Олексій Кудрін - про майбутнє російської економіки

В рамках програми Speakers Nights в кампусі Московської школи управління Сколково пройшла зустріч з Олексієм Кудріним. На ній легендарний російський державний діяч, декан факультету вільних мистецтв і наук СПбГУ і засновник Комітету громадянських ініціатив розповів про майбутнє економіки Росії і про те, які глобальні виклики стоять перед нашою країною в даний час. Відеозапис лекції провело мережеве видання М24.ru.

Олексій Кудрін (рід. 12 жовтня 1960) - колишній міністр фінансів Росії, який займав цю посаду рекордні 11 років. При Кудрін російське уряд виплатив велику частину зовнішнього боргу, що накопичився до кінця 1990-х років. Кудріну ставлять в заслугу розумне управління фінансами, проведення податкової та бюджетної реформ і прихильність вільному ринку.

В період його керівництва міністерством фінансів була введена "плоска шкала" прибуткового податку в 13%, ліквідовані податки з обороту і податок з продажів, знижені ставки ПДВ і податку на прибуток, загальне число податків скорочено в три рази, ліквідовані багато лазівок в законодавстві, що використовувалися для ухилення від податків, а також внутрішні офшори і т. п. В результаті реформи податкове навантаження скоротилася майже на всі види бізнесу.

Цікавий факт


Британські видання кілька разів визнавали Кудріна кращим міністром фінансів, в тому числі в 2010 році - за те, що "подолавши відчутне політичний тиск, домігся створення Резервного фонду, який дозволив Росії вийти з глобальної фінансової кризи в набагато кращій формі, ніж очікували експерти".


26 вересня 2011 року, реагуючи на критику з боку Кудріна, президент РФ Дмитро Медведєв зажадав від нього піти у відставку. Після чого екс-мінфін повернувся до наукової діяльності: зараз Кудрін декан факультету вільних мистецтв і наук СПбГУ. А в 2012 році виступив з ініціативою створення комітету громадських ініціатив - спільноти професіоналів, здатних запропонувати альтернативні рішення стоять перед країною проблем.

Більш детальну інформацію можна отримати на сайті akudrin.ru .

ru

Олексій Кудрін. Фото: ІТАР-ТАСС

Деякі назви і терміни, згадані в ході зустрічі

Комітет громадянських ініціатив - громадська організація, яка позиціонує себе як позапартійний об'єднання професіоналів у ключових сферах життя (економіці, науці, освіті, охороні здоров'я, культурі).

КГИ був створений у відповідь на прагнення суспільства до оновлення і зміцнення демократичних інститутів. Передумовою створення комітету стали вибори 2011 року. "Минулі вибори продемонстрували бажання громадян реально впливати на стан справ у нашій країні, вибирати курс її розвитку", - йдеться в заяві про створення комітету громадських ініціатив, опублікованому на офіційному сайті Олексія Кудріна.

Детальніше про проекти комітету - на сайті komitetgi.ru .

Московська школа управління "Сколково" - найбільша приватна бізнес-школа в Росії, заснована в 2006 році - спільний проект представників російського і міжнародного бізнесу, що об'єднали зусилля для створення школи нового покоління. Засновники бізнес-школи - 18 найбільших російських і зарубіжних компаній і приватних осіб, які є лідерами в своїх галузях: нафтогазова промисловість, металургія, енергетика, інвестиції, банківська справа, страхування. Школа працює на принципах приватно-державного партнерства. Фінансування школи здійснюється виключно за рахунок поточної комерційної діяльності та засобів приватних інвесторів.

Спільнота бізнес-школи "Сколково" об'єднує найбільші російські і міжнародні корпорації, представників середнього і малого бізнесу, органи державної влади. Детальніше - на сайті школи .

Імпорт - ввезення товарів, робіт, послуг, результатів інтелектуальної діяльності і т. П. На митну територію країни з-за кордону без зобов'язань на зворотне вивезення.

Експорт - походить від лат. exporto, що в буквальному розумінні означає вивозити товари і послуги з порту країни. Покупця таких товарів і послуг прийнято називати країною-імпортером, тоді як зовнішнього продавця країною-експортером. В даний час імпорт будь-яких товарів або послуг, здійснюваний законним способом з однієї країни в іншу, є одним з найпоширеніших видів діяльності в торговельній сфері. Саме тому поряд з експортом імпорт становить основу міжнародних економічних відносин.

Центральний банк РФ - головний банк першого рівня, головний емісійний, грошово-кредитний інститут Російської Федерації, який розробляє і реалізує у взаємодії з урядом Росії єдину державну кредитно-грошову політику і наділений особливими повноваженнями, зокрема, правом емісії грошових знаків та регулювання діяльності банків. Банк Росії, виконуючи роль головного координуючого і регулюючого органу всієї кредитної системи країни, виступає органом економічного управління. Банк Росії контролює діяльність кредитних організацій, видає і відкликає у них ліцензії на здійснення банківських операцій, а кредитні організації працюють з іншими юридичними і фізичними особами.

Посилання по темі

Всесвітній банк - міжнародна фінансова організація, створена з метою організації фінансової та технічної допомоги країнам, що розвиваються. У процесі свого розвитку Світовий банк зазнавав різні структурні зміни, тому під терміном Всесвітній банк на різних етапах розумілися різні організації. Зараз в групу організацій Світового банку входять: Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій і Міжнародний центр по врегулюванню інвестиційних суперечок. За словами Роберта Б. Зелліка, президента Світового банку, "цілі діяльності Світового банку - сприяти стійкої глобалізації в інтересах усіх верств населення, скорочення масштабів бідності, прискоренню економічного зростання без шкоди для навколишнього середовища, а також створювати для людей нові можливості і вселяти в них надію ".

МВФ - Міжнародний валютний фонд, спеціалізована установа ООН, створене в кінці 45-го року. В даний час МВФ об'єднує 188 держав. МВФ надає коротко- і середньострокові кредити при дефіциті платіжного балансу держави. Надання кредитів зазвичай супроводжується набором умов і рекомендацій, спрямованих на поліпшення ситуації.

Політика і рекомендації МВФ щодо країн, що розвиваються неодноразово піддавалися критиці, суть якої полягає в тому, що виконання рекомендацій і умов в остаточному підсумку спрямовані не на підвищення самостійності, стабільності і розвиток національної економіки держави, а лише на прив'язування її до міжнародних фінансових потоків.

СОТ - Світова організація торгівлі створена в 1995 році з метою лібералізації міжнародної торгівлі і регулювання торгово-політичних відносин держав-членів. СОТ створена на основі Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ), укладеної в 1947 році і протягом майже 50 років фактично виконував функції міжнародної організації, але не був, проте, міжнародною організацією в юридичному сенсі. СОТ відповідає за розробку і впровадження нових торгових угод, а також стежить за дотриманням членами організації всіх угод, підписаних більшістю країн світу і ратифікованих їх парламентами.

СОТ відповідає за розробку і впровадження нових торгових угод, а також стежить за дотриманням членами організації всіх угод, підписаних більшістю країн світу і ратифікованих їх парламентами

Фото: ІТАР-ТАСС

Дефолт - невиконання договору позики, тобто несплата своєчасно відсотків чи основного долгапо борговими зобов'язаннями або за умовами договору про випуск облігаційної позики. Дефолт може оголошуватися як компаніями, приватними особами, так і державами ( "суверенний дефолт"), нездатними обслуговувати всі або частину своїх зобов'язань.

Дефолт 1998 року

Яскравий приклад суверенного дефолту - дефолт 1998 року. Уряд Росії оголосило дефолт за зовнішнім боргом, що стало початком масштабної фінансової і економічної кризи в країні. До негативних наслідків кризи - тисяча дев'ятсот дев'яносто вісім можна віднести падіння курсу рубля за півроку в 3 рази, параліч банківської системи, банкрутство багатьох банків і підприємств, різке падіння рівня доходів і життя населення, підрив довіри до банківської системи країни.

Позитивним наслідком кризи 1998 року стало підвищення конкурентоспроможності російської економіки. Внаслідок девальвації рубля ціни на імпортні товари усередині країни підскочили, а ціни вітчизняних товарів за кордоном впали, що дозволило їм зайняти ринки, які вони не могли зайняти раніше. Криза 1998 року дав шанс вітчизняної промисловості набрати силу, відгородив її від імпорту і збільшити експортні можливості.


Інфляція - підвищення рівня цін на товари і послуги. При інфляції на одну і ту ж суму грошей після деякого часу можна буде купити менше товарів і послуг, ніж раніше. У цьому випадку говорять, що за минулий час купівельна спроможність грошей знизилася, гроші знецінилися - втратили частину своєї реальної вартості. Інфляцію слід відрізняти від стрибка цін, так як це тривалий, стійкий процес. Інфляція не означає зростання всіх цін у економіці, тому що ціни на окремі товари і послуги можуть підвищуватися, знижуватися або залишатися без зміни. Важливо, щоб змінювався загальний рівень цін.

Зовнішній борг країни - заборгованість кредиторам за межами даної країни, це сумарні грошові зобов'язання країни, що виражаються грошовою сумою, яка підлягає поверненню зовнішніх кредиторів на певну дату, тобто загальна заборгованість країни за зовнішніми позиками і невиплаченими за ними процентами. На початок 2014 року зовнішній борг Росії склав 732 мільярда доларів (зростання 15%).

ВВП - валовий внутрішній продукт, макроекономічний показник, що відображає ринкову вартість усіх кінцевих товарів і послуг (тобто призначених для безпосереднього вживання), вироблених за рік у всіх галузях економіки на території держави для споживання, експорту та накопичення, незалежно від національної приналежності використаних факторів виробництва.

Велика депресія - економічна криза, що почалася в 1929 році і тривав до 1939 року. Велика депресія найсильніше торкнулася США, Канаду, Великобританію, Німеччину і Францію, але відчувалася і в інших державах. Найбільшою мірою постраждали промислові міста, в ряді країн практично припинилося будівництво. Через скорочення платоспроможного попиту ціни на сільськогосподарську продукцію впали на 40-60%.

Світова економічна криза - процес, що почався в 2008 році. Проявився у вигляді сильного зниження основних економічних показників в більшості країн з розвиненою економікою, згодом переросло в глобальну рецесію економіки. Виникнення кризи пов'язують з низкою факторів: загальної циклічністю економічного розвитку; перегрівом кредитного ринку і з'явився його наслідком іпотечної кризи; високими цінами на сировинні товари (в тому числі, нафта); перегрівом фондового ринку. Попередником фінансової кризи 2008 року була іпотечна криза в США. Зі сфери нерухомості криза перекинулася на реальну економіку, почалася рецесія, спад виробництва.

Конвертованість валют - властивість валют обмінюватися між собою. Найбільшу свободу з обміну валют надає міжнародний валютний ринок. Зазвичай, які звертаються на ньому валюти називають вільно конвертованими. Конвертованість полегшує міжнародну торгівлю, але ускладнює фінансове управління всередині країни. Приплив іноземної валюти стає еквівалентом внутрішньої грошової емісії, що може призводити до неконтрольованої інфляції. З іншого боку, конвертованість валюти може дозволити "експортувати" інфляцію в інші країни. Для цього необхідно передати утворилася усередині країни інфляційну грошову масу іншим країнам, наприклад, у вигляді кредитів під низький відсоток.

сюжет: В ім'я розуму: столичні лекції та майстер-класи

Новости