Огляд Logitech F310 / F510 - кращий геймпад для комп'ютера

  1. зміст
  2. 2. Комплектація і характеристики
  3. 3. Дизайн і ергономіка
  4. 4. Програмне забезпечення
  5. 5. Досвід використання
  6. 6. Висновок
  7. 7. Посилання

Огляд і досвід використання оптимального за співвідношенням ціна / якість геймпада для комп'ютера Logitech F310 / F510.

Logitech F310 / F510 - один з кращих геймпадов для комп'ютера від відомого бренду. Геймпад річ, звичайно не першої необхідності, але досить приємна. Я вважаю, що кожен поважаючий себе геймер повинен його мати і зараз розповім чому.

зміст

зміст

1. Вибір геймпада

Колись, один мій знайомий похвалився тим, що придбав геймпад для комп'ютера. Я був уже досить досвідченим гравцем і пройшов безліч ігор з використанням клавіатури і миші, як і більшість користувачів ПК. Ігрової консолі у мене не було і я навіть не пробував на них грати. Тому досвід поводження з геймпадом був відсутній. Все це призвело до зростання мій інтерес і я попросив у товариша геймпад на час, щоб просто спробувати що це таке.

Товариш з радістю дав мені геймпад на кілька днів, це був Logitech F510. Було завдання протестувати його в різних іграх, щоб зрозуміти для яких ігор він підходить і отримати відчуття від його використання в порівнянні з клавіатурою і мишкою.

Спочатку використання геймпада здавалося досить незвичним, але через пару годин гри він вже лежав в руках як рідний. У шутерах він показав себе не з кращого боку, цілитися за допомогою стіки (міні-джойстика) виявилося вкрай незручно і неефективно, мишка в цьому плані дає набагато більше контролю і точності.

Трохи краще геймпад проявив себе в гонках, завдяки тому, що стик працює як кермо, тобто можна робити поворот більш плавно, а не як на клавіатурі де кермо завжди повертається на повну і можна тільки контролювати час натискання клавіш вліво-вправо. Плюс аналогові курки можуть працювати як педалі газу і гальма, також з контролем сили натискання, що вносить в управління автомобілем більший контроль за рахунок плавної гри газом і гальмом.

Але найкраще геймпад проявив себе в іграх жанру екшен, слешерів, файтинг і RPG, в яких немає дуже точного стрілецької зброї. Рубати ворогів різним холодною зброєю, битися, стрибати, лазити, дертися і просто досліджувати місцевість, відкинувшись на спинку крісла, виявилося досить комфортно і весело.

До переваг геймпадов також відноситься те, що управління в різних іграх на них універсально. Одні і ті ж дії часто виконуються тими ж клавішами. Вам не потрібно нічого налаштовувати, звикати і змінювати управління в різних іграх. Підключили геймпад і вперед грати, він просто працює.

Загалом, я ніколи б не подумав, що мені потрібен геймпад, але після тесту я просто не міг відмовити собі в задоволенні його придбати. Але, так як я люблю все найкраще, вирішив подивитися які ще геймпади є в продажу і можливо купити щось краще.

На той момент виявилося, що крім геймпадов від Logitech і Microsoft не було нічого близького за рівнем якості. Вибір став між трьома моделями - Logitech F510, Logitech F710 і XBOX 360. Logitech F510 провідний геймпад, а F710 - бездротової. Не дивлячись на смішну різницю в ціні (близько 6 $), знаючи про проблеми бувають з бездротовими девайсами, я віддавав перевагу більш надійному провідного варіанту.

Що стосується XBOX 360, то ті геймпади, які є провідними і призначені спеціально для ПК, виявилися досить низької якості. Збірка паршива, матеріали теж, та ще й пластик моторошно смердючий. Загалом, їх навіть розглядати не варто.

Однак, фірмові геймпади для XBOX 360 також можуть підключатися до ПК і мають найвищу якість. Але їх ціна в два рази вище, ніж у аналогів від Logitech. Крім того, для підключення до ПК потрібно було купувати спеціальний бездротової ресивер, який також коштував не дешево. В результаті якісний XBOX 360 виходив в 3 рази дорожче, ніж Logitech F510 і при цьому в підключенні використовувалася менш надійна бездротовий зв'язок.

Була ще дешевша модель Logitech F310, яка відрізнялася від F510 тільки відсутністю вібровіддачі, але різниця в ціні була не значна, тому вибір був очевидний на користь Logitech F510.

2. Комплектація і характеристики

У нас на огляді геймпад Logitech F510, який відрізняється від молодшої моделі F310 тільки наявністю вібровіддачі. Більше абсолютно ніяких відмінностей між ними немає, тому я буду говорити про них як про одну модель.

Геймпад Logitech F310 / F510 упакований в твердий пластиковий блістер, добре захищає його від пошкоджень і попадання вологи.

На зворотному боці упаковки вказана деяка інформація про геймпаді.

Виробник хвалиться різноманітністю підтримуваних ігор - від допотопних до найсучасніших, заявляє про наявність програмного забезпечення (Profiler), двомоторної системі вібрації і маніпуляторів з плаваючою конструкцією.

У комплект поставки входить диск з програмним забезпеченням і документація користувача.

Гарантія та технічна підтримка становить 2 роки. Виробником заявлена ​​підтримка операційних систем Windows XP, Vista, 7.

Забігаючи наперед відзначимо, що більш сучасні операційні системи Windows 8 і 10 також підтримуються.

3. Дизайн і ергономіка

Геймпад Logitech F310 / F510 має симетричну форму і розташування стіків на подобу геймпада консолі Sony PlayStation.

Комусь така форма подобається, а комусь більше до душі не симетричний геймпад консолі XBOX зі зміщеним догори лівим стиком. Але як показала практика це справа звички, через досить швидкий час звикаєш до будь-якого з них. Спори яка форма геймпада краще йдуть дуже давно, але проблеми виникають тільки в разі якщо доводиться переучуватися з одного геймпада на інший. Якщо цей геймпад у вас перший, то таких проблем не виникне.

На цьому схожість Logitech F310 / F510 з геймпадом Sony закінчуються. Основні чотири кнопки, розташовані праворуч, виконані в такій же забарвленням і з літерними позначеннями як на геймпаді XBOX і на мій погляд вони яскравіше і інтуїтивно, ніж геометричні фігури на кнопках одного кольору як у геймпада Sony.

Букви на кнопках вирізані з внутрішньої сторони, що виключає їх стирання, а зверху кнопки абсолютно гладкі, що зручно.

Хрестовина є 8-позиційної, на відміну від 32-позиційної в геймпаді XBOX 360, на яку було багато нарікань.

Вона досить високо виступає над корпусом, що зручно.

В середині знаходяться звичні для більшості геймпадов кнопки.

  • Back (назад) - зазвичай меню інвентарю в іграх
  • Start (пуск) - зазвичай меню налаштувань гри
  • Mode (режим) - міняє місцями лівий стик і хрестовину
  • Vibration (вібрація) - включення / вимикання вібровіддачі

Зміна між управлінням лівим стиком і хрестовиною може знадобитися в деяких іграх. Також поруч з кнопкою Mode є індикатор, який світитися м'яким зеленим кольором при активації цього режиму.

Включення вібровіддачі супроводжується довгою вібрацією, вимикання - короткою вібрацією. У моделі F310 без вібровіддачі цієї кнопки немає.

Крім цього під логотипом Logitech є кнопка, яка за замовчуванням дублює кнопку Home клавіатури, але на неї можна призначити будь-яку іншу дію в грі.

Тепер що стосується стіків. Як і на інших геймпадах лівий стік використовується для управління рухом, а правий камерою, що логічно і зручно.

Стіки виконані дуже якісно, ​​їх хід м'який і приємний, вони дійсно як ніби пливуть по воді, а не є частиною механічної конструкції.

Як і на всіх геймпадах під стиками знаходяться приховані кнопки, які спрацьовують при натисканні на стик (на зразок кнопки під коліщатком мишки). Натискання чіткі і пружні, що повністю виключає випадкові спрацьовування.

Капелюшки стіків мають грибовидную форму як у геймпадов Sony і виконані з цільного прогумованого текстурованого пластика, відмінно запобігає ковзанню.

Капелюшки стіків геймпада XBOX мають навпаки увігнуту форму (ямки), що також викликає суперечки з приводу яка форма краще. Але стіки геймпада XBOX 360 не є цілісними, а мають гумові накладки, які з часом починають кришитися і приходять в повну непридатність.

На задній частині геймпада знаходяться звичні кнопки і аналогові курки, що реагують на силу натиснення, що використовується в деяких іграх.

Курки мають зручне розташування і форму, пальці лежать на них добре.

Закруглені кути і грані роблять їх досить комфортними. До чіткості, пружності і плавності натискання нарікань немає.

Тепер що стосується хвата. Особисто для мене він зручний і вдає із себе щось середнє між геймпадом Sony і XBOX.

Нижня поверхня геймпада виконана з прогумованого (софт-тач) пластика дуже комфортного на дотик.

Він відмінно перешкоджає ковзанню і стійкий до стирання.

Збоку також є накладки під долоню з прогумованого пластика.

З боків в геймпаді розташовані два потужних вібромотора.

На дні є ще перемикач режимів геймпада XInput (X) і DirectInput (D).

XInput має на увазі роботу геймпада в режимі сумісності з XBOX 360, а DirectInput призначений для ігор з підтримкою геймпадов DualShock від Sony і кастомізації управління в іграх не підтримують геймпад.

Що стосується розміру, то Logitech F310 / F510 трохи більше геймпада Sony PlayStation 3, але трохи менше XBOX 360. Це можна сказати золота середина, так як він підійде гравцям з розміром руки від трохи менше середнього до трохи більше середнього.

Довжина кабелю становить 1.8 м і цього достатньо, щоб легко дотягнутися до самого віддаленого USB роз'єму системного блоку.

Але на подив, не дивлячись на велику довжину кабелю, геймпад працює навіть при підключенні до переднього роз'єму на системному блоці або через USB подовжувач.

Загалом можна сказати, що Logitech F310 / F510 ідеальний геймпад, він увібрав в себе все краще від геймпадов Sony і XBOX.

Крім того, завдяки красивому блакитно-сірого кольору з вкрапленнями під металік, він ще й класно виглядає

4. Програмне забезпечення

Геймпад Logitech F310 / F510 не вимагає установки драйверів, визначається в Windows як XBOX 360 і починає працювати відразу після підключення до комп'ютера. До речі більшість ігор підтримують саме геймпади XBOX, тому з Logitech F310 / F510 проблем точно не буде.

Проте для нього є спеціальне програмне забезпечення Logitech Gaming Software, яке йде на диску в комплекті. Останню версію ПО для будь-якої версії Windows від XP до 10 можна завантажити на сайті виробника і я дам посилання на нього в кінці статті. До речі там можна буде скачати і докладну інструкцію до геймпад, якій на сайті виробника немає.

Разом з фірмовим драйвером на комп'ютер встановлюється утиліта Logitech Profiler.

З її допомогою можна перепризначувати клавіші, змінювати чутливість і мертві зони стіків, регулювати силу вібровіддачі і багато іншого. Загалом можливості досить широкі.

Перепризначити клавіші можна і в настройках гри, що підтримує геймпади. Але в іграх, які їх не підтримують, зробити це можна тільки за допомогою Logitech Profiler. При цьому на кнопки геймпада можна призначати будь-які клавіші клавіатури, миші і їх комбінації. Таким чином можна навчити геймпад працювати в будь-якій грі.

Також підтримується створення профілів для різних ігор, які можна активувати вручну або включити автоматичну активацію потрібного профілю при запуску гри. Любителю поколупатися в настройках буде чим зайнятися Однак в більшості випадків цього не потрібно, я з цим взагалі не морочився.

5. Досвід використання

Геймпадом Logitech F510 я користуюся вже кілька років і з задоволенням пройшов з ним безліч слешерів, екшенів і рольових ігор. Серед них такі шедеври як Devil May Cry 4, Darksiders, Darksiders 2, Skyrim, Відьмак 3, Mad Max, Rise of the Tomb Raider, Assassin's Creed Syndicate, Batman Arkham Knight. Ось вам список ігор, які потрібно обов'язково пройти на геймпаді, у всіх іграх він проявив себе відмінно.

Яке ж задоволення приносить ввечері прибрати лікті зі столу, відпустити обридлі клавіатуру і мишку, відкинуться на спинку крісла і насолодитися грою! Завдяки зручному хвату і відмінною прогумованої поверхні, можна комфортно пограти 2-3 години. Через 4-5 годин безперервної гри, руки звичайно починають втомлюватися, але це природно.

Та й вібровіддачі у F510 класна, в ньому встановлено два потужних вібромотора, місцями геймпад так трясе, що проймає все тіло Хоча в іграх, де немає вібровіддачі, про неї навіть якось не згадуєш і не відчувається, що чогось не вистачає.

За весь час використання геймпад практично не зносився, працює і виглядає як новий і не перестає радувати мене при виході нових підходять під нього ігор.

6. Висновок

Геймпад Logitech F310 / F510 має відмінне співвідношення ціна / якість. Один раз звикнувши, його не хочеться випускати з рук. Ігри з ним відкриваються з іншого боку і починають грати новими фарбами, залишаючи незабутні враження. Я вважаю, що якісний геймпад повинен бути в арсеналі кожного поважаючого себе геймера.

7. Посилання

За посиланнями нижче ви можете скачати керівництва користувача для геймпадов Logitech F310 і F710, з яких ви почерпнете корисну інформацію та програмне забезпечення для них.

Якщо вам сподобалася стаття, будь ласка підтримайте наш сайт і поділіться посиланням на неї в соцмережах

Геймпад Logitech Wireless Gamepad F710
Геймпад Logitech Gamepad F310
Геймпад Logitech Wireless Gamepad F710

Новости