Огляд відеокамери Canon LEGRIA GX10

  1. знайомство
  2. Зовнішній вигляд і ергономіка
  3. Управління та особливості
  4. МОЖЛИВОСТІ ОБ'ЄКТИВА
  5. ЗУМ
  6. ФОКУСУВАННЯ
  7. ЗВУК
  8. ЗАРЯД БАТАРЕЇ І ВИТРИВАЛІСТЬ
  9. КАРТИ ПАМ'ЯТІ
  10. Якість зображення і режими зйомки
  11. РЕЖИМИ ЗЙОМКИ І НАЛАШТУВАННЯ
  12. ПРОФІЛІ ЗОБРАЖЕННЯ ДЛЯ ЗАПИСИ кліп
  13. Додаткові можливості
  14. ДИСТАНЦІЙНЕ КЕРУВАННЯ
  15. ПРИСКОРЕНА І УПОВІЛЬНЕНА ЗЙОМКА
  16. Камера в роботі
  17. Висновки
  18. ПЛЮСИ:

знайомство

Кожен відеопроект - художній або документальний - вимагає індивідуального підходу і певних технічних засобів. Від рівня проекту залежить і рівень використовуваної техніки.

Зараз є безліч професійних камер, з якими можна реалізовувати будь-які творчі задуми. Але якісь моделі занадто складні для відеограф, а якісь - прості для експерта. На щастя, є й універсальні варіанти. Наприклад, відеокамера Canon LEGRIA GX10 , На яку ми знімали протягом останнього тижня.

Наприклад, відеокамера   Canon LEGRIA GX10   , На яку ми знімали протягом останнього тижня

Новинка може похвалитися широкими можливостями для професійної зйомки. При цьому вона проста і інтуїтивно зрозуміла у використанні. Це та сама «золота середина» між просунутими функціями і простотою.

Відеокамера була анонсована восени 2017 року і є, по суті, унікальною. Вона оснащена КМОП-датчиком формату 1 "і записує зображення з роздільною здатністю 4К (3840 × 2160). Відеозображення обробляється двома процесорами DIGIC DV 6. Ця платформа була анонсована з випуском кінокамери Canon EOS C200 в травні 2017 року. І це той випадок, коли професійна платформа застосовується в продуктах, орієнтованих в тому числі на любителів.

У відеокамері використовується технологія фазового фокусування по сенсору Canon Dual Pixel CMOS AF. Вона забезпечує швидку і плавну фокусування без ривків. На відміну від контрастного, фазовий автофокус може утримувати об'єкт в різкості без постійних перефокусіровок.

Відеокамера здатна знімати в дозволі 4К UltraHD з частотою кадрів 50p. І це ще одна відмінність від багатьох інших сучасних аматорських рішень для 4К-відеозйомки.

Для тих, хто часто знімає на відкритій діафрагмі, передбачена можливість використання трьох вбудованих нейтральних фільтрів. Три оптичних фільтра нейтральної щільності знижують експозицію на 2, 4 або 8 ступенів для установки оптимальних експопараметрів.

Камера підключається до мережі Wi-Fi, що дозволяє управляти їй дистанційно, легко переносити файли на віддалений сервер FTP.

Камера підключається до мережі Wi-Fi, що дозволяє управляти їй дистанційно, легко переносити файли на віддалений сервер FTP

У цій статті ми поговоримо про практичні можливості роботи з Canon LEGRIA GX10: познімаємо пітерського музиканта, порівняємо новинку з кінокамерою, випробуємо її в умовах поганого освітлення і візьмемо участь в підготовці документального проекту для фінського телеканалу.

Зовнішній вигляд і ергономіка

Зовнішній вигляд і ергономіка

Незважаючи на вражаючі характеристики, Canon LEGRIA GX10 має компактний дизайном. Габарити відеокамери з блендой і акумулятором - 150 × 97 × 267 мм. Набір кнопок і органів управління продуманий: немає нічого зайвого. Це робить камеру зрозумілою у використанні. А невелика вага в 1,35 кг дозволяє працювати з нею кілька годин поспіль, знімаючи з рук.

А невелика вага в 1,35 кг дозволяє працювати з нею кілька годин поспіль, знімаючи з рук

Canon LEGRIA GX10 впорається зі складними ракурсами і стане корисною при зйомці з рук або в русі.

Canon LEGRIA GX10 впорається зі складними ракурсами і стане корисною при зйомці з рук або в русі

Камера має поворотний сенсорний РК-екран c діагоналлю 3,5 ".

Над дисплеєм розташований перемикач режимів: режим зйомки Camera, режим перегляду Media.

На задній частині корпусу, прямо під великим пальцем, знаходиться кнопка «Старт / Стоп» (REC). Ергономіка камери максимально адаптована під управління однією рукою. Є широкий фіксує ремінець для комфортного утримання.

На верхній частині корпусу, під вказівним пальцем, розташований важіль-гойдалка зуму, поруч з нею - перемикач з ручного (М) в автоматичний режим.

Біля об'єктиву знаходиться селектор перемикання режимів керуючого кільця.

Біля об'єктиву знаходиться селектор перемикання режимів керуючого кільця

Поруч з селектором - кнопки «+» і «-» для роботи з вбудованими ND-фільтрами.

Поруч з селектором - кнопки «+» і «-» для роботи з вбудованими ND-фільтрами

Диск і кнопка CUSTOM розташовані внизу корпусу поруч з об'єктивом. Цим органам управління можна призначити одну з декількох часто використовуваних функцій. Наприклад, настройку діафрагми в режимі M.

Наприклад, настройку діафрагми в режимі M

Ще кілька кнопок розкидано по корпусу відеокамери. Перші дві розташовані на рамці дисплея. Кнопка AF / MF відповідає за перемикання між ручним і автофокусом.

Кнопка AF / MF відповідає за перемикання між ручним і автофокусом

Друга кнопка активує посилений режим стабілізації Powered IS. За замовчуванням посилена стабілізація працює лише під час утримання кнопки. Але в меню можна встановити її активацію одноразовим натисканням кнопки.

Але в меню можна встановити її активацію одноразовим натисканням кнопки

Під дисплеєм розташовані ще три функціональні кнопки.

Під дисплеєм розташовані ще три функціональні кнопки

Кнопка PRE REC активує включення і виключення попередньої зйомки. Якщо включена попередня зйомка, відеокамера починає безперервну запис в тимчасову пам'ять (близько 3 секунд), щоб при натисканні REC захопити кілька секунд до натискання кнопки. Корисна функція для репортажної зйомки!

Корисна функція для репортажної зйомки

Кнопка REC Preview дозволяє переглянути останній записаний кліп.

Кнопка REC Preview дозволяє переглянути останній записаний кліп

Сама нижня кнопка DISP включає і вимикає відображення налаштувань на дисплеї.

Сама нижня кнопка DISP включає і вимикає відображення налаштувань на дисплеї

На задній частині корпусу поряд з кнопкою REC розташована кнопка MAGN. Вона збільшує зображення на екрані.

Вона збільшує зображення на екрані

Для операторів, які не люблять працювати з дисплеєм під час зйомки, передбачений похилий видошукач. Він дозволяє знімати як з відкритим, так і з закритим дисплеєм. Для включення потрібно висунути його з корпуса до клацання. Нахил становить 45 градусів, розмір - 0,61 см (0,24 ").

Видошукач забезпечений важелем діоптрійного регулювання.

Управління та особливості

Продукти компанії Canon відрізняються добре продуманим інтерфейсом. Canon LEGRIA GX10 не стала винятком. Її меню має звичну структуру. Розділи викликаються кнопкою Menu на задній частині корпусу камери.

У меню містяться параметри управління по Wi-Fi, установки системи, налаштування з'єднання з можливостями підключення до інших пристроїв і налаштування запису з усіма параметрами, що настроюються зйомки. Воно розбите на п'ять вкладок: «Налаштування камери», «Налаштування запису», «Налаштування аудіо», «Налаштування дисплея» і «Налаштування системи».

Також на дисплеї є сенсорна кнопка FUNC, яка дозволяє вибрати параметри в ручних режимах зйомки. Це швидке екранне меню, в яке винесено тільки головні параметри.

МОЖЛИВОСТІ ОБ'ЄКТИВА

Canon LEGRIA GX10 працює в тандемі з об'єктивом з 15-кратним зумом і фокусною відстанню 8,3-124,5 мм (25,5-382,5 мм екв.).

Світлосила об'єктива змінна: f / 2.8-4.5. Діапазон настройки діафрагми варіюється від f / 2.8 до f / 11. Порівняно висока для зуму світлосила дозволяє будувати художню картинку, повітряну, об'ємну, з розмитим фоном. Глибини різкості досить для того, щоб відокремити головний об'єкт від фону.

Об'єктив має три вбудованих ND-фільтра. Вони використовуються при зйомці з відкритою діафрагмою на яскравому сонці, а також дозволяють підібрати оптимальну витримку незалежно від яскравості світла. Наприклад, для деяких сюжетів витримка повинна бути максимальною, 1/50 с. Тоді рух виглядає більш плавно, згладжено.

При натисканні на кнопку «+» ND-фільтра настройки міняються по кратності в порядку ND 1/4, ND 1/16, ND 1/64, а при натисканні кнопки «-» вони циклічно змінюються в зворотному порядку.

ЗУМ

Управляти зумом можна за допомогою кільця на об'єктиві і важеля-гойдалки нагорі корпусу. Перемикання в режим масштабування на кільці можна вибрати селектором, що встановлений поряд з об'єктивом.

Робота з кільцем масштабування зручна і підійде для зйомок, які потребують швидкого реагування. Так, при різкому повороті кільця масштабування відбувається швидко. І навпаки, при плавному русі зум переміщається плавно.

І навпаки, при плавному русі зум переміщається плавно

У камері доступна настройка параметрів швидкості зуму важелем: постійна CONST або змінна VAR. У першому випадку масштабування плавне незалежно від сили натискання на важіль. Також можна вибрати крок швидкості зуму. Змінна швидкість масштабування зручна в репортажної зйомки, коли необхідно швидко переходити з одного плану на інший. Постійна швидкість підійде для постановочних або спланованих зйомок, де потрібні м'які наїзди і від'їзди.

Ця модель має додатковий 300-кратний цифровий зум, який працює за рахунок цифрового збільшення зображення. Активувати його можна в меню в режимі з ручними настройками.

ФОКУСУВАННЯ

ФОКУСУВАННЯ

У модельному ряду LEGRIA модель GX10 - перша відеокамера, оснащена датчиком зображення формату 1 "з технологією автофокусування Canon Dual Pixel CMOS AF. Такий сенсор забезпечує одночасно малу глибину різкості і швидку, точну настройку фокуса.

Принцип роботи системи полягає в тому, що кожен ефективний піксель на поверхні датчика складається з двох незалежних фотодіодів, які зчитують світлові сигнали окремо для автофокусування з фазовим детектуванням і разом для створення зображення. Dual Pixel CMOS AF охоплює приблизно 80% кадру по горизонталі і вертикалі. Автофокусування відбувається плавно при різних значеннях фокусної відстані.

При масштабуванні автофокус не втрачає різкості і моментально знаходить об'єкт зйомки. Це неймовірно спрощує роботу при зйомці в русі.

У професійних зйомках популярністю користується ручний фокус. Тут можна перемкнути кільце об'єктива з положення управління зумом в положення фокуса.

Ручний фокус не володіє швидкісним наведенням різкості, до якого звикли відеооператори, що знімають на дзеркалки. Кільце фокусування має довгий і дуже плавний хід, як і належить відеокамер. Також є збільшення зображення кнопкою MAGN на корпусі або наведення фокуса дотиком сенсорного екрану.

Для цього потрібно перейти на сенсорну кнопку FUNC в розділ «Фокус», вибрати в розділі ручний фокус - M. Тепер при дотику до екрану в рамці меню фокус буде на обраному ділянці.

Canon LEGRIA GX10 має потужну інтелектуальну систему стабілізації. Вона компенсує зміщення по п'яти осях, задіюючи не тільки зсув оптичного елемента в об'єктиві, а й цифрові алгоритми.

Система пропонує чотири режими: «Відключений», «Стандартний», «Динамічний» та Powered IS.

У «Стандартному» стабілізатор працює однаково на всіх рівнях масштабування: впевнено і передбачувано, плавно. Однак він залишає невеликі коливання при зйомці з рук. Цей режим оптимальний при зйомці зі штатива, з рук з місця без руху, але не на ходу.

«Динамічний» режим дозволяє стабілізувати зображення при зйомці на широкому фокусній відстані під час ходьби. У телеположенні з'являються коливання, і в цьому режимі підключається цифрова стабілізація. За рахунок цього зменшується кут огляду (некритично). Такий режим підходить для рухомий зйомки з рук і при зйомці на ходу.

Режим Powered IS включається кнопкою на дисплеї. В налаштуваннях можна вибрати активацію при натисканні або при утриманні кнопки. Режим полегшує стабілізацію в довгофокусному положенні об'єктиву і забезпечує стабільну картинку при зйомці з одного точки без поворотів.

ЗВУК

Canon LEGRIA GX10 оснащена вбудованим мікрофоном. Це конденсаторний стереомікрофон з фільтром вітру. Він розташований біля об'єктива у верхній частині корпусу камери.

Також до камери можна підключити виносний мікрофон з роз'ємом mini jack 3,5 мм. Налаштування звуку і рівень гучності регулюються в меню «Налаштування аудіо», а також в розкладі «Аудіо» (викликається сенсорною кнопкою FUNC). Тут можна вибрати гучність вручну або встановити автоматичний режим.

Роз'єм для мікрофона знаходиться поруч з роз'ємом USB і HDMI на бічній частині корпусу поряд з об'єктивом.

Роз'єм для мікрофона знаходиться поруч з роз'ємом USB і HDMI на бічній частині корпусу поряд з об'єктивом

Для прослуховування звуку в камері встановлені динаміки. Є можливість при запису і перегляду відео слухати звук через навушники. Роз'єм для навушників знаходиться під герметичною кришкою поруч з роз'ємом для заряду батареї.

Роз'єм для навушників знаходиться під герметичною кришкою поруч з роз'ємом для заряду батареї

Вбудований мікрофон дає хороший чистий звук і стане в нагоді в разі, якщо у вас не виявилося з собою виносного мікрофона.

На відео вище - звук з вбудованого мікрофона. Незважаючи на сторонні шуми і музику в приміщенні, мова виразна, немає ефекту відлуння.

ЗАРЯД БАТАРЕЇ І ВИТРИВАЛІСТЬ

ЗАРЯД БАТАРЕЇ І ВИТРИВАЛІСТЬ

Canon LEGRIA GX10 оснащена знімною батареєю. Камера здатна знімати безперервно до 95 хвилин від батареї BP-828 (входить в комплект поставки) при найвищому дозволі зображення.

Камера може працювати від мережі, дозволяючи знімати безперервно 12 годин.

Запис відео можлива з відкритим і закритим екраном. В останньому випадку стежити за зйомкою можна через вічко видошукача. Зйомка з закритим дисплеєм через видошукач економить енергію акумулятора. У такому режимі камера може протриматися в середньому на 15 хвилин довше.

Багатогодинна робота від мережі зручна для зйомки з однієї точки і зйомки на конференціях, фестивалях або тривалих заходах.

Заряд батареї і робота від мережі йдуть через один і той же роз'єм, який знаходиться на задній частині корпусу камери. Під час роботи від мережі акумулятор більше не заряджається.

Під час роботи від мережі акумулятор більше не заряджається

КАРТИ ПАМ'ЯТІ

Canon LEGRIA GX10 має 2 слота для SD-карт. В налаштуваннях можна вибрати носій для запису відео і окремо носій для запису фото.

Доступна запис одночасно на обидва носія, що робить камеру безпечної для збереження відзнятого матеріалу. Якщо одна з карт загубиться, матеріал збережеться на другий. Також можна записувати з автоматичною зміною носія: при заповненні першої карти камера почне запис на другу.

Записувати одночасно відео в різних дозволах або в різних форматах на окремі карти можливості немає.

Для Full HD досить карти пам'яті з шостим класом швидкості. Однак така карта може привести до пауз у записі. Тому краще використовувати швидкі швидкості U3, які виробник рекомендує для 4К-зйомки.

Якість зображення і режими зйомки

Якість зображення і режими зйомки

Професійна камера Canon LEGRIA GX10 дає можливість записувати відео з роздільною здатністю 4К з частотою кадрів 50p.

Параметри дозволу налаштовуються в розділі «Налаштування запису / Дозвіл». Тут є можливість вибрати п'ять рівнів якості:

  • 4K UHD 3840 × 2160 з бітрейтом 150Mbps;
  • Full HD 1920 × 1080 бітрейтом 35Mbps або 17Mbps;
  • HD 1280 × 720 з бітрейтом 8Mbps або 4Mbps;
  • частота кадрів 25p і 50p, в тому числі і в 4K;
  • запис відео здійснюється у форматі MP4, використовується кодек AVC / H.264.

4К значно розширює можливості використання відзнятого матеріалу. Перевага формату в тому, що він забезпечує більш деталізоване зображення. Відео нижче записано в режимах 4К і Full HD з частотою 50p. Відео в 4К масштабувати в Full HD для порівняння деталізації в однаковому дозволі. Навіть при подальшої конвертації в Full HD первісна зйомка в 4K дає більш якісний результат.

Для наочності нижче наведені стоп-кадри, зроблені з 4К і Full HD-відеороликів, знятих на 50p.

При вирішенні 3840 × 2160 сміливо можна розтягувати кадр, змінюючи крупність плану. Це особливо зручно, якщо вам необхідно знімати з однієї точки однокамерное відео. За умови конвертації в Full HD на виході ви не побачите змін в якості зображення, як ніби використовувався оптичний зум або зйомка велася двома камерами з різною значущістю.

РЕЖИМИ ЗЙОМКИ І НАЛАШТУВАННЯ

РЕЖИМИ ЗЙОМКИ І НАЛАШТУВАННЯ

Canon LEGRIA GX10 має декілька режимів запису відео з набором налаштувань.

Перейти в автоматичний режим можна через перемикач, розташований поруч з важелем зуму. Це той режим, в якому відеооператор може розслабитися і надати професійну техніку бути професіоналом. Камера сама підбере відповідні налаштування. Залишиться лише вибрати дозвіл і знімати.

Ви можете знімати в авторежимі майже в будь-яких умовах. Однак в деяких випадках краще перейти на ручні настройки. З ними оператор може творчо працювати над кадром, наприклад, з глибиною різкості або довжиною витримки.

Перехід на ручні настройки доступний там же, на перемикачі. У положенні М можна вибрати кілька режимів зйомки.

Вибір режимів доступний на сенсорному екрані у верхньому лівому кутку. У відеокамері є стандартні режими: Р - програмний режим автоекспозиції, Tv - автоекспозиція з пріоритетом витримки, Av - автоекспозиція з пріоритетом діафрагми, М - ручні настройки.

Також в списку є «Режими спеціальних сцен»: «Портрет», «Спорт», «Нічна сцена», «Сніг», «Пляж», «Захід», «Недостатнє освітлення», «Прожектор», «Феєрверк».

ПРОФІЛІ ЗОБРАЖЕННЯ ДЛЯ ЗАПИСИ кліп

Профілі зображення (види) містять в собі поєднання налаштувань, які впливають на характеристики одержуваного зображення. Вибір видів доступний тільки в режимах P, Tv, Av і M.

Список видів викликається сенсорною кнопкою FUNC на дисплеї. Тут представлено 3 види профілів:

  • «Стандартний» для зйомки в звичайних ситуаціях;
  • Wide DR, який застосовує гамма-криву з широким динамічним діапазоном і квітами, відповідними їй (тобто режим дозволяє робити кадри зі збереженням деталей в тінях і забезпечує відсутність пересветов);
  • «Монохромний» для чорно-білого зображення.

У режимі «Стандартний» корекція на постобробці може втратити деталі в тінях. Режим Wide DR більше підходить для програмної обробки і корекції.

Додаткові можливості


БЕЗДРОТОВОГО З'ЄДНАННЯ І УПРАВЛІННЯ

Модель LEGRIA GX10 оснащена можливостями бездротового Wi-Fi-з'єднання. Через Wi-Fi камерою можна керувати віддалено з браузера або зі смартфона. Для цього потрібно провести ряд налаштувань. Завдяки з'єднанню по Wi-Fi, в режимі інфраструктури можна передати файли на FTP.

Через web-браузер є управління камерою, записом, параметрами зйомки: Menu → розділ «Налаштування системи» → пункт «Параметри мережі».

Тут потрібно налаштувати «Параметри з'єднання». Одночасно передбачено чотири профілі. Для настройки вибираємо редагування кнопкою праворуч. У новому вікні з'являться можливості покрокових налаштувань. Налаштуйте метод мережевого з'єднання «Камера як точка доступу».

Далі задаємо параметр SSID (кнопка «редагує»). У новому вікні що вводяться Назву мережі. Например, Canon. Далі натіскаємо Ok и снова Ok. Задаємо канал з'єднання. Можна Залишити значення 1. Тіснемо Ok и вібіраємо метод аутентіфікації. Для тесту ми вибрали «Загальний доступ / Без шифр».

Ви можете задати пароль мережі. Тепер вводимо спосіб призначення IP-адреси. Найлегший спосіб - «Автоматичний».

Коли всі параметри введені, натискаємо Ok.

Тепер камера є точкою доступу. На екрані справа з'явилася кнопка Remote. Як тільки вона стане білою, ви зможете підключитися по мережі до камери.

Для підключення до мережі натисніть на пристрої «Пошук мережі». Серед представлених виберіть свою мережу (у нас Canon).

Серед представлених виберіть свою мережу (у нас Canon)

Після підключення до мережі запустіть браузер. У рядку адреси введіть адресу камери http://192.168.0.80. У браузері відобразиться сторінка «Дист. через браузер ». Тут є 2 екрани: основний і базовий.

Основний екран доступний на пристроях з великим екраном (наприклад, на ноутбуці).

Він містить параметри відеозапису, включаючи баланс білого, автофокус, ручний фокус, настройки діафрагми, шумозаглушення, витримки, масштабування і так далі.

Відображення картинки з камери почнеться після натискання LIVE VIEW.

Відображення картинки з камери почнеться після натискання LIVE VIEW

Якщо ви будете працювати зі смартфона або гаджета з маленьким дисплеєм, то в браузері відобразиться базовий вікні керування.

Якщо ви будете працювати зі смартфона або гаджета з маленьким дисплеєм, то в браузері відобразиться базовий вікні керування

Він дозволяє вести відеозапис і масштабування. Налаштування запису на ньому недоступні.

ДИСТАНЦІЙНЕ КЕРУВАННЯ

Крім підключення до бездротової мережі, відеокамера має пульт бездротового керування (входить в комплект). З його допомогою можна стежити за записом і контролювати процес на відстані. Ця опція дозволяє оператору спокійно переміщатися по залу, залишивши камеру на місці зйомки.

У цьому тесті ми використовували дистанційне керування на відстані 15 метрів. Пульт працював справно.

ПРИСКОРЕНА І УПОВІЛЬНЕНА ЗЙОМКА

Новинка вміє знімати прискорене і уповільнене відео. Уповільнена зйомка доступу в режимах 4K UHD 3840 × 2160 25p, FullHD 1920 × 1080 25p і 50р і HD 1280 × 720 (тільки при 4Mbps). Доступно уповільнення в 2 і 4 рази в залежності від частоти кадрів. Іншими словами, камера може знімати зі швидкістю 100 кадрів в секунду. Це дає можливість плавного уповільнення на постобробці без ривків.

На виході відео під час зйомки зі швидкістю 100 кадрів в секунду відразу буде уповільненим, що зручно для термінових проектів. Камера все зробить за вас. Таке відео можна уповільнити ще сильніше.

Звук при сповільненій зйомці не записував.

Прискорена зйомка доступна в режимах 4К, Full HD з частотою кадрів 50p і в HD. Вона дає можливість прискорення зйомки в діапазоні від 2-кратного до прискорення в 1200 разів. Тобто 20 годин відео вкладеться в 1 хвилину. Це незамінна можливість для зйомки таймлапсов.

Звук при прискореної зйомці теж не записується.

Ми протестували зйомку з прискоренням в 10 разів. Цілі записати процес не було. На прискореному епізоді нижче пересування людей і об'єктів в кадрі:

Камера в роботі

З Canon LEGRIA GX10 ми працювали в декількох проектах.

Спочатку знімали модель на хромакей циклорама в парі з кінокамерою, призначеної для зйомки художніх фільмів.

Спочатку знімали модель на хромакей циклорама в парі з кінокамерою, призначеної для зйомки художніх фільмів

У режимі 4К WideDR Canon LEGRIA GX10 не поступається кінокамери. При зйомці на зеленому тлі ми спробували різне освітлення. Найзручнішим виявився темно-зелений фон.

Нижче представлений епізод з вдалим освітленням і легким відділенням від зеленого фону. У відео проведена мінімальна корекція яскравості без корекції.

Другим проектом, на якому ми працювали з Canon LEGRIA GX10, була зйомка документальної передачі для одного з фінських телеканалів. Це довгостроковий проект, регулярний, щомісячний. Ідея проекту в тому, щоб показати життя людини за один день.

Цього разу ми знімали інтерв'ю керівника місіонерського відділу лютеранської канцелярії Євгена Раскатова. Матеріал для випуску збирався на різні камери. Найчастіше використовувалися DSLR-камери Canon. Але основний матеріал був знятий на Canon LEGRIA GX10. На монтажній стрічці і постобробці картинки трохи відрізняються за якістю. Але відмінність буде непомітним, тому що сцени зняті в різних ситуаціях.

Зйомки проходили в спалених соборі Святої Анни - Анненкирхе. Собор зараз відкритий, але не відреставрований, всередині немає хорошого освітлення. Для зйомок інтерв'ю ми використовували додатковий постійний світло, але він або поглинався простором, або давав сильні відблиски на обличчя мовця.

Саме тому зйомка велася в режимі 4К на автоматичних настройках. 4К-дозвіл забезпечило нам гарний вид з другого поверху собору і деталізовану картинку.

За непередбаченої випадковості вести зйомку зі штатива в Анненкирхе було неможливо. Потужна стабілізація у великій пригоді при зйомці з рук.

Завдяки стабілізації вийшов матеріал, придатний для подальшої роботи над передачею.

Наступним проектом стали зйомки історії записи нового синглу музиканта Макса Лечт. Локацією була звукозаписна студія, невелике приміщення з темними стінами. Тут ми вирішили використовувати ручні настройки в режимі М з повним контролем над параметрами запису. Це дозволило зробити кадри в темних приміщеннях з мінімальною кількістю шумів на зображенні.

Для швидкості переходів між планами зйомка велася на автофокусі і в динамічному режимі стабілізації. Це забезпечило моментальну різкість при зміні позиції відеооператора і позбавило від тряски при зйомці з рук.

Важливу роль зіграв об'єктив камери, здатний знімати на широких значеннях фокусної відстані 8,5 мм (25,5 мм екв.).

У маленькому приміщенні, де доводилося підходити до музикантів і звукорежисерів впритул, широкий кут об'єктива дозволив захопити цікаві деталі обстановки. Відео нижче знято з відстані близько 50 см. На самому широкому значенні кута об'єктива в кадр потрапили деталі інтер'єру і робоче місце.

Після зйомок в студії ми вирушили в кафе, де відзняли інтерв'ю. Малогабаритна професійна камера дала нам можливість не бентежити оточуючих людей зйомкою.

Вдалося отримати неймовірно м'яку і привабливу картинку. Кадри не так схожі на телеформат і наближені до кіноформат своєю м'якістю і гладдю. На постобробці відео легко піддавалося корекції і тонування без втрати деталей в тінях.

Висновки

Висновки

Canon LEGRIA GX10 підійде як для професіоналів, так і для любителів, які хочуть знімати відео високої якості. Серед безлічі камер, що знімають в 4К, Canon LEGRIA GX10 має ряд переваг. Модель поєднує в собі компактний дизайн, просте і зрозуміле управління, світлосильний зум-об'єктив з ефективним стабілізатором і 4К-зйомку при 50 кадрах / с. І головне - сенсор зображення формату 1 ", що дозволяє не тільки знімати в умовах слабкого освітлення, але і отримувати картинку з малою глибиною різкості і об'ємом в кадрі.

Камера вміє знімати таймлапси і уповільнені ролики. Потужна стабілізація справляється зі зйомкою в русі без додаткового обладнання. Дзеркальні камери цим похвалитися не можуть. Легка вага і компактні габарити дозволяють брати її з собою в подорожі і на тривалі зйомки, роблять камеру незамінною в умовах динамічної і спонтанної зйомки. Ще один плюс - можливість знімати до 12 годин поспіль. Мінімалістичний дизайн буде зрозумілий любителю і зручний професіоналу.

Гладка і високоякісна картинка дозволяє новинці брати участь в зйомках постановочних відеосюжетів.

ПЛЮСИ:

  • сенсор формату 1 ";
  • зйомка в 4К;
  • автофокус з технологією Dual Pixel CMOS AF;
  • 15-кратний зум-об'єктив з світлосилою f / 2.8-4.5;
  • витривалість при тривалій зйомці;
  • дуже якісний автоматичний режим;
  • інтелектуальна система стабілізації;
  • невелика вага;
  • маленькі габарити;
  • загальне високу якість зображення.

МІНУСИ:

  • повільний ручний фокус.

Нижче - фінальне відео про історію синглу Макса Лечт «Покоління Стартап». У ньому використані кадри, зняті на Canon LEGRIA GX10 і дзеркальні камери. Матеріал з Canon LEGRIA GX10 зіграв головну роль у створенні візуального ряду всього проекту. Він створює відчуття гарного рівня відеоконтенту, виглядає дорого. Новинка забезпечить професійний результат в руках будь-якого відеооператора практично в будь-яких умовах зйомки. Це абсолютно інтелектуальна камера, саме вона буде професіоналом на знімальному майданчику, навіть якщо в команді відеооператорів тільки дилетанти. Але в руках професіонала вона стане незамінним і універсальним інструментом.

Джерело інформації - Тест відеокамери Canon LEGRIA GX10 .
Купити камкордери Canon можна в роздрібних магазинах "Яскравий фотомаркет" або замовити з доставкою по Росії в інтернет-магазині yarkiy.ru.
відеокамери Canon в нашому каталозі .

Новости