Олександр Шадрін - авторський блог | Газпром і Екатерингофский округ. Частина перша: Газпром по 405 руб. | Блоги на Investfunds

Газпром і Екатерингофский округ. Частина перша: Газпром по 405 руб.

28.10.2014 23:52

ВАТ «Газпром» і Екатерингофский округ Адміралтейського району міста Санкт-Петербурга.
Що спільного - у величезній держ. компанії і невеликого пітерського округу забудови початку минулого століття? Відповідь в даній статті.
Я одночасно є, і жителем Екатерінгофского округу і акціонером Газпрому. Для мене дані громадські структури зовсім небайдужі - це мій дім і моя власність.
Якщо згадати, що Газпром на 50,2% належить державі - то це стосується всіх росіян.
Правда, зараз майже не стосується - держава Російська Федерація (в особі Уряду РФ і всієї державної машини) і громадяни Росії живуть наче в паралельних світах, тільки перші можуть впливати на друге, а ось другі на перших майже немає - хоча повинно бути рівно навпаки .
Газпром - національне надбання?
Нещодавно Газпром відзвітував за перше півріччя 2014 року. Чистий прибуток в першому півріччі 2014 року впав приблизно на чверть до 450,6 мільярдів рублів (рік тому чистий прибуток становив 582,7 мільярдів рублів). Виручка компанії за перше півріччя навпаки зросла, приблизно, на 10% до 2,87 трильйонів рублів. Думаю, девальвація рубля в другому півріччі 2014 року ще допоможе виручці і чистого прибутку Газпрому.
Газпром намагається знизити свою залежність від європейського ринку. У травні було укладено угоду про поставку газу в Китай на суму в 400 мільярдів доларів, в жовтні підписано міжурядову угоду, яка підтвердила цю угоду.
Газпром - хороший бізнес. Всім відомо, що собівартість видобутку газу - близько 32 дол. За 1000 куб. м., а продає вже по 140-150 дол. в Росії, а в Європу по 480 дол., навіть нова ціна для України в 380 дол. - це супер ціна.
Що погано? Україна, Європа, США.
В середині червня Газпром припинив поставки газу на Україну через суперечки про ціну і неоплачений борг. Компанія через український кризи створила резерв в розмірі 215,8 мільярдів рублів. Виплата боргу може значно поліпшити показники компанії.
Газпром уже раніше повідомляв, що через українську кризи і зниження споживання в Росії продажу газу скоротяться з 487,4 мільярдів кубометрів до 463 мільярдів кубометрів.
Проблем багато в акціонерів Газпрому - борги України, спекуляції навколо проектів «Південний потік» і «Сила Сибіру», великі кап.затрати, потенційні поставки сланцевого газу з США в Європу, пропозиції про розподіл Газпрому, незалежні газовики ...
але головною проблемою є - відсутність розумної моделі управління акціонерним капіталом ().
Хоча формально Газпром комерційна структура, яка повинна займатися економічною діяльністю з метою отримання прибутку в інтересах своїх акціонерів. І навіть знаходження в числі акціонерів держави - цього не скасовує. Але в реальності все інакше.
Газпром зараз - це більше Міністерство газової промисловості, або ФГУП «Газпром», ніж ВАТ.
Зрозуміло чому капіталізація Газпрому зараз нижче кризових значень 2008 року ?!
і це при зростаючому власний капітал з року в рік (в млрд. дол.)
і при прийнятному рівні ROE
Зараз у Газпрому неадекватне співвідношення P / BV менше 1,0 - це наслідок відсутності МУАК!
Всі пам'ятають «Газпром по 360 руб.» І призводять це як, антиприклад інвестицій. У 2006-2007рр Газпром коштував 2-2,25 капіталу при ROE = 20-24% - це було дуже дорого. Інвестори тоді не купували за такими цінами акції Газпрому. Купували спекулянти і новачки ринку.
Зараз ми повернулися в минуле - рівень P / BV = 0,26 - це навіть менше рівнів початку 2000-х років.
Наскільки виправдані такі рівні? При поточної політики керівництва компанії, напевно, виправдано.
Можна скільки завгодно говорити з високих трибун про розвиток МФЦ і про поліпшення інвестиційного клімату в Росії, але поки Газпром коштує 0,26 свого капіталу - це явна ознака, що в країні щось не правильно робиться в напрямку розвитку сфери інвестицій в країні.
Зазвичай протиставляють інтереси мажоритарного акціонера і міноритарних акціонерів. Досить велика дурість вважати, що мажоритарний акціонер в плюсі, тільки тоді, коли міноритарний акціонер в мінусі. Тут як раз навпаки, коли міноритарний акціонер буде в плюсі ​​і задоволений, то мажоритарному акціонеру буде ще краще - через справедливу оцінку бізнесу.
У випадку з Газпромом і іншими гос.компаніямі - цей принцип працює ще краще. Дотримання інтересів міноритарних акціонерів забезпечить справедливу оцінку бізнесу, тим самим державі, як власнику компанії вигідніше дотримання прав міноритарій - у компанії з високим корпоративним рівнем управління вище ринкові котирування, з'являється можливість приватизації за хорошими цінами.
Чиновники, які представляють державу за визначенням не можуть діяти як власник. Вони мають зовсім інші інтереси, часто прямо протилежні власникам, та й «інтереси держави» досить невизначене поняття. Ті ж чиновники часту його можуть використовувати досить вільно.
Чи є спосіб виправити дану ситуацію?
Логічний висновок - міняти потрібно, навіть не керівництво, а потрібно принципово змінити всю систему управління акціонерним капіталом.
На сайті Газпрому є схема корпоративного управління компанії - акціонери в самому вгорі ієрархії ...
... але мабуть не всі акціонери рівні.
У Газпрому частка міноритарних акціонерів становить 49,8% і немає жодного представника міноритарних акціонерів в складі Ради директорів Газпрому!
Дуже дивно бачити в складі ради директорів - главу компанії Голови Правління ВАТ «Газпром» Олексія Міллера. Під час обговорення дій виконавчого органу (Правління) Міллера просять вийти?
Система внутрішнього контролю - важливий елемент захисту інтересів акціонерів та інвесторів.
Рада директорів Газпрому
Це фотографії щасливих людей, які отримують не менше 20 млн. Рублів за рік, якщо звичайно, не перебувають на держслужбі ...))
У цьому році були такі винагороди
Я радий за них :) Тільки на яких принципах будується система мотивації членів СД Газпрому, мені як акціонеру цікаво дізнатися?
Положення про винагороду членів СД засекречено. Нормально, да? Уявіть, Ви господар магазин і не знаєте, яка система мотивації у Вашого керівника. Він її сам собі придумав і тримає від Вас в таємниці. Ось так і в Газпромі.
Звичайно, підсумкову суму винагороди членам СД стверджує Збори акціонерів. У Газпромі основний акціонер - це держава, тобто знову ж чиновники стверджують винагороду своїм «незалежних директорів», яких вони раніше ж і висунули.
У публічному доступі лише принципи визначення розміру винагороди членам Ради директорів ВАТ «Газпром»
Дуже розпливчаста інформація. Цікаво, там є такі критерії, як ROE, відповідність ринкової капіталізації досягнень компанії?
У СД Газпрому є люди, яких називають «незалежними директорами», тільки вони висунуті Росимуществом. За ідеї вони повинні діяти в інтересах всіх акціонерів, але в реальності це не так. Протоколи засідань СД наочно все демонструють.
Про якесь «особливу думку» хоча б одного з «незалежних» членів СД Газпрому - я не чув. За 20 млн. Рублів можна і просто помовчати.
До речі формально, майже будь-який росіянин (і не тільки росіянин) може висунути свою кандидатуру в СД Газпрому - Комісії з відбору професійних директорів і незалежних експертів.
Правда, є спеціальний перелік, затверджений розпорядженням Уряду Російської Федерації від 23.01.2003 № 91-р та Газпром входить в список даних 51 компаній. За даними компаніям список кандидатів для Росимущества - готують в Адміністрації Президента РФ, так що можна заявку не поспішати подавати в СД Газпрому ...)))
Ось так Держава підвищує корпоративну культуру в гос.компаніях, а точніше вдає. Існує кілька некомерційного партнерства (об'єднують «незалежних директорів»), що працюють в тісній зв'язці з Росимуществом.
Росимущество проводить конкурси, там вибираються кандидати - «незалежні директори», потім їх обирають на Госала в СД. Формальні вимоги дотримані, корпоративна культура в Росії підвищується, люди гроші отримують, всі задоволені. Все як завжди.
А що ж міноритарні акціонери Газпрому - їх як-ніяк 49,8%. Чому немає жодного представника міноритарних акціонерів?
Як таке може бути? Ставлю це питання - знову і знову ...
Щороку проводяться Госала, де переобирається Рада директорів. Потрібно лише об'єднати зусилля всіх міноритарних акціонерів і вибрати своїх представників до Ради директорів. З 49,8% - на 5 місць можна сміливо розраховувати. Здається, все просто.
А ось зробити це дуже складно, практично неможливо.
Наприклад, скликати мешканців одного будинку на збори мешканців дуже складно, про це всі знають, а тепер уявіть 500 000 акціонерів Газпрому. Консолідувати їх інтереси - надскладна задача!
Поки цього не вдалося зробити нікому.
Навіть в цьому році кандидат, запропонований Асоціацією по захисту прав інвесторів (АПИ), фін Сеппо Юха Ремес (глава шведського інвестфонду EOS Russia, який інвестує в російські мережеві енергоактиви) був висунутий контрольним акціонером в члени Ради директорів ВАТ «Газпром». АПИ виступила з ініціативою на профільній Комісії з відбору незалежних і професійних директорів при Росмайно розглянути кандидатуру Сеппо Ремес в якості незалежного директора. Уряд РФ і Адміністрація Президента РФ підтримали пропозиції Комісії.
Інформація від АПИ: «Сеппо Ремес має бездоганну репутацію в інвестиційному співтоваристві (неодноразово визнавався кращим незалежним директором, на думку інвесторів), має величезний досвід роботи в якості члена Ради директорів, як в державних, так і в приватних компаніях, в тому числі в ВАТ РАО «ЄЕС Росії», ВАТ «Сибур Холдинг», ВАТ «Россеті» та інші. Кандидат економічних наук, Вища школа економіки та управління бізнесом р Турку (Фінляндія), має більш ніж 10-ти річний досвід роботи в компанії NESTE (FORTUM), в тому числі участь в створенні компанії «Газум» і проектах Штокманівського родовища, будівництва газопроводу в Європу, нафтопроводу в Приморськ.
АПИ позитивно оцінює запропонований Росимуществом механізм вибору кандидатів в незалежні директори в склади Рад директорів від імені держави як акціонера найбільших публічних компаній. На жаль, у великих компаніях сильне «розпорошення» акціонерного капіталу серйозно ускладнює формування міноритарними акціонерами своїх пропозицій до порядку денного річних загальних зборів акціонерів, особливо якщо в компаніях істотна частина акцій звертається у вигляді депозитарних розписок. По суті Росимущество надало акціонерам можливість брати участь у формуванні списку кандидатів в органи управління і контролю через професійний громадський механізм відбору кандидатів, який необхідно розвивати в майбутньому і вдосконалювати. Решта за акціонерами і їх активністю на річних загальних зборах акціонерів ».
Чесно сказати, до останнього абзацу не можу погодитися, але краще хоч якийсь розвиток в цій галузі, ніж зовсім нічого. І в будь-якому випадку судити варто тільки у справах, а не за словами. Я виступаю за еволюційний шлях розвитку, революцій нам не потрібно.
Але пройти кандидату від АПИ в СД все одно не вдалося.
До речі, брали участь в голосуванні акціонери з 74% голосів, тобто приблизно 23,8% голосів - це були не «державні голосу».
Хто це був? Якщо в результаті пройшли тільки «державні» кандидати, виходить 23,8% голосів миноров відійшли державним мужам.
Можливо це був номінальний власник ADR, були досягнуті якісь домовленості, або це частки самих топів Газпрому? Для мене це загадка.
Щоб висунути свого кандидата в Раду директорів потрібно 2% акцій, щоб провести свого кандидата до Ради директорів Газпрому потрібно приблизно 6,3% акцій (8,5% голосів від 74% беруть участь), щоб це зробити в самий найближчий час (зібравши позачергові збори акціонерів) потрібно 10% акцій.
Щоб реально щось змінити в Газпромі необхідна наявність представника міноритарних акціонерів в Раді директорів. «Незалежні директори» від держави все ж залежні від тієї особи, хто їх висунув.
У Газпромі можна змінити все на краще, і для цього не потрібно залучення якихось неймовірних ресурсів. Це можна зробити в рамках МУАК, і навіть не зачіпати виробничих моментів, хоча і там є точки докладання зусиль Ради директорів.
Є реальні ідеї в частині поліпшення роботи моделі управління акціонерним капіталом Газпрому - КК «Арсагера» направляла конкретні пропозиції Газпрому про проведення зворотного викупу акцій вже два рази - в і
Які вигоди це принесе акціонерам компанії, включаючи державу дохідливо показано. Зауважу, що 19 червня 2013 року, коли вийшло перше звернення, ціна акції Газпрому дорівнювала 111,20 руб., І 145 рублів здавалося нереальною цифрою ...
Як і зараз здається 170 рублів так само не реальною цифрою.
Купівля Газпромом своїх акцій з дисконтом 0,26 до балансової вартості при ROE рівному 15% - це за фактом інвестиції вже з прибутковістю близько 57%. Тобто в даний момент - викуп акцій будемо набагато вигідніше акціонерам, ніж виплата дивідендів.
Відповідність ринкової ціни балансової - це не тільки вигода акціонерів, це і можливість залучати кошти для АТ і можливість приватизації за хорошими цінами (про це також писала Арсагера -).
Проста математика -дивіденди 7 рублів або зростання курсової вартості в 36 рублів - при одних і тих же задіяних ресурсах. Що краще для акціонера і компанії?
Акціонер отримує дохід двома шляхами - це дивіденди і зростання курсової вартості. Ціна акції повинна відповідати внутрішньої вартості компанії. Рада директорів повинна мати мотивацію, побудовану на досягнення даних показників, тобто мати спільні інтереси з власниками. Ось це і потрібно правити в Газпромі.
На даний момент за моїми оцінками можна до 405 рублів організувати зворотні викупи - поки ринкова ціна не досягне балансової.
Потенціал зростання від поточних цін дорівнює + 200%.
І все, що потрібно - щоб ринкова ціна стала дорівнює балансовій. Реально? Реально.
Гроші лежать на підлозі їх потрібно тільки підняти.
Але поки міноритарні акціонери не можуть провести хоча б одного свого людини до Ради директорів. Ось такі вибори в Газпромі.
Хтось може сказати, що мінори самі винні, раз не можуть об'єднатися і мати своїх представників в Раді директорів. Адже все в рамках закону. Крупний акціонер не зобов'язаний якось допомагати іншим акціонерам, тим більше його це повністю влаштовує. Правда, це не відношення «власника» до компанії, але це вже інша історія.
Поняття «законності» і «справедливості» на нашій планеті це не одне і те ж. Шкода, що я ідеаліст і не можу це прийняти.
Ось такий парадокс - власник 50,2% акцій за фактом контролює всі 100% компанії, а решта 49,8% мають 0% контролю!
Але все в наших руках - все можна ще змінити! Акціонери Газпрому об'єднуйтеся!
Тему виборів до Ради директорів Газпрому я буду і далі висвітлювати - сподіваюся, що буде гарне продовження ... Буду радий, якщо Ви розповсюдьте цю інформацію серед більшої аудиторії - копіювання вітається.
Друга історія - ситуація з виборами в Екатерінгофского окрузі Санкт-Петербурга, ще більш цікава і показова для нашої країни.
У районі, де я живу, вийшло ще крутіше, ніж в Газпромі. У нас - 100% жителів округу зараз мають 0% своїх представників у місцевому Муніципальному Раді. Як таке, може бути, читайте в продовженні ...
Успішних інвестицій!

Підписатися на Twitter:

Підписатися на Twitter:

До блогу автора

Компанії і невеликого пітерського округу забудови початку минулого століття?
Газпром - національне надбання?
Що погано?
Зрозуміло чому капіталізація Газпрому зараз нижче кризових значень 2008 року ?
Наскільки виправдані такі рівні?
Чи є спосіб виправити дану ситуацію?
Під час обговорення дій виконавчого органу (Правління) Міллера просять вийти?
Нормально, да?
Цікаво, там є такі критерії, як ROE, відповідність ринкової капіталізації досягнень компанії?
Чому немає жодного представника міноритарних акціонерів?

Новости