Огляд X3: Reunion

До До   оли команда Egosoft, відома своєю серією симуляторів X, яка претендує на звання спадкоємця Elite, взялася робити Reunion, яку позиціонували лише як адд-он до X2: The Threat оли команда Egosoft, відома своєю серією симуляторів X, яка претендує на звання "спадкоємця Elite", взялася робити Reunion, яку позиціонували лише як адд-он до X2: The Threat. Але час минав, список нововведень розпухав, і, врешті-решт, вирішено було створити самостійний проект, який є повноцінним сіквелом, присвоївши йому циферку 3 в назві. Гра поступово змінювалася не тільки внутрішньо, але й зовні, - і ось настав той час, коли ми змогли потримати її в руках. І не тільки потримати, але ще і понюхати, спробувати на смак і навіть помістити диск в привід DVD-Rom. І не просто так помістити, а з метою подивитися на зміни, що відбулися з всесвіту з моменту попередньої інкарнації, дізнатися про подальші пригоди сімейки Бреннану і просто пограти.

Перше, що кидається в очі після запуску - кардинальним чином змінився движок. Справляється з оформительской завданням він просто чудово - від видів космосу, кораблів, космічних станцій просто захоплює дух. Пам'ятайте, як багато хто скаржився, що моделям в X2 бракує деталізації? Їх скарги тепер минуле, все було перерисовано з належною часткою дрібних деталей, полігонів, застосуванням шейдеров і інших графічних ефектів. Часом, підлітаючи до станції для стикування, забуваєш про все і лише милуєшся на те, що коїться на екрані дійство. Або дивишся, відкривши рот, на гігантський транспортний корабель, велично пропливає повз вашого суденця. Особливу увагу рекомендую звернути на планети. Замість розмитих кульок, які представляють жалюгідна подоба реальності, тепер вони не тільки намальовані відмінно, але і придбали нові властивості. Наприклад, можна спостерігати, як хмари переміщуються над земною поверхнею. Коротше, єдина фраза, яка приходить на розум в перші кілька годин - "чертовски красиво!".

Приємно спостерігати і за космічними битвами. Розглянути всіх і все не вийде через особистої участі в битві, але секунду-другу приділити розчерком лазерів або польоту ракет цілком реально. Загалом, за роботу над графікою творцям X3 виражається особлива подяка.

моделі ст моделі ст   Анцій і кораблів не тільки обзавелися великою кількістю дрібних деталей, багато хто з них зазнали тотальної переробці Анцій і кораблів не тільки обзавелися великою кількістю дрібних деталей, багато хто з них зазнали тотальної переробці. Пам'ятайте щось незрозуміле, изображавшее з себе сонячну електростанцію в попередніх іграх серії? Тепер підлітаючи до аналогічного об'єкту, ви не сплутаєш його ні з чим іншим, відразу видно - тут виробляють енергію і роблять це добре. Змінився дизайн моделей кораблів демонструє їх особливості, і можна легко здогадатися, для чого призначене те чи інше "космічне корито".

На жаль, як показав практичний експеримент, ідея комунізму недосяжна і належить до розряду утопій, створених людством. Тому правило "за все треба платити" залишається в силі у всіх країнах і світах. Платити за краси нам довелося системними вимогами. Вказуються розробниками мінімальні вимоги до комп'ютера не відповідають дійсності - на такій машині ви будете грати з моторошними гальмами і не отримаєте жодного задоволення. Для більш-менш комфортної гри помножте все на 2, і, можливо, вам пощастить. Хоча обіцяти нічого не можна - X3: Reunion пожирає ресурси зі швидкістю кадавра, незадоволеного шлунково. Ось і виходить, що движок-то новий написаний, а до оптимізації його руки не дійшли. І значна частина цільової аудиторії просто не зможе побачити проект, як мінімум до щасливого моменту апгрейда комп'ютера. Інтерфейс серії X давно потребував переробці - часом в системі меню без підказок розібратися було абсолютно нереально. Відтепер всі опції знаходяться внизу екрану, в спеціально викликається смужці меню, через яку легко дістатися як до відомостей про пілота, так і до інтерфейсу торгівлі з космічною станцією. Звичайно, спочатку звикнути до змін "старим фанатам" буде важко, але вже через парочку годин ви просто будете благословляти Egosoft за відмінну ідею.

Карти секторів надають нам більш точну інформацію, ніж раніше. Кожна станція, наприклад, відзначається спеціальним значком, в якому з легкістю можна дізнатися зовнішній вигляд тієї ж станції в відкритому космосі. А по краях екрану, в момент вашого переміщення по сектору, переміщаються значки, що вказують розташування кораблів, врат і станцій. Так що втрата орієнтації в просторі нам не загрожує навіть на коротку частку секунди.

Ну, досить про інтерфейс і графіку, переходжу до головного. В меню можна вибрати одне з декількох почав гри. Частина з них - з підключеним сюжетом, які продовжують історію про пригоди Джуліана Бреннана, головного персонажа X2. Але займатися дослідженням подальшої історії світу зовсім не обов'язково - є на вибір ще трійка героїв (дослідник, торговець і мисливець за головами), кожен з яких стурбований лише облаштуванням своєї особистої долі. Втім, навіть вибравши Бреннана, зовсім не обов'язково кидатися стрімголов по дорозі нових пригод. Практично в будь-який момент можна кинути товаришів і відправитися у своїх справах. Більш того, іноді це зробити потрібно, хоча б для підвищення своєї репутації або накопичення первинного капіталу, без яких далі ви просто не пройдете.

Сам сюжет X3: Reunion навряд чи витримав би погляд навіть доброзичливо настроєного критика Сам сюжет X3: Reunion навряд чи витримав би погляд навіть доброзичливо настроєного критика. Банальна історія про секретну зброю, нове вторгнення і порятунок родичів. Правда, справа дещо змінюється кінцівкою, після якої залишається легке здивування і запитання "Що ж далі?". Але розкривати секрет не буду - раптом ви після цього на мене заперечуватимете?

Як це не дивно, але від наших успіхів в X2 не залишилося і сліду. Так, у Джуліана є такий-сякий кораблик і початкова сума грошей, але цього явно недостатньо для нормального життя. А побудована економічна імперія, зароблені мільйони і найвища репутація кудись пропали. Втім, звинувачувати тут розробників нерозумно - як би їм вдалося збалансувати результати, досягнуті десятками тисяч гравців по всьому світу? З іншого боку, вони могли запропонувати нам нового героя, а не тягнути історію зі старим до нескінченності, але чого зроблено вже не повернеш. Так що стискаємо зуби і вирушаємо встановлювати своє панування в одній окремо взятій далекій Галактиці.

Так що стискаємо зуби і вирушаємо встановлювати своє панування в одній окремо взятій далекій Галактиці

Що стало традиційним для серії X, так це найпотужніша економічна система. З моменту попередньої гри пройшло багато часу, і економіка покращала (хоча ніхто і не вірив, що буває краще). Вже на початку є кілька прийнятних способів заробітку грошей, і чим далі, тим більше їх буде відкриватися гравцеві. Але пам'ятайте, що не ви один такий розумний. Сотні і тисячі кораблів-NPC борознять простори простору. У будь-який момент до станції, куди ви летіли зі своїм вантажем біфштексів, може пристикуватися гігантський вантажівка, здати величезну партію товару, знизивши тим самим ціни до мінімального рівня і перешкодивши вам нажитися. Створюється враження, що світ X3 чудово відчуває себе і без нас, а кораблі під управлінням AI самі відмінно впораються із завданням поставок сировини і насичення ринку товарами. Але не впадайте у відчай - заробити свою копійку цілком реально, досить прикласти до цієї справи голову, і успіх прийде. Використовуйте стандартне правило "купи дешевше, продай дорожче" - і скоро у вашому розпорядженні буде потужний корабель, з трюмом тисяч в десять одиниць.

Настане момент, і вам набридне торгувати поодинці. Завжди можна купити додаткове судно і, поставивши на нього програму Trade Command Software MK3, відправити його в самостійну подорож. Пілот корабля буде сам вибирати найбільш вигідні торговельні маршрути, вирощуючи в рейтингу, і, врешті-решт, зможе переміщатися не тільки в межах одного сектора, а й в масштабах всієї Галактики. Тут необхідно зробити відступ, видавши Egosoft ще одну порцію похвали. Команда ця, на відміну від багатьох інших, не гребує спілкуватися з геймерами і вислуховувати їхні поради. Кожна розумна думка буде врахована, записана і згодом реалізована. Більш того, розробники сміливо включають в свій проект квести, написані гравцями, і навіть зразки скриптів. Згадана мною в цьому абзаці програма - один із прикладів такої співпраці. В X2 вона була неофіційним доповненням, яке можна було завантажити і встановити, а тепер увійшла в "базовий пакет". Що ж, живучи за правилом "в будь-якому місці веселіше разом", Egosoft напевно буде робити наступні ігри краще попередніх.

Коли-небудь ви отримаєте можливість купувати космічні заводи і ферми Коли-небудь ви отримаєте можливість купувати космічні заводи і ферми. Ну а далі нас чекають виробничі комплекси - можливість, якої X2 похвалитися не могла. Комплекси складаються з декількох заводів, з'єднаних переходами. Усередині комплексу є поділ праці і виробничий цикл, що дозволяє проходити стадії від видобутку електроенергії до видачі "на гора" лазерів або ракет. Але такий стан справ чекає тільки наполегливої ​​геймера, який віддав грі дні і тижні реальному житті.

На жаль, але мирному торговцю не скрізь раді. Шкідливі пірати будуть заважати вам подорожувати, а нахабні поліцейські заперечують, якщо ви перевозите контрабандний товар. Так що підготуйтеся до бійок, звичайному справі у всесвіті X. В принципі, бою не надто змінилися - додалося кілька зразків озброєння, змінилися деякі маневри, але загальна схема залишилася та ж. Є два моменти, гідних згадки: управління своїм кораблем і флотами. На щастя для рядових гравців, Egosoft остаточно зробила ставку на клавіатуру і мишу. З їх допомогою цілком реально домогтися віртуозного управління кораблем, знищуючи ворогів десятками і домагаючись найвищих показників військового рейтингу. Хоча ніхто не заважає використовувати для цього джойстик. Плюс до того, ви можете створити цілий флот, командуючи яким, підете в бій. Цей компонент поки знаходиться в зародковому стані, але вирости з нього може щось грандіозне. І, хто знає, можливо, в X5 ми буде командувати флотом однієї з рас в найбільшою космічною битві.

До речі, про рейтинг. Подібно до того, як це відбувається в рольових іграх, ви ростете в рангах. Є два основних рейтингу - військовий, який підвищується при знищенні інших кораблів, і торговий - підвищується при покупці-продажу товарів. До вищих ступенів дістатися важко, але завзятий гравець цього доб'ється. Високий рейтинг - це не тільки "понти", а й доступ до виконання найбільш трудомістких і високооплачуваних завдань. Крім власне рейтингу, є ще показник репутації у тій чи іншій раси, який ви підвищуєте, виконуючи завдання для певної раси, того ж можна домогтися, знищуючи ворогів цієї раси в її секторах. При низькій репутації покупка деяких товарів просто неможлива, вам скажуть, що спочатку треба заслужити довіру продавця. Бажаю вам якнайшвидшого зростання, як рейтингів, так і репутації, а сам переходжу до завдань.

Сказати, що завдання дуже змінилися, не можна. Все так же нам пропонують полювати за окремо взятими кораблями, перевозити вантажі або пасажирів. Але виконувати їх незрівнянно легше, хоча б з тієї причини, що зазвичай у вас з самого початку є стикувальний комп'ютер і система прискорення часу. За допомогою цих двох пристроїв будь-пілот може серйозно поліпшити свій добробут і положення в світі. Втім, спочатку за квести платять занадто мало в порівнянні з прибутками від торгівлі.

Світ X3: Reunion воістину величезний. Дослідити можна близько 130 секторів, в кожному з яких кипить своє життя, десь мирна, а де й не дуже. Галактика не тільки величезна, але і повна секретів. Везучий гравець може наштовхнутися на НЛО, зустрічалося нам і раніше. Особливо везучий - знайти в космосі безхазяйний корабель і привласнити його. Дерзайте - і ви обов'язково відкриєте для себе що-небудь новеньке.

Гра цілком могла б заслужити найвищий бал, але не все так гладко, як здається з штаб-квартири Egosoft. Так, музика зовсім не вражає. Багато мелодії перекочували з попередніх проектів, а нові не уявляють чогось особливого. Немає і обіцяного навчання, але ж новачкам в глобальних космічних симуляторах зорієнтуватися дуже складно - просто не знаєш, куди податися і чим зайнятися. Нарешті, самий значний недолік - баги. У базовій версії пройти сюжетну лінію було дуже складно через глюків, та й любителі вільного польоту з ними стикалися. На даний момент вийшло кілька патчів, кожен з яких займався "роботою над помилками" і оптимізацією движка. Але навіть зараз ви зрідка можете зіткнутися з графічними артефактами або іншими проблемами. Хочеться тільки сподіватися, що фінальний патч вийде якомога швидше. І все ж, скільки б не було помилок у такої гри, вона проб'є собі дорогу до користувачів. А все завдяки одному слову - "Свобода". Свободи тут вистачає - кожен з вас може стати торговцем-човником або космічним магнатом, взяти участь в нескінченній полюванні на корсарів і допомагати поліції у виявленні нелегальних вантажів або ж самому перейти на бік піратів, захоплюючи мирні кораблі і лякаючи одним своїм ім'ям дітей. Світ X3 відкритий для дослідження, і тільки від самого геймера залежить, ким він в ньому стане. За це ми готові пробачити все. І "загальмувати" движок, і окремі помилки, і похмуро-нудну музику. Аби ніхто не заважав просто жити. Жити за власним розумінням, без підказок з боку ...

Оцінка: 8.
Чудова гра, поза всяким сумнівом. Кращого глобального космічного симулятора на даний момент в природі просто не існує. Так що забудьте про реальне життя і вирушайте в магазин за X3: Reunion. А після - візьміть на роботі відпустку, бо часу на інші справи все одно не залишиться. Ну а оцінка знижена лише за необхідність завантажувати мегабайти патчів і неоптимізований движок.

Morgul Angmarsky

Пам'ятайте, як багато хто скаржився, що моделям в X2 бракує деталізації?
Пам'ятайте щось незрозуміле, изображавшее з себе сонячну електростанцію в попередніх іграх серії?
Правда, справа дещо змінюється кінцівкою, після якої залишається легке здивування і запитання "Що ж далі?
Але розкривати секрет не буду - раптом ви після цього на мене заперечуватимете?
Втім, звинувачувати тут розробників нерозумно - як би їм вдалося збалансувати результати, досягнуті десятками тисяч гравців по всьому світу?

Новости