Огляд автономних зарядних пристроїв: Мобільний харчування

  1. Gigabyte G50A1 (середня ціна 1200 руб.)
  2. HIPER MP10000 (середня ціна 1200 руб.)
  3. HIPER MP15000 (середня ціна 1500 руб.)
  4. Verbatim Portable Power Pack 97933 (ціна не визначена)
  5. Verbatim Dual USB Power Pack 98343 (ціна не визначена)
  6. Powerocks Stone3 ST-PR-OC (середня ціна 2200 руб.)
  7. Mixberry MUC 120W (середня ціна 2200 руб.)
  8. Mixberry MUC 120B (середня ціна 2200 руб.)

Всі сучасні мобільні пристрої мають загальний недолік - час їх автономної роботи обмежено ємністю акумулятора. Більш того, довгий час кожен виробник придумував свій кабельний інтерфейс - адже такий підхід дозволяв прив'язувати користувачів до аксесуарів певного виробника, що призводило до справжнісінького мобільному рабству. Втім, кілька років тому більшість виробників смартфонів і планшетів нарешті домовилися про єдиний роз'ємі харчування microUSB - з тих пір всі пристрої, елементом харчування в яких служить літієвий акумулятор з номінальною напругою 3,7 В, вміють заряджатися від гнізд USB. Звичні USB-розетки стали стандартом в новій якості роз'ємів живлення, їх можна зустріти не тільки в комп'ютерах, але і в салонах автомобілів, кріслах літаків і купе поїздів.

Подібна уніфікація дійсно спрощує життя користувачів. Тепер якщо і доведеться носити з собою зарядний пристрій, то, швидше за все, воно буде єдиним на весь парк переносної техніки. Крім того, поява єдиного роз'єму живлення породило новий клас девайсів, які прийнято називати автономними зарядними пристроями та АЗП. Типове АЗП працює від вбудованої літієвої батареї напругою 3,7 В і має перетворювач харчування на 5 В. Зазвичай АЗП заряджається від USB-зарядки, а в автономному режимі дозволяє живити будь-які пристрої через гніздо USB типу А.

Ми вирішили провести порівняльне тестування декількох моделей АЗП, щоб з'ясувати, наскільки вони виправдовують своє призначення.

Gigabyte G50A1 (середня ціна 1200 руб.)

)

В асортименті продукції компанії Gigabyte давно вже присутні різноманітні блоки живлення. Природно, компанія не залишила без уваги і стрімко розвивається ринок мобільних пристроїв, запропонувавши користувачам кілька моделей компактних акумуляторів з USB-роз'ємом.

Для проведення тестових випробувань нам було надано мобільний зарядний пристрій з індексом G50A1. Модель поставляється в картонній коробці з прорізом на лицьовій стороні, через яку можна розглядати більшу частину самого акумулятора. Задня частина упаковки традиційно відведена для технічних характеристик - все дуже докладно і російською мовою.

Всередині знаходиться блістер, що містить мобільну зарядку, перехідник для живлення, коротку багатомовну інструкцію і гарантійний сертифікат.

Корпус моделі пластиковий. Основні кольори білий і сріблястий, причому більша частина поверхні сяє, як начищений рояль. Це не особливо практично, так як глянець збирає на себе не тільки відбитки пальців, але і дрібні подряпини.

Основним органом управління є срібляста кнопка, розміщена у верхній частині пристрою. При натисканні на неї загоряється світлодіодний індикатор, який показує залишок заряду батареї. Вихідний USB-роз'ємом один, він розташований на лівому торці моделі. Згідно зі специфікацією, максимальний струм через нього не повинен перевищувати 2,1 А. Основою моделі служать два Li-Pol елемента ємністю по 2500 мА.ч кожен.

Тестові випробування показали, що захист спрацьовує при досягненні порогу 2,8 А, що навіть трохи перевищує заявлений показник. Вихідна напруга при цьому падає до 4,7 В. До речі, незважаючи на те, що цей пристрій виявилося одним з найбільш недорогих в нашому огляді, воно має досить високу ємність, якої вистачить, щоб зарядити смартфон 3-4 рази.

HIPER MP10000 (середня ціна 1200 руб.)

)

Це цікаве зарядний пристрій, надане нам для проведення тестових випробувань, відрізняється не тільки чудовим зовнішнім виглядом і якістю виконання, але і багатою комплектацією - крім стандартних кабелів виробник турботливо поклав масу різних перехідників, призначених для підключення до смартфонів і мобільних телефонів.

Упаковка виконана у вигляді блістери - для того, щоб дістатися до її вмісту доведеться скористатися ножицями або гострим ножем. Вся технічна інформація зосереджена на картонній вкладці, природно, російською мовою. Цікаво, що аксесуари дбайливо укладені в окрему коробочку, в якій можна виявити паперову інструкцію по експлуатації, два сполучних кабелю, а також шість перехідників для різних моделей портативних пристроїв.

Корпус виконаний з металу, пластик присутній лише на бічних гранях моделі. Індикатор стану за зовнішнім виглядом схожий на батарейку і дуже інформативний. Крім іншого, HIPER MP10000 доповнений світлодіодним ліхтариком - включити його можна утримуючи кнопку, розташовану над світлодіодним індикатором. Вона ж відповідає за відображення рівня заряду внутрішніх батарей.

Крім іншого, модель забезпечена пристроєм для читання карт пам'яті типу SDHC (підтримуються карти пам'яті SD, SDHC, MMC, RS-MMC, MS Micro (M2), MS PRO Duo до 32GB включно) - це може виявитися дуже корисним, особливо далеко від благ цивілізації.

Вихідних USB-роз'ємів два - перший з них розрахований на струм до одного ампера, тоді як другий підтримує більш потужне навантаження 2,1 А. Обидва вони промарковані, так що помилитися тут не вийде. Тестування показало, що захист спрацьовує при досягненні значень в 1,4 А і 2,8 А відповідно, при цьому вихідна напруга падає до 4,8 В, що говорить про досить потужному контролері.

HIPER MP15000 (середня ціна 1500 руб.)

)

Це зарядний пристрій дуже схоже на HIPER MP10000 - відмінності полягають лише в розмірах і ємності акумулятора. Модель виявилася найбільшою і найпотужнішою серед протестованих нами - її місткість становить 15 000 мА.ч. Корпус металевий, причому, крім двох роз'ємів USB він забезпечений пристроєм для читання карт пам'яті типу SDHC і світлодіодним ліхтариком. На верхній стінці корпусу розташована кнопка включення живлення і індикатор рівня заряду.

Упаковка - блістер, комплектація включає в себе кабель для підключення до USB-порту комп'ютера або зарядного пристрою, невеликий подовжувач і шість перехідників для різних гаджетів.

Елементами живлення служать літій-іонні «банки» формфактору 18650. Ми виміряли ємність зарядки, розрядивши її струмом в 1 А. Показники виявилися дуже хорошими, тому, з огляду на вигідне співвідношення ціна / якості, а також наявність вбудованого карт-рідера, це зарядний пристрій виявився одним з найбільш цікавих в нашому огляді.

Verbatim Portable Power Pack 97933 (ціна не визначена)

Verbatim Portable Power Pack 97933 (ціна не визначена)

Мініатюрне зарядний пристрій, представлений компанією Verbatim, призначене для тих, хто любить подорожувати без нічого. Воно легко поміщається в кишеню або сумку, а мала вага і невеликі габарити роблять цю модель незамінною в якості резервного джерела живлення.

Модель упакована в футляр, виконаний з міцного прозорого полімеру. Задня поверхня повністю зайнята перерахуванням технічних характеристик на декількох мовах, включаючи російську. Крім того, там же знаходяться три картинки, що показують ключові особливості застосування мобільного акумулятора.

Комплектація звичайна - сама зарядка, картонний вкладиш і паперове керівництво користувача. Природно, є і короткий перехідник для підключення до порту комп'ютера або зовнішнього зарядного пристрою.

За своїм зовнішнім виглядом Power Pack сильно нагадує звичайний мобільник - так і хочеться піднести її до вуха і кому-небудь подзвонити. Основою конструкції є прямокутний корпус зі згладженими кутами. Всі поверхні матові, вони обрамлені графітової вставкою - в загальному, дизайнери не підкачали.

Роз'ємів два, вони розташовані по торцях зарядного пристрою, причому обидва вони промарковані. Індикатор стану знаходиться зверху лицьовій панелі, там же розміщена кнопка включення / вимикання.

Ємність акумулятора становить 3500 мА.ч, тоді як вихідний струм не перевищує 1 А. Наші випробування показали, що захист спрацьовує при перевищенні порога 1,5 А, тоді як напруга при максимальному навантаженні падає до значення 4,8 В.

Verbatim Dual USB Power Pack 98343 (ціна не визначена)

Verbatim Dual USB Power Pack 98343 (ціна не визначена)

Компанія Verbatim відома на російському ринку дуже давно - пристрої, випущені під її ім'ям користуються незмінною популярністю. Цього разу в нашу тестову лабораторію потрапила досить потужна зарядка, ємність якої становить 12 000 мА.ч.

Пакувальний футляр виконаний з прозорого пластика, під яким можна без зусиль розгледіти велику частину вмісту. Комплектація небагата, хоча все необхідне присутнє - крім мобільного акумулятора користувач виявить перехідник для підключення до USB-зарядці, а також купу паперової документації, з якої можна дізнатися про правила експлуатації і основні технічні характеристики.

Незважаючи на відносно чималі розміри, корпус виглядає чудово - дизайнери явно потрудилися над зовнішнім виглядом цієї моделі. Основний колір - чорний, все поверхні матові і приємні на дотик.

Основною прикрасою верхньої панелі служить функціональна кнопка, поруч з якою розміщений 4-елементний світлодіодний індикатор. Вихідних USB-роз'ємів два - перший з них підтримує максимальний струм 1 А, тоді як другий допускає підключення потужніших споживачів. Результати тестування показали, що захист спрацьовує при досягненні значення 1,3 А і 2,7 А відповідно. При максимальному навантаженні напруга падає до 4,7 В на малопотужному виході, тоді як другий працює трохи краще, забезпечуючи 4,9 В при струмі 2,1 А.

Powerocks Stone3 ST-PR-OC (середня ціна 2200 руб.)

)

Компанія Powerocks, відома своїми аксесуарами для мобільних пристроїв, представила нові продукти з серії Stone3, метою яких є зарядка всіляких гаджетів, якщо по близькості немає розетки.

Зарядка упакована в картонну коробку з прозорим вікном, через яке передбачуваний покупець зможе подивитися на девайс «вживу». На зворотному боці можна ознайомитися з технічними характеристиками моделі, а також дізнатися про те, що Stone3 спеціально розроблена для роботи спільно з iPhone / iPad.

Комплектація не підкачала - крім мобільного зарядки в коробці знаходиться матерчатий чохол для перенесення, паперова інструкція, а також два кабелі, перший з яких призначений для підключення до порту USB, тоді як другий використовується спільно з виробами компанії Apple.

Зовні модель нагадує зменшену копію Mac Mini попередніх поколінь, виконану з білого пластику. Верхня панель матова, тоді як торці глянцеві - і практично, і красиво. Основним органом управління служить велика кругла кнопка, при натисканні на неї загоряється різнокольоровий логотип компанії, за сумісництвом є індикатором стану вбудованих батарей. Виглядає його робота досить симпатично.

Цікава особливість: пристрій має два вхідних роз'єму - micro і mini USB. Це зручно, особливо коли під рукою немає відповідного кабелю. Вихідних роз'ємів також два, причому обидва вони розраховані на максимальний струм 2,1 А. Теж непогане рішення - користувачеві не доведеться замислюватися, куди що підключати.

Незважаючи на «яблучну» орієнтацію, на виході встановлені стандартні порти USB, так що, при наявності відповідного кабелю підключати можна будь-який мобільний гаджет, незалежно від його виробника.

Тестування показало, що граничним струмом є 2,7 А - при подальшому збільшенні споживання спрацьовує захист. Мінімальне значення напруги становить 4,7 В.

Mixberry MUC 120W (середня ціна 2200 руб.)

)

Назва компанії Mixberry можна перевести як «ягідний мікс», відповідно, асортимент її продукції великий і різноманітний. Одним з напрямків є виробництво автономних зарядних пристроїв, одне з яких ми вирішили протестувати.

Модель поставляється в картонній упаковці з прозорим вікном, в центрі якого красується наклейка з написом «Кабель для iPhone 5 в комплекті. Приємна особливість, не всі виробники звертають увагу на поновлення інтерфейсів лінійки з Купертіно.

Зворотний бік повністю присвячена опису, таблиці сумісності конекторів і специфікаціям, причому все це російською мовою.

Комплектація виявилася найбагатшою в нашому огляді - є зручний чохол зі шкірозамінника, сім різних перехідників, кабель для iPhone 5, подовжувач і паперова інструкція з експлуатації. А ось окремого проводу для підключення до USB-зарядці не передбачено - для цієї мети пропонується скористатися універсальним перехідником.

Матовий корпус кольору слонової кістки виконаний з приємного на дотик полімеру. Основним його прикрасою є металізована вставка, на якій розміщений логотип виробника і велика кругла кнопка, обрамлена червоним напівпрозорим кільцем. При натисканні це кільце починає світиться, причому інтенсивність показує, скільки заряду залишилося в батареї.

Вихідних USB-роз'ємів два, вони розміщені на нижньому торці моделі. Хоча ємність вбудованого акумулятора велика (12 000 мА.ч), обидва коннектора розраховані на струм до 1 А. Тестування показало, що відсічення спрацьовує при перевищенні порога в 1,5 А, тоді як мінімальна напруга при цьому становить 4,8 В.

Mixberry MUC 120B (середня ціна 2200 руб.)

)

Упаковка і комплектація цієї зарядки ідентична моделі MUC 120W, за винятком перехідників і чохла - в даному випадку вони не білі, а чорні.

Корпус компактного зарядного пристрою виконаний в темних тонах - чорну матову поверхню вдало доповнює блискуча металізована вставка з червоним логотипом виробника. Якість збірки високо - виріб виглядає монолітним. Роз'ємів три - два призначені для підключення до мобільних пристроїв, тоді як третій служить для заряду вбудованого акумулятора. Є й індикатор стану - його роль грає кільцева вставка, по центру якої знаходиться керуюча кнопка.

Ємність акумулятора становить 12 000 мА.ч, а максимальний вихідний струм - 1 А.

ч, а максимальний вихідний струм - 1 А

* * *

Підводячи підсумки нашого тестування, можна визнати, що всі без винятку протестовані нами автономні зарядні пристрої чудово впоралися зі своїм основним завданням. Звичайно, назвати їх однаковими не можна - частина виробників звертає основну увагу на дизайн і ергономіку, інші концентруються на додатковому функціоналі, треті прагнуть надати користувачам максимальну ємність вбудованих батарей, щоб забезпечити тривалу життєздатність мобільних девайсів далеко від електричної розетки. Такий підхід дозволяє споживачам вибрати саме те, що йому необхідно, адже запити і потреби у всіх різні.

Новости