Огляд беззеркальной фотокамери Fujifilm X-A10 формату APS-C зі змінними об'єктивами

  1. зміст
  2. Конструкція і дизайн
  3. Меню
  4. лабораторні випробування
  5. шуми
  6. автофокус
  7. швидкість зйомки
  8. практична зйомка
  9. Зйомка відео
  10. підсумок

Fujifilm X-A10 являє собою модель початкового рівня, призначену для тих, кому за фото- і відеозйомці вже не вистачає функціоналу і якості зображення, які надають смартфони, а головне, хочеться використовувати змінні об'єктиви, а готовність до повномасштабних інвестицій в дорогі і «просунуті »камери для професіоналів та ентузіастів поки не визріла.

Незважаючи на цілком доступну ціну (приблизно половина вартості сучасного «крутого» камерофона), Fujifilm X-A10 володіє майже всіма основними достоїнствами сучасної беззеркальной камери.

Для початку пропонуємо подивитися наш відеоогляд Fujifilm X-A10:

наш відеоогляд беззеркальной фотокамери Fujifilm X-A10 можна також подивитися на iXBT.Video

зміст

Технічні характеристики

Наведемо список основних характеристик камери за даними виробника .

Повне найменування Fujifilm X-A10 Старт продажів I квартал 2017 р Байонет Fujifilm X mount Корпус композит Сенсор (матриця) КМОП (CMOS) 23,6 × 15,6 мм APS-C Число ефективних пікселів зображення 16,3 млн Максимальна роздільна здатність 4896 × 3264 Еквівалентна світлочутливість ISO 200-6400 (розширення до ISO 100-25600) Дозвіл фотознімків 4896 × 3264, 3456 × 2304, 2496 × 1664, 4896 × 2760, 3456 × 1944, 2496 × 1408, 3264 × 3264, 2304 × 2304, 1664 × 1664, панорами 2160 × 9600, 2160 × 6400, 9600 × 1440, 6400 × 1440 Формат файлів фотографій JPEG (Exif Ver 2.3) / RAW (RAF) / RAW + JPEG Відео Full HD 1920 × 1080 30p / 25p / 24p (безперервна запис до 14 хвилин);
HD 1280 × 720 60p / 50p / 24p (безперервний запис до 27 хвилин) Формат відео MOV H.264 із записом аудіо в Linear PCM визначення експозиції TTL, 256 зон, багатозонний, центрально, точковий Експозиційні режими програмний, пріоритет діафрагми, пріоритет витримки, ручної експокомпенсації ± 3 EV з кроком в ⅓ EV (відео - ± 2 EV) Діапазон витримок механічного затвора 4-1 / 4000 с в програмному режимі;
30-1 / 4000 з в інших режимах;
витримка від руки (до 60 хвилин) Діапазон витримок електронного затвора 1-1 / 32000 с Витримка X-синхронізації 1/180 с Швидкість безперервної зйомки 6 кадрів / с (до 20 кадрів в JPEG), потім 3 кадри / с (кількість кадрів обмежена ємністю карти пам'яті) Автоматичний брекетинг по експозиції (± ⅓, ± ⅔, ± 1 EV);
за видами фотоплівки (до трьох);
по динамічному діапазону (100%, 200%, 400%);
по світлочутливості (± ⅓, ± ⅔, ± 1 EV);
по балансу білого (3 установки) Автофокус контрастна детекция TTL по 49 зонам;
ручний, багатозонний, точковий;
однокадровий і стежить Баланс білого авто, призначений для користувача, пряма установка колірної температури (2500-10000K);
предустановки: ясно, тінь, флуоресцентний (денний, теплий, холодний), лампи розжарювання, підводна зйомка Автоспуск 2, 10 з Вбудований спалах провідне число 5 м при ISO 100 (7 м при ISO 200);
режими роботи: авто, примусова, повільна синхронізація, синхронізація по задній шторці, придушення ефекту «червоних очей» (плюс комбінації цього режиму з режимами синхронізації), виключена «Гарячий башмак» немає Дисплей ЖК, несенсорний, 1 млн. пікселів, відкидний (до 180 °), покриття поля зору ≈100% Режими фотозйомки покращений авто з сюжетними установками, програмний, пріоритет витримки, пріоритет діафрагми, ручний, з параметрами користувача, ніч, спорт, пейзаж, портрет Режими моделювання фотоплівки Fujifilm 6 видів: Provia (стандартний) , Velvia (Посилений), Astia (м'який), Classic Chrome, чорно-білий, сепія Динамічний діапазон авто, 100% (без обмежень по ISO), 200% (ISO 400 і вище), 400% (ISO 800 і вище) Поліпшені фільтри іграшкова камера, мініатюра, посилений колір, «високий ключ», «низький ключ», динамічні тони, «риб'яче око», мягкорісующий об'єктив, один колір (червоний, оранжевий, зелений, синій, пурпуровий) Карти пам'яті один слот, SD / SDHC / SDXC UHS-I Бездротовий зв'язок Wi-Fi 802.11b / g / n Інтерфейси USB 2.0 (Micro-USB), роз'єм для пульта ДУ RR-90, HDMI (Type D) Батарея літій-іонна NP-W126S, до 410 знімків (з об'єктивом Fujinon XF 35mm F1.4 R) Розміри 117 × 67 × 40 мм Вага з батареєю і картою пам'яті 331 г Ціна в Росії (тільки корпус)

Віджет Яндекс Маркет

Ціна в Росії (кит) *

Віджет Яндекс Маркет

* В комплекті з об'єктивом Fujinon XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS II

Як видно з специфікацій, наша підопічна значно «полегшена» в плані конструктивних особливостей: у неї немає видошукача, а також «гарячого черевика», до якого можна було б підключити опціональний видошукач. Сенсор зображення такий же великий, як і в старших моделях лінійки, але пропонує дозвіл лише 16 Мп, а дисплей хоча і лестить любителям Селфі, дозволяючи перевернути його при зйомці «обличчям до себе», але не володіє чутливістю до дотиків.

Зате можливості настройки різних параметрів дуже багаті, і в цьому плані Fujifilm X-A10 не поступиться навіть самим просунутим системним камерам як самої Fujifilm, так і інших виробників.

Конструкція і дизайн

Корпус камери пластмасовий, але, тим не менш, досить солідний, який не викликає особливих сумнівів в його міцності і надійності.

Сенсор, як і в інших камерах серії Fujifilm XA, звичайний байеровскій, а не специфічний X Trans, як у інших, більш дорогих камер виробника. Збережена можливість моделювання видів плівки Fujifilm і внутрішньокамерного конвертації картинки.

Fujifilm X-A10 являє собою модель початкового рівня, призначену для тих, кому за фото- і відеозйомці вже не вистачає функціоналу і якості зображення, які надають смартфони, а головне, хочеться використовувати змінні об'єктиви, а готовність до повномасштабних інвестицій в дорогі і «просунуті »камери для професіоналів та ентузіастів поки не визріла

Камера продається в комплекті з кількома об'єктивами, з яких найбільш поширений Fujinon XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS II .
На передній панелі крім байонетного кріплення і кнопки звільнення об'єктива розташований лише прожектор підсвічування автофокусу, він же - індикатор роботи таймера. Камера продається в комплекті з кількома об'єктивами, з яких найбільш поширений   Fujinon XC 16-50mm F3 Зверху розташовуються основні органи управління і відсік для вбудованого спалаху, яка може викидатися автоматично або примусово (вручну). На задній панелі, яка при фотографуванні для фотографа стає лицьовій, встановлені: дисплей, чорне вертикальне колесо управління, п'ятипозиційний джойстик для навігації по точкам автофокусування, меню і створених матеріалів, а також кнопки управління переглядом, записом відео і т. Д. Дисплей камери не сенсорний, але відкидається для зручності кадрування. У найбільш типовому випадку його можна розташувати під невеликим кутом до вертикальної площини, щоб компонувати кадр, трохи опустивши камеру вниз. Ймовірно, досить часто камера буде використовуватися для зйомки Селфі. Для цього дисплей можна повернути на 180 ° і розгорнути «обличчям до себе». Конструктивні особливості розраховані на використання апарату фото- і відеоблогерамі. Наприклад, при зйомці Селфі можна активувати спуск затвора не звично кнопкою (її в такій ситуації використовувати незручно), а натисканням на чорне вертикальне колесо управління. На верхній панелі камери розташовані: головний селектор режимів зйомки, горизонтальне колесо вибору параметрів, кнопка спуску затвора, в основі якої встановлений вимикач харчування, і єдина програмована функціональна кнопка. На нижній панелі під відкидною кришкою ховається відсік для установки батареї і карти пам'яті. У камері використовуються такі ж літій-іонні акумулятори, як і у всіх інших моделях апаратів системи Fujifilm X. Крім цього, поруч є стандартна штативна різьблення, яка розташована так, що ні батарею, ні носій інформації при роботі зі штативом замінити не можна (потрібно спочатку зняти камеру зі штатива).

Управління камерою, в цілому, організовано скромно. Ні не тільки механічного селектора значень ISO і колеса експокоррекциі, але і перемикача режимів роботи фокусування з ручною на автоматичну. Втім, цілком імовірно, що початківцям не потрібно ні те, ні інше.

Очевидно, саме початківцям фотолюбителям адресовані «поліпшені фільтри», тобто можливості цифрової обробки знімків, починаючи від ефекту «риб'яче око» і активного кольору і закінчуючи «високим і низьким ключами».

Меню

Електронне урядування камерою рясніє різноманітними налаштуваннями. Мабуть, враховано все, що тільки можливо, тому навіть побіжне перерахування опцій, доступних для вибору і активації з меню, зайняло б занадто багато місця. Замість того, щоб роз'яснювати все докладно, ми просто приведемо тут пару десятків скріншотів, а за деталями можна звернутися до керівництву користувача .

Отримавши уявлення про те, як влаштована наша випробувана, перейдемо до лабораторного практикуму, щоб з'ясувати, на що вона здатна при «стендової стрільби».

лабораторні випробування

Дозвіл

Залежність роздільної здатності від світлочутливості дуже стабільна. У випадку з RAW максимальне значення становить 90%, а це відмінний результат. Дозвіл практично не падає аж до ISO 3200 і незначно падає далі до ISO 6400. RAW для темної сцени трохи гірше - на рівні 85%. З JPEG ситуація дещо інша: у світлій сцені камері не вдається наздогнати RAW навіть на мінімальній світлочутливості, але відносне падіння дозволу менше - вся крива проходить в районі 70%. Дозвіл в темній сцені поводиться схожим чином, але в середньому нижче на 10%, а починаючи з ISO 3200 падає нижче 60%. У підсумку можемо констатувати очевидне: для кращої деталізації слід в будь-якій ситуації знімати в RAW.

Відзначимо, що значної деградації картинки немає. Навіть зерно від шумодава в RAW починає помітно проступати лише на ISO 6400. Кольори залишаються адекватними, та й в цілому картинка досить пристойна навіть при великому збільшенні.

шуми

Тепер подивимося, як камера справляється з шумами. У таблицях нижче наведені значення для X-A10, X-A2 і X-T20. Молодша в цій групі X-A10, звичайно, поступається за шумів моделі класу Т, але при зйомці в JPEG дає менше шумів, ніж старші моделі X-A2 і X-A3, а RAW у них практично однаковий.

автофокус

Швидкість і точність автофокусу, звичайно, далекі від топових беззеркалок, але краще, ніж у деяких дзеркалок. Можна сказати, що загальний бал у X-A10 такий же, як у контрастного автофокусу Canon 7D Mark II. Загалом, він досить непоганий - і не гірше автофокусу дорожчої X-A3.

Контрастний (гібридний) АФ,
умови зйомки Fujifilm X-A10 Fujifilm X-T20 Fujifilm X-T2 Sony RX-100 IV Nikon D5500 Canon EOS 7D Mark II -1 EV, точність (сума балів) 269 295 282 245 279 286 -2 EV, точність (сума балів) 267 284 278 200 253 265 -1 EV, швидкість (витрачений час) 54,9 37,0 30,1 29,2 114 62 -2 EV, швидкість (витрачений час) 53,3 43,0 42,0 29,3 119 62 Контрастний або гібридний АФ Fujifilm X-A10 Fujifilm X-T20 Fujifilm X-T2 Sony RX-100 IV Nikon D5500 Canon EOS 7D Mark II Точність (середній бал) 8,9 9,7 9,3 7,4 8,9 9,2 Швидкість (200 / витрачений час) 1,8 2,5 2,8 3,4 0,9 1,6

швидкість зйомки

У таблиці наведені значення середньої швидкості зйомки для різних режимів. Першою швидкістю назвемо ту, з якої серійна зйомка стартує. Її межа - час, після якого зйомка сповільнюється і триває з другої швидкістю. Одиниці виміру - кадри в секунду і секунди відповідно. Символ нескінченності означає, що при зйомці ста кадрів швидкість не змінилася. Друга швидкість, як правило, безмежна.

Режим Перша швидкість Межа першої швидкості Друга швидкість JPEG Low 3,0 к / с ∞ - JPEG High 5,6 к / с ∞ - RAW + JPEG Low 3,0 к / с ∞ - RAW + JPEG High 5,2 к / с 4,0 з 2,5 к / с

Швидкість в «швидкому» режимі досить висока і цілком відповідає заявленим характеристикам. Правда, RAW + JPEG видає швидше 5 к / с, ніж 6. Але виробник стверджує, що цієї швидкості вистачить на 20 кадрів - тут все сходиться. У «повільному» режимі швидкість відповідає заявленій, а кількість кадрів, як і затверджується, обмежена лише картою пам'яті.

практична зйомка

Перше знайомство з Fujifilm X-A10 відразу дозволяє упевнитися, що перед нами повноцінна цифрова камера зі змінною оптикою, в якій є практично все, крім видошукача. Втім, ті, хто будуть її використовувати, напевно мають досвід зйомки на смартфони і «цифрокомпакти» і мало знайомі з класичним компонуванням камер, оснащених видошукачем. Тому їм, як то кажуть, все одно.

Камера знаходить повну функціональність вже через секунду з невеликим після включення живлення. Візування по дисплею страждає все тієї ж хворобою, що й при використанні всіх аналогів: на яскравому сонці екран абсолютно «сліпне», і деколи доводиться обрізати навмання, виправляючи недоліки повторної зйомкою тієї ж сцени.

Відкидний дисплей прекрасно працює при «самос'емке», а також в тих ситуаціях, коли хочеться наблизити об'єктив до поверхні землі або води і взагалі знімати з максимально низькою точки.

Автофокус при хорошому освітленні працює надійно, але не дуже швидко: як правило, затримка для підтвердження наведення на ціль становить близько секунди. При дуже високому контрасті картинки і в умовах нестачі світла помилки стають систематичними і частими. Нас це змушувало іноді взагалі переходити в режим ручного фокусування.

Польові випробування ми проводили в основному з об'єктивом Fujinon XF 23mm f / 2 R WR. Якщо використовувалася інша оптика, це буде вказано окремо.

При фотографуванні ми використовували такі параметри:

  • пріоритет діафрагми (вибір витягів і ISO - в положеннях "A"),
  • центрально-зважений вимір експозиції,
  • однокадрова автоматичне фокусування,
  • фокусування по центральній точці,
  • динамічний діапазон 100%,
  • моделювання плівки - Provia (стандартне),
  • автоматичний баланс білого,
  • без додаткових колірних, різкості, тони світел і тони тіней,
  • шумозаглушення відключено,
  • режим роботи затвора - електронний.

Перша фотографія - Палацова площа з видом на арку Головного штабу. Санкт-Петербург. F4; 1/1800 с.

Деталізація дуже хороша - в усякому разі, до того ступеня, до якої її дозволяє створити об'єктив Fujinon XF 23mm f / 2 R WR. Кольори передані правильно. Хмари на небі добре опрацьовані. Тональні переходи плавні, деталі в тінях і світлі помітні.

При штучному світлі картина не менш вдала, як за специфікою балансу білого, так і з опрацювання деталей, особливо в яскравих світлі. На наступному знімку - інтер'єр кафе на Невському проспекті. Санкт-Петербург. F2; 1/60 c; ISO 500.

F2;  1/60 c;  ISO 500

Підйому ISO до 3200 (і навіть трохи вище) можна не помічати: шум, звичайно, зростає в порівнянні з робочим ISO 200, але залишається мало помітним і при цьому не відрізняється настирливим характером. Наступний знімок зроблений в Ермітажі при F14; 1/10 c; ISO 6400. Навіть при такому рівні шуми все ще досить толерантні.

Навіть при такому рівні шуми все ще досить толерантні

Відзначимо ще одну важливу обставину: шумові артефакти «не забивають» собою значущих деталей зображення і не сильно знижують контрастність картинки.

У деяких ситуаціях камера виявляє схильність до крену балансу білого в холодні тони. Втім, це може бути однією з рис «характеру» оптики. Знімок храму Покрова На Нерлі в Боголюбово Володимирській обл., Представлений нижче, був зроблений за допомогою об'єктива Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS при повному його розкритті, фокусній відстані 18 мм, витримці 1/3000 с, ISO 200 .

У знімка своєрідна кольоровість (вона, зауважимо, легко коригується в ході постобробки), але не можна також не відзначити ще раз відмінною деталізації по всьому полю зображення і плавності переходів світлотіні.

На закінчення наведемо фото, зроблене в дуже складних для сенсора умовах: контрової світло, найяскравіші зони хмар, крізь які світить сонце, глибокі тіні і велика кількість дрібних деталей. Це Георгіївський собор в Юр'єв-Польському Володимирській обл. Об'єктив Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS при 18 мм і F8; 1/1250 c; ISO 200.

Як бачимо, світла виявляються «вибитими» тільки на місці самого сонця, в інших зонах високої яскравості деталі збережені. Це означає, що ми маємо справу з сенсором досить високого класу, який за деякими своїми характеристиками цілком гідний бути встановленим в професійному, а не аматорському апараті.

Ці та інші фотографії можна подивитися в галереї, куди ми вирішили зібрати знімки без додаткових коментарів. Дані Exif доступні при завантаженні.

Друк відбитків фотографа Олександри Мановцевой, зняті на камери Fujifilm X-A3 і Fujifilm X-A10, можна знайти в її альбомі: http://ixbt.photo/?id=album:60550

Зйомка відео

Відео в стандарті Full HD, знімається нашою підопічною, цілком відповідає тим вимогам, які можуть пред'явити до нього новачки. Звичайно, професійним його вважати не можна, але для блогерів і домашніх переглядів воно придатне.

підсумок

Fujifilm X-A10 - аматорська камера початкового рівня, в якій все підпорядковано простоті і зручності. Вона легка і компактна, але дозволяє використовувати повний комплект об'єктивів, створених для системи Fujifilm X. Це означає високу ступінь спадкоємності апарату і обіцяє спонукати новачків не тільки вдосконалювати свої навички у фотографії, але і оновлювати обладнання, зберігаючи в повному обсязі парк оптики і пристосувань.

Сенсор камери дає можливість отримувати зображення високої якості з хорошою деталізацією, плавними светотональной переходами і досить точним балансом білого. Підйому еквівалентної світлочутливості до ISO 3200 можна не помічати, і навіть при ISO 6400 якість знімків страждає не дуже сильно.

Fujifilm X-A10 цілком може збагатити досвід тих, хто досі знімав лише на компактні цифрові камери і смартфони, але напевно буде корисною і більш досвідченим фотолюбителям.

Дякуємо компанії Fujifilm за надані для тестування камеру і об'єктиви

Photo/?

Новости