Огляд і тест електростанції Makita G 4800 LX.

РЕЗУЛЬТАТИ ВИПРОБУВАНЬ

КЛАС: професійний.

ПОТУЖНІСТЬ: показовий підхід японського виробника до вказівкою цього ключового параметра. 3,3 кВт - це "середня температура по нашій палаті", але мотор-то у "Макіта" могутніше, ніж у більшості представлених станцій. Природно, свій номінал електростанція відпрацювала, причому з запасом 15%. Зазначені в якості "максимальної потужності" 4100 Вт ми, як завжди, в розрахунок не беремо.

типова особливість азіатських електростанцій - точна підтримка вихідної напруги. Makita - не виняток, 220 В з мінімальними відхиленнями спостерігалися при будь-якому навантаженні в рамках допустимої. З одного боку, це добре (електроприлади будуть працювати стабільніше), з іншого - погано (підключення занадто потужного споживача станція не витримає і затихне). До недоліків даний факт ми не відносимо, так як підключення подібних навантажень заборонено інструкцією по експлуатації.

Наступний важливий момент - у електростанції дуже вигідне співвідношення габарити / вага / реальна потужність, тобто вона прекрасно підійде на роль мобільного джерела електроенергії.

ПАРАМЕТРИ ВИХІДНОГО СТРУМУ: Makita - типовий представник електростанцій з електронним регулятором напруги. При вимірах "повільними" приладами, що фіксують діюче значення, - "тиша й гладь", але осцилограф виявляє безліч всіляких збурень. Навряд чи їх наявність відіб'ється на роботі побутових споживачів. А ось додаткові дослідження при необхідності за-живити чутливе обладнання не завадять.

Відгук на наброс навантаження помітно сильніше звичайного, і це не дивлячись на значний запас потужності електростанції. При переході від нуля до чверті номіналу виникають коливання частоти-потужності.

ЗРУЧНІСТЬ ЕКСПЛУАТАЦІЇ: електростанцію можна віднести до розряду "просунутих". У неї не тільки великий бак і майже закритий дизайн, але і панель управління, куди винесені всі основні тумблери і роз'єми. До речі, серед останніх є і 12-вольта, призначений для підзарядки акумуляторних батарей. Ланцюг підзарядки захищена плавким запобіжником, чий патрон розташований в безпосередній близькості від клем.

Ланцюг підзарядки захищена плавким запобіжником, чий патрон розташований в безпосередній близькості від клем

Зручна річ - вимикач навантаження електростанції. Якщо до непрацюючої електростанції приєднаний подовжувач і невідомо, що на його виході (може бути, включений електроприлад), генерацію перед запуском електростанції легко відключити. Аналогічно роблять і перед тим, як заглушити мотор (вимикати навантажену електростанцію не рекомендується).


ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ,
Вимірювання за допомогою АНАЛОГОВОГО ПРИЛАДУ ПРИ НАВАНТАЖЕННІ АКТИВНИМ ОПОРОМ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ MAKITA G 4800 LX

навантаження,
% Від номінальної потужності Електрична
потужність електростанції, кВт Напруга на виході
електростанції, В Струм в ланцюзі
електростанції, А Частота струму
електростанції, Гц 0 0 219 0 51,8 + 0,1 25 0,83 220 3,73 51,4 + 0,1 50 1,65 220 7,35 51,2 75 2,48 221 11,15 50, 5 100 3,30 220 14,75 50,1 110 3,63 220 16,30 49,6 115 (максимум) 3,80 216 17,40 48,9

Примітка: нестійка робота при великому навантаженні.

Відзначимо загальне хороше властивість моторів Robin-Subaru: вони легко запускаються (шнур стартера не вимагає великих зусиль).

Просте, але корисне удосконалення - прозорий пластиковий корпус відстійника бензо-крана.

Настільки ж незначна, але вже негативна риса - нерусифікованою написи. Частково цю помилку компенсує чудова інструкція по експлуатації російською. Від фірми, для якої генератор бензиновий - побічний товар (головний напрямок Makita - електроінструмент), такого докладного і змістовного "мануала" ми не очікували.

КОНСТРУКТИВНЕ ВИКОНАННЯ: висока якість інструментів японської компанії Makita нам знайоме дуже добре, адже фірма - справжній фахівець у своїй справі. Щоб розширити асортимент за рахунок електростанцій, "інструментальники" звернулися до "співгромадянам" з фірми Robin і не прогадали! Жодного разу ще нам не доводилося лаяти електростанції цієї компанії, та й фахівці сервісу підтверджують - "Робіни" надійні і довговічні. Загалом, вийшов "союз рівних".

Якихось незвичайних рішень в конструкції електростанції не зустрінеш. Відзначимо хіба що очисник повітря з поролоновим елементом. Безперечно, багаторазовий фільтр - практичне і зручне рішення, але нам здається, що змінний картонний тут був би доречнішим, адже електростанція недешева і цілком гідна трохи більше дорогого обслуговування.

ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯ MAKITA G 4800 LX РЕЗЮМЕ


ПЕРЕВАГИ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇНЕДОЛІКИ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ

  • Відмінна якість виготовлення, продумана конструкції
  • Малі габарити і вага
  • Двигун Robin-Subaru
  • Великий паливний бак
  • Великий резерв потужності
  • багате оснащення
  • Прийнятна ціна

Відмінна електростанція, підходяща для будь-якого варіанту експлуатації. Дивовижний факт, але причепитися дійсно ні до чого! Електростанція з таким переліком достоїнств, без недоліків та ще й за доступною ціною - серйозна загроза для конкурентів.


Початок статті про тестування бензинових генераторів


Новости