Огляд і тестування відеокарти Sapphire Nitro R9 390 8G D5

  1. Друкована плата

А - довжина друкованої плати, без урахування системи охолодження і планки портів відеовиходів.
В - ширина друкованої плати, без урахування контактів PCI-E і системи охолодження.
С - висота від горизонтальної площини друкованої плати до рівня верхньої поверхні системи охолодження.
D - діаметр вентилятора / ів по зовнішньому радіусу.



А1 - довжина друкованої плати, з урахуванням системи охолодження (якщо виходить за межі друкованої плати) до планки портів відеовиходів.
В1 - ширина друкованої плати, без урахування контактів PCI-E, але з виміром системи охолодження (якщо виходить за межі друкованої плати).
С1 - висота, з урахуванням задньої пластини (якщо є) / гвинтів кріплення радіатора до рівня верхньої поверхні системи охолодження. Якщо вона нижче висоти задньої планки портів відеовиходів, то вимірюється висота до верхньої точки планки.

Якщо вона нижче висоти задньої планки портів відеовиходів, то вимірюється висота до верхньої точки планки

Незважаючи на те, що розглянута відеокарта заснована на GPU Hawaii, її схема відеовиходів відрізняється від еталонної. Як неважко здогадатися, до цього доклали руку розробники Sapphire. Тепер замість комбінації з пари DVI і по одному HDMI і DisplayPort, користувачеві надають один DVI, один HDMI і три DisplayPort.

Товщина новинки дещо збільшена за рахунок випирає системи охолодження. Схожа ситуація і з довжиною, кілька зайвих сантиметрів задіяно під теплові трубки і ребра радіатора. В цілому габарити цілком відповідають усередненої моделі Radeon R9 290 / R9 390.

Друкована плата

За основу Sapphire Nitro R9 390 8G D5 узятий референсний дизайн друкованої плати Radeon R9 290. Загальна кількість фаз живлення і їх розміщення залишені незмінними.

Загальна кількість фаз живлення і їх розміщення залишені незмінними

Тільки в даному випадку застосовані Dr.MOS мікросхеми. Вони використовуються для фаз живлення графічного процесора і пам'яті, а для PLL задіяна проста фаза з двома парами мосфетов.

Вони використовуються для фаз живлення графічного процесора і пам'яті, а для PLL задіяна проста фаза з двома парами мосфетов

Фази повноцінні і не утворені шляхом установки подвійників та іншого. Тому перед нами чесний шестіфазовий дизайн PCB. Фази повноцінні і не утворені шляхом установки подвійників та іншого

За керування живленням GPU відповідає ШІМ-контролер IR. Абсолютно такий же стояв і на всіх референсних Radeon R9 290 і R9 290X. Так що вже з початку старту продажів нових відеокарт ніяких проблем з розгоном бути не повинно.

Варто відзначити, що котушки, встановлені на відеокарті, відносяться до спеціальної версії. За словами виробника, їх не торкнуться проблеми паразитних шумів.

За словами виробника, їх не торкнуться проблеми паразитних шумів


Шістнадцять мікросхем пам'яті виробництва SKhynix розпаяні в сторону. Вони розраховані на частоту до 1500 МГц (ефективна частота 6000 МГц), ширина шини дорівнює 512 біт.

Вони розраховані на частоту до 1500 МГц (ефективна частота 6000 МГц), ширина шини дорівнює 512 біт

Графічне ядро ​​Hawaii випущено в 2015 році. Новий код усіченого по функціональним блокам Hawaii - 215-0880030.

Новий код усіченого по функціональним блокам Hawaii - 215-0880030

Харчується відеокарта від двох 8 pin роз'ємів. Сумарна вхідна потужність досягає великих чисел, але чи зможе модель Sapphire повністю використовувати весь потенціал - покажуть тести.

Сумарна вхідна потужність досягає великих чисел, але чи зможе модель Sapphire повністю використовувати весь потенціал - покажуть тести

Номінальні частоти складають 1010 МГц для графічного процесора і 1500 МГц для пам'яті. Офіційні частоти AMD для Radeon R9 390 дещо інші - 1000/1500 МГц (а також харчування через роз'єми 6 + 8pin).

Офіційні частоти AMD для Radeon R9 390 дещо інші - 1000/1500 МГц (а також харчування через роз'єми 6 + 8pin)

Перемикач з торця відеокарти надає можливість вибрати одну з двох зошитах прошивок BIOS.

Новости