Охорона праці в офісі - правила її організації та розробки

  1. Охорона праці в офісі - з чого почати?
  2. Правила з охорони праці в офісі для працівників
  3. Охорона праці в офісі - нормативна база
  4. Положення з охорони праці в офісі
  5. Типові інструкції з охорони праці в офісі

Питання техніки безпеки стосуються не тільки виробничих підприємств, а й будь-яких робочих посад. Це обумовлено необхідністю підтримувати належний рівень комфорту на роботі, а також по можливості виключити або мінімізувати негативний вплив робочого процесу на здоров'я працівників. обов'язок роботодавця - розробити і впровадити систему, по якій буде здійснюватися контроль над цими питаннями. Стосується це і офісних установ.

Охорона праці в офісі - з чого почати?

Офісна робота, не дивлячись на легкість, також досить вимоглива до техніки безпеки. В першу чергу це стосується використання оргтехніки, а також правил поведінки на робочому місці. Окремі норми відносяться до фізичних і санітарно-гігієнічним умовам, в яких трудяться працівники.

Часто можна побачити жартівливі або застережливі плакати з охорони праці в офісі. Вони є частиною загальної системи, тими покажчиками, які покликані нагадати про отримані інструкціях. Виникає актуальне питання, а з чого взагалі починається організація охорони праці на підприємстві .

Для початку необхідно звернутися до статті 217 ТК РФ . Вона вказує на необхідність організувати відповідну службу або посаду фахівця з даних питань. Допускається укладення договору зі сторонніми повноважними органами, які можуть надавати подібні послуги. Далі порядок дій наступний:

  • розробляється положення по організації техніки безпеки в офісі, куди включаються основні норми поведінки;
  • видається наказ, який вводить в дію зазначене положення, встановлює відповідальність осіб і порядок ознайомлення працівників з запропонованими нормативами;
  • в установленому порядку всі працівники інформуються за правилами поведінки на робочому місці та інструкцій.

В даному порядку ключовим фактором є нормативна база. Тобто для правильної організації відповідної системи з техніки безпеки робочого процесу в офісі важливо ознайомитися з законодавчими документами.

Правила з охорони праці в офісі для працівників

Розробка локальних нормативів з охорони праці в офісі повинна враховувати наступні аспекти:

  • організаційні моменти - розподіл функцій виконання та відповідальності, створення структури і лінії підзвітності;
  • використання правових документів федерального законодавства, вказівку посилань на нормативи;
  • технічна організація робочого процесу - припис правил поведінки на робочому місці, норми стану приміщень та оргтехніки, інструкцію по їх використанню;
  • соціальні питання - розглядаються норми взаємодії всередині колективу, надання в разі необхідності першої допомоги, спільні дії для поліпшення роботи або усунення несправностей.

Крім даних аспектів повинні враховуватися також і профілактичні заходи, які повинні вживатися для перевірки та виявлення порушень. Розробка роботодавцем всіх зазначених нормативів піднімає в результаті питання, які повинні бути документи з охорони праці в офісі.

Охорона праці в офісі - нормативна база

Комплект документів з охорони праці в офісі має досить великий перелік. У нього входять не тільки локальні нормативи, а й законодавчі акти. Виходячи з цього, документація повинна включати в себе всі норми, які стосуються тих чи інших питань. Охоплювати вони повинні наступні категорії:

  • технічні аспекти, які враховують і регламентують правила організації робочого процесу;
  • санітарно-гігієнічні питання повинні регламентуватися документально і вказувати на ті норми, які пропонуються для підтримки належного рівня здоров'я працівників;
  • організаційні документи враховують порядок ознайомлення та інформування з нормативною базою, відповідальність посадових осіб, планові заходи та облік їх проведення.

Документальна база повинна включати в себе розроблену для кожної категорії працівників інструкцію з техніки безпеки. Ознайомлення з нею проводиться в обов'язковому порядку, при необхідності знання перевіряються.

Положення з охорони праці в офісі

Положення з охорони праці в офісі є основним документом, який включає в себе не тільки головні питання з техніки безпеки, а й контроль над їх організацією. Такий норматив включає в себе також і правову базу, яка б пов'язала законодавчих актів федерального значення з локальними інструкціями.

Головне завдання даного положення - адаптація загальних рекомендацій до специфіки офісної роботи на підприємстві. Положення вводиться в дію за допомогою відповідного наказу разом з іншими нормативами і додатками.

Типові інструкції з охорони праці в офісі

Типові інструкції з охорони праці в офісі - це окремі акти по техніці безпеки, розроблені для кожної посади. Навіть якщо є тільки один працівник у зазначеній спеціальності - документ з техніки безпеки для нього повинен бути розроблений і включений в загальну нормативну базу.

Типові інструкції розробляються разом з положенням. У разі, якщо посада вводиться після видання основних нормативів, відповідна інструкція включається в основний перелік документів. Кожен працівник повинен бути ознайомлений з призначеним його посади нормативом під розпис.

Завантажити зразок інструкції з охорони праці для офісних працівників

Якщо у Вас є питання, проконсультуйтеся у юриста

Поставити своє запитання можна в форму нижче, в віконце онлайн-консультанта справа внизу екрану або зателефонуйте за номерами (цілодобово і без вихідних):Охорона праці в офісі - з чого почати?
Охорона праці в офісі - з чого почати?

Новости