Огляд роутера ZyXEL Keenetic Giga II: ZOOM рекомендує

Так уже сталося, що весна цього року видалася врожайною на всякого роду «римейки» і «другі серії». Чи то фантазія виробників зменшилась, і її не вистачає на те, щоб вигадувати своїм виробам оригінальні назви, то чи змін до них не настільки багато, щоб це потягнуло на нову модель. Втім, одна відома компанія ось вже який рік продає один і той же мобільний телефон, просто збільшуючи на одиницю номер версії, та й то не кожен раз - і такий підхід не заважає їй робити це досить успішно.

Бездротовий роутер Keenetic Giga II компанії ZyXEL Communications, незважаючи на гадану спадкоємність моделі Keenetic Giga, відрізняється від неї настільки сильно, що цілком міг би претендувати на унікальну назву. Будучи частиною оновленої лінійки продуктів, що складається з трьох моделей - Keenetic II, Keenetic Giga II і Keenetic Ultra, він отримав нову апаратну платформу і нове програмне забезпечення. Та й дизайн став інший. Не змінився лише блок живлення, що виглядає слабким аргументом на користь збереження звичного назви. Але мабуть, успіх марки Keenetic був настільки великий, що компанія вирішила зберегти завоював добру славу бренд, залишивши при цьому незмінними принципи, закладені в основу цих моделей.

ZyXEL Keenetic Giga II

Перше, що привертає увагу покупця, це, звичайно, дизайн. На відміну від попереднього покоління Keenetic, виконаного в білих тонах, стиль нових моделей - чорний глянець. Крім суб'єктивного враження солідності, чорний колір не тільки менш мазкий, але і не тьмяніє з часом. Адже роутер - це не мобільний телефон, морально застарілий перш, ніж закінчуються гроші на рахунку. Він цілком може непомітно працювати по кілька років, і пожовклий корпус з в'ївся пилом - не найкращий прикраса інтер'єру. З інших нововведень - роз'єми для знімних зовнішніх антен Wi-Fi, що дозволяють при необхідності приєднати далекобійні гостронаправлені вібратори для поліпшення якості сигналу. Всі мережеві роз'єми, як і гніздо підключення блоку живлення, винесені на задню панель, а два порти USB - на бічну. Серед «корисних дрібниць» можна відзначити велику клавішу управління модулем Wi-Fi, що знаходиться в невеликій ніші зверху.
Короткочасне натискання на неї запускає авторизацію WPS, а тривалий, більше трьох секунд, включає або відключає модуль Wi-Fi. В цілому, новий вид роутера виглядає більш стильно і «дорого», хоча корпус і зберіг колишню компактність.

В цілому, новий вид роутера виглядає більш стильно і «дорого», хоча корпус і зберіг колишню компактність

Маркування кольором роз'ємів ZyXEL Keenetic Giga II допоможе не заплутатися в проводах

Основний підхід розробників серії Keenetic - вибрати надійну платформу за мінімальні гроші і «вичавити» з неї все що можливо - заслуговує на похвалу, адже саме такий принцип використовують так популярні у нас групи ентузіастів, що випускають так звані «кастомних» прошивки (є серед них і люди , влазять всередину з паяльником, але це вже вищий пілотаж, до того ж порушує гарантію). Додати якомога більше функцій в заводську прошивку - теж хороша думка, що стоїть не так багато розробнику девайса, зате помітно поліпшує його споживчі властивості, адже не всі ж можуть або хочуть перепрошивати апарат відразу ж після покупки.
Технічні характеристики Keenetic Giga II:

Тип пристрою Wi-Fi-роутер Процесор Mediatek RT6856 Ядро процесора MIPS 34KEc Частота процесора 700 МГц Оперативна пам'ять, МБ 256 Флеш-пам'ять (зайнята ОС), МБ 16 Бездротова мережа IEEE 802.11 b / g / n Смуга частот, ГГц 2.4 Максимальна швидкість, Мбіт / с 300 Зовнішні антени 2 Внутрішні антени немає Коефіцієнт посилення антен, dBi 5 Роз'єми для підключення антен 2 х RP-SMA Кількість портів LAN 4 Кількість портів WAN 1 Швидкість Ethernet, Мбіт / с 1000 підключення до провайдера PPTP, PPPoE, L2TP, Static IP / DHCP протоколи авторизації PAP, CHAP, MS CHAP, MS CHAP v2 Додаткові протоколи 802.1X, 8 02.1Q, 802.11i Мережеві сервіси FTP-сервер, DLNA-сервер, BitTorrent-клієнт, клієнт DynDNS, підтримка IGMP, IP TV USB-інтерфейс 2 x USB 2.0 Функції вбудованого брандмауера SPI, NAT, захист від DDoS, фільтр по URL, IP , MAC Протоколи безпеки WPA / WPA2 (-PSK), WEP-64/128 Напруга живлення, В 100-240 потужність, Вт 18 Розміри, мм 158 х 110 х 32 Вага, г 270 Комплектація роутер, блок живлення, кабель Ethernet, компакт-диск, інструкція Орієнтовна ціна, руб. 4 000

У Keenetic Giga II застосовується новий центральний процесор Mediatek (колишній Ralink) RT6856, що працює на частоті 700 МГц, і цілих 256 МБ оперативної пам'яті - величезний обсяг за мірками продуктів подібного класу, найчастіше обходяться увосьмеро меншою кількістю. Зауважимо, що у «прабатька» Giga II, Keenetic Giga, встановлено 64 МБ, а частота процесора становить 384 МГц. Розмір флеш-пам'яті, що використовується на потреби ОС, збільшився вдвічі, до 16 МБ. Для користувача ці абстрактні цифри означають, що він уже не буде відчувати ніякого недоліку продуктивності. Наприклад, пропускна здатність VPN-каналу від провайдера до абонента досягає значення 200 Мбіт / с. Поки єдину можливість випробувати канал такої ширини надає МГТС зі своїм легендарним GPON, та й то тільки в московському регіоні. 20 або 50-мегабітні канали переважної більшості локалок він прокачає, навіть не спітнівши.

USB-підключення ZyXEL Keenetic Giga IIстало більш швидкісним

Швидкість читання / запису зовнішніх накопичувачів, підключених через інтерфейс USB, зросла до 15 Мбайт / с - здавалося б, скромною величини, але не будемо забувати, що основне призначення маршрутизатора - маршрутизація пакетів, а зовсім не виконання функції NAS, де робота з дисками здійснюється на апаратному рівні. Для порівняння нагадаємо, що у роутерів попереднього покоління ця цифра знаходилася на рівні 3-5 Мбайт / с. А продуктивність BitTorrent-клієнта Transmission, вбудованого в прошивку «за замовчуванням», становить близько 5 Мбайт / с, що дозволяє завантажити фільм з роздільною здатністю 1080p приблизно за півгодини.

Інтерфейс і прошивка

Програмне забезпечення зазнало не просто косметичні зміни, але якийсь еволюційні стрибок, результатом якого стало застосування нового покоління вбудованої ОС, NDMS версії 2. Основною відмінністю від попередньої версії з'явилася можливість додавання користувацьких додатків, прообразом яких є плагіни. У цьому пристрої їх два: SkyDNS і яндекс.dns, по суті є Інтернет-фільтрами, які оберігають наш крихкий внутрішній світ від небезпечного мережевого контенту. Їх застосування дозволяє вбити двох зайців відразу: перенести настройки доступу в «хмару», підвищивши зручність забезпечивши можливість уніфікації, тобто використання їх на кількох різних апаратах, і спростити код прошивки, позбувшись від необхідності реалізовувати в ній подібний, досить ресурсномісткий, функціонал.

Їх застосування дозволяє вбити двох зайців відразу: перенести настройки доступу в «хмару», підвищивши зручність забезпечивши можливість уніфікації, тобто  використання їх на кількох різних апаратах, і спростити код прошивки, позбувшись від необхідності реалізовувати в ній подібний, досить ресурсномісткий, функціонал

З інших важливих змін в NDMS 2.0 з'явилася повнофункціональна підтримка NAT (з можливістю використання декількох зовнішніх IP-адрес), підтримка множинних PPP-тунелів і можливість призначення додаткових фізичних WAN-інтерфейсів на порти внутрішнього комутатора. Простіше кажучи, це означає можливість «гарячого резервування» Інтернет-підключення, з можливістю переходу на запасний варіант у разі порушення роботи основного провайдера. Дуже цікава нова можливість використання інтерфейсу командного рядка, що зустрічалася раніше в основному серед згаданих користувальницьких збірок. Це дозволяє, з'єднавшись з роутером через програму Telnet, виробляти різні тонкі налаштування (та й основні теж) обладнання, недоступні в оболонці веб-інтерфейсу, і легко зберігати і відновлювати їх через текстовий файл.

Це дозволяє, з'єднавшись з роутером через програму Telnet, виробляти різні тонкі налаштування (та й основні теж) обладнання, недоступні в оболонці веб-інтерфейсу, і легко зберігати і відновлювати їх через текстовий файл

Але найцікавіше нововведення, яке не опанували поки навіть найбільш просунуті ентузіасти, це самостійна перебирання прошивки. Суть в тому, що компанія ZyXEL пропонує чималий асортимент можливих функцій, серед яких зустрічаються досить об'ємні, такі як DLNA-сервер або SIP-клієнт, і заштовхати в обмежений обсяг внутрішньої пам'яті відразу все не представляється можливим. Тому користувач сам вибирає ті модулі, які йому дійсно потрібні, і може відмовитися від зайвих як для економії місця, так і для деякого підвищення швидкодії залишилися. Реалізовано це аналогічно роботі з репозиторіями в Linux-системах, що не вимагає спеціальних навичок: доступні модулі відображаються у вигляді лінійного списку, в одному з стовпців якого показані поточні версії модулів, що знаходяться в пам'яті роутера, в іншій - доступні на сайті ZyXEL.

Реалізовано це аналогічно роботі з репозиторіями в Linux-системах, що не вимагає спеціальних навичок: доступні модулі відображаються у вигляді лінійного списку, в одному з стовпців якого показані поточні версії модулів, що знаходяться в пам'яті роутера, в іншій - доступні на сайті ZyXEL

Все, що потрібно від користувача, це відзначити галочками потрібні і зняти позначки з непотрібних. Відсутні модулі завантажуються автоматично, після чого прошивка збирати заново і записується в відведене місце у внутрішній пам'яті. Єдиний мінус реалізації цього неймовірного зручності - це відсутність «захисту від дурня», яка блокує можливість видалення життєво необхідних частин прошивки. Тому до даного процесу слід підходити вкрай вдумливо, оскільки єдиний спосіб відновити працездатність девайса після невдалої операції - запис дефолтного заводського firmware, яке доведеться завантажити з сайту будь-яким іншим способом (а краще зробити це заздалегідь).

Тому до даного процесу слід підходити вкрай вдумливо, оскільки єдиний спосіб відновити працездатність девайса після невдалої операції - запис дефолтного заводського firmware, яке доведеться завантажити з сайту будь-яким іншим способом (а краще зробити це заздалегідь)

В експлуатації цей апарат мало відрізняється від аналогічних пристроїв, тому його підключення та налаштування не повинні викликати труднощів. У разі проблем з підключенням, завжди можна скинути всі налаштування в початковий стан тривалим утриманням кнопки «reset», після чого скористатися стандартними логіном і паролем, придатними до будь-якого мережевого пристрою компанії ZyXEL: admin / 1234. Треба лише переконатися, що діапазон IP-адрес мережевої карти комп'ютера і роутера знаходяться в одній підмережі.

Треба лише переконатися, що діапазон IP-адрес мережевої карти комп'ютера і роутера знаходяться в одній підмережі

Після початкового завантаження, відкриваємо улюблений браузер і потрапляємо в звичний інтерфейс веб-конфігуратора. У перший момент нам пропонують пройти майстер швидкого налаштування, але можна від цього відмовитися, а відразу перейти в розширений інтерфейс. Всі настройки розбиті на розділи та підрозділи, перші з яких переключаються кнопками з великими іконками внизу екрану, другі - закладками нагорі.

Всі настройки розбиті на розділи та підрозділи, перші з яких переключаються кнопками з великими іконками внизу екрану, другі - закладками нагорі

Виглядає красиво, але не дуже ергономічно, внаслідок необхідності постійно переміщати курсор миші туди-сюди. Класичне деревоподібна меню в цьому сенсі набагато зручніше. На першій сторінці знаходиться статусний екран, наочно відображає стан девайса на схематичною зображенні з зображенням портів. На суміжних закладках можна побачити таблицю маршрутизації і список активних сполук, а також стан зовнішніх портів USB, наприклад, кількість вільного місця на підключених до них дисках.

На суміжних закладках можна побачити таблицю маршрутизації і список активних сполук, а також стан зовнішніх портів USB, наприклад, кількість вільного місця на підключених до них дисках

Наступна група закладок дозволяє налаштувати мережеві підключення. Підтримуються як PPPoE, PPTP, L2TP та інші новації для з'єднання по мережі Ethernet, так і пряме з'єднання за допомогою DHCP-клієнта до провайдерів, які використовують IPoE або зовнішнім ADSL-модемів. До одного з USB-портів можна під'єднати 3G або 4G модем, в тому числі модеми Yota, як для основного, так і для резервного з'єднання. Ось де знадобилися нові можливості NDMS 2.0! Адже налаштувавши на першій з закладок пріоритети кожного з'єднання, можна домогтися того, що при зникненні зв'язку з «кручений парі» автоматично буде активований USB-модем, або це сталося тільки при фізичному відключенні кабелю. Загалом, вибір за користувачем. Там же можна задіяти сервіс DynDNS, що дозволяє відкрити доступ ззовні до комп'ютера, який не має «реального» IP-адреси.

Там же можна задіяти сервіс DynDNS, що дозволяє відкрити доступ ззовні до комп'ютера, який не має «реального» IP-адреси

Наступна закладка - конфігурація вашої локальної мережі. Можна задати діапазон IP-адрес, нюанси роботи встановленого на маршрутизаторі DHCP-сервера, таблиця «проброса портів» NAT, або IGMP-проксі. Далі переходимо до групи закладок, що регламентують роботу точки доступу Wi-Fi. Одна з закладок озаглавлена ​​«Гостьова мережа»: організація такої «мережі всередині мережі» особливо популярна останнім часом, коли крім постійних користувачів, власника такої мережі часто відвідують друзі і знайомі, яким бажано теж дати доступ до Інтернету, але з меншими привілеями і смугою пропускання.

Одна з закладок озаглавлена ​​«Гостьова мережа»: організація такої «мережі всередині мережі» особливо популярна останнім часом, коли крім постійних користувачів, власника такої мережі часто відвідують друзі і знайомі, яким бажано теж дати доступ до Інтернету, але з меншими привілеями і смугою пропускання

Згодиться такий варіант і для невеликих офісів або «забігайлівок», котрі приваблюють відвідувачів «безкоштовним Wi-Fi». Параметрів радиомодуля не так багато, і немає ні звичного перемикача смуги частот, ні вибору номерів активних каналів, ні часу поновлення ключів шифрування і інших налаштувань, присутніх в інших бездротових роутерах. Однак зазвичай вони завжди знаходяться в одному і тому ж оптимальному положенні, так що постійно міняти їх не обов'язково. Згадаймо і про те, що при необхідності все-таки змінити їх завжди можна скористатися інтерфейсом командного рядка.

Згадаймо і про те, що при необхідності все-таки змінити їх завжди можна скористатися інтерфейсом командного рядка

Розділ «Безпека» містить налаштування вбудованого брандмауера, або брандмауера, а також таблиці NAT і згаданих додаткових модулів фільтрації контенту. Їх єднання в одній групі корисно тим, що створюючи правила для інтерфейсів в NAT, ми не забудемо відкрити відповідний порт в налаштуванні файрволла. Чергова група закладок, зазначена піктограмою, стилізованої під шестірню, приховує службові опції. На першій з них ми бачимо журнал подій, або лог. Далі є невелика сторінка, де ми можемо запускати утиліту пинга, що буває іноді зручніше, ніж роблячи це з ПК. Тут же бачимо примітивний менеджер файлів, що дозволяє записати файли налаштувань або прошивки з будь-якого носія безпосередньо в пам'ять роутера.

Тут же бачимо примітивний менеджер файлів, що дозволяє записати файли налаштувань або прошивки з будь-якого носія безпосередньо в пам'ять роутера

Сусідні закладки дають можливість змінювати ім'я девайса в мережі, налаштування внутрішнього годинника, і управляти списком користувачів. Крайня праворуч закладка містить згаданий раніше список компонентів прошивки і дозволяє відразу змінити цей набір і пересобрать її. І остання група дозволяє налаштувати додаткові модулі з числа тих, що обрані для збору прошивки. Спочатку туди входить BitTorrent-клієнт Transmission, FTP-сервер, сервер SMB для доступу до файлів з мережі Windows, і сервер DLNA. Як говорилося в попередньому абзаці, цей список може бути змінений. Там же можна задіяти будь-який з USB-дисків в якості файлу підкачки, якщо ви помітили, що готівки 256 МБ пам'яті перестало вистачати. Втім, уявити такий сценарій досить важко. Загальне враження від інтерфейсу надзвичайно позитивне: з одного боку, від лаконічний, інтуїтивно зрозумілий, але в той же час містить весь набір мінімально необхідних параметрів, а з іншого - надає найширші можливості кастомізації.

Результати тестів і висновки

Але найцікавіше - наскільки добре сучасна начинка справляється зі своїм завданням? Для прояснення цього, ми протестували Keenetic Giga II в зв'язці з ноутбуком HP TX2-1210er, оснащеним miniPCI-Express адаптером Broadcom BCM94322MC. Тестування проводилося як програмою IxChariot, що є негласним стандартом вимірювань подібного роду, так і простою передачею великого файлу за допомогою Total Commander. В процесі вимірювань ноутбук і роутер спочатку перебували в одній кімнаті на невеликій відстані один від одного, а потім розносилися в різні кімнати, розділені двома стінами стандартного панельного будинку. У зоні вимірювань з деяким ослабленням приймалися сигнали ще кількох базових станцій, які створюють типову для сучасного мегаполісу картину радіочастотних перешкод помірного ступеня зашумленості.

У зоні вимірювань з деяким ослабленням приймалися сигнали ще кількох базових станцій, які створюють типову для сучасного мегаполісу картину радіочастотних перешкод помірного ступеня зашумленості

Подробиці можна знайти в таблиці результатів, а коротко можна зробити висновок, що, як не дивно, але рекламні заяви повністю відповідають дійсності. За продуктивністю і якістю зв'язку Keenetic Giga II знаходиться на рівні виробів конкурентів аналогічного рівня (тобто стандарту 802.11n смуги 300 Мбіт / с). Швидкість передачі файлів в районі 115 Мбіт / с не тільки достатня для будь-яких мислимих завдань, включаючи перегляд Full HD відео по мережі в реальному часі, а й перевершує пропускну здатність мережі Ethernet 100 Мбіт / с. В принципі, це значення наближається до теоретичного максимуму стандарту Wi-Fi 300 Мбіт / с, і подальше зростання швидкості можливий лише шляхом збільшення числа каналів (тобто перехід на 450 або 600 Мбіт / с), або використання новітніх стандартів, таких як 802.11ac. Але цей стандарт ще не так сильно поширений, як 802.11n, та й необхідність у такій смузі пропускання вельми спірна. Тому на сьогоднішній день, та й на пару-трійку років вперед, покупка Keenetic Giga II представляється найбільш розумним придбанням, що покриває не тільки поточні потреби більшості користувачів, але і має хороший потенціал на майбутнє. А фірмі ZyXEL можна лише побажати продовжувати розробляти інші такі ж цікаві і доступні пристрої, як бездротові маршрутизатори серії Keenetic.

А фірмі ZyXEL можна лише побажати продовжувати розробляти інші такі ж цікаві і доступні пристрої, як бездротові маршрутизатори серії Keenetic

За високу продуктивність, помірну ціну і відмінний функціонал ZyXEL Keenetic Giga II отримує нагороду від нашої редакції.

Network Device Management System, або Система Управління Мережними Пристроями, це заснована на ядрі Linux програмна платформа, що дозволяє вести розробку користувальницьких інтерфейсів і сервісних функцій окремо від апаратних драйверів, «спілкуються» безпосередньо з «залізом». Це дозволяє розділити завдання для програмістів на різні рівні, що полегшує написання програм і збільшує надійність системи, і дозволяє швидше отримати готовий продукт.

Вона складається з Рівня Адаптації Виробника (Vendor Adaptation Layer), що включає в себе ядро ​​Linux, що працює безпосередньо з апаратурою, і Апаратно-Незалежної Рівня (Hardware Adaptation Layer), що дозволяє звертатися до апаратури незалежно від конкретної реалізації, шляхом стандартизованих викликів. Звернення до рівня HAL з додатків (до яких відноситься програма з'єднання з провайдером, реалізація інтерфейсу налаштувань, управління вбудованим брандмауером та ін.) Відбувається за допомогою викликів відкритого API, що надається ядром NDM і супутніми бібліотеками. До них можуть звертатися як системні служби, так і додаткові додатки (3rd Party Applications), такі як клієнт BitTorrent, DLNA-сервер, сервер FTP та ін.).

Результати тестування Keenetic Giga II:

High Throughput, хороші умови, Мбіт / с 118,6 Швидкість з'єднання, Мбіт / с 270 File Send, хороші умови, Мбіт / с 41,7 TC, 150 МБ, хороші умови, Мбіт / с 115,6 High Throughput, погані умови , Мбіт / с 32,9 File Send, погані умови, Мбіт / с 17,8 TC, 150 МБ, погані умови, Мбіт / с 31,0

Модульна реалізації дозволяє виробникам готових продуктів легко розробляти власні, унікальні програми, або інтегрувати вже існуючі, обходячись при переході на нову апаратну платформу без стомлюючої модифікації і налагодження, пов'язаної зі зміненою фізичної реалізацією доступних опцій.

Модульна реалізації дозволяє виробникам готових продуктів легко розробляти власні, унікальні програми, або інтегрувати вже існуючі, обходячись при переході на нову апаратну платформу без стомлюючої модифікації і налагодження, пов'язаної зі зміненою фізичної реалізацією доступних опцій

Подібний підхід застосовується в даний час не тільки при розробці роутерів, але також голосових шлюзів, мережевих накопичувачів, IP-камер, ADSL-модемів і багатьох інших продуктів.

Стаття Переопубліковать з сайту http://zoom.cnews.ru/

Новости