Охорона праці і техніка безпеки на виробництві. Інструкція з техніки безпеки на виробництві

  1. основи
  2. загальні положення
  3. Трудовий договір
  4. Охорона праці
  5. Трудовий розпорядок. дисципліна праці
  6. Соціальне партнерство в сфері праці
  7. інші закони
  8. Система стандартів безпеки праці
  9. організація
  10. контроль
  11. Розробка

Відповідно до чинного законодавства чітко визначається техніка безпеки на виробництві як один з найбільш важливих елементів захисту трудящих. Зокрема, законами визначається точний порядок регулювання відносин у сфері охорони трудящих, який виникає між працівниками і роботодавцями в різних компаніях. Основи чинного законодавства встановлюють чіткі гарантії реалізації права на те, щоб кожен співробітник отримував відповідну охорону праці, але при цьому їм повинна дотримуватися встановлена ​​техніка безпеки на виробництві.

основи

основи

Охорона праці являє собою комплекс правових норм, які спрямовані безпосередньо на те, щоб забезпечити нешкідливі і безпечні умови праці. Всі ці деталі гранично точно прописуються в чинному законодавстві РФ, а також різних правилах, за якими встановлюється техніка безпеки на виробництві. Зокрема, вони включають в себе наступні норми:

  • регулюють планування, а також подальшу організацію роботи;
  • за якими встановлюється техніка безпеки на виробництві та відповідна санітарія;
  • що визначають розмір компенсацій і пільг працівникам, які виконують свої обов'язки у шкідливих умовах;
  • здійснюють регулювання діяльності уповноважених наглядових органів і органів, що забезпечують контроль з охорони праці;
  • за якими визначається відповідальність різних посадових осіб за порушення чинного законодавства, пов'язаного з працею і правил з охорони праці.

Серед законодавчих нормативних актів в першу чергу варто відзначити Трудовий кодекс РФ. У ТК досить широко обговорюються питання того, як повинна забезпечуватися охорона праці і техніка безпеки на виробництві. При цьому варто відзначити, що всі ці питання розподіляються на кілька основних розділів для того, щоб не виникало складнощів з визначенням необхідного пункту.

загальні положення

В даному розділі йдеться про те, що у кожного співробітника компанії є право на те, щоб йому були забезпечені умови праці, які повністю відповідають діючим вимогам гігієни і безпеки. Також у нього є право на отримання:

  • відпочинку;
  • обов'язкового соціального страхування;
  • судовий захист власних прав;
  • повноцінне відшкодування будь-якого збитку, який наноситься йому в процесі виконання трудових обов'язків.

Трудовий договір

Трудовий договір

Цей розділ включає в себе інформацію про те, що в процесі укладення трудового договору при вступі людини на певну посаду документ повинен включати в себе основні параметри трудових умов, основні норми того, яким чином забезпечується охорона праці і техніка безпеки на виробництві, всілякі пільги і компенсації (якщо мова йде про шкідливі й небезпечні роботах), встановлений режим відпочинку і праці, а також різні умови і види соціального страхування.

Висновок подібних договорів може здійснюватися тільки після того, як людина досягає віку 16 років, при цьому передбачається також можливість укладання контрактів з 15-річними людьми в разі отримання ними загальної освіти або ж продовження освоєння загальноосвітньої програми по відмінною від очною формою навчання. В даному випадку процедура проводиться виключно при необхідності виконання легкого праці, який не завдає шкоди здоров'ю працівника. При цьому, природно, йому повинна бути надана до вивчення докладна інструкція з техніки безпеки на виробництві.

За згодою одного з батьків або ж уповноваженого органу опіки трудовий договір може бути складений з учнями, які вже досягли віку 14 років, але при цьому ними може виконуватися тільки легку працю у вільний від навчання час, якщо виконання обов'язків не завдає жодної шкоди здоров'ю, а також не перешкоджає процесу навчання.

Охорона праці

Охорона праці

Відповідно до статей цього розділу кожній людині, яка надходить на роботу в компанію, а також для співробітників, що переводять на інші види роботи, роботодавець або ж певний уповноважена ним особа в обов'язковому порядку повинні проводити детальний інструктаж з охорони праці. Крім цього, ними повинна бути надана інструкція з техніки безпеки на виробництві, а також організовується навчання відповідних технологій виконання своїх обов'язків і надання першої допомоги в разі виникнення надзвичайних подій.

Якщо в процесі виконання роботи доведеться стикатися з шкідливими або небезпечними чинниками, роботодавець повинен надати відповідний курс навчання з попередньої стажуванням та подальшим складанням іспитів. Також періодично проводяться різні заняття, спрямовані на те, щоб визначити, чи знають співробітники, як здійснюється техніка безпеки на виробництві. Подібні перевірки повинні проводитися протягом усього періоду роботи.

Крім усього іншого, розділ включає в себе основні права і обов'язки в сфері ВІД. У працівника є право:

  • на відповідне робоче місце, яке буде звільнено від впливу будь-яких шкідливих або небезпечних факторів;
  • на інформацію про те, як забезпечується техніка безпеки (на швейному виробництві або де-небудь ще);
  • на забезпечення всіма необхідними засобами захисту своїм роботодавцем;
  • на проведення регулярного інспектування умов праці на місці роботи уповноваженими службами громадського або державного контролю.

При цьому варто відзначити той факт, що працівником в обов'язковому порядку повинна дотримуватися відповідна техніка безпеки. На швейному виробництві він працює або де-небудь ще - це не має ніякого значення, для всіх підприємств в даному випадку правила є однаковими. Співробітник повинен в обов'язковому порядку виконувати всі встановлені медичні рекомендації, повідомляти керівнику про виникнення (або можливе виникнення) небезпечних ситуацій, а також миттєво сповіщати про виниклі нещасних випадках.

При цьому в обов'язки роботодавця в цьому випадку входить:

  • проводити всі відповідні заходи з техніки безпеки на виробництві;
  • забезпечити робочі місця, які будуть постійно знаходитися під відповідним контролем і будуть безпечними для життя і здоров'я людей;
  • проводити регулярне медичне обстеження співробітників за власний рахунок;
  • здійснювати детальний інструктаж по тому, як повинні забезпечуватися заходи і правила безпеки, а також у встановлені терміни займатися атестацією робочих місць відповідно до умов праці.

Трудовий розпорядок. дисципліна праці

дисципліна праці

Даний розділ зазначає, що, відповідно до самим поняттям «дисципліна праці», працівники повинні повністю виконувати всі вимоги, встановлені чинним ТК, а будь-які їх порушення неминуче тягнуть за собою накладення дисциплінарної відповідальності, починаючи від стандартного догани або зауваження і закінчуючи звільненням .

При цьому глава «Особливості регулювання роботи співробітників віком до 18 років» також розглядає всілякі обмеження і пільги, пов'язані з питаннями забезпечення охорони праці та передбачені по відношенню до цієї вікової категорії.

Таким чином, особи віком до 18 років не можуть працювати у шкідливих або ж травмонебезпечних умовах, під землею, а також на посадах, виконання обов'язків яких передбачає потенційний ризик для морального розвитку дитини (наприклад, вони не можуть працювати в нічних клубах, гральний бізнес, реалізації та перевезення спиртних напоїв і тютюнових виробів, а також у багатьох інших сферах). Крім цього, не допускається також можливість відправки таких осіб в будь-які службові відрядження, а також залучення до надурочних і нічних робіт.

Якщо на підприємстві є молодий співробітник, яким здійснюється дотримання техніки безпеки на виробництві, а також повноцінне виконання своїх обов'язків, то він має право на отримання оплачуваної відпустки протягом 31 дня в рік, при цьому він може його використовувати в будь-який зручний для себе час. Ухвалення ж таких людей на роботу може здійснюватися тільки після того, як буде проведено обов'язковий медичний огляд, який далі повинен буде проводитися також щороку за рахунок роботодавця.

Соціальне партнерство в сфері праці

В першу чергу варто відзначити главу «Колективні угоди і договори», в якій йдеться про те, що в договір можуть входити взаємні зобов'язання співробітників і роботодавця, що включають в себе вимоги техніки безпеки на виробництві, а також касающеся поліпшення умови і ВІД співробітників, в тому числі підлітків і жінок. Даний розділ зазначає право кожного працівника на те, щоб брати безпосередню участь в розробці і подальшому прийнятті колективної угоди, в яке він може вносити власні пропозиції, пов'язані з поліпшенням умов роботи і ВІД в своєму підрозділі або ж безпосередньо на довіреному робочому місці.

інші закони

інші закони

Відповідно до чинного законодавства всім співробітникам повинно надаватися соціальне страхування від ризику виникнення нещасних випадків в умовах виробництва, а також виникнення всіляких професійних захворювань. Відповідно до цих норм кожному співробітнику, яким був прослуханий інструктаж з техніки безпеки на виробництві та який почав повноцінно виконувати свої обов'язки, має надаватися страховка незалежно від форм власності компанії. Таким чином, у нього буде повне право на відшкодування збитку, отриманого в процесі виконання своїх трудових обов'язків.

Система стандартів безпеки праці

Система стандартів безпеки праці

ССБТ - це основний вид нормативних актів з охорони праці. В рамках даної системи здійснюється взаємна ув'язка, а також систематизація будь-який нормативно-технічної безпеки щодо забезпечення трудової безпеки, включаючи численні правила і норми, пов'язані з виробничою санітарією і основами техніки безпеки. Самі ж стандарти можуть бути галузевими, державними або стандартами підприємств.

Галузеві розробляються у відповідності зі специфічними особливостями галузі і можуть включати в себе більш жорсткі вимоги в порівнянні з чинним стандартом.

Нормативно-правові акти містять у собі також всілякі організаційно-методичні міжгалузеві документи, тобто різні методичні вказівки, положення і рекомендації. Положення приймаються відповідною постановою Уряду або ж наглядовими органами з охорони праці. Цими ж органами або ж Мінздоровсоцрозвитку Росії затверджуються методичні рекомендації та вказівки.

Відповідно до основами чинного законодавства, що регулює правила техніки безпеки на виробництві, відповідальність за забезпечення нешкідливих і безпечних умов праці на роботі в різних компаніях покладається на адміністрацію, яка повинна керуватися відповідними правилами з охорони праці.

Самі ж правила можуть бути однаковими для галузей народного господарства або ж міжгалузевими. Вже на їх підставі будуть розроблятися індивідуальні галузеві правила, а також унікальні інструкції з охорони праці, в той час як на основі галузевих будуть розроблятися місцеві інструкції та правила.

організація

організація

Мінздоровсоцрозвитку Росії займається координуванням робіт по розробці індивідуальних правил, якими забезпечується техніка безпеки на виробництві. Інструкції для різних підприємств будуть вже встановлюватися індивідуально.

Правила і основи техніки безпеки на виробництві можуть бути затверджені на конкретний термін або ж на безстрокове час. Типові інструкції будуть затверджуватися центральним органом виконавчої федеральної влади при консультації з різними профспілковими органами, а також з огляду на термін дії відповідних норм.

Інструкції з ОП повинні встановлюватися, грунтуючись на галузевих і міжгалузевих правилах, і жодним чином їм не суперечити. Урахуванням і подальшої систематизацією подібних правил займається Мінздоровсоцрозвитку Росії, в той час як типові інструкції знаходяться в компетенції виконавчих органів влади. Затвердженням всіх необхідних інструкцій для співробітників займається служба ВІД в окремому обліковому журналі.

Дії галузевих правил з ОП можуть також поширюватися на інші галузі в тому випадку, якщо на це було отримано згоду з боку центрального виконавчого органу влади, який затвердив зазначені правила.

контроль

Подальший контроль і нагляд за тим, щоб встановлені міжгалузеві правила дотримувалися, забезпечується спеціалізованими державними інспекціями і органами, які жодним чином не залежать в процесі виконання своєї роботи від керівників компанії або вищестоящих органів. Контроль за обліком галузевих правил, а також встановлених інструкцій з охорони праці забезпечується центральними виконавчими органами по відношенню до підприємств, що знаходяться у них в підпорядкуванні.

Контроль за тим, чи допускається порушення техніки безпеки на виробництві, здійснюється керівниками підприємства, а також окремими структурними підрозділами, бригадирами і керівниками цехів. Виконання встановлених інструкцій в обов'язковому порядку перевіряється незалежно від використовуваного виду контролю.

Розробка

Розробка інструкцій для працівників відділів, цехів і лабораторій здійснюється керівниками цих відділень на базі наказу від керівника компанії. Також допомагати і контролювати процес розробки інструкції може спеціалізована служба охорони праці. В кінцевому підсумку інструкція затверджується керівником компанії після того, як будуть проведені наради з різними профспілковими органами, службою ВІД, а також іншими службами на розсуд відділу охорони праці.

У кожній інструкції повинен бути присутнім власний номер і унікальне найменування. У типовій інструкції повинні бути присутні такі розділи:

  • Загальні вимоги;
  • норми, які встановлюються перед початком будівництва;
  • вимоги в процесі роботи;
  • вимоги при виникненні аварійних ситуацій ;
  • вимоги по закінченню виконання роботи.

Перевірка того, як правильно забезпечується організація техніки безпеки на виробництві, повинна проводитися як мінімум один раз в п'ять років, а якщо мова йде про роботу з підвищеним ступенем небезпеки, то не рідше одного разу на три роки. Якщо правила залишаються без змін, то в такому випадку віддається наказ про подальше продовження їх терміну дії.

Новости