Огляд Об'єктив Yongnuo AF 35mm f / 2 Nikon F

Для початку - про конструкцію

Для початку - про конструкцію. Корпус об'єктива пластиковий, легкий і нарікань не викликає. Все зібрано міцно, без люфтів. Незважаючи на легкість об'єктива, немає відчуття крихкості або ненадійності.

Органів управління на об'єктиві небагато. Кільце фокусування не дуже широке, але проблем це не викликає - воно розташоване там же, де і у аналогів від Nikon (не потрібно шукати), гумове і з ребристим рифленням для зручності хвата. З кільцем фокусування пов'язаний інший нюанс. Справа в тому, що традиційно на об'єктивах Nikon обертання кільця фокусування за годинниковою стрілкою - це зміна від мінімальної дистанції фокусування до нескінченності. Так ось у Yongnuo AF 35mm f / 2 Nikon F це працює рівно навпаки, тут в об'єктиві явно простежуються коріння старого Canon EF 35mm f / 2, там цей напрямок обертання було нормальним. Далі - на відміну від кільця фокусування старих об'єктивів, коли після досягнення мінімальної дистанції фокусування кільце далі не оберталося, тут кільце можна крутити далі. А щоб фотограф знав, що досягнута межа - далі фокусування крутиться з клацанням. Клацання виразні і спочатку можуть налякати, здається, що щось зламалося всередині. І при цьому в іншу сторону таких ефектів немає, кільце просто зупиняється на нескінченності і не крутиться далі. Загалом - маса дивних рішень для одного тільки кільця ручного фокусування.

Також у Yongnuo AF 35mm f / 2 Nikon F на корпусі ще є віконце дистанції фокусування для полегшення наведення вручну, що називається, від живота. Позначки на шкалі є в метрах і в футах. Цікавим фактом є те, що шкала фокусування в об'єктиві рухається в протилежний бік від обертання кільця фокусування. Старий Canon цим, начебто, не хворів, навіщо це так зроблено - незрозуміло. На шкалі також є якісь мітки, злегка змахують на калькулятор глибини різкості, але вони не забезпечені ніякими значеннями діафрагми, а значить, смислового навантаження не несуть.

На шкалі також є якісь мітки, злегка змахують на калькулятор глибини різкості, але вони не забезпечені ніякими значеннями діафрагми, а значить, смислового навантаження не несуть

Кріплення об'єктива металевий - солідно, для бюджетного рішення. З іншого боку - у фіксів Nikon пластик на байонеті поки не зустрічається, значить треба відповідати.

З іншого боку - у фіксів Nikon пластик на байонеті поки не зустрічається, значить треба відповідати

Єдиний перемикач на корпусі - перемикач режиму фокусування. Річ, по суті, проста, але і тут не обійшлося без сюрпризів. Положення режимів ручний і автоматичного фокусування тут розташовані рівно навпаки. У всіх випадках коли я, не дивлячись, намагався визначити в якому режимі об'єктив, я помилявся. Дуже дивне рішення, до сих пір мені жодного разу не зустрічалися об'єктиви з таким "перевернутим" перемикачем.

Дуже дивне рішення, до сих пір мені жодного разу не зустрічалися об'єктиви з таким перевернутим перемикачем

В іншому об'єктив підносить мало сюрпризів, виглядає він як якийсь гіпотетичний об'єктив для Nikon, ймовірно, щоб не виділятися. Зовні він цілком впишеться в загальний дизайн всіх сучасних камер Nikon.

Подивимося ж на що здатний це об'єктив.

Для початку ми, коротко, порівняємо його з конкурентами. На даний момент YN35mm є, мабуть, самим бюджетним 35мм автофокусним об'єктивом для Nikon F, причому як для DX, так і для FX камер, але як раз в DX лінійці об'єктивів Nikon є порівняно близький за вартістю Nikon 35mm f / 1.8G AF-S DX Nikkor. Трохи світлосильні, але при цьому трохи дорожче і тільки для кроп камер DX. Порівняємо їх по деталізації.

За деталізації не все так погано, як можна було подумати. У центрі різкість об'єктивів порівнянна, Никон, навіть, дещо більше схильний до хроматичним аберація. Але до краю кадру падіння різкості у Yongnuo все ж більше.

Другим об'єктивом з яким хотілося б порівняти YN35mm, цілком очевидно, буде Nikon 35mm f / 2D AF Nikkor для повного кадру. Об'єктив старий (випускається з 1995 року), заслужений і цілком заслужено улюблений величезним числом фотографів. І він продається до цих пір, незважаючи на випуск нового Nikon 35mm f / 1.8G AF-S Nikkor (не плутати з DX, це інший - повнокадровий).

Nikon 35mm f / 2D AF
Nikon 35mm f / 2D AF

Деталізація в центрі у Nikon трохи вище, і її падіння до краю кадру трохи нижче.

Як видно, результати не зовсім на користь об'єктива Yongnuo AF 35mm f / 2 Nikon F, але потрібно враховувати і те, що об'єктив доступніше будь-якого з перерахованих вище. Причому розрив з повнокадровим Nikon 35mm f / 2D AF більш ніж в два рази. Якість же, при цьому, різниться далеко не в два рази, а набагато менше.

Геометрія - у Yongnuo AF 35mm f / 2 Nikon F яскраво виражена бочкоподібна дисторсия, на повному кадрі це досить легко побачити. На відкритій діафрагмі до краю помітно не тільки падіння різкості, а й виньетирование. Але це не дивно, на Nikon 35mm f / 2D AF виньетирование не менше.

З основними характеристиками розібралися, але що ж може цей об'єктив в роботі?

Автофокус у об'єктива не швидкий, моторчик помітно дзижчить. У динамічних зйомках об'єктив не буде встигати сфокусуватися, але при цьому в більшості побутових ситуацій його швидкості вистачить щоб зафіксувати потрібний кадр. І так, автофокус у Yongnuo може промахуватися але, справедливості заради, не так уже й сильно частіше ніж на інших об'єктивах. Особливих проблем точність автофокусу, під час тестування, не надала.

Nikon D7100, 1/1250, f / 2, ISO400
Nikon D7100, 1/1250, f / 2, ISO400

І, незважаючи на те що в порівнянні об'єктив програє 35кам від Nikon, Yongnuo AF 35mm f / 2 Nikon Fдает напрочуд приємну оку картинку. Та невелика м'якість, яку він показує на тестах різкості з відкритою діафрагмою, робить кадри цікавіше і атмосферних.

Nikon D810A, 1/125, f / 2, ISO200
Nikon D810A, 1/125, f / 2, ISO200

Зона нерізкості, боке, м'яка і приємна. Кадр виходить цікавим, різні плани поділяються плавно і красиво.

Nikon D7100, 1/2000, f / 2, ISO400
Nikon D7100, 1/2000, f / 2, ISO400

Звичайно, об'єктив ніяк не захищений від попадання води, плюс у нього немає ущільнювача для захисту байонетного кріплення, але це не космічно дорогий об'єктив, і з ним не так страшно вийти знімати на вулицю в негоду. Під дощем, звичайно, ризик угробити об'єктив вище, але в мінусові температури досить дотримуватися пару-трійку нескладних правил, щоб з об'єктивом нічого не сталося. По суті це теж плюс - під час зйомки не відволікатися на переживання за дорогу техніку.

Nikon D7100, 1/320, f / 6
Nikon D7100, 1/320, f / 6.3, ISO400

А, прикривши діафрагму, різкість стає більш ніж гідною і менше деградує до краю кадру.

Просвітлення в об'єктива, звичайно, є і непогане. Безумовно, воно не зрівняється з просвітлення топових об'єктивів, і тому на Yongnuo не рекомендоване знімати з яскравими джерелами світла в кадрі, але при цьому навіть в яскраво освітлених сценах об'єктив зберігає хороший контраст.

Nikon D810A, 1/2500, f / 2, ISO200
Nikon D810A, 1/2500, f / 2, ISO200

На жаль з сонцем в кадрі об'єктив помітно засвічується.

Nikon D810A, 1/8000, f / 2, ISO200
Nikon D810A, 1/8000, f / 2, ISO200

Взагалі картинка з Yongnuo дуже сподобалася, можливо справа якраз в деякому технічному недосконалість об'єктива. Він не схожий на нове покоління об'єктивів, ретельно розраховане на комп'ютері для мінімізації будь-яких спотворень, але при цьому зазнало втрат індивідуальність. У цьому він більше схожий на старий Nikon 35mm f / 2D AF (ну і, ймовірно, Canon EF 35 f / 2) - недосконалий, але з класною картинкою.


Nikon D810A, 1/400, f / 2, ISO200
Nikon D7100, 1/2500, f / 2, ISO400
Nikon D7100, 1/2500, f / 2, ISO400
Nikon D7100, 1/2500, f / 2, ISO400
Nikon D7100, 1/320, f / 5.6, ISO400
Nikon D7100, 1/1000, f / 2, ISO1600
Nikon D7100, 1/20, f / 2, ISO160
Nikon D7100, 1/60, f / 2, ISO1600

Автор: Сергій Іцкін

Повернутися до списку оглядів
Залишити коментар

З основними характеристиками розібралися, але що ж може цей об'єктив в роботі?

Новости