Охорона праці і техніка безпеки на виробництві: інструкція, загальні правила для робочого місця

  1. загальні поняття
  2. Що включають в себе ВІД і ТБ
  3. Заходи по ознайомленню з ТБ
  4. Обов'язки служби ВІД
  5. Навчання по ТБ
  6. Відповідальність за порушення правил ТБ
  7. Контроль за службою ВІД
  8. Корисне відео: чим відрізняється охорони праці від техніки безпеки?

Охорона праці - це система заходів на підприємстві і на виробництві, метою яких є збереження здоров'я, життя, працездатності працівників. Охорона праці і техніка безпеки на виробництві забезпечують безпеку, як працівників, так і керуючого персоналу.

загальні поняття

Заходи з охорони праці здійснюються в процесі роботи в різний час, в залежності від необхідності. Що визначає техніка заходів безпеки, і норми до дотримання визначає законодавство.

Увага! Прийнято скорочення: охорона праці - ВІД, техніка безпеки - ТБ.

У конкретному сенсі охорона праці включає питання, що стосуються сфер:

  • прав працівників;
  • соціальної;
  • гігієни та питання санітарії;
  • організаційної;
  • лікування, профілактики, реабілітації, попередження захворювань;
  • технічної;
  • та ін.

Заходи з техніки безпеки та охорони праці за масштабністю відрізняються, залежно від штату підприємства (наприклад, офіс або завод). Також вони залежать від наявності шкідливих умов і т. Д.

Норми ВІД створюються на основі трудових обов'язків, в залежності від займаної посади. Крім цього, не можна забувати про факти вчинення помилок, нещасних випадків і можливих ризиків, на основі яких створюються і посилюються охоронні норми. Техніка безпеки на робочому місці - запорука життя і здоров'я.

Охорона праці - це система заходів на підприємстві і на виробництві, метою яких є збереження здоров'я, життя, працездатності працівників

Куточок з техніки безпеки на виробництві

Що включають в себе ВІД і ТБ

Охорона праці і техніка безпеки на виробництві включає в себе комплекс завдань, в залежності від специфіки виконуваних обов'язків:

  • створення умов для роботи з лініями електропередач і з електроприладами;
  • забезпечення захисними засобами і спецодягом від задимлення і пожежі;
  • гарантія безпечної організації всіх категорій робіт;
  • постачання справним обладнанням, а також його перевірка, ремонт або часткова своєчасний захист;
  • зміст усіх робітників і підсобних приміщень в належному вигляді, відповідно до санітарних і гігієнічних вимог;
  • створення умов для роботи з підвищеним шумом, вібрацією, запиленістю та ін .;
  • забезпечення умов на великих висотах, в підземних шахтах, а також при роботі з різкими перепадами температур.

Перелік відрізняється в кожному конкретному випадку, в залежності від специфіки виробництва. Загальні правила техніки безпеки повинні дотримуватися всіма співробітниками.

Загальні правила техніки безпеки повинні дотримуватися всіма співробітниками

Причини нещасних випадків на виробництві

З організаційних напрямками ОП і ТБ включає в себе:

  • навчання керівного і керівного складу, основних працівників і тимчасових;
  • контроль стану трудящих (щорічні медогляди, інструктажі, навчальні заходи, видача продуктів згідно шкідливості, відрядження співробітників на лікування або реабілітацію в санаторні та оздоровчі заклади);
  • контроль за дотриманням правил по ВІД і ТБ вищестоящими органами відповідальних осіб.

Вся необхідна інформація для керівників підприємства, інспекторів з охорони праці, робочого персоналу міститься в трудовому кодексі і місцевих нормативних актах.

Вся необхідна інформація для керівників підприємства, інспекторів з охорони праці, робочого персоналу міститься в трудовому кодексі і місцевих нормативних актах

Що таке охорона праці

Заходи по ознайомленню з ТБ

До обов'язків служби ОП і ТБ відносяться:

  • розробка внутрішніх норм;
  • навчання та перевірка знань;
  • контроль за виконанням.

Навчання буває двох видів:

  1. Інструктажі (наймач інструктує співробітника, після чого він приступає до роботи). Інструктажі бувають вступними, первинними на конкретному робочому місці, повторними, позаплановими, цільовими. Вступний інструктаж з техніки безпеки на будь-якому виробництві або підприємстві проводить спеціаліст з охорони праці або відповідальний. Він обов'язково проводиться, як знову прийшов працівникові, так і стажисту, незалежно від їх запланованого часу перебування на підприємстві. Первинні інструктажі необов'язкові для співробітників, не пов'язаних з обладнанням і виробничими матеріалами. Повторні проходять ті ж, хто проходить первинні. Позаплановий інструктаж проводиться в екстрених випадках (за приписом, впровадження нового обладнання, нещасний випадок). Цільові проводяться за нарядом-допуском.
  2. Безпосередньо навчання і перевірка знань. Для цього необхідна наявність програми на підприємстві, яка повинна максимально включати цілі, прописані в ГОСТах (наприклад, засоби індивідуального захисту при необхідності). Програма розробляється на кожен вид інструктажу.

Якщо працівник не здає іспит з ОП і ТБ, він не допускається до робочого місця і відправляється на повторне навчання.

Якщо працівник не здає іспит з ОП і ТБ, він не допускається до робочого місця і відправляється на повторне навчання

Приклад журналу реєстрації вступного інструктажу

Роботодавець безпосередньо в частині ВІД повинен виконати свої обов'язки, до яких відноситься:

  • забезпечувати співробітників кодексами, правовими актами, законами;
  • відбирати і стверджувати штат служби з охорони праці;
  • створювати і стверджувати систему функціонування та управління служби охорони праці;
  • спільно з відповідальними особами він повинен розробляти інструкції безпеки для кожної штатної одиниці, розробляти програми;
  • інструкція по ТБ створюється для кожної наявної на підприємстві штатної посади;
  • створювати робоче місце і тематичний кабінет для служби охорони праці, забезпечувати наявність наочного посібника і матеріалів з техніки безпеки при необхідності.

Крім цього роботодавець зобов'язаний забезпечувати працівників не тільки навчальним матеріалом, наочними посібниками, ілюстраціями і т. Д., Але також організувати відповідно до вимог робочі місця, забезпечувати спецодягом, організовувати при необхідності кімнату відпочинку. Роботодавець зобов'язаний контролювати особисто стан здоров'я співробітників і вживати заходів по лікуванню, профілактиці і оздоровленню.

Роботодавець зобов'язаний контролювати особисто стан здоров'я співробітників і вживати заходів по лікуванню, профілактиці і оздоровленню

кабінет ВІД

Обов'язки служби ВІД

Служба ВІД може бути представлена ​​в особі одного співробітника або складати групу осіб. Їх обов'язки:

  • розробляти і надавати керівнику на затвердження план заходів щодо організації безпечної праці на підприємстві;
  • розробляти і надавати керівнику на затвердження інструкції з техніки безпеки, забезпечувати ознайомлення з ними працівників підприємства, здійснювати зберігання підписаних працівниками примірників, надавати при проходженні інструктажу наочний посібник, відеоуроки, тематичні інформаційні картки;
  • проводити розслідування отримання травм, каліцтв, нещасних випадків; організовувати спеціальну групу розслідування за погодженням з керівником;
  • здійснювати періодичну перевірку знань техніки безпеки на виробництві у співробітників підприємства;
  • брати участь у підготовці всіх внутрішніх документів на підприємстві, що стосуються сфери охорони праці;
  • контролювати проходження працівниками медкомісії: нагадувати, вивішувати списки;
  • контролювати отримання продуктів за шкідливі умови праці;
  • контролювати отримання належних пільг певним категоріям працівників;
  • замовляти, купувати, видавати спецодяг;
  • організовувати навчальні заходи з ОП.

Крім цього, служба ВІД відповідає за оформлення належним чином усієї документації. Відповідальні особи мають право направляти приписи в відділи про призупинення робочого процесу з огляду на виявлення порушення техніки безпеки на виробництві.

Навчання по ТБ

Навчання по ТБ і перевірка знань на підприємстві передбачені в першу чергу осіб керівного складу та робочого штату, які є відповідальними за ВІД. Крім цього, воно передбачено для осіб, які приймаються на роботу зі шкідливими умовами. Навчання має на увазі вивчення основних положень поведінки в небезпечних ситуаціях, загальних правил ТБ експлуатування обладнання, проходження стажування на робочому місці і здачу іспиту для отримання офіційного допуску до роботи.

Навчання проводиться як при прийомі на роботу, так і з періодичністю один раз на рік або на три роки.

Навчання по ТБ

Відповідальність за порушення правил ТБ

Відповідальність за порушення правил ТБ може бути покладена керівника, служби ОП, працівників. В першу чергу, відповідальність несуть призначені посадові особи. Безпосередньо співробітники відповідають за порушення правил ТБ, як за порушення трудової дисципліни (виняток - передбачена кримінальна відповідальність).

Відповідальність може бути:

  • адміністративна і кримінальна, в залежності від тяжкості наслідків, що настали і навмисності невиконання пунктів інструкцій;
  • дисциплінарна;
  • матеріальна.

Наступила адміністративна відповідальність передбачає штрафи в різних грошових сумах.

Дисциплінарна відповідальність передбачає зниження в посаді, зауваження, догану, відсторонення від займаної посади на певний термін або тимчасове або повне відсторонення від виконуваних обов'язків повністю або частково.

Матеріальна відповідальність виражається у відшкодуванні збитків нанесених при необережному поводженні з дорученим майном, що спричинило його псування або в разі крадіжки майна. Виниклі питання можуть бути вирішені на місці між працівником і керівництвом або ж через суд. Стягнення може здійснюватися повністю або частково, шляхом утримання невеликих сум із заробітної плати.

Кримінальна відповідальність настає в ситуаціях, коли з вини працівника іншій особі завдано каліцтво, внаслідок чого той отримує інвалідність або настає смерть.

Відповідальність за порушення правил охорони праці - Стаття 143 КК РФ

Контроль за службою ВІД

Безпосередньо служба ВІД, незалежно від кількості представників, підпорядковується керівнику, який в якості відповідальної особи контролює роботу цієї служби.

Крім внутрішнього контролю вищестоящого керівника, існують служби контролю:

  • державного рівня (виконавча влада федерального і місцевого рівнів), вони мають право перевіряти роботу служби ВІД на будь-якій стадії і в будь-якій сфері, в будь-який час;
  • відомчого (мається на увазі контроль відповідального вищого підприємства за дочірнім або підлеглим);
  • позавідомчого (з боку пенсійного фонду, страхувальників і т. д.);
  • суспільного (перевірка окремими громадянами на наявні підстави, трудовими колективами, тематичними рухами, ЗМІ).

Увага! Перевірка роботи служби з охорони праці може бути раптовою або запланованої.

Корисне відео: чим відрізняється охорони праці від техніки безпеки?

Що таке техніка безпеки, як вона визначається, і які наслідки її недотримання, повинен знати кожен працівник. Техніка безпеки на підприємстві забезпечує не тільки здоров'я співробітників, але також підвищує ефективність праці і підтримує нормальну робочу атмосферу в колективі.

Корисне відео: чим відрізняється охорони праці від техніки безпеки?

Новости