ОКПО - що це, і для чого він потрібен підприємцю?

  1. Призначення ОКПО, цілі присвоєння коду
  2. Вибачте за тимчасові незручності присутній в номері класифікатора?
  3. Як швидко дізнатися код ОКПО?

Як тільки будь-яка організація реєструється як юридична особа, їй може бути присвоєно номер ОКПО, який в подальшому буде стояти в фінансових документах. Дана абревіатура розшифровується як загальноросійський класифікатор підприємств і організацій, і не всі підприємці розуміють, для чого взагалі потрібно обов'язково мати номер в цьому класифікаторі. Розглянемо докладно, як він присвоюється, для чого потрібен, і як можна його дізнатися при необхідності.

Призначення ОКПО, цілі присвоєння коду

Як тільки будь-яка   організація   реєструється як юридична особа, їй може бути присвоєно номер ОКПО, який в подальшому буде стояти в фінансових документах

Кожному підприємству присвоєно оригінальний номер

Отже, ОКПО - що це і навіщо воно потрібне? Класифікація був створений в 1993 році, і кожному підприємству в обов'язковому порядку почав присвоюватися номер, починаючи з липня 1994 року. Введення класифікатора зі створенням системи унікальних номерів переслідувало кілька цілей:

  • Складання максимально повного списку юридичних осіб, який буде присутній в різних базах даних. Наявність унікального номера ОКПО підтверджує, що юридична особа працює законно, і дані про нього присутні в різних списках, контрольованих державою.
  • Зручність ведення статистичного обліку. Просування номера дозволяють відстежувати зв'язки між різними організаціями і зміни їх основних даних.
  • Контроль за документообігом і діяльністю підприємств. Класифікатор дозволив спростити подачу фінансових документів в різні перевіряючі органи.
  • Забезпечення інформаційного обміну. Класифікатор є загальноросійським, тому він дає можливість контролювати створення організацій всіх галузей в різних регіонах.

ОКПО - це класифікатор, в який вноситься не тільки інформація про юридичних осіб. Унікальний номер повинен присвоюватися не тільки підприємствам, але і індивідуальним підприємцям. Крім того, він повинен бути у організацій, що займаються некомерційної діяльністю і не реєструються як юридична особа.

Індивідуальним підприємцям присвоюється код, що складається з 10 символів, у організацій унікальний номер складається з 8 цифр. Перші 7 є порядковим номером підприємства, остання - контрольною цифрою.

Розглянемо таке поняття як ОКПО. Що це таке і для чого він потрібен?

Вибачте за тимчасові незручності присутній в номері класифікатора?

Дані ОКПО є публічними: знайти їх зможе будь-яка зацікавлена ​​особа. Вони потрібні для того, щоб отримати відомості про діяльність організації, упевнитися в її легальності і отримати деякі інші відомості. Номер ОКПО присвоюється не конкретному підприємству, а цілої галузі, тому не варто дивуватися тому, що у деяких компаній він може повністю збігатися. Цей номер дається організації відразу при реєстрації.

Цей номер дається організації відразу при реєстрації

ОКПО: свідоцтво

Коли фізична особа реєструється в податкових органах як індивідуальний підприємець, дані про нього передаються в органи статистики. Потім протягом тижня йому підприємцю направляється інформаційний лист із зазначенням присвоєного коду. ОКПО використовують в обороті ділових паперів, так як він дає можливість координувати дії різних відомств і постійно вести статистичний облік.

Надалі номер ОКПО повинен в обов'язковому порядку бути присутнім практично на всіх документах цієї організації: це будь-який договір , Угода , Дозвільна і бухгалтерська документація. Він присутній на розрахункових рахунках і рахунках-фактурах підприємства, актах, що підтверджують проведення робіт і т. д. Крім того, його ставлять в звітах, які направляються в різні наглядові органи: введення ОКПО допомагає уникнути плутанини в паперах, так як кожної галузі присвоєна своя цифрова комбінація.

У яких випадках потрібно міняти ОКПО? З розвитком бізнесу та пошуком нових напрямків може виникнути необхідність поміняти реєстраційні дані. Міняти номер в загальноукраїнському класифікаторі потрібно тільки в тому випадку, якщо підприємство змінило напрямок діяльності. Якщо ж відбулася реорганізація, в результаті якої, наприклад, ТОВ було перетворено у ВАТ, то код в класифікаторі не зміниться.

Як швидко дізнатися код ОКПО?

ОКПО: приклад на документації

Даний код повинен бути присутнім в бухгалтерській документації, тому іноді виникає необхідність дізнатися його якомога швидше. Оскільки він використовується при складанні статистичної звітності, для отримання коду потрібно направити запит в Росстат.

Щоб його отримати, представники відкритих і закритих акціонерних товариств повинні надати виписку з ЕГРЮЛ, в якій повинні бути відображені всі останні зміни, а також виписку з реєстру акціонерів. ІП повинні надавати виписку з ЕГРЮЛ. Отримати код ОКПО можна кількома способами, розглянемо кожен з них детальніше:

  • Якщо потрібно дізнатися ОКПО підприємства, досить ознайомитися з його реєстраційними документами, якщо є така можливість. Номер ОКПО присутній в дозвільних документах підприємства - це різні ліцензії та сертифікати. Крім того, він може бути на печатки компанії.
  • Також номер можна дізнатися, зробивши офіційний запит в Росстат. Для цього потрібно прийти в місцеве відділення, заповнити заяву за спеціальною формою, і протягом 5 днів буде надано інформаційний лист, Однак отримати дані про номери ОКПО індивідуальний підприємець зможе тільки при пред'явленні паспорта, свідоцтва про реєстрацію ІП та ІПН .
  • Ще одна можливість - звернення до місцевого відділення Федеральної податкової служби. Підприємець повинен заповнити заяву, після чого інформація буде надана протягом 5 днів. Можна дізнаватися номер ОКПО особисто, але він може бути направлений листом за вказаною адресою.
  • Також є можливість отримати ОКПО, якщо відомий ІПН даного підприємства. Для цього потрібно зайти на офіційний сайт ФНС і перейти до відповідного розділу. За запитом буде надано юридичну адресу організації, після чого можна зателефонувати в районну адміністрацію і отримати необхідний код.
  • Якщо підприємство зареєстроване в столиці, можна перейти на сайт Мосміськстату. Для отримання коду ОКПО потрібно знати свідоцтва про Державну реєстрацію (ІПН) юридичної особи або підприємця. Сайт відразу надає потрібну інформацію, це дасть можливість заощадити час. У мережі існують і інші ресурси, за допомогою яких можна знайти код ОКПО для певної організації. Це дозволить правильно заповнити документи і підтримувати різні види звітності в повному порядку.

Класифікація існує вже більше 10 років, допомагаючи контролювати роботу підприємств і збирати статистичну інформацію про їхню діяльність.

Отримати номер ОКПО повинен кожен підприємець або власник організації, а якщо номер з будь-яких причин було втрачено, його потрібно відновити якомога швидше одним з можливих способом. Отримати інформацію найпростіше в Росстат, але можна скористатися допомогою місцевого відділення податкової служби.

Думка юриста-експерта:

Держава в інтересах забезпечення документообігу придумало багато різних класифікаторів. ОКПО є одним з таких атрибутів. Але є ще один дуже схожий номер - ОГРН, а для індивідуальних підприємців - ІН. Обидва ці значення, практично грають одну й ту ж роль. Їх відмінність полягає в джерелі обліку.

Якщо перший є результатом нововведення органів державного статистичного обліку, той другий введений в цілях податкового обліку. Наша стаття присвячена саме ОКПО. Кожне підприємство і індивідуальний підприємець при оформленні різних документів і звітів, вказувати цей реквізит.

Як швидко дізнатися код ОКПО?
Що це таке і для чого він потрібен?
Вибачте за тимчасові незручності присутній в номері класифікатора?
У яких випадках потрібно міняти ОКПО?
Як швидко дізнатися код ОКПО?

Новости