Огляд планшета ASUS Eee Pad Transformer Prime TF201

  1. планшет
  2. Док станція
  3. екран
  4. інтерфейс
  5. функціональність
  6. експлуатація
  7. підсумки

Випробуваний на першому   Transformer TF101   формфактор планшета-смартбука виявився настільки вдалим, що через рік компанія ASUS представила одразу дві аналогічні моделі, причому судячи з усього на цьому зупинятися не збирається

Випробуваний на першому Transformer TF101 формфактор "планшета-смартбука" виявився настільки вдалим, що через рік компанія ASUS представила одразу дві аналогічні моделі, причому судячи з усього на цьому зупинятися не збирається. поки що TF700 з переробленим дизайном і 10-дюймовим екраном з роздільною жахливим дозволом в 1920 на 1200 точок тільки планують виводити на ринок, героя нашого огляду, заснованого на трендової зв'язці NVIDIA Tegra 3 і Android OS 4.0 Ice Cream Sandwich можна буде придбати у вітчизняних магазинах вже через два тижні .


Для тих, хто тільки недавно приєднався до клубу любителів планшетів нагадаємо, що головна фішка пристроїв з лінійки ASUS Eee Pad Transformer - знімний док з QWERTY-клавіатурою, додатковими роз'ємами і другим акумулятором. При цьому на відміну від класичних док-станцій, які покращують ергономіку своїх підопічних переважно при настільному використанні, цей док хороший і в стаціонарних і в мобільних умовах.

По-перше, в підключеному стані док захищає екран планшета від пошкоджень, Transformer Prime можна спокійно носити в сумці без чохла без остраху продавити матрицю. По-друге, під час перегляду відео цей збірний ноутбук можна поставити на будь-яку умовно рівну поверхню, а не намагатися примостити жорстке ребро планшета на коліна або живіт. З автономністю все зрозуміло, в парі з додатковою батареєю планшет здатний відпрацювати вдвічі більше. Апаратна клавіатура хороша не тільки при наборі великих обсягів тексту, до неї досить швидко звикаєш і починаєш використовувати для типових завдань на зразок зміни яскравості / гучності і навіть натискаєш системні клавіші Back, Home, Menu саме на ній, а не на сенсорному дисплеї.

Природно, за ці можливості доведеться заплатити як в прямому (док-станція пропонується опціонально і стоїть цілком відчутних грошей), так і в переносному (вага повного комплекту складає 1,1 кг, при тому що сам планшет важить менше 600 грам) сенсі. І як саме використовувати ASUS Transfrormer Prime - в ролі звичайного планшета або прокачавши до рівня смартбука вирішувати тільки вам.

планшет

Перше, що кидається в очі під час знайомства з Transformer Prime - кардинально перероблений дизайн в стилі лінійки ультрабуків ASUS Zenbook. На відміну від переважно пластикового попередника TF101, новинка повністю металева, включаючи днище і зовнішню поверхню кришки самого планшета.

Цікаво, що на робочій панелі і днище алюміній має звичну горизонтальні предмети, тоді як кришка виділяється концентричних візерунком. Також відзначимо наявність двох колірних варіантів - спокійного Amethyst Gray і більш яскравого і життєрадісного Champagne, який доступний тільки для 32 ГБ версії планшета. Радує, що змінився не тільки дизайн, розробники також значно знизили масогабаритні показники новинки. ASUS Transformer Prime не в приклад витонченіше свого попередника і до того ж на 200 грам легший - по 100 грам зняли з самого планшета і його дока.

Передня панель планшета з симетрично округленими кутами повністю прикрита захисним склом Gorilla Glass, від металевих вставок попередника немає і сліду. В результаті візуально окантовка виглядає надмірно широкої, зате дозволяє утримувати планшет більш надійним хватом. У лівому верхньому кутку фарбою нанесений мініатюрний логотип ASUS, в середній частині верхньої окантовки розміщені датчик освітленості і фронтальна камера з роздільною здатністю 1,2 Мп. Зовнішня сторона планшета містить металевий логотип, 8 Мп камеру зі спалахом і автофокусом, а також перфорацію динаміків.

Всі кнопки і роз'єми ASUS Transformer Prime розміщені на скошених боковинах планшета, виконаних з металу, пофарбованого в колір корпусу: зверху це кнопка включення з вбудованим світлодіодом і мікрофон, справа - суміщений аудіопорти.

На нижній грані розташований пропріетарний 40-контактний роз'єм і два отвори для фіксації в док-станції, на лівій - гойдалка регулювання гучності, відеовихід micro-HDMI, кард-рідер формату MicroSD і другий мікрофон.

Попередник ASUS Transformer Prime використовував зовсім іншу топологію роз'ємів - ідентично розташовані тільки гойдалки гучності, аудіопорти і звичайно ж порти в нижній частині, за якими добре видно що док-станції для обох моделей не взаємозамінні, на відміну від зарядних пристроїв і пропрієтарних кабелів Попередник ASUS Transformer Prime використовував зовсім іншу топологію роз'ємів - ідентично розташовані тільки гойдалки гучності, аудіопорти і звичайно ж порти в нижній частині, за якими добре видно що док-станції для обох моделей не взаємозамінні, на відміну від зарядних пристроїв і пропрієтарних кабелів.

Док станція

Опціональний док став компактніше і легше і на відміну від попереднього варіанту його днище виконано з металу, а не з текстурованого пластика.

Розкладка клавіатури абсолютно не змінилася, але самі клавіші отримали більш короткий і м'який хід і менше виступають над підкладкою. Клавіша тачпада тепер інтегрована в пластикову сенсорну панель, а не виконана у вигляді окремого дзеркального елемента, за що дизайнерам ASUS окреме спасибі.

На відміну від попередника, новий док ASUS Transformer Prime має виражено-загостреним профілем (ще один штрих з дизайну ультрабуків ASUS Zenbook), в результаті до передньої грані він сходить практично нанівець. Боковини виконані з пластика, топологія роз'ємів аналогічна першому "трансформеру", за винятком одного великого «але» - у новачка всього один USB. У підсумку, його передня і задня грані порожні, на правій знаходиться USB і кард-рідер формату SD, а на лівій - тільки пропріетарний порт з індикатором заряду.

Механізм фіксації планшета-екрану став більш компактним, розробники знизили висоту передньої і особливо сильно - задній кромки, в результаті ASUS Transformer Prime в парі з доком помітно більше схожий на звичайний ноутбук. При цьому конструкція даного елемента залишилася колишньою - досить тугий поворотний жолоб з металу з фетровими прокладками всередині, мінатюрним повзунком розблокування, пропрієтарним отвором по центру і двома фіксаторами по краях.

Наостанок зазначимо, що в комплект поставки входитиме тільки зарядний пристрій зі знімним кабелем з USB на пропріетарний 40-піновий роз'єм. Чохол і перехідники доведеться купувати окремо - при виборі зверніть особливу увагу на адаптери USB і SD, а також складається обкладинку TranSleeve, яка дуже сильно нагадує Smart Cover від Apple через магнітного кріплення до планшета і трансформації в мультимедійне і робоче положення.

екран

У планшеті ASUS Transformer Prime використовується 10-дюймова матриця Super IPS + зі стандартною роздільною здатністю в 1280 на 800 точок. Поверхня екрану захищена загартованим склом Gorilla Glass, що дозволяє не переживати за його збереження при неминучих дрібних інцидентів. Кути огляду і якість зображення традиційно для технології IPS на висоті, а от діапазон доступною яскравості підсвічування хотілося б відзначити особливо.

У нормальному режимі вона регулюється в межах від 10 до 220 кд / м2, чого вистачає для більшості моделей використання, але все ж недостатньо для комфортної роботи за межами приміщення в сонячний день. Саме для таких умов призначений режим IPS +, в якому діапазон зміни яскравості зростає до значень від 60 до 350 кд / м2. Відзначимо також наявність датчика освітленості, що дозволяє регулювати яскравість відповідно до умов зовнішнього освітлення.

інтерфейс

Показово, що інтерфейс Ice Cream Sandwich не виробляє того яскравого враження, яким свого часу змогла похвалитися третя версія - перед багато в чому покращений, але в принципі все той же Honeycomb з п'ятьма робочими столами, розділами пошуку, додатків і віджетів, а також службової рядком з трьома віртуальними клавішами і панеллю повідомлень.

Особливо можна виділити новий екран блокування, можливість швидкого закриття запущених додатків з режиму Recent Apps, оновлену галерею, браузер, Андроїд Маркет, які заслуговують більш детального вивчення в одному з наступних відеоогляди.

До стандартного інтерфейсу Android 4.0 виробник планшета додав власну оболонку ASUS Waveshare UI. C її допомогою ви зможете задіяти режим підвищеної яскравості, зробити скріншот, налаштувати режим роботи тачпада і вибрати необхідні в даний момент предустановки продуктивності і енергозбереження. Але найкорисніша добавка - поліпшена панель повідомлень. Просто порівняйте, як виглядає стандартна панель Ice Cream Sandwich і покращений ASUS варіант. Особлива заслуга даного поліпшення полягає в тому, що можна швидко зрозуміти, від якого саме джерела живлення працює планшет в даний момент.

функціональність

ASUS Transformer Prime заснований на прогресивній чотирьохядерний платформі NVIDIA Tegra 3 і працює під управлінням Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Саме на цей рівень орієнтуватимуться всі інші виробники Android-планшетів в 2012-му році.

За запевненням виробника, Tegra 3 забезпечує в три рази вищу графічну продуктивність і споживає на 60% менше енергії, ніж Tegra 2, що дозволяє планшету відтворювати HD-відео близько 12 годин. Досягти подібних показників вдалося за рахунок використання економічного ядра-компаньйона, створеного спеціально для задач типу відтворення відео, музики та фонових процесів. Коли справа доходить до ігор і активного браузинга, п'яте ядро ​​відключається і в гру вступають ЧЕТРА потужних основних ядра ARM Cortex-A9. Нова 12-ядерна графіка не просто підвищує fps в важких 3D-іграх, вона привносить в планшетний геймінг такі професійні можливості, як динамічне освітлення, просунуті фізичні ефекти, текстури високого дозволу і багато іншого.

На тлі моделі на основі NVIDIA Tegra 2, що розглядається планшет виявився помітно більш продуктивним при будь-якої моделі використання, починаючи від більш швидкого запуску додатків і рендеринга сторінок, закінчуючи плавним відтворенням відео в якості 1080p і комфортним Геймінг. На половинній яскравості екрану автономність планшета при відтворенні HD-відео склала близько 8 годин.

ASUS Transformer Prime має двома камерами - фронтальною на 1,2 Мп і основний восьми-мегапіксельною з автофокусом і спалахом. Знімає ця камера вельми непогано як для планшета, до того ж відрізняється досить зручним переробленим інтерфейсом з солідним набором регулювань режимів зйомки.

експлуатація

Таким чином, ASUS Transformer Prime однозначно перевершив першу модель даного сімейства в плані дизайну, масогабаритних показників і функціональності, а ось до ергономіки є пара питань.

По-перше, єдиний USB-роз'єм - і той на доці, а не самому планшеті По-перше, єдиний USB-роз'єм - і той на доці, а не самому планшеті. Втім, при бажанні ви легко зможете отримати додатковий порт за допомогою відповідного перехідника. При USB-підключенні аксесуари і зовнішні носії інформації визначаються без проблем, обмін файлами відбувається в режимі media transfer protocol, підтримуються зовнішні 2,5-дюймові диски без додаткового живлення. Не найвдалішим чином вибрано місце розміщення динаміка ASUS Transformer Prime - його легко перекрити рукою при горизонтальному хваті.

Процес взаємодія двох акумуляторів не такий простий, як може здатися на перший погляд: при підключенні до зарядного пристрою заряджаються відразу обидві батареї, якщо ж USB-кабель під'єднати до ноутбука, який може забезпечити одночасний заряд тільки однієї батареї, то спочатку повністю заряджається планшет і тільки потім док-станція. У мобільному режимі док-станція періодично заряджає акумулятор планшета і лише після критичного падіння його рівня заряду планшет починає працювати самостійно.

Але мабуть, найбільша претензія пов'язана з суцільнометалевої кришкою, яка частково екранує сигнали GPS і Wi-Fi (до речі, саме з цієї причини у ASUS Transformer Prime НЕ буде 3G-версії). В результаті практично в будь-якій ситуації "трансформер" першого покоління більш впевнено працює з Wi-Fi мережами і визначає ваше місце розташування. На ділі це означає, що в місцях з сильним рівнем сигналу ви зможете працювати без проблем, а от в менш комфортних умовах цілком можете випробувати проблеми з підключенням (перевірено на практиці в одному з київських ресторанів швидкого харчування).

В іншому претензій до ергономіки немає, компактний металевий планшет приємно взяти в руки, а док-станція з клавіатурою дійсно істотно розширює область його застосування.

підсумки

У підсумку, ASUS Transformer Prime - 10-дюймовий планшет, заснований на найсучаснішій апаратно-програмної зв'язці NVIDIA Tegra 3 і Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Дизайн його надтонкого металевого корпусу в стилістиці ультрабуків Zenbook просто чудовий. Док-станція з повноцінною клавіатурою і додатковим акумулятором і раніше істотно покращує його ергономіку і вдвічі збільшує автономність.

Втім, подібний, а то і більш високий рівень апаратної функціональності ми незабаром побачимо і у інших виробників Android-планшетів. ASUS Transformer Prime перший, але далеко не останній в поточному році планшет на NVIDIA Tegra 3, період ексклюзивності даної пропозиції досить швидко закінчиться. Більш того, тон в 2012-му році швидше за все будуть задавати не просто потужні апаратні платформи, а їх поєднання з екранами гігантського дозволу - ходять наполегливі чутки про те, що Apple iPad 3 отримає матрицю з роздільною здатністю 2048 на 1536, а наступний Samsung Galaxy Tab - з ще більш вражаючими 2560 на 1600.

Таким чином, ASUS Transformer Prime безсумнівно краще, ніж його попередник TF101 і буде залишатися відмінною покупкою для шанувальників даного формфактора до тих пір, поки не з'явиться наступне покоління "трансформерів" від компанії ASUS або ж поки хто-небудь з конкурентів не запропонує ще більш цікавий варіант.

сподобалося

+ Тонше, легше і "металізована" попередника
+ Поєднання NVIDIA Tegra 3 з Android 4.0 Ice Cream Sandwich
+ Екран Super IPS + з підвищеною яскравістю і захистом Gorilla Glass
+ Вдалий формфактор планшета-смартбука
+ Непогана 8 Мп камера зі спалахом і автофокусом

Не сподобалося
- немає 3G-версії
- повністю металева кришка погіршує прийом сигналу Wi-Fi і GPS-модулями
- розміщення мультимедійного динаміка
- на один USB-роз'єм менше, ніж у попередника
- менше ніж у TF101 ємність акумулятора в доці

ASUS Eee Pad Transformer Prime (TF201) ASUS Eee Pad Transformer (TF101) Вартість в США від $ 499 від $ 399 Вартість в Україні від $ 780 (за 32 ГБ версію з доком або 64 ГБ версію без дока) $ 500- $ 860 (8 версій) ОС Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ASUS Waveshare UI) Android OS 3.2 Honeycomb (доступний апгрейд до версії 4.0) Дисплей 10,1 "(1280 × 800) Super IPS +, глянсовий, захисне покриття Gorilla Glass 10,1" (1280 × 800) IPS, глянсовий, захисне покриття Gorilla Glass Сенсорні можливості ємнісний, мультитач до 10-ти одночасних дотиків ємнісний, мультитач до 10-ти одночасних дотиків Яскравість, кд / м2
(Min / half / max) normal mode: 10/110/220;
IPS + mode: 60 - 200 - 345 20/80/230 Авторегулировка так так Платформа NVIDIA Tegra 3 NVIDIA Tegra 2 Процесор 4 × ARM Cortex-A9 + 1 companion core, 1,3 / 1,4 ГГц 2 × ARM Cortex-A9, 1,0 / 1,2 ГГц Графіка ULP GeForce (12 ядер) ULP GeForce (8 ядер) Пам'ять (RAM) 1 ГБ 1 ГБ Місце (Storage) 32/64 ГБ Flash (доступно 27,67 ГБ з 32 ГБ вбудованої пам'яті) 16/32 ГБ Flash (доступно 27,67 ГБ з 32 ГБ вбудованої пам'яті) кардрідер планшет: MicroSD
док: SD планшет: MicroSD
док: SD Роз'єми планшет: пропріетарний порт (40 pin), суміщений аудіопорти, micro-HDMI
док: пропріетарний порт (40 pin), USB планшет: пропріетарний порт (40 pin), суміщений аудіопорти, mini-HDMI
док: пропріетарний порт (40 pin), 2xUSB Комунікації Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 2.1 Wi-Fi 802.11 b / g / n, Bluetooth 2.1, 3G (опціонально) Камера (основна / додаткова) 8 Мп (3264 × 2448), автофокус, спалах / 1,2 Мп (1280 × 960) 5 Мп (2592 × 1944), автофокус, спалах / 1,2 Мп (1280 × 960) Мікрофон так так Акустика 2 динаміка 2 динаміка Апаратні клавіші кнопка включення , гойдалка регулювання гучності (планшет) / QWERTY + службові клавіші (док) кнопка включення, гойдалка регулювання гучності (планшет) / QWERTY + службові клавіші (док) Батарея 25 год (планшет) / 22 год (док) 24,4 год (планшет ) / 24,4 год (док) Заявлена ​​автономно ть 12 годин перегляду HD-відео (планшет) / 18 годин перегляду відео (в доці) 9,5 годин перегляду HD-відео (планшет) / 16 годин перегляду відео (в доці) Габарити і маса планшет: 263 × 180,8 × 8,3 мм, 586 гр
док: 263 × 180.8 × 8 ~ 10,4 мм, 537 гр
разом: 263 × 180,8 × 17 ~ 19,4 мм, 1123 гр планшет: 271 × 176,8 × 12,98 мм, 680 гр
док: 271x185x28 мм, 640 гр
разом: 271x185x17 ~ 19,4 мм 1320 гр Додатково G-Sensor, Light Sensor, Gyroscope, E-compass, GPS G-Sensor, Light Sensor, Gyroscope, E-compass, GPS Варіанти оформлення Amethyst Gray,
Champagne (тільки для 32 ГБ версії) Bronze Комплектація зарядний пристрій зарядний пристрій

Продукт наданий компанією ASUS, www.asus.ua

Новости