Огляд Canon PowerShot SX120 IS

Canon PowerShot SX120 IS - це дуже габаритний апарат, якщо судити за мірками компактних камер

Canon PowerShot SX120 IS - це дуже габаритний апарат, якщо судити за мірками компактних камер. Звичайно, до розмірів моделей «псевдодзеркальна дизайну» він не дотягує, але з іншого боку, і до ультрокомпактов йому далеко. Цей апарат поміститься в кишеню куртки - але в кишеню сорочки вже навряд чи. Мабуть, він не настільки великий, щоб порадити додатково придбати шийний ремінь, але коли висить на зап'ясті, все ж сприймається як «великий» компакт.

Корпус пластиковий, однак виглядає дуже якісно і цілком солідно. На передній панелі є виступ під пальці правої руки, а на задній панелі - наплив для великого пальця. В цілому хват досить впевнений, краще, ніж у більшості компактів, і все ж рукоятку можна було б зробити і більш об'ємною, хоча б на кілька міліметрів - на габаритні розміри камери це не вплинуло б, все одно самим виступаючим елементом є об'єктив. Оправа потужна, розмір передньої лінзи значний, що в результаті позитивно позначається на світлосилі об'єктива, максимальне розкриття F / 4.3 при фокусній відстані 360 екв. мм - це досить непогано. На максимальному зумі об'єктив висувається на 42 мм, і загальна габаритна «товщина» апарату досягає 87 мм.

Зуммерування досить неквапливе, весь діапазон проходиться приблизно за дві секунди. Моторчик працює з гучним, дзвінким дзижчанням. Масштабування супроводжується смужкою (прогрес-баром) на екрані, проте чисельно коефіцієнт масштабування при цьому не відображається - ні в еквівалентних міліметрах, ні в одиницях кратності.

Десятикратний зум - багато це чи мало? З точки зору можливості наблизити віддалений об'єкт, максимальна фокусна відстань об'єктива SX120 (а саме, 360 екв.мм) виглядає переконливо. Нижче наведені два знімки, зроблені з однієї точки в крайніх положеннях зума.

Нижче наведені два знімки, зроблені з однієї точки в крайніх положеннях зума

З іншого боку, широкий кут в 36 екв.мм може виявитися недостатньо широким в багатьох випадках - при зйомці архітектури, або в приміщенні ... і в будь-яких ситуаціях, коли бажано захопити в кадр побільше простору. Більшість сучасних компактів мають широкий кут від 28 екв.мм, а деякі - і того менше, близько 25 екв.мм.

мм

Важіль зуму розташований кільцем навколо кнопки спуску затвора. Виступ, за який чіпляється вказівний палець, невеликий, але досить «гострий» і не ховається в поглибленні корпусу (як наприклад, у моделі PowerShot S90), тому працювати з ним більш-менш комфортно, хоча міг би він бути і побільше.

Щоб привести спалах в робоче положення, її потрібно підняти вручну, автоматично вона з корпусу не вистрибує. Різні установки режимів роботи спалаху (про які скажемо трохи пізніше) актуальні тільки в піднятому стані спалаху, а якщо спалах опустити, то камера, природно, сприймає це як команду «знімати без спалаху».

З одного боку від об'єктива розташовані отвори вбудованого мікрофона (з чого можна зробити припущення, яке виявиться правильним, що запис звуку при відеозйомці буде монофонічною), з іншого боку - помаранчева лампа підсвічування автофокусу (вона ж використовується для індикації роботи автоспуску затвора).

Звернемося до задньої панелі.

Виглядає вона досить типовим, можна сказати, класичним, для сьогоднішнього компакта, чином. Оптичного видошукача немає, великий монітор встановлений врівень із задньою площиною камери, практично всі органи управління розташовані праворуч.

Хоча Canon PowerShot SX120 IS дуже схожий на попередню модель лінійки SX110, як зовні, так і функціонально, ряд змін все ж є. Більшість з них є позитивними - процесор наступного покоління Digic IV, поліпшена система розпізнавання осіб.

Однак у новій моделі пропала програмована кнопка, яка у SX110 розташовувалася в лівому верхньому кутку задньої панелі. Наявність подібних кнопок (або хоча б однієї кнопки), на які можна призначати найбільш потрібні тобі функції, істотно розширює зручність роботи з будь-камерою. Шкода, що в SX120 цю можливість скасували.

Шкода, що в SX120 цю можливість скасували

Система управління в цілому прекрасно продумана, управляти камерою нескладно. Кнопки великі, що можна тільки вітати - вони будуть зручні і для незграбних пальчиків дитини, і взимку, коли надіті рукавички.

Кнопка з піктограмою вопроизведения переводить камеру в режим перегляду відзнятих фотографій та ведеороліков. Якщо утримувати цю кнопку натиснутою, то можна включити харчування камери з переходом відразу в режим перегляду, без висунення об'єктива.

Далі йдуть кнопки включення функції розпізнавання осіб і експокоррекциі.

Чотири традиційні клавіші навіпада об'єднані в диск управління. Його можна натискати в чотирьох напрямках, задаючи чутливість ISO, режим фокусування, режим роботи спалаху і включення автоспуску. Крім того, диск обертається, що використовується і при зміні параметрів, і при роботі з меню, і в режимі перегляду.

У недавньому огляді Canon PowerShot S90 ми говорили, що там диск обертається дуже вільно і може легко збивати настройки, однак в разі SX120 подібне ненавмисне зміна параметра навряд чи можливо - по-перше, диск повертається не так вільно, а по-друге, за умовчанням він пасивний і включається тільки після виконання деяких дій - наприклад, після натискання кнопки експокорекції з його допомогою можна вводити поправку експозиції.

Центральна кнопка навіпада називається FUNC.SET. При роботі з меню вона служить для вибору і підтвердження, а під час зйомки включає екранне меню швидкого доступу до важливих параметрах. Ми будемо називати це меню «екранним», в протиставленні його з «внутрікамерним», або внутрішнім, меню, яке включається кнопкою MENU і де виконується настройка камери і менш оперативні перемикання різних параметрів.

Нарешті, кнопка DISP перемикає режими виведення інформації на монітор. За великим рахунком, їх два - або детальне відображення параметрів, або чистий екран (на якому, проте, можуть залишатися деякі символи, наприклад, введена експокоррекция або, в момент напівнатиснення кнопки затвора, експопараметри). Крім того, в меню можна включити відображення сітки для зручності кадрування.

Автор: Дмитро Крупський

Повернутися до списку оглядів
Перейти до обговорення на форумі

Десятикратний зум - багато це чи мало?

Новости