Огляд Explay Informer 702: доступний планшет з IPS-дисплеєм

  1. Основні характеристики:
  2. Комплект поставки:
  3. Дизайн
  4. акумулятор
  5. дисплей
  6. фотокамера
  7. апаратна платформа
  8. програмна платформа
  9. конкуренти
  10. висновки

Якщо судити за представленими на IFA 2012 з новинок, одним із трендів цієї виставки стало масове застосування в планшетних комп'ютерах IPS-дисплеїв. Втім, для мобільних пристроїв IPS-дисплеї не нові, а виробництво планшетних комп'ютерів з моніторами цього типу вже широко освоїли китайські виробники. Про один з таких пристроїв, офіційно що продається на російському ринку, ми і поговоримо в цій статті.

У модельному ряду Explay планшетний комп'ютер Informer 702 позиціонується «над» Informer 701, який ми детально розглянули в цьому огляді . На даний момент ціна Informer 702 в фірмовому інтернет-магазині складає 4990 рублів. І, забігаючи вперед, відзначу, що саме ціна є відправною точкою для сприйняття пристрою. Втім, давайте відвернемося від маркетингу і позиціонування, а зосередимося на самому пристрої.

Основні характеристики:

  • Дисплей: 7 ", IPS, 1024х600 пікселів, ємнісний сенсор з підтримкою мультитач;
  • Процесор: BoxChip A10 1 ГГц;
  • Пам'ять: ОЗУ - 1 Гб, вбудована 4 Гб з можливістю розширення картами microSD об'ємом до 16 Гб (офіційно);
  • Бездротові інтерфейси: Wi-Fi b / g / n;
  • Інтерфейсні роз'єми: miniUSB (з підтримкою USB Host через OTG-перехідник), 3,5 мм аудіороз'єм;
  • Додатково: 0,3 Мп камера, вбудовані динамік і мікрофон, акселерометр;
  • Акумулятор: 3500 мАг, до 6 годин автономної роботи
  • Габаритні розміри: 204х122х10 мм, вага 350 г.

Дисплей: 7 , IPS, 1024х600 пікселів, ємнісний сенсор з підтримкою мультитач;   Процесор: BoxChip A10 1 ГГц;   Пам'ять: ОЗУ - 1 Гб, вбудована 4 Гб з можливістю розширення картами microSD об'ємом до 16 Гб (офіційно);   Бездротові інтерфейси: Wi-Fi b / g / n;   Інтерфейсні роз'єми: miniUSB (з підтримкою USB Host через OTG-перехідник), 3,5 мм аудіороз'єм;   Додатково: 0,3 Мп камера, вбудовані динамік і мікрофон, акселерометр;   Акумулятор: 3500 мАг, до 6 годин автономної роботи   Габаритні розміри: 204х122х10 мм, вага 350 г

Комплект поставки:

  • планшет
  • Зарядний пристрій
  • Кабель для підключення до комп'ютера
  • Навушники
  • OTG-перехідник
  • чохол
  • Документація: керівництво по швидкому старту, гарантійний талон, візитка з номером телефону гарячої лінії Explay

планшет   Зарядний пристрій   Кабель для підключення до комп'ютера   Навушники   OTG-перехідник   чохол   Документація: керівництво по швидкому старту, гарантійний талон, візитка з номером телефону гарячої лінії Explay

Зовнішній вигляд упаковки Informer 702 типовий для пристроїв Explay - коробка з якісного білого картону, на лицьовому боці якої зображено сам пристрій, а на зворотному - список його основних характеристик. Взагалі в плані якості упаковки виробники бюджетних пристроїв радують. Та й вміст комплекту викликає позитивні емоції - крім стандартних речей, на зразок зарядного пристрою і навушників, в нього виходять чохол (нехай і простенький, але цілком придатний для використання) і OTG-перехідник.

До речі, користь від комплектного OTG-перехідника переоцінити складно - підключивши сумісний 3G-модем, можна отримати доступ до мобільного інтернету всюди, де є покриття мережі. Список підтримуваних модемів доступний на офіційному сайті . Налаштування модему труднощів не представляє - підключають пристрій до планшета через OTG-перехідник, після чого переходять в «Налаштування -> Передача даних -> Ще -> Мобільні мережі», де встановлюють прапорець «Передача даних» і вводять настройки точки доступу (APN). Крім того, OTG-перехідник може використовуватися для підключення до планшета стандартних USB-пристроїв, наприклад, флеш-накопичувачів.

Дизайн

У порівнянні з Informer 701, який представляє собою цеглинка з глянсового пластика, дизайн Informer 702 став більш витонченим, в першу чергу за рахунок округлених торців, окантовки з білого пластику і алюмінієвої задньої кришки. Суб'єктивно, Informer 702 виглядає дорожче, ніж коштує.

На лицьовій панелі пристрою, крім сенсорного дисплея, розташувалися вічко камери і 3 сенсорні кнопки - «меню», «додому» і «повернення». З урахуванням того, що зараз Informer 702 поставляється з Android 4.0 «з коробки», ці кнопки здаються не особливо актуальними, через повну дублювання екранною клавіатурою. З іншого боку, в Android 2.3 (під управлінням якої Informer 702 вийшов на ринок) без них не обійтися. В цьому плані рішення, застосоване в Informer 701, де кнопки розташувалися на бічній грані, виглядає більш цікавим. Олеофобним покриття для дисплея не передбачено, тому екран пристрою заляпується досить сильно. Зате на дисплей планшета спочатку приклеєна захисна плівка, непогано захищає поверхню екрану від дрібних подряпин.

Зате на дисплей планшета спочатку приклеєна захисна плівка, непогано захищає поверхню екрану від дрібних подряпин

Задня панель Informer 702 практично повністю алюмінієва, за винятком невеликої пластикової вставки у верхній частині. Як і у інших подібних пристроїв, задня кришка Informer 702 незнімна. На відміну від планшетів з глянсового пластика, корпус Informer 702 радує практичністю - на задній кришці ніяких відбитків пальців. Взагалі в руці Informer 702 лежить досить зручно, навіть якщо тримати його однією рукою.

На бічних гранях планшета розмістилися клавіші включення (зліва) і регулювання гучності (праворуч). Крім того, біля кнопки включення знаходиться отвір, що дозволяє дістатися до клавіші «Reset». Втім, за час тестування пристрою скористатися їй так і не довелося. Роз'єм microUSB, стандартний 3,5 мм аудіороз'єм, а також слот microSD розмістилися на нижньому торці. Яких-небудь заглушок для роз'ємів і слота карт пам'яті не передбачено. Роз'єму microHDMI в Informer 702 також не передбачено, що, в порівнянні з Informer 701, можна назвати недоліком для любителів дивитися відео з планшета на великому екрані.

За час тестування кнопки включення і регулювання гучності залишили двояке враження - з одного боку вони помірно жорсткі, мають невеликий хід і чітко спрацьовують в будь-якій ситуації. Але мені не дуже сподобалося їх розташування - коли тримаєш планшет в книжковій орієнтації вони «заважають під руками». Та й натискати їх в такому положенні не дуже зручно. Втім, досить повернути планшет камерою вниз і цей недолік зникає.

Втім, досить повернути планшет камерою вниз і цей недолік зникає

акумулятор

Informer 702 оснащений акумулятором ємністю 3500 мА. У порівнянні з Informer 701, ємність акумулятора Informer 702 зросла на 500 мАг. Але через більш високого споживання, обумовленого використанням IPS-дисплея, автономність Informer 702 нижче, ніж у молодшої моделі. Навіть заявлений час автономної роботи становить «до 6 годин», тоді як в моделях того ж виробника з TFT WVGA-екранами (Informer 701, 703, 704, 705,706) - «до 8 годин». На практиці Informer 702 доводиться заряджати вже після 4-5 годин активного використання. І для тих, хто звик до більш автономним пристроїв, це може стати серйозним недоліком. Суб'єктивно, більш відповідна ємність акумулятора для Informer 702 - 4000 ... 4500 мАг.

дисплей

Дисплей можна назвати гордістю Infromer 702 - використовується IPS-матриця, з відмінними кутами огляду і хорошим запасом яскравості. А завдяки вирішенню 1024х600 пікселів картинка Informer 702 для очей приємніше, ніж у аналогів з WVGA-екранами. Хоча, звичайно, це не Retina-дисплей new iPad. У будь-якому випадку - читаність відмінна в будь-яких умовах, в тому числі і на сонці.

Ємнісний сенсор планшета має гарну чутливістю, чітко відпрацьовує натискання (до 5 торкань одночасно), а якщо трохи потренуватися - то планшет навіть реагує належним чином пальців в тонких рукавичках. В осінньо-зимовий період досить корисна річ! Однак, іноді сенсор починає «тупити», не реагуючи на дотики. Хоч і трапляється це рідко (і безсистемно), але все одно дратує. Датчика освітленості, на жаль, не передбачено, тому, при використанні в різних умовах, яскравість доводиться регулювати вручну.

Датчика освітленості, на жаль, не передбачено, тому, при використанні в різних умовах, яскравість доводиться регулювати вручну

фотокамера

Вічко камери Informer 702 розмістився по центру передньої панелі. Сам модуль камери інакше як «жалюгідним» назвати складно - крихітна оптика і матриця дозволом 0,3 Мп. Навіть на дисплеї планшета зображення виглядає неважливо. Хоча для відеозв'язку по Skype навіть така камера краще, ніж нічого. Інтерфейс - стандартний для ОС Android.

Налаштування фото:

  • Баланс білого (авто, лампа розжарювання, денне світло, лампа денного світла, хмарно);
  • Екпозиції (+ 4 ... -4);
  • Геотеги (включено / вимкнено).

-4);   Геотеги (включено / вимкнено)


Налаштування відео:

  • Баланс білого (авто, лампа розжарювання, денне світло, лампа денного світла, хмарно);
  • Геотеги (включено / вимкнено);

Баланс білого (авто, лампа розжарювання, денне світло, лампа денного світла, хмарно);   Геотеги (включено / вимкнено);

Зі стабільністю роботи камери проблем не виникло, втім, як і бажання нею користуватися. Якість можна оцінити по фотографіях:

Якість можна оцінити по фотографіях:

апаратна платформа

Апаратна платформа Informer 702 побудована на 1 ГГц процесорі BoxChip A10, який використовується в Informer 701 і цілого розсипу інших бюджетних планшетів. З технічної точки зору BoxChip A10 - це ніщо інше, як китайський ARM-процесор Allwinner A10. Архітектура A10 являє собою поєднання одного ядра Cortex A8 і графічного прискорювача Mali 400, що забезпечує досить непогану продуктивність у графіку. У той же час рішення одноядерне, а значить чекати від нього високої продуктивності не варто. Найголовніше, що при повсякденному використанні планшет не «гальмує». Обсяг ОЗУ Informer 702 - 1 Гб, що на тлі конкурентів з 512 Мб ОЗУ виглядає досить приємно.

Блок схема Allwinner A10 з сайту виробника

Результати тестів продуктивності

Результати тестів продуктивності

Інформація про систему

Структура вбудованої пам'яті аналогічна Informer 701. З 4 Гб вбудованої пам'яті 1 Гб доводиться на внутрішній накопичувач, а 1,97 Гб - на внутрішню пам'ять. Для розширення пам'яті можна використовувати карти формату microSD. Слот для карт пам'яті знаходиться на нижньому торці пристрою, підтримується «гаряча заміна». Максимальний об'єм карти пам'яті підтримуваний офіційно 16 Гб, на практиці проблем з 32 Гб картою не виникло.

Як уже згадувалося, датчика освітленості в планшеті не передбачено, присутній тільки акселерометр, який працює коректно, хоча й трохи «задумливий». Для підключення Informer 702 до інтернету можна використовувати точки доступу Wi-Fi, підтримуються всі сучасні протоколи, в тому числі IEEE 802.11n. Модулів Bluetooth, GPS і 3G в Informer 702 не передбачено, зате через що входить до комплекту поставки OTG-перехідник можна підключати USB-3G-модеми. Список підтримуваних модемів доступний на офіційному сайті виробника . Там же знаходяться оновлення програмного забезпечення і документація . Причому, так само як і у випадку з Informer 701, драйверів для USB-підключення (в тому числі в «режимі налагодження») не спостерігається.

програмна платформа

Програмна основа Informer 702 - Android 4.0.3, про можливість поновлення до Android 4.1 Jelly Bean нічого не повідомляється. Але, швидше за все, оновлення не буде. Набір встановленого програмного забезпечення скромний і включає в себе: Adobe Reader, ApkIntaller, Яндекс.Карти, CoolReader, файловий менеджер і набір стандартних додатків від Google, включаючи Google Play.

Opera Mobile, Flash Player і Програми- тести були встановлені додатково.

У частині інтерфейсу ОС - все стандартно, ніяких поліпшень або доробок. Користуватися ОС Android на Informer 702 - зручно і звично. Причому, для керування цілком достатньо екранних кнопок ( «назад», «додому», «додатки»), а для регулювання гучності без апаратної клавіші не обійтися. У ряді програм іконки кнопок замінюються точками, що дозволяє збільшити інформативність інтерфейсу. Кількість робочих столів також стандартно для цієї ОС - 5, при цьому на робочі столи можна виносити як віджети і ярлики додатків, так і папки, в які можна групувати ярлики.

Кількість робочих столів також стандартно для цієї ОС - 5, при цьому на робочі столи можна виносити як віджети і ярлики додатків, так і папки, в які можна групувати ярлики

Для доступу до головного меню служить екранна кнопка із зображенням шести точок (2 ряди по 3 точки), розташована в правому верхньому куті дисплея, а для виклику контекстного меню - кнопка із зображенням трьох крапок знаходиться на нижній панелі інструментів. Також на цій панелі інструментів відображаються годинник, індикатор заряду акумулятора та інша інформація. У разі якщо на екрані пристрою відображається екранна клавіатура, то на панелі інструментів з'являється кнопка настройки введення, що служить, в тому числі, і для перемикання мови введення тексту. У правому верхньому куті робочого столу розмістився значок для переходу до пошуку Google.

У частині стабільності роботи програмного забезпечення претензій до Informer 702 не виникло, хоча для використання інтернет-можливостей за звичкою була встановлена Opera Mobile . А от Google Chrome з Informer 702 виявився несумісним. І, на жаль, цей недолік зачіпає багато недорогих планшетні комп'ютери. MX Player встановився і заробив без проблем.

конкуренти

У ролі конкурентів для Explay Informer 702 можуть виступати, як і більш дешеві планшети зі звичайними TFT-дисплеями, так і планшети з IPS-екранами. До першої категорії відносяться, наприклад, Explay Informer 701/703/704, придбати які можна приблизно за 3,5 ... 4,0 рублів. Основна перевага цих пристроїв - більш низька ціна і трохи краща автономність. Але, дисплеї у них однозначно гірше.

Для тих, кому недостатньо тільки Wi-Fi, а звисає від планшета перехідник з модемом здається ознакою поганого тону, цікавим варіантом може стати Explay Informer 706, оснащений вбудованим 3G-модемом. Але, з урахуванням ціни в 7000 рублів і стандартного для бюджетних планшетів TFT-екрану роздільною здатністю 800x480 пікселів, особисто у виникає готовність миритися з недоліками 702-го. Апаратна платформа Informer 706 аналогічна Informer 702, за винятком 2 Мп камери на задній панелі.

Якщо в ролі конкурентів розглядати недорогі пристрої з IPS-екранами, то можна звернути увагу на Ainol Novo 7 Aurora, побудований на базі 1 ГГц платформи BoxChip і оснащений 1 Гб ОЗУ. Найбільш помітне відміну від Informer 702 - 8 Гб вбудованої пам'яті і порт miniHDMI. Ціна планшета - близько 5 тисяч рублів.

Ще одне або кілька схожих пристрій - Wexler TAB 7i 8Gb. Причому, крім 8 Гб вбудованої пам'яті в активі цього планшета присутній 2 Мп камера на задній панелі. Процесор - 1,2 ГГц RockChip RK2918. Ємність акумулятора - 4500 мАг. Ціна - близько 6 тисяч рублів.

Ще один конкурент з IPS-дисплеєм - IconBit NETTAB MATRIX 8Gb, заснований на 1,2 ГГц процесорі з ядром Cortex A8 і оснащений 2 Мп фронтальною камерою. Ціна близько 6,5 тисяч рублів.

Бажаючим отримати пристрій з більшим екраном може бути цікавий TeXet TM-9720, оснащений 9,7-дюймовим дисплеєм з роздільною здатністю 1024x768 точок. Апаратна платформа пристрою - 1 ГГц процесор Boxchip A10. Обсяг ОЗУ - 1 Гб, вбудованої пам'яті - 8 Гб. Привертає увагу і акумулятор - 8000 мАг, що забезпечує цілком гідний час автономної роботи. Ціна - близько 7,5 тисяч рублів. До речі, серед 9,7-дюймових пристроїв від китайських виробників моделей з IPS-дисплеями досить багато.

Серед «брендових» і більш продуктивних варіантів, найдоступнішим є Google Nexus 7, побудований на платформі NVIDIA Tegra3. Також в активі Nexus 7 присутні 7-дюймовий IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 1280x800 точок, підтримка Bluetooth 4.0, GPS, 1,2 Мп фронтальна камера і Android 4.1 Jelly Bean. Більш докладно про цей пристрій можна дізнатися з нашого огляду . З доставкою з США планшет обійдеться близько 8-9 тисяч рублів. Шкода тільки, що не передбачений слот для карт пам'яті.

висновки

Говорити про Explay Informer 702 у відриві від ціни сенсу не має. Поточна ціна цього пристрою знаходиться на рівні 5 тисяч рублів. І за ці гроші воно досить цікаво, в першу чергу за рахунок якісного дисплея і непоганого дизайну. Інші характеристики - типовий рівень сучасних бюджетних Android-планшетів. Informer 702 не має явно виражених недоліків, за винятком досить слабкого акумулятора і зовсім «ніякий» камери.

На мій погляд, основний конкурент для цього (як і інших бюджетних планшетів з IPS-дисплеями на китайській апаратній платформі) - Google Nexus 7, який стоїть майже в 1,5 ... 2 рази дорожче і офіційно до Росії не поставляється. Зате в його активі пристрої від Google потужніша апаратна платформа, підтримка Bluetooth і GPS, а також найсвіжіша версія ОС з перспективою подальшого оновлення. І, на мій погляд, якщо кошти дозволяють, а покупка в закордонному інтернет магазині не є перешкодою, то саме Nexus 7 можна назвати оптимальним вибором серед 7-дюймових планшетів без 3G-модуля. Але, якщо бути вирішені на планшеті завдання зводяться до web-серфінгу, читання електронних книг і перегляду відео, то за співвідношенням ціни і можливостей Explay Informer 702 виглядає вельми привабливо.

Новости