досить великому парку і бюджеті може зайняти чимало часу.

Для вирішення маси проблем з підготовкою бази конфігурацій і програмного забезпечення призначена Panda Invent, інтерфейс і можливості якої будуть розглянуті в цьому огляді.

До змісту Установка Panda Invent

Установка Panda Invent повністю автоматизована і виконується з-під облікового запису з правами адміністратора. Після закінчення установки комп'ютер необхідно перезавантажити.
Спочатку Panda Invent встановлюється на той комп'ютер, з якого буде виконуватися управління комплексом. Після установки потрібно запустити Panda Administrator. Програма виконає пошук серверів в домені і запропонує їх список, з якого потрібно вибрати контролер домену або будь-який сервер Novell.

Обраний сервер буде використовуватися для збору даних. Щоб налаштувати збір даних потрібно увійти на обраний сервер і натиснути кнопку Create Inv.

Налаштування збору даних виконується за допомогою майстра. Потрібно визначити назву опису та папку, де буде зберігатися опис. Потім потрібно побудувати дерево для впорядкованого зберігання зібраних результатів. Дерево може відображати структуру організації для впорядкованого зберігання даних про комп'ютери.

На наступному етапі потрібно налаштувати шаблони, які будуть описувати кожну машину або компонент.

Після збереження опису шаблони змінити неможливо, тому краще відразу створити надлишкові поля, які не будуть обов'язковими для заповнення. Процес створення шаблонів дуже простий. Потрібно мишею помістити елемент на форму і у вікні властивостей налаштувати його параметри. На жаль, немає можливості додати в шаблон великі текстові поля. Максимальний обсяг тексту - 64 символу. Тому, якщо планується детально описувати, наприклад, історію ремонтів, то має сенс створити кілька полів для кожного ремонту.

На наступному етапі майстер пропонує створити дискету для збору інформації з тих машин, які не підключені до локальної мережі. На даному етапі від створення диска можна відмовитися і створити його пізніше.

Диск створюється так само за допомогою майстра та може бути використаний при зборі інформації в MS-DOS, Windows 3.11, Windows 95/98 / Me / NT / 2000 / XP. Для MS-DOS і Windows 3.11 можливо зібрати тільки дані про залозі і програмному забезпеченні. Для інших ОС можна включити в опис опис комп'ютера (його коротку характеристику, відповідальна особа, дату, місце покупки, дату закінчення гарантії і так далі).

Для установки системи на сервер, після закінчення роботи майстра настройки опису, у вікні Panda Administrator потрібно натиснути кнопку Install. Після цього запуститься майстер, який допоможе встановити модуль збору даних на сервер. В ході його роботи будуть запитані імена папок, куди буде встановлений модуль і де будуть зберігатися зібрані дані. Так само, необхідно визначити букву, на яку скриптом буде підключатися мережева папка для збору і збереження інформації. На наступному етапі з контролера домену будуть запитані імена користувачів і запропоновано призначити їм скрипт для збору інформації.

У цьому вікні за допомогою кнопок Schedule можна налаштувати періодичність збору даних. Крім цього, можна дозволити користувачеві редагувати загальні відомості про комп'ютер, відключити висновок будь-яких запитів під час збору інформації та надати користувачеві можливість відмовитися від збору інформації. На наступному етапі роботи майстра на контролер будуть скопійовані файли і змінені сценарії входу для обраних раніше користувачів. Якщо у користувача був відсутній сценарій входу, то йому буде призначений сценарій, створений Panda Invent. Призначені раніше сценарії входу змінюються: в початок скрипта додається виклик модуля збору інформації Panda Invent. На контролері створюється папка з ім'ям, зазначеним в ході відповідей на запитання майстра установки модуля збору інформації з повним доступом для всіх, в якій, в тому числі, зберігається резервна копія всіх сценаріїв входу в тому вигляді, в якому вони були до установки модуля збору інформації .

До змісту Налаштування збору інформації

Після того, як опис створена, і модуль збору інформації встановлено на контролер, деякі настройки збору інформації можуть бути змінені.

Можна додати або виключити певних користувачів зі списку, налаштувати процес збору даних індивідуально для кожного користувача, додати в список розширення файлів, аудит яких буде проводитися (за замовчуванням аудит виконується тільки для COM і EXE файлів).

Відзначивши пункт Collect data of user`s choice можна надати користувачеві право вибрати при вході в домен ті дані, які будуть зібрані Panda Invent. Якщо поставити галочку навпроти пункту Permits the user to edit administrative data, то при першому вході користувача в домен йому буде надано право заповнити поля для збору загальної інформації про комп'ютер.

Якщо поставити галочку навпроти пункту Collect in silent mode, то збір інформації буде відбуватися непомітно для користувача: під час входу в домен він не побачить на екрані ніяких повідомлень від модуля збору інформації Panda Invent.

До змісту Збір інформації

Збір інформації в автоматичному режимі

Під час входу користувача в домен запускається сценарій входу і в залежності від налаштувань збору інформації, індивідуальних для кожного користувача, може бути відкрито вікно майстра збору інформації.

Якщо в налаштуваннях збору інформації у користувача не відзначений жоден з перерахованих пунктів, то під час його входу в домен він побачить на екрані інформаційне вікно, в якому буде показаний хід збору інформації. Після закінчення збору вікно закриється без будь-яких запитів.

Якщо налаштований так званий «тихий» режим збору даних, то користувач не побачить на екрані ніяких вікон.

Якщо користувачеві дозволено вибирати ті дані, які будуть зібрані про його комп'ютері, то під час входу в домен на екран буде виведений запит, приклад якого показаний на малюнку нижче.

Користувач може вибрати ті дані, які будуть зібрані про його комп'ютері. Якщо він зніме позначку з обох пунктів, то під час поточного входу в домен інформація про його комп'ютері немає буде зібрана.

До змісту

Збір інформації за допомогою дискети

Щоб зібрати інформацію про тих комп'ютерах, які не підключені до локальної мережі, можна за допомогою Panda Invent створити дискету, на яку будуть скопійовані файли модуля збору інформації. Потім потрібно з цієї дискети запустити збір інформації. Зовнішній вигляд вікна модуля збору інформації показаний на малюнку вище. Після закінчення процесу збору інформації буде запропоновано вставити іншу дискету для збереження на ній зібраних даних. Інформацію можна зберегти і на тій дискеті, з якої запускався модуль збору. Файл із зібраною інформацією невеликий (десятки кілобайт, в залежності від кількості програм на комп'ютері) і тому на дискеті з модулем збору даних можна зберегти інформацію про декілька комп'ютерах.

Після того, як інформація збережена на дискеті, щоб імпортувати її в Panda Invent, потрібно вибрати пункт меню Inventory - Incorporate one data file або Incorporate all files from a directory, якщо на дискеті збережені описи декількох комп'ютерів. Panda Invent автоматично виконає імпорт збережених даних і помістить нові записи в корінь дерева організації.

До змісту

Додавання інформації вручну

Panda Invent дозволяє зберігати дані не тільки про комп'ютери, але і практично про будь-яких інших об'єктах. Наприклад, можна створити опис компакт-диска або дискет, заповнити поле в розділі додаткової інформації про об'єкт і помістити опис в ту гілку дерева організації, в якій знаходиться запис про комп'ютер відповідального співробітника. Примітно те, що під час створення опису диска він буде підданий аудиту і разом із загальною інформацією про нього буде збережений список файлів з тими розширеннями, які задані в налаштуваннях збору інформації про програмне забезпечення.

Крім цього, в опис можна додати дані про стандартні комплектуючих. Для багатьох з них створені шаблони, заповнення яких надає можливість в майбутньому безпомилково знайти в коморі саме ту мережеву карту або вінчестер, запис про які зберігається в опису.

Так само, до опису можна включити опис будь-якого іншого об'єкта, що не має відношення до ІТ. Для його опису буде застосований стандартний шаблон, який був налаштований при створенні опису.

До змісту Перегляд і управління зібраною інформацією

Головне вікно Panda Invent показано на малюнку нижче.

При запуску Panda Invent перевірить модуль збору інформації і, якщо будуть виявлені нові / оновлені відомості, то запропонує завантажити їх на машину, де встановлено Panda Invent. На малюнку вище, в правій частині вікна, показані зібрані відомості про машину AAAA.

До змісту

Перегляд інформації про апаратну частину

Подвійний клік по рядку з ім'ям машини відкриває вікно з інформацією про апаратну частину комп'ютера.

На вкладках цього вікна можна переглянути вичерпну інформацію про апаратної частини комп'ютера: процесор, операційна система, материнська плата (чіпсет), обсяг встановленої оперативної пам'яті і кількість вільних слотів для її установки, жорсткий диск, обсяг зайнятого місця і кількість розділів, мережева карта, MAC і IP-адреса, відеокарта і маса іншої інформації.

До змісту

Перегляд інформації про програми

Натискання кнопки Software відкриває вікно з зібраними певні відомості про виявлені програмному забезпеченні.

У цьому вікні показана вся зібрана інформація про програмне забезпечення із зазначенням шляху до виконуваного файлу, його виробника, дату та розмір файлу. Будь-яка програма може бути включена в базу програмного забезпечення і для неї може бути зазначено кількість придбаних ліцензій. Після збору інформації про встановлене програмне забезпечення з усіх комп'ютерів можна створити звіт, в якому буде вказано кількість придбаних ліцензій і кількість встановлених копій програми.

Для пошуку певного програмного забезпечення можна налаштувати фільтр.

За замовчуванням, Panda Invent збирає дані лише про файлах з розширеннями COM і EXE. Список розширень може бути змінений на вкладці File extensions, доступ до якої можна отримати в головному вікні Panda Invent за допомогою пункту меню Tools - Configuration options.

До змісту

Перегляд загальної інформації

Для перегляду загальної інформації про комп'ютер призначено вікно Administrative data. Його приклад показаний на малюнку нижче.

В цьому вікні можна ввести додаткову інформацію про всіх своїх комп'ютерах і його комплектуючих. Кількість полів, їх тип і назви задаються на етапі створення опису в шаблонах. Разом з кожним комп'ютером можна зберігати опис всіх його основних комплектуючих, які вибираються з поля зі списком Component.

До змісту

Переміщення записів по дереву

Для відстеження фізичного місцезнаходження комп'ютерів їх можна переміщати по гілках дерева організації.

Наприклад, комп'ютер від користувача з одного відділу може бути переміщений до користувача іншого відділу. Для цього в дереві Panda Invent потрібно мишею перетягнути запис про комп'ютер з однієї гілки в іншу. Всі переміщення між гілками фіксуються в базі і з часом можна створити звіт, в якому буде відображена вся історія рухам.

Дерево організації може бути змінено в будь-який момент таким чином, щоб воно відображало поточну організаційну структуру підприємства.

Обов'язкові гілки дерева (виділені курсивом) не можуть бути видалені, а тільки перейменовані. Щоб списати комп'ютер потрібно натиснути правою кнопкою миші по запису про нього і вибрати з меню пункт Send to scrab. Перед переміщенням записи про комп'ютер в гілку Списано Panda Invent запросить додаткову інформацію про списання. У вікні запиту можна вказати причину списання та документи, на підставі яких здійснюється списання. Ця інформація буде зберігатися разом із записом про комп'ютер і буде завжди доступна для перегляду. Аналогічним чином відбувається переміщення записів про комп'ютери в інші обов'язкові гілки дерева організації.

До змісту Модернізація парку обчислювальної техніки

Panda Invent може надати допомогу в плануванні модернізації парку обчислювальної техніки шляхом визначення стандартної конфігурації комп'ютера.

Для стандартного комп'ютера задається індекс, рівний 100. Формула, за якою вираховується індекс для інших конфігурацій, показана на малюнку нижче.

Для кожного компонента системи можна змінити «вага», адаптуючи тим самим конфігурацію під конкретні умови використання. Наприклад, можна задати мінімальний «вага» об'єму жорсткого диска при використанні в мережі сервера терміналів.

Для кожної конфігурації, що додається в базу Panda Invent, буде автоматично вираховуватися індекс зміни. Для визначення найслабших конфігурацій комп'ютерів можна скористатися звітом Computer capacity report, в якому в табличній формі будуть перераховані всі конфігурації і вказано відміну їх індексу від стандартного.

До змісту звіти

Звіт про ліцензії на ПЗ

Як вже говорилося вище, в базу програмного забезпечення можна додати опис певного файлу і вказати кількість ліцензій, які були придбані для використання цієї програми в мережі.

Після збору інформації можна створити звіт, в якому буде перераховано всі програмне забезпечення, описане в базі ПО. У звіті буде вказано кількість куплених ліцензій на використання програми і кількість виявлених копій цієї програми на комп'ютерах мережі.

Крім цього, можна створити звіт про все програмному забезпеченні, що допоможе виявити на комп'ютерах користувачів гри і інше програмне забезпечення, що не має безпосереднього відношення до виконуваних співробітником обов'язків.

До змісту

Звіт про певний комп'ютері

Про кожному об'єкті, який зберігається в базі Panda Invent, можна створити звіт з докладною інформацією про об'єкт.

Крім основної інформації про комп'ютер, в звіт включений його унікальний ідентифікатор, який призначається Panda Invent для кожного комп'ютера. За допомогою відповідного звіту можна роздрукувати наклейки з цими номерами і потім наклеїти їх на комп'ютери, що допоможе скоротити час, що витрачається на інвентаризацію.

До змісту

Звіт про переміщення і ремонтах комп'ютера

Panda Invent зберігає всю історію переміщень комп'ютерів між гілками дерева організації. Наприклад, протоколюються переміщення комп'ютера на ремонт і наступне повернення його на робоче місце користувача.

Скориставшись звітом Movement of machines в будь-який момент можна отримати вичерпну інформацію про переміщення об'єкта в базі Panda Invent.

Звіт Repair report допомагає дізнатися всю історію ремонтів. Під час переміщення запису про комп'ютер в гілку В ремонті Panda Invent запитує опис причини переміщення. На цьому етапі можна вказати скарги користувача на несправність комп'ютера. Після ремонту при зворотному переміщенні комп'ютера в такому ж запиті можна вказати перелік несправностей, виявлених в ході ремонту. Всі ці позначки будуть збережені разом із записом про комп'ютер і можуть бути переглянуті за допомогою звіту Repair report.

До змісту

Інші звіти

За допомогою звіту Computer capacity report можна переглянути список всіх комп'ютерів із зазначенням для кожного з них індексу відповідності стандартної конфігурації. Цей звіт допоможе визначити комп'ютери, які необхідно модернізувати в першу чергу.

Звіт Age report - це список комп'ютерів в відсортованому за датою придбання порядку. Він допоможе краще зрозуміти послідовність модернізації і заміни техніки.

Звіт Department report містить зведену, усереднену інформацію про комп'ютери, що знаходяться в кожній з гілки дерева організації.

9 додаткових звітів дозволяють отримати зведену інформацію про кількість оперативної пам'яті, встановленої на комп'ютерах, операційних системах, вільному місці і обсягах вінчестерів, моделях процесорів, їх швидкості і так далі.

До змісту висновок

Преимущества

  • Модуль збору информации працює у всех версіях ОС Windows.
  • Зібрана інформація зберігається в розширеному дереві організації, яке відображає структуру фірми, що дозволяє бути в курсі фізичного місця розташування комп'ютера.
  • У базу можна додати опис практично будь-якого об'єкта, навіть не має відношення до ІТ (наприклад, меблів або автомобілів).
  • Є можливість вказати типову конфігурацію комп'ютера, виходячи з якої все описувані комп'ютери будуть оцінюватися на необхідність модернізації.
  • При оцінці конфігурації на необхідність модернізації для основних комплектуючих можна вказати їх «вага», що дозволяє не враховувати, наприклад, наявність або відсутність на комп'ютері приводу компакт-дисків.
  • Процес збору інформації може бути налаштований: від повного приховування, до видачі запитів про збір тієї чи іншої інформації.
  • Сценарії входу для користувачів змінюються і призначаються програмою автоматично зі збереженням первісної резервної копії сценарію.
  • Облікові записи імпортуються з контролера домену, що позбавляє від необхідності вручну прописувати користувачів.
  • Консоль управління Panda Invent може бути встановлена ​​на будь-якому комп'ютері в мережі. При кожному її запуску і через певний інтервал Panda Invent перевірятиме наявність нових та оновлених конфігурацій.
  • Велика кількість різноманітних звітів допоможе отримати всю необхідну інформацію про кожного з зберігаються в базі об'єктів.

До змісту

Недоліки

  • Англійська інтерфейс і довідкова система. У програмі можна вибрати тільки англійську або іспанську мову інтерфейсу.
  • Список користувачів домену відкривається «купою». При великій кількості користувачів буде досить проблематично призначити збір інформації тільки деяким з них, керуючись, наприклад, їх перебуванням в певному підрозділі.
  • Програма для установки модуля збору інформації створює на контролері домену загальну приховану папку з повним доступом для всіх.
  • Зібрана інформація про комп'ютер зберігається у вигляді запису, а не у вигляді набору записів про кожну його складової. Це не дозволяє робити позначки про переміщення, наприклад, вінчестера з однієї робочої станції на іншу.

До змісту

ПОСИЛАННЯ

До змісту Висновок

За допомогою Panda Invent досить легко скласти і підтримувати в актуальному стані базу конфігурацій і програмного забезпечення. Наочне деревоподібна представлення структури організації допоможе розмістити записи про комп'ютери в залежності від їх фізичного розташування. Докладні звіти допоможуть скласти план модернізації парку техніки. Все це дозволить автоматизувати збір даних про комп'ютери в мережі і навести порядок в обліку.

До змісту

Дякуємо компанії Panda Software Russia (www.viruslab.ru) за надану для тестування копію продукту.

Новости