Огляд Marantz AV 8802 + MM8077

· Аудіо / Відео процесор Marantz AV8802 · Багатоканальний підсилювач Marantz MM8077 Автор Брайан Кан (Brian Kahn, Home Theater Review)   Аудіо / Відео процесор Marantz AV8802   Автор Брайан Кан (   Brian Kahn   , Home Theater Review)   Рейтинг HTR   Якість виконання 4 · Аудіо / Відео процесор Marantz AV8802 · Багатоканальний підсилювач Marantz MM8077 Автор Брайан Кан (Brian Kahn, Home Theater Review)

Автор Брайан Кан (Brian Kahn, Home Theater Review)

Аудіо / Відео процесор Marantz AV8802
Автор Брайан Кан ( Brian Kahn , Home Theater Review)

Рейтинг HTR

  • Якість виконання 4.5 Зірок
  • Співвідношення «Ціна-Якість» 5 Зірок
  • Загальна оцінка 5 Зірок

Модель AV8802 є флагманським аудіо / відео процесором фірми Marantz і спадкоємцем AV8801, який був об'єктом дослідження ще в 2014 році. На перший погляд вони дуже схожі: аналогічні шасі, набір параметрів і так далі. Спочатку я подумав, що розробники компанії просто додали нові формати об'ємного звучання, комплектуючі і готово! Однак, при більш уважному огляді AV8802 виявилося, що інженери не просто додали різні витребеньки, але серйозно поліпшили якість звучання.

Роздрібна ціна AV8802 становить 4560 доларів США, що на 350 доларів більше, ніж у AV8801, який все ще вважається надзвичайно талановитим процесором. Будучи аудіо споживачем, я не бачу істотних причин для зростання цін, проте, з іншого боку я не заперечую проти того, щоб заплатити більше за додаткові «зручності». У процесорі AV8802 передбачені такі новинки, як вбудований кодек Wi-Fi, Dolby Atmos, підтримка Auro-3D (установка за додаткову плату), DTS: X (За допомогою безкоштовної перепрошивки, яка очікується в кінці цього року), HDMI з HDCP 2.2 (сучасні вузли поставляються з платами HDCP 2.2, тоді як попередні можна модернізувати безкоштовно). Ресивер підтримує аудіофайли у форматах DSD, ALAC, FLAC, і WAV, а також AIFF (24 біта / 293 кГц) і ALAC (24 біта / 96 кГц).

Крім усього іншого, AV8802 оснащений всіма функціями, які можуть бути затребувані користувачами апарату такого класу. Це 11,2 каналу з можливістю конфігурації до 13,2 каналу (всі виходи повністю балансні), Audyssey Platinum, вісім входів HDMI, підтримка трьох зон, 4K Ultra HD, калібрування ISF, Spotify Connect, SiriusXM , Flickr, Pandora, вхід для під'єднання програвача вінілових дисків, вихід на навушники і, природно, додаток для пристроїв iOS і Android. Згаданий вище перелік охоплює лише набір функціональних можливостей. Вся інформація про технічні характеристики і властивості размешена на сайті фірми.

На додаток до вдосконаленого переліку властивостей, конструктори фірми Marantz внесли зміни в комплектуючі деталі, які впливають на якість звучання ресивера AV8802. Незважаючи на те, що подібні модифікації не є з нечуваними, але вони дуже важливі. Тороїдальний блок живлення був доповнений чотирма конденсаторами по 10,000 микрофарад, що збільшило в два рази запаси потужності моделі AV8801. Чотири мікросхеми цифрової обробки звуку забезпечують обчислювальні ресурси для будь-якого нового кодека об'ємного звучання в форматі 11,2 каналу, включаючи Dolby Atmos, Auro-3D, DTS Neo: X 11.1, або DTS: X , Поряд з чинним перетворювачем сигналу Audyssey . Обидва апарати оснащені конверторами з розрядністю 32 біта / 192 кГц, однак ЦАПи AV8802 оснащені сім'ю мікросхемами AKM AK4490. Інженери Marantz використовують нову версію фірмового модуля HDAM, взятого у моделей серії Reference Series, де застосовується топологія зворотного зв'язку по струму на відміну від зворотного зв'язку по напрузі, а також повністю дискретну схемотехнику. На думку фахівців, завдяки всім згаданим вище модифікацій, вдалося істотно зменшити джиттер, збільшити динамічний діапазон, докорити час відгуку і знизити мінімальний рівень шуму.

Навіть, незважаючи на те, що більшість прес-релізів і матеріалів з позитивними відгуками концентрували увагу на останніх технологіях, особливо підтримки Dolby Atmos і Auro-3D, більш важливими для мене були нововведення в плані якості звучання. Саме цей аспект був і залишається для мене основним критерієм при оцінці апарату, його здатності радувати погляд і слух навіть в тому випадку, якщо він не оснащений останніми кодеками об'ємного звучання.

Я ніколи не був любителем відеороликів під назвою «відкриваємо коробку, дістаємо і розпаковуємо апарат». Однак, коли мені привезли аудіо / відео процесор Marantz AV8802, і я почав процедуру розтину, то виявив кілька приємних моментів. Перш за все, упаковка була цілком традиційною в ідеї важкої картонної коробки, вставок з пінопласту пакувального матеріалу стірофома і тонкої плівки навколо процесора. Оскільки даний зразок потрібно було повернути після тестування, я виявив максимум обережності, щоб не пошкодити пакувальний матеріал. Самою тендітної виявилася тонка плівка, яку компанія використовувала протягом багатьох років. Тут я помітив, що виробник як би вивернув краю назовні, і тим самим полегшує процес зняття обгортки. Природно, що такий підхід не впливає на якість звучання, проте допомагає користувачеві урізноманітнити свої навички. Друге, що мені сподобалося, - це була стійка для настроечного мікрофона.

Друге, що мені сподобалося, - це була стійка для настроечного мікрофона

Marantz AV8802 замінив Marantz AV8801 в моїй референсной системі домашнього кінотеатру. Крім нього я задіяв конвертор Anthem D2V, а як джерело використовував плеєр Oppo BDP-95 і ЦАП PS Audio PerfectWave DirectStream . До складу комплекту входила акустична система B & W 800 Diamond в якості фронтальної пари, колонка центрального каналу HTM2 Diamond і тилові 805 Diamond. Як і AV8801, процесор AV8802 можна приєднувати до двох сабвуферам, тому я використав Paradigm Sub25 разом з B & W DB-1. Другий комплект колонок був представлений системою GoldenEar, куди входив звуковий проектор SuperCinema 3D Array XL, тилові SuperSat 3s, і сабвуфер ForceField 5. Фірма GoldenEar люб'язно надала мені комплект вбудованих в стелю гучномовців Invisa HTR-7000, які я планую використовувати для перевірки режиму Dolby Atmos .

Я підключав процесор AV8802 до двох підсилювачів: референсному Krell Theater Amplifier Standard і Marantz MM8077 . Обидва апарати добре спрацювалися з колонками GoldenEar, але B & W потребували додаткової потужності Krell. Вся апаратура комутованого кабелями фірми Kimber (багатоканальні з'єднання), а також Kimber Select і Transparent Ultra для балансного стерео підключення між джерелами і AV8802.

Підключення AV8002 досить просте. Єдина відмінність між AV8801 і AV8802 таїлося в мережевий комутації. У «двійки» відсутня свіч Ethernet на чотири порти, який був у її попередниці, однак є вбудований кодек Wi-Fi. Конструктори Marantz продовжують удосконалювати інтерфейс користувача, тому функція Setup Assistant була досить інтуїтивної і простий в експлуатації. Також добре проявила себе стійка мікрофона в процесі настройки параметрів приміщення за допомогою Audyssey MultEQ XT32, так що мені не потрібно було шукати додатковий пристрій для установки мікрофону в правильному положенні.

Я почав процедуру прослуховування зі стерео записів. Процесор AV8802 можна використовувати в зв'язці з традиційними джерелами, як наприклад, програвачі дисків, а також інтернет сервісами для прийому потокових файлів, джерел бездротової музики через Bluetooth і Airplay, або комп'ютера через USB.

Нещодавно я Придибало альбом Brothers in Arms групи Dire Straits в форматі SACD (Warner Brothers / Mobile Fidelity). Я прослуховував його за допомогою Oppo BDP-95 , Використовуючи балансовий стерео вхід і HDMI в режимі Pure Audio. Цей альбом я слухав сотні разів протягом багатьох років в зв'язці з попереднім процесором Marantz AV8801. Нова модель Marantz AV8802 продемонструвала суттєвий крок вперед в плані якості звучання. Початок треку "Money for Nothing" добре відомо всім, завдяки вступу гітари і ударних інструментів, яке переходить а крещендо. AV8802 передає музику більш динамічно, ніж попередник. Крім посилення динаміки слід відзначити поліпшення детальності і чистоти звукопередачи. Я змінив цифровий та аналоговий входи для того, щоб порівняти цифро-аналогові перетворювачі Oppo і Marantz . Різниця між двома полягала в тому, що Oppo звучав в середньочастотному спектрі більш аналітичне, ніж Marantz. Перемикаючи аналоговий і цифровий входи, я відзначив для себе, що звукова сцена мала однакові розміри, але конкретне позиціонування інструментів на сцені було різним. Потім я слухав файл DSF того ж треку через PS Audio DirectStream , Який розкрив більше деталей і чіткіше формував образи, ніж Oppo.

Деякі моменти виділялися на загальному тлі. Наприклад, при прослуховуванні інших пісень альбому, я звернув увагу на особливу природність передачі гітар і барабанів, особливо в Why Worry. Цифро-аналогові перетворювачі процесора Marantz відтворювали музику набагато реалістичніше, ніж я очікував від них, забезпечуючи при цьому баланс між деталями і цілісністю звучання у всьому частотному діапазоні.

Якщо порівнювати якість сприйняття музики з AV8802 і AV8801, то, незважаючи на всі переваги «одинички», «двійка» була набагато краще. Динамічний діапазон саундтрека до фільму «Гладіатор» (Decca) сприймався більш ефективно, краще передавалися деталі, особливо в низькочастотному діапазоні. Це було помітно і під час прослуховування пісні Train Song Холлі Коул з альбому It Happened One Night (Metro Blue). Текстура нот була краще промальована, а процес загасання тривав довше.

Фільм «Американський снайпер» (Blu-ray, Warner Home Video) починається з того, як по понівеченої війною вулицею проїжджають танки. Ревіння двигунів і брязкання траків звучить потужно і детально, точно формуючи габарити танків. Звукова доріжка також містить в собі поспішати з машин солдат, які переміщаються по вулиці і прочісують прилеглі будівлі. Marantz прекрасно передає звукове розташування різних елементів, причому без втрат в складній процедурі мікшування. Наприклад, сцена перестрілки на даху включає в себе шіріокій спектр різноманітних звуків, включаючи кулеметні черги, вибухи і так далі. Завдяки цій добре записаної і змікшованого сцені можна оцінити, наскільки процесор Marantz талановито передає динамічні, що виходять за рамки буденного звукові ефекти, а також окремі нюанси. Наповнені кулеметними чергами і вибухами батальні сцени сприймаються драматично, а в той же час міріади голосів, що виникають в різних точках і ефекти піщаної бурі звучать з різними відтінками.

Наступний фільм, який я дивився, задіявши процесор Marantz , Називався «Гравітація» (Gravity, Blu-ray, Warner Home Video). У ньому дуже багато сцен з Сандрою Буллок і Джорджем Клуні в космічному просторі, де герої знаходяться як всередині корабля, так і у відкритому космосі. У стані невагомості вони переміщаються як вертикально, так і горизонтально. Переміщення звукових ефектів здійснюється досить плавно, і у мене виникло відчуття, що іноді вони починають рухатися у вертикальній площині. А це вже та сфера, яка тільки виграє від використання технології Atmos. На жаль, в даний момент я не зміг її реалізувати, тому що вбудовуються в стелю колонки ще не були проинсталлировать, але хочу дати пораду потенційним покупцям цього процесора: стежте за подальшою модернізацією Atmos. Тим часом мені приємно повідомити, що фільм «Гравітація», а якщо бути точніше, то кінофонограмма, звучить за допомогою Marantz AV8802 просто чудово. Динаміка і повновагового звукової картини відтворюються добре з точки зору простору. Величезний запас деталей в динамічних сценах справляв сильне враження, однак найбільше вражала звукопередача голосів героїв, які говорили з одягненими шоломами. Також сильний ефект справляв контраст між абсолютною тишею космічного простору і звучанням голосів.

На додаток до нових музичних і відео програмами я вирішив прослухати кілька семплів зі свого попереднього репертуару, який я використовував для тестування. Концерт Live at Radio City ( Blu-ray , Sony BMG) Дейва Меттьюс іТіма Рейнолдса мені подобався, оскільки привертав особливу увагу до аудіо відтворення. Особливо мені імпонував голос Меттьюса в Crash Into Me своєю емоційністю. Саундтрек в режимі Dolby TrueHD розкрив ще більше інформації, ніж я очікував раніше. Було помітно збільшення кількості деталей і не тільки при передачі вокалу або інструментів, а й атмосфери приміщення. Поліпшилася промальовування деталей заднього плану, завдяки чому приміщення набуло додаткову об'ємність. Звучання музичних інструментів та вокалу сприймалося більш переконливо і емоційно.

Я знову подивився фільм «Координати Скайфолл» (Skyfall, Blu-ray , MGM). У порівнянні з AV8801 модель AV8802 відтворювала епізоди сутичок і бійок більш динамічно без втрати деталей. Позиціонування різних джерел звуку було однаковим, тільки «двійка» забезпечувала більше інформації.

Перш ніж закінчити розмову про відтворення аудіо контенту, я хочу відзначити наступне. Покращена якість звуку AV8802 поширюється і на вбудований підсилювач для навушників. Я підключав до процесора кілька моделей головних телефонів - Sennheiser HD700, Audeze LCD-XC , І Monster DNA Pro 2.0. Вихід на навушники виявився дуже ефективним, проте, якщо рівень опору ваших навушників невисокий, тоді бажано використовувати зовнішній автономний підсилювач.

Все сказане вище поширюється на якість звукопередачи, але AV8802 володіє відмінним процесором відеосигналу. У ньому передбачені численні настройки, які можна вибрати з розбивкою за джерелами. Процесор здатний масштабувати відеосигнал до рівня 4К. При перегляді сигналів стандартної чіткості з DVD і DirecTV джерел я порівнював здатності масштабування AV8802 з аналогами проектора Marantz VP-11S2. Перший був здатний масштабувати сигнал зі стандартним рівнем і 720р до 1080р з незначними артефактами. Здатність створювати різні попередні налаштування зі спеціальними установками для обробки відеосигналу в залежності від смаку клієнта дозволить користувачеві отримати найкраще зображення з кожного джерела.

Додаток Marantz iOS було також вдосконалено і зараз забезпечує багато варіантів управління апаратом. Наприклад, досить набрати одну букву з вашого вибору, щоб бути швидко прийняті до прослуховування. Можливо інтерфейс здасться деяким не настільки привабливим, як у деяких конкурентів, але функціональність хороша і з часом стає ще краще. Доданий пульт дистанційного керування є універсальним і учнем, тому може бути використаний для контролю більшості компонентів вашої системи.

У моделі AV8802 відсутня свіч Ethernet на чотири порти, який був у попередній версії, однак режим Wi-Fi буде більш вигідним і зручним для більшості випадків.

Ще одна функція, яку, на мою думку, необхідно включити - це передача потоків відеосигналу через сервіси Amazon and Netflix. Можливо, це буде зроблено шляхом поновлення перепрошивки. Оскільки вона вже включена в більшість моделей розумних телевізорів, її наявність в процесорі Marantz дозволить полегшити відтворення аудіофайлів через зібрану вами аудіо систему.

Пульт дистанційного керування мені сподобався, проте іноді при відключеному світлі, він виявився недостатньо інтуїтивним і володів обмеженим діапазоном, особливо при експлуатації під кутом у напрямку до апарату. Ще одна дивна річ полягала в тому, що при включенні AV8802 він автоматично перенастроювати на вхід AirPlay, коли я навмисно не посилав відповідний сигнал з моїх джерел. Мені вдалося вирішити цю проблему шляхом зміни деяких параметрів мережі. Це було зроблено, щоб обмежити функцію включення, однак створило перешкоду для включення апарату за допомогою програми Marantz iOS.

Здатність модернізувати плати HDMI і додатково впроваджувати нові кодеки об'ємного звучання за допомогою перепрошивки можна вважати великим плюсом, оскільки вимагає невеликих фінансових вкладень. Крім того, швидкість «старіння» аудіо / відео ресиверів постійно збільшується, тому, щоб продовжити термін служби обладнання, слід його постійно вдосконалювати, зберігаючи при цьому високу якість звучання.

Marantz AV8802 - це процесор, який забезпечує чудове виконання і демонструє суттєвий крок вперед у порівнянні зі своїм попередником. Він демонструє набагато більше переваг, ніж може запропонувати його перелік технічних характеристик. Можна довго дискутувати з приводу того, що розвиток великого бізнесу позитивно впливає на рівень життя широких мас населення, однак, застосування в бюджетних пристроях технологій, які спочатку впроваджувались в апарати топ-класу, дає свої позитивні плоди. Інновації, які використовуються в моделях серії Marantz Reference, будучи запровадженими в AV8802 дозволили підняти якість на рівень, який перевищив всі очікування. Пропуск між процесорами Marantz і брендами аудіофільного класу помітно звузився. Я вирішив поки що зберегти свій цифро-аналоговий перетворювач PS Audio DirectStream, однак, змушений зізнатися, що Marantz настає йому на п'яти в плані стереозвучания. Це один з тих небагатьох процесорів, який я можу рекомендувати як центрального компонента, як для багатоканальної аудіо / відео системи, так і для музичного стерео комплекту. Природно, на ринку є апарати, які здатні переграти Marantz в окремих аспектах, однак ви навряд чи знайдете такий універсальний процесор, що володіє багатосторонніми талантами, як AV8802.

Природно, на ринку є апарати, які здатні переграти Marantz в окремих аспектах, однак ви навряд чи знайдете такий універсальний процесор, що володіє багатосторонніми талантами, як AV8802

Багатоканальний підсилювач Marantz MM 8077
Автор Брайан Кан ( Brian Kahn , Home Theater Review)

Рейтинг HTR

  • Якість Виконання 4.5 Зірок
  • Співвідношення «Ціна-Якість» 4 Зірки
  • Загальна оцінка 4,5 Зірок

Модель MM8077 представляє найбільший багатоканальний підсилювач фірми Marantz , З вихідною потужністю 150 Вт на кожний з семи каналів. Він був розроблений і створений для того, щоб служити доповненням новим аудіо / відео процесорам і зокрема AV8802, про який ми вже писали вище. Завдяки красивому ілюмінатора в центрі відшліфованою фронтальній панелі чорного кольору і заокругленим краях, апарат виглядає досить привабливо і стильно.

З першого моменті знайомства ММ88077 створює враження солідного апарату, завдяки своїй конструкції, куди входить шасі з листової міді, а також багатошарові верхня і нижня панелі. Великий блок живлення з тороїдальним трансформатором забезпечує всі одинадцять каналів. У ММ8077 використовується схема зворотного зв'язку по струму з роздільним двотактної схемою і джерело стабілізованого струму типу "струмова дзеркало" Вільсона, який, як стверджують розробники, зменшує рівень спотворень в діапазоні верхніх частот.

В апараті запозичені конструктивні рішення класичних підсилювачів Marantz, включаючи високоефективні силові транзистори, які покращують передачу короткострокових динамічних переходів, і фірмові конденсатори ємністю в 100 000 микрофарад. Схемотехніка частково взата у стерео підсилювачів Marantz, щоб привнести ту музикальність, завдяки якій вироби фірми широко відомі і шановані у всьому світі, в сучасний семиканальний підсилювач потужністю 150 Вт на кожний канал при опорі 8 Ом, або 180 Вт при опорі в 6 Ом.

Зрозуміло, що апарати з такою потужністю генерують багато тепла, яке може завдати шкоди комплектуючих деталей. У ММ8077 поєднуються технології активного і пасивного охолодження. У теплоотводе встановлений великий тунель охолодження, який «висмоктує» тепло за принципом димоходу. Якщо подібна конструкція не справляється зі своїм завданням, тоді температурні датчики включають охолоджуючі вентилятори з регульованою частотою обертання. Завдяки конструкції внутрішнього радіатора, зовнішня частина виглядає акуратно і без непотрібних «наворотів». Задня панель оснащена балансними і несиметричними входами для кожного каналу, роз'ємом для мережевого кабелю, п'ятьма роз'ємами для контролюючих пристроїв, включаючи 12 - вольтним тригером, входом для автоматичного перемикача і пульта дистанційного керування.

Якщо ваша система не може працювати з зазначеними контролюючими опціями, а вам ліньки підійти до підсилювача, щоб включити, або вимкнути його, то вам пощастило, оскільки в ММ8077 передбачена функція виявлення сигналу, яка включає підсилювач при появі аудіо імпульсів.

Після підключення підсилювача ММ8077 до своєї референсной системі домашнього кінотеатру я вирішив подивитися старий улюблений фільм в жанрі кримінальної драми «Сутичка» (Heat, DVD, Warner Home Video). Marantz добре передавав діалоги, які легко сприймалися, і в той же час відтворював велику кількість деталей і масштабність дії в динамічних сценах, як наприклад, перестрілка в момент пограбування банку. Коли я поставив пісню "Set Fire to the Rain" з альбому Адель 21 (XL Recordings, Columbia), то був приємно здивований збалансованістю, точністю і природною легкістю звучання вокалу, завдяки чому трек сприймався надзвичайно реалістично. Наступний трек "Tiger" з диска Паули Коул This Fire (CD, Warner Brothers ) Є прикладом динамічної записи з потужним і глибоким басом. Я використовував його для порівняння Marantz з двома більш дорогими підсилювачами Halcro і Krell. Конкуренти більш детально промальовували звукову сцену, у них краще виходив акцент на першу частку, однак Marantz в плані звукопередачи був набагато ближче до дорогих підсилювачів, ніж можна було судити, враховуючи суттєву різницю в цінах.

  • Сім каналів потужності забезпечують достатню гнучкість для того, щоб за допомогою одного підсилювача створити 7.1-канальний комплект, або 5.1 плюс двухканальную систему.
  • Рівень виконання MM8077 набагато перевищує якість звучання багатоканальних підсилювачів, завдяки не тільки поліпшеною динамікою, але і натуральної передачі музичних записів.
  • фірма Marantz пропонує п'ятиканальну версію, модель MM7055, яку можна використовувати для посилення додаткових каналів системи домашнього кінотеатру, оскільки обидва апарати мають аналогічним коефіцієнтом посилення і схожими аудіо характеристиками.
  • Хотілося б, щоб розробники передбачили можливість мостового з'єднання каналів. Це забезпечить більше потужності для фронтальних каналів. Однак, оскільки підсилювач оснащений одним блоком живлення для всіх каналів, я не впевнений, наскільки подібне рішення буде відрізнятися від підключення колонок в двухусілітельном режимі.
  • Клеми для підключення гучномовців не відповідали рівню виробництва блока. Як для звичайного пятиканального апарату вони були цілком прийнятними, однак, не настільки серйозними, як інші компоненти підсилювача. Кабелі аудіофільного класу з з'єднувачами типу «лопаточка» сюди не підійдуть. Необхідно мати компактні лопатки, оголений провід, або «банани».

Я підключав підсилювач ММ8077 до декількох систем з колонками таких виробників, як Wisdom, MartinLogan. У всіх випадках Marantz грав дуже добре, забезпечуючи тепле щире звучання. Я насолоджувався прослуховуванням музики в стерео і багатоканальному режимах протягом тривалого часу і при цьому не відчував втоми. Теплий характер відтворення надавав звучанню більше плавності і тілесності, особливо в середніх частотах, а також збалансованості деталей багатоканальним фонограм. Єдине застереження стосується експлуатації підсилювача з низькоомними широкосмуговими колонками, які можуть змусити апарат працювати на межі своїх можливостей. В іншому я сміливо рекомендую ММ8077 всім, хто шукає багатоканальний підсилювач високої якості. Він прекрасно реалізує свій потенціал при відтворенні, як музичних записів, так і кінофонограмм.

Згадані в статті товари

Новости