Огляд Canon EOS 1200D

  1. Режими зйомки, Live View, відео Режими зйомки перемикаються поворотом диска. Всього їх тринадцять....

Режими зйомки, Live View, відео

Режими зйомки, Live View, відео

Режими зйомки перемикаються поворотом диска. Всього їх тринадцять. «Режими творчої зони» - це класичні PASM (в даному випадку, P-Av-Tv-M).

«Зелений» автоматичний режим A + може бути корисний для самих недосвідчених фотографів. У ньому більшість параметрів недоступні, і їх значення камера встановлює автоматично.

Далі іде режим Без спалаху, Творчий авторежим СА (про нього трохи пізніше), потім п'ять сюжетних програм (Портрет, Пейзаж, Макро, Спорт і Нічний портрет), а замикає список Відеозйомка.

У знімальному плані Макро, на відміну від більшості компактних камер, «китовий» об'єктив дзеркальної камери не переводиться в макрорежим і мінімальна відстань фокусування не зменшується. Для повноцінної макрозйомки потрібно спеціальні макрооб'єктиви.

Якщо в меню включена система допомоги (Керівництво), то обертання диска режимів супроводжується виведенням на екран пояснень про суть поточного режиму (як на ілюстраціях).

Зверніть увагу, що інших сюжетних програм, крім винесених на диск, у EOS 1200D немає (як не було їх і у 11000D). Немає тут і призначених для користувача режимів (хоча б одного), в яких зберігалися б всі поточні настройки камери.

Немає тут і призначених для користувача режимів (хоча б одного), в яких зберігалися б всі поточні настройки камери

Параметри і функції, які ми розглядали раніше, ставилися до зйомки в «режимах творчої зони» - Програмний автомат Р, Пріоритет витримки Tv, Пріоритет діафрагми Av, Ручний експорежім М.

У режимах ж, що відносяться до «базової» зоні, можливості управління параметрами зйомки обмежуються. Перестають працювати кнопки ISO, Баланс білого і так далі. Однак певні можливості контролю зберігаються. Розглянемо для прикладу сюжетну програму Портрет.

Тут використовується поняття «Атмосфери зйомки», яке ми бачили і в інших зеркалках Canon останнього часу. Це поняття комплексне. У переліку варіантів є позиції (Стандартна, Жива, М'яка й ін.), Схожі на Стилі зображення (хоча не ідентичні їм). Крім того, є позиції (Тепла, Холодна), що відносяться до колірного зсуву. А є і просто експокоррекция (Найяскравіше, Темний).

Ступінь інтенсивності «Атмосфери" можна підлаштовувати (Слабка, Стандарт, Сильна). У випадку експокоррекциі (Найяскравіше, Темний) це буде еквівалентно величині експозсуву. Для монохромних зображень можна вибрати тон (Чорно-Біле, Синє або Сепія).

Наступний параметр, доступний в сюжеті Портрет, називається «Зйомка з освітлення або сцені". Якщо ми подивимося на наведених скріншотах різні варіанти цього параметра - Денне світло, Тінь, Хмарно, сонця - то здогадаємося, що мова йде просто про Балансі білого.

Творчий авторежим CA дає трохи більше можливостей з управління параметрами, ніж сюжетні програми.

Перший рядок екранного меню (на ілюстрації «Стандартна») - це уже знайома нам «Атмосфера». Далі йде параметр «Фон» (з п'ятьма відмітками на шкалі Розмитий / Чіткий) - мова, звичайно, йде про діафрагму. Зауважимо, що управління витримкою тут немає.

Live View і відеозйомка

Live View і відеозйомка

У режимі «живого вигляду» (Live view, лайв в'ю) візування проводиться не за допомогою видошукача, як зазвичай це буває у дзеркальних камер, а по монітору. Canon EOS 1200D пропонує чотири варіанти відображення інформації, послідовно перемикаються кнопкою DISP. В усіх випадках ми бачимо на екрані «живе» зображення, а різниця полягає у великій кількості виведеної поверх нього інформації.

У мінімальному варіанті накладається тільки рамка автофокусу. При напівнатисненні кнопки спуску затвору (або кнопки [*]) внизу екрана виводиться смужка з експопараметри (витримкою, діафрагмою, шкалою експопоррекціі, ISO), а також з кількістю кадрів, що залишилися.

У другому варіанті відображення ця ж інформація залишається на екрані постійно.

Далі йдуть ще два варіанти, при яких в лівій частині екрана виводиться додаткова інформація про параметри і налаштуваннях. В останньому варіанті додається ще і жива гістограма.

У режимі "живого виду» можливі три варіанти автофокусування. Перші два з них - контрастного типу, що використовують сигнал з матриці - звичайний по зображенню (AF Live) і з розпізнавання осіб. В обох випадках автофокус працює повільно і не дуже упевнено, з численними ітераціями для «під'їзду» до положення точного фокусування, особливо при недоліку освітлення. В принципі, це характерно для режиму «живого виду» в більшості дзеркальних камер, хоча останнім часом в деяких моделях з'являються інноваційні рішення, що дозволили реалізувати дійсно швидкий автофокус. Також великих успіхів у цьому напрямку досягли беззеркальние камери, для яких режим «живого виду» є, по суті єдино можливим

Третій типу автофокусу у Canon 1200D в режимі "живого виду» використовує звичайні, фазові датчики АФ ( «дзеркального» типу). Він швидше, ніж контрастний тип, однак супроводжується ударами дзеркала, зникненням зображення на екрані і, хоча названо «Швидкісним» (AF Quick), все ж по-справжньому швидкого фокусування не забезпечує.

У режимі «живого виду» реалізовано екранне меню швидкого доступу, що включається, як і при звичайній зйомці, кнопкою Q (хоча розташування піктограм на екрані зовсім інше, вонигрупуються в лівій частині екрана, щоб поменше перекривати сцену, що знімається). Один з параметрів, який відображається помаранчевим кольором, є активним, тобто його можна змінювати - або відразу, обертанням коліщатка управління, або, натиснувши кнопку SET, включивши додатковий екран, де в розгорнутому вигляді відображаються всі можливі варіанти (на ілюстрації зліва - вибір Стилю зображення ).

У режимі «живого виду» можна управляти експопараметри (наприклад, установити діафрагму), якщо при цьому диск режимів знаходиться у відповідному положенні (Av) - тоді обертання коліщатка буде безпосередньо керувати параметром (діафрагмою).

У режимі «живого виду» можна управляти експопараметри (наприклад, установити діафрагму), якщо при цьому диск режимів знаходиться у відповідному положенні (Av) - тоді обертання коліщатка буде безпосередньо керувати параметром (діафрагмою)

Можна збільшувати масштаб зображення на моніторі до 5 або 10-кратного. Стрілки навіпада пересувають збільшений фрагмент по полю кадру.

Щоб розпочати записування, спочатку потрібно вибрати відповідний режим поворотом диска (при цьому режим «живого виду» включиться автоматично), а властиво запис стартує (і зупиняється) при натисканні кнопки з червоною крапкою.

У меню вибираємо тип управління експозицією при відеозйомці - Авто (в цьому випадку в процесі зйомки можна оперативно, «на льоту», вводити експокорекцію), або Ручний (тоді будуть доступні баланс білого і ISO, а діафрагму і витримку можна буде підлаштовувати «на льоту »).

В процесі відеозйомки можна активувати автофокус, полунажав кнопку спуску затвора (якщо відповідна опція дозволена у меню, див. Ілюстрацію зліва нижче).

Однак робота автофокусу в цій ситуації не радує - об'єкти майже завжди йдуть з фокуса, починаються рисканья і пошук точного фокусування, причому ще і звук моторчика буде записаний. Краще сфокусуватися до початку зйомки, а далі покладатися на достатню глибину різкості; або фокусуватися «на льоту» вручну.

Доступно декілька форматів відеозапису, аж до Full HD при 30/25 кадр / сек, є і кінематографічний варіант 24 кадр / сек. У попередній моделі Canon 1100D дозвіл відео було обмежено форматом HD 1280х720 - сьогодні такий максимальний варіант виглядав би вже анахронізмом.

Запис звуку ведеться у форматі моно, підключення зовнішнього стереомикрофона не передбачено.

Незважаючи на функціональні обмеження, режим відеозйомки залишає приємне враження. Якість зображення гарне, кольору насичені, шумів трохи навіть в приміщенні при слабкому освітленні. Велика матриця (в порівнянні з компактними фотоапаратами і аматорськими відеокамерами) дозволяє отримувати, особливо зі світосильні об'єктивами, малу глибину різкості, при якій відео виглядає більш серйозно і професійно.

У режимі перегляду кнопки DISP перемикає варіанти відображення інформації про відеоролики, абсолютно аналогічно тому, як це відбувається при перегляді знімків.

Зняті відеоролики можна підредагувати, мінімальним чином, прибравши зайве з початку або кінця файлу. Втім, більш серйозне редагування відеоматеріалів в фотоапаратах практично і не зустрічається.

Нову версію відеоролика можна або перезаписати замість старої, або зберегти як новий файл.


Приклади відеозйомки у виконанні Canon EOS 1200D.
Всі ролики зняті в форматі Full HD [Email protected] , Потік 45 Мб / с.

Приклад 1.


Приклад 2.


Приклад 3.

Автор: Дмитро Крупський

Повернутися до списку оглядів
Перейти до обговорення на форумі

Новости